Jump to content

To CD player or not ......


Gydotron
 Share

Recommended Posts

Ik ben blijkbaar een uitstervend ras want ik speel nog steeds met een CD speler. Ik heb er 2, nml een CEC  TL3N gecombineerd met een Grimm CC1 Wordclock en de andere is een Tentlabs Transport. Ik heb momenteel geen streaming in huis, maar binnenkort gaat mijn Mola Mola Makua preamp binnen en plaatsen ze er een extra print in en dan kan ik hem als Roon Endpoint gebruiken. Toch ben ik niet van plan om mijn CD's te rippen. Waarom zou ik als ik ze zo kan nemen. Sommigen beweren dat de CD nog steeds beter speelt dan streaming, maar in het verleden kon ik nagenoeg geen verschil opmerken.

 

Ik ben gewoon benieuwd wie er nog steeds veel gebruik maakt van de CD speler?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb er twee op het moment: een ML 390S en een Marantz. Ga binnenkort zelfs met een aparte dac spelen. Streamen is niks voor mij en heb eigenlijk besloten dat volledig te negeren. Plaatjes draaien en cd's afspelen: daar heb ik voldoende aan. Wanneer ik bij vrienden/kennissen kom die streamen, valt mij op dat ze eigenlijk nooit meer een album beluisteren. Vooral losse nummers: ken je deze? heb je dit al gehoord? dit is ook mooi. Continu zappen. Ik wordt er zo onrustig van.

Link to comment
Share on other sites

We hebben nog een stuk of 6 CD spelers. waarvan twee SACD spelers. De beste is de ESound E5 -m. Die ESound staat wel onder handbereik, maar staat niet meer in het rack. dat is ook niet nodig, ik heb al mijn CD's geript en op de NAS staan. Maar zelfs dan draai ik ze weinig.

Hier speelt hoofdzakelijk Qobuz. En dat klinkt voortreffelijk. Bovendien speel ik altijd het album helemaal af. Alleen op vrijdag, wanneer de nieuwe muziek op Qobuz beschikbaar is, dan speel ik korte stukjes. Een hoop albums vallen dan af. Die wel wat lijken zet ik bij mijn favorieten en speel ik later helemaal af.

 

In de huiskamer staat een Marantz SACD speler. Die gebruiken we soms om kindermuziek te spelen. De kleinkinderen vinden het leuk om er een CD in te leggen.

 

Klankverschil? Ik ben van mening, dat streamen op de manier zoals ik dat doe, beter klinkt dan een CD-speler. Zelfs met de CD spelervia SPdif op mijn DAC aangesloten. Ik denk trouwens dat de ingebouwde DAC weinig onder doet voor de externe. Ook al omdat er geen dubbel omzetting nodig is. Bij streamen met JRiver, kan ik upsampling aan zetten, met een CD speler lukt dat niet.

 

Ik heb overigens Roon nog niet beter horen klinken dan JRiver. Waar dat aan ligt weet ik niet. JRiver klinkt kernachtiger en nauwkeuriger, minder afgerond zeg maar. Ik hoorde wel, dat je in Roon alle DSP functionaliteit uit kunt schakelen, maar ook helemaal uit het systeem halen. Dat laatste schijnt weer een stapje beter te klinken. Maar dat heb ik vanwege Corona nog niet gehoord.

Link to comment
Share on other sites

Ik had (en heb nog steeds) een Philips CD104, geheel aangepast door Theo van Wermeskerken van het Audiofreaks forum. Echter, ik miste daarin wat hoog en laat nu recentelijk, door voortschrijdend inzicht zeg maar, bij TvW de CD204 in beeld verschenen zijn. Door de goede berichten (inderdaad: ook meer hoog) aldaar heb ik die nu ook gekocht en ga die na wat inspeeltijd volop gebruiken: in wil daarmee mijn hele CD-verzameling nog een keertje helemaal doorluisteren. En ja, hij klinkt behoorlijk analoog, muzikaal, of hoe je het ook noemen wilt.

 

Ik ben ook van de hele albums, net als Ove hierboven al zegt, ik wordt ook onrustig van afstandsbedieningen. En guess what: de CD204 heeft er geen :huh: :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Ik speel eigenlijk nooit meer een cd af.

 

Ik heb iets van 30 CDs dus niet echt de moeite waard.

De cdspeler staat er nog wel maar ik kan me niet herinneren wanneer die voor het laatst is aan geweest.

Wel keb ik hier een Nas staan met meer muziek er op dan ik ooit waarschijnlijk ga luisteren.

De Dac die ik gebruik is niet slecht en heb ik nog nooit vergeleken met de Sony een bitter cdspeler die overigens toen ik hem kocht wel erg goed was.

Ik stream met Daphile en dat klinkt gewoon goed met name met dsd geeft het wel wat extra's.

Toch gebruik ik dat het meest om naar een radio stream te luisteren als ik thuis aan het werk ben.

Ga ik echt luisteren dan betrap ik me er op dat ik steeds vaker wat muziek van de Nas draai.

Voorheen zou ik gewoon een plaat opzetten.

Dat is stikum nog het mooist maar de Dac is wel erg makkelijk.

Link to comment
Share on other sites

Ik stream niet, dusss

 

ff tellen

Sony 555 ES sacd  (blijft het mooiste geluidloze loopwerk)

Stello April loopwerk (philips VAM rammelkast)/dac

Pioneer air sacd, ook een beetje fragiel laatje

Marantz sacd (van Marc)

Teac VRDS9, helaas laatje stuk (tandwiel ofzo)

Rega cd bovenlader (apollo ofzo)

 

Dan nog toshiba dvd-a en een stuk of 3 DVD/blu-ray  spelers

Volgens mij was dat het wel.

(o ja,  Egens nog een Philips cd pro loopwerk liggen )

 

Wat beter is, geen idee. Ik zap ook zelden (maar wel eens op repeat).

Edited by Duck-Twacy
Link to comment
Share on other sites

Bij mij staat de CD speler op zolder.  Helaas, maar je kunt niet alles bewaren voor je woonkamer. Ik koop fanatiek LP’s dus dat is de hoofdmoot en ook daar sorteer ik flink in door. Om muziek te ontdekken gebruik ik net als Hans Qobuz. Daar ben ik ook heel tevreden over. In de auto gebruik ik ook Qobuz, dus de CD is bij mij volledig uit de tijd geraakt.

Edited by rbh
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Gydotron said:

Ik ben gewoon benieuwd wie er nog steeds veel gebruik maakt van de CD speler?

 

Nou, ik absoluut wel!

Grote collectie cd's in huis, hoewel ik alles ook vanaf een stick kan streamen zonder dan op te hoeven staan.

Daarnaast zijn er ook de nodige sacd's waarvan ik de meerwaarde nog heel goed hoor.

 

De cd speler klinkt wat anders dan de streamer. Terwijl die laatste wat gemakkelijker in het gehoor ligt en wat tammer klinkt, vergt diezelfde opname via cd wat meer van de luisteraar. En levert daardoor een net wat intensere beleving op bij echt luisteren.

Beide doen in 3d ruimtelijke zin en overtuigingskracht niet voor elkaar onder.

 

Zodoende: een cd vooral als ik ervoor wil gaan zitten en volume nodig heb en de streamer voor hetzelfde, maar dan in alle opzichten gemakkelijker en rustiger of voor erbij.

Daarnaast maak ik ook cd's van onze eigen opnames, waarvoor het bovenstaande ook opgaat.

 

Vermoedelijk voelt een  cd opzetten voor mij net als een plaat opzetten voor vinylliefhebbers.

Vroeger had ik ook cassettes, voor als 't gemak de mens moest dienen, en een plaat als serieus luisteren aan de beurt kwam. Dat is dus nog steeds zo, sort of....

Edited by thingman
Link to comment
Share on other sites

Bij mij zijn de spelers een Meridian 588 en een Oppo BDP-83, beiden gekoppeld aan een Rega Dac-R. Beluister beide spelers afwisselend met of zonder de externe dac. Het is afhankelijk van de opname of de interne of externe dac het best klinkt.

Ik heb rond de 1.000 (SA)CD's en ik zie geen enkele reden om deze op een harddisc te gaan zetten /  te streamen, de gedachte alleen al......

Voor mij is fysieke media, het kunnen vasthouden van een hoes, het doosje, kortom het  artwork een wezenlijk onderdeel van muziek luisteren. Het betrekt me er veel meer bij muziek dan streamen, zoals luisteren naar Spotify. Dat laatste doe ik slechts wanneer muziek als achtergronddecoratie speelt of om een album te "testen" of deze goed genoeg is voor aankoop. Voor mij geldt dat streamen een erg vluchtig medium is.......ben dan zelden geneigd een album af te luisteren. En nee, dat heeft niet te maken met een slechte geluidskwaliteit, klinkt zelfs meer dan goed.....

Ooit in een grijs verleden de fout gemaakt om mijn draaitafel op te ruimen (inmiddels al lang hersteld) en een dergelijke fout zal ik niet nog eens maken.

Edited by Francois
Link to comment
Share on other sites

To cd player or not...NOT 

Hallo Guido!

80% Qobuz of Tidal de rest is local opgeslagen op de HDD.

Ook geen behoefte meer aan de Cd, misschien wel nog ooit een usb drive aansluiten zodat dit een netwerk drive wordt. Diverse prachtige cd spelers vergeleken met streaming maar ze leggen het af tov de streaming oplossing die ik hier gebruik (opticalrendu / etherregen met pink faun voedingen).

Laatst nog Daphile geprobeerd omdat ik geen zin had om nog eens geld over te maken naar Roon maar heb toch maar gauw betaald. Via Roon (Roon Rock)een duidelijk betere geluidskwaliteit. Dat merkte ik ook toen je de cd80 met tentlabs liet horen, het klinkt gemakkelijk maar mist detail. Juist dit extra laagje detail geeft meer beleving, kippevel, levendigheid zonder harde randjes en dat lukt hier alleen met streaming.

Link to comment
Share on other sites

Platen en CD ‘s hier. Ik gebruik de Pioneer CD-speler het meest. De Marantz gaat sinds lange stilstand op eens de lade niet meer open. Erg vreemd. Potdicht zit’ie. Voor de rest geen streaming hier. Te ingewikkeld. Wel veel Youtube op de iPhone als ik werk.

Link to comment
Share on other sites

Hier ook een Dinosaurus met een Pioneer Multispeler en een Accuphase CD speler. Bronnen uitsluitend Radio, CD en LP.

Niet omdat ik Digibeet ben, maar ik vind het voldoende zo. Bovendien is streaming alweer geadopteerd door de HIGHEND firma's (met bijbehorende prijzen).

Ik trek dit financieel niet, en de intrinsieke zapcultuur van streaming spreekt mij niet aan (al meerdere keren benoemd in dit topic).

Op het digitale vlak uiterst tevreden met mijn Accuphase DP-410.   

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Ivan10 said:

Platen en CD ‘s hier. Ik gebruik de Pioneer CD-speler het meest. De Marantz gaat sinds lange stilstand op eens de lade niet meer open. Erg vreemd. Potdicht zit’ie. Voor de rest geen streaming hier. Te ingewikkeld. Wel veel Youtube op de iPhone als ik werk.

kap eraf van de Marantz halen en kijken waar het hapert. Zal vast opgedroogd vet zijn of snaartje (?). Soms wil een duwtje helpen en dat een paar keer achter elkaar doen open dicht met wat begeleiding van je vinger of hand. Ik heb het hier gehad met een Grundig en Philips cd speler, waar de laatjes ook niet meer open gingen. Op de manier zoals ik net hier beschreef heb ik ze weer werkend gekregen en staan nu al weer een paar maanden te spelen bij twee buurvrouwen.

 

Link to comment
Share on other sites

Just now, Arcman said:

Bovendien is streaming alweer geadopteerd door de HIGHEND firma's (met bijbehorende prijzen).   

Misschien toch even verder kijken 

https://www.mediamarkt.nl/nl/product/_yamaha-wxad-10-1508338.html

Hier kan je al aardig mee streamen en is vaak een hele mooie oplossing voor mensen die graag van de streamingdiensten gebruik maken via de telefoon en dergelijke.

er zijn daarnaast ook nog andere mogelijkheden met hifi berry's en andere framboos oplossingen die overiigens niet echt onder hoeven te doen voor het High-end spul

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik een Arcam CD-17 cd speler en luister er nog wel naar met ongeveer 600 cd-tjes in de kast. Ik zal altijd wel een cd speler houden. Streaming hou ik mij niet mee bezig en ook niet in de nabije toekomst. Ik ben toch echt meer van het analoge dan van het digitale.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb al mijn ca. 400CD/DVD's geript en ben overgegaan op streamen.  Ik zou nooit meer wat anders willen
Heel soms pak ik nog een CD-tje en deze wordt dan gewoon afgespeeld via mijn DVD-speler.
Verschil tussen streamen en CD-weergave is te verwaarlozen, of is het dat ik geen gouden oortjes heb 😲

 

https://tweakers.net/pricewatch/236080/denon-dvd-3800bd-zwart/specificaties/

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, siem said:

 Via Roon (Roon Rock)een duidelijk betere geluidskwaliteit. Dat merkte ik ook toen je de cd80 met tentlabs liet horen, het klinkt gemakkelijk maar mist detail. Juist dit extra laagje detail geeft meer beleving, kippevel, levendigheid zonder harde randjes en dat lukt hier alleen met streaming.

 

Je hebt misschien gekende muziek beluisterd over een vergelijkbaar systeem, maar onder totaal verschillende akoestische omstandigheden. Daarom vind ik jou conclusies wel wat voorbarig.  Ik heb zelf een Aurender gehad en vond zelf, als ik over dezelfde DAC speelde dat er geen verschil waarneembaar was, of in elk geval niet noemenswaardig. Omdat ik de Aurender eigenlijk nooit gebruikte heb ik hem verkocht. Ik vond het ook geen ergonomisch toestel, al kan dat nu wel anders zijn.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...