Jump to content
High-End Forum

Francois

Members
 • Content Count

  42
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Francois

 1. Francois

  Rega DAC-R

  Hoi Karma, Inderdaad lekker bezig, ontspannen en gericht op de muziek. Wat de Meridian cd speler betreft, deze is super. Niet te analytisch of onmuzikaal, mocht ik die suggestie gewekt hebben dan ben ik in mijn bewoordingen onzorgvuldig geweest. De Meridian kan echter wel tekortkomingen in opnames genadeloos bloot leggen.......mijn liefde voor deze speler is echter dermate groot dat ik deze een paar jaar geleden nog een dure reparatie en onderhoudsbeurt heb laten geven met als doel dat deze er de komende 10 jaar weer tegen kan. Met een Rega Isis zal het vast ook niet slecht ceedeetjes luisteren zijn (lol). Muzikale groet, Francois
 2. Francois

  Duson audio

  Duson, mooi spul hoor. Heb ik nog de B100 voor- en C100 eindversterker een aantal jaren van in mijn set gehad. Lekker vol geluid dat goed los van de speakers kwam.Toch heb ik de overstap naar de Arcam A85 en P85 destijds als een behoorlijk upgrade ervaren, omdat het leek alsof er een gordijn voor de speakers waren verwijderd. Neemt niet weg dat ik ook nu weer heel best van zo'n Duson set zou kunnen genieten. Anyway, veel plezier met jouw aanwinst in deze!
 3. Francois

  Rega DAC-R

  Review Raga DAC-R Dag 1 Omdat de klank eigenschappen van de Rega Planar8 and Aria mij zeer goed bevallen, heb ik besloten de Meridian 588 aan te sluiten op een Rega Dac-R. De Meridian is een speler met een zeer transparent geluid die alles onthult en alles behalve vergevingsgezind is met mindere cd's. Hierbij valt te denken aan vlak opgenomen cd's, met name jaren 80 schijven, maar ook cd's die slachtoffer zijn van de loudness war. Mijn vrouw ervaart het geluid zelfs als wat scherp. Niet zogenaamde digitale hardheid, maar confronterend.....moeilijk goed te omschrijven. Met de Rega dac hoop ik een wat warmer, muzikaal geluid te verkrijgen, maar niet perse vinyl-achtig. De Meridian is zowel direct aangesloten op de versterker als op de Rega DAC. Hiermee kan ik schakelen en direct vergelijken. De eerste indrukken zijn veelbelovend ........benieuwd hoe het zich in de komende dagen ontwikkelt. Ervaringen met de Rega Aria hebben geleerd dat deze na 48 uur pas helemaal tot bloei kwam. Daarna zal ik besluiten of de dac mag blijven of terug moet naar de Audio expert. Dag 2 en 3 De meest duidelijke verschillen tussen de Meridian en de Rega Dac: -De Meridian is directer. Dat wil zeggen dat het geluid meer upfront is, alsof men op de eerste rij zit. Met de Rega zit je als luisteraar ergens midden in de zaal. Vooral bij hard opgenomen cd's kan dit laatste als relaxter worden ervaren. -De Meridian is meer analytisch, onthult ieder microdetail. Prima met goed opgenomen cd's. The Rega is inderdaad wat vergevensgezinder. Misschien doordat het geluid iets naar achteren staat. -De Rega dac zet een wat breder podium neer dan de Meridian. Misschien ook wat meer hoogteverschil. In ieder geval komen de vlakker opgenomen cd's meer uit de verf. -De klankeigenschappen van de Rega P8/Aria combinatie zijn ook in de DAC te herkennen. Muzikaal, dat wil zeggen; ongecompliceerd, meeslepend (PRAT), mooi breed podium en relaxed. Zelfs de nimmer aflatend schreeuwende Celine Dion met haar scherpe stem is met deze DAC te hachelen..... Zowel mijn vrouw als ik ervaren de Rega DAC niet als beter, maar wel als totaal anders. Per CD bevalt het een beter dan de ander. In een aantal gevallen zelfs veel beter....... De Rega DAC-R heeft een nieuw baasje gevonden en mag dus blijven. Het is leuk om met klank te kunnen "kleuren". Dat is ook de reden waarom ik 2 totaal verschillende draaitafels heb staan, De Rega Planar 8 met Apheta 2 MC element en de Dual 704 met Shure V15 III MM element. Gebruikte Apparatuur: -Arcam A32 & P35 -Paragdigm Signature S4 -REL Stampede -Meridian 588 -Rega DAC-R Een greep uit de gebruikte CD's: -ELvis as recorded at Madison square garden (Japan, jaren 80) -Elvis Presley If Every Day Was Like Christmas (1994) -Johnny Cash ‎American IV: The Man Comes Around -Celine Dion Let's Talk About Love -Nana Mouskouri ‎Recorded At Herod Atticus Odeon -Diverse verzamel cd's met jaren 80 pop -Verzamel kerst cd's met opnames uit de jaren 50.
 4. Francois

  Isolatie platform

  Heel simpel, een ieder kiest wat hij / zij zich wenst. Als je er daadwerkelijk profijt van ervaart dan is dat heel tof en wens ik je er alle plezier mee.
 5. Al een wat ouder topic, maar zie het nu pas. Leuk onderwerp........ Ik kan een goed onderscheid zien tussen objectief slecht (degelijkheid, meetbaar slecht geluid bijvoorbeeld in de vorm van vervorming, gemis van frequenties, service etcetera) en aan de andere kant gewoon smaak. En dan is er ook nog zoiets als prijs-kwaliteitverhouding...... Je kunt denk ik niet alles kapot relativeren, tenzij jullie vinden dat Yoko, Supertech wel goed zijn. Je kunt hoogstens zeggen voor een bepaald publiek dat weinig wil uitgeven en snel content is met geluid. B&W speakers, ik heb diverse modellen waaronder de heel dure gehoord en aangesloten op een keur van versterkers. Mij spreekt het niet aan (smaak) en de prijs-kwaliteitverhouding vind ik eenvoudigweg beroerd. Objectief gezien echter zonder twijfel top. Yamaha versterkers, Cd spelers.......pfff nu ik wat ouder ben en de hoogste frequenties in het gehoor mis, kan ik er pas naar luisteren. Vroeger deed het letterlijk pijn aan mijn oren als ik naar Yamaha moest luisteren, zooo scherp. Overigens, rijd wel al een aantal jaren met veel plezier een Yamaha TD 850. Bose, ook door de jaren heen naar proberen te luisteren, maar nee. Zelfs bij blind luisteren herken ik het spul direct. Zo maar wat voorbeelden. En ja, ervaringen leiden tot een zekere conditionering. Dit kan vooroordelen in de hand werken, maar vooroordelen pakken vaak helaas ook conform dat vooroordeel uit.
 6. Francois

  Audio Technica LP7

  oke, dan heb ik jouw woorden inderdaad helemaal verkeerd geïnterpreteerd, zitten we zowel m.b.t. de Duals als met de Toshiba helemaal op 1 lijn. Wat die arm van de Toshiba betreft, vraag ik ik me ook al tijden af of het niet gewoon door Jelco is geleverd.....dat hele ding straalt Jelco uit he? Ik zie ook totaal geen reden om die arm door een Rega arm te vervangen. Op dit moment heb ik de Toshiba helaas afgekoppeld staan mijn rek biedt niet meer ruimte om meer dan 2 tafels te herbergen. Ik heb de Rega Planar 8 en de Dual 704 aangesloten staan. Dus het vinyl is het beluisteren waard.
 7. Francois

  Isolatie platform

  Gen speld tussen te krijgen. Zo speel ik al jaren met Masterbase plaatjes onder de amps, cd speler, nog net niet onder het Douwe Egberts apparaat. Meen verschil te horen t.o.v. zonder de plaatjes. Maar een blinde test ga ik niet met overtuiging in.....
 8. Francois

  Audio Technica LP7

  Ik schrijf bewust "in mijn optiek", ja dus mijn eigen directe ervaring qua geluid in vergelijking met Technics. Voeg er ook aan toe dat als het om beoordelen gaat, eigen smaak bepalend is.Bouwkwaliteit van de Technics zal zeker niet minder zijn. Het is niet voor niets dat ontelbaar van deze dj tafels uit de 70er jaren nog springlevend zijn.
 9. Francois

  Audio Technica LP7

  Nee, dat ben ik echt niet vergeten , ben van 1968 en nog fris van geest. Gelukkig maar.....Je zult mij echt niet horen zeggen dat er destijds geen rotzooi was, maar zelfs de meest uitgeklede, goedkoopste Dual van medio jaren 80 was vele malen beter dan de huidige rommel. Zie dat jij een erg negatieve voorstelling van Dual hebt, veel negatiever dan het merk recht doet. De Toshiba SR 370 heb ik overigens een paar jaar geleden voor leuk geld kunnen scoren, mooi Nagaoka MP 110 elementje onder geschroefd en klinkt super. In mijn optiek stukken beter qua prestaties dan de begeerde Technics 1200-1210 etcetera. Ach ja, draaitafels...zoveel smaken, zoveel verschillen. Bijna hetzelfde als met vrouwen. "Beauty is in the eye of the beholder", zullen we maar zeggen.
 10. Francois

  Isolatie platform

  Het is een slagersblok . Who cares? Als het werkt.......ik denk dat een isolatie platform in het algemeen überhaupt behoorlijk overbodig is als het rek, afstellingen goed zijn. Vrees, en ik ga echt niet met stenen gooien aangezien ook ik gezondigd heb, dat veelal autosuggestie een heeeeel grote factor is in het toekennen van superlatieven.
 11. The Funk Firm achromat ligt bij mij op een Dual 704 direct drive en voldoet prima. Een nuanceverschil t.o.v. de standaard rubber mat, maar in mijn beleving de moeite waard. Ook optisch trouwens.... Op mijn Rega Planar 8 echter geef ik de voorkeur aan de (veel goedkopere) Hudson Hifi acrylic mat boven de Funk Firm. De laatste maakt het geheel te klinisch, alsof het de dynamiek uit de muziek zuigt........de enige reden die ik kan bedenken is dat de Achromat bij wijze van spreken zijn werk, absorberend vermogen, te goed doet voor een toch al doodstille snaaraangedreven tafel. Zo'n direct drive echter, hoe relatief stil deze ook is, zal toch altijd ietsje meer geluid / onrust doorgeven. Met andere woorden; de Achromat als slecht wegzetten is m.i. onterecht. Het is gewoon afhankelijk van de omstandigheden.
 12. Francois

  Audio Technica LP7

  Ik weet waar het om gaat en ik denk dat ik ook vrij genuanceerd heb gereageerd. Vintage is zeker niet voor iedereen een optie, vereist enige kennis. Deze specifieke draaiert kan een prima plug en play optie zijn etcetera. Voor een groot deel bedoelen we waarschijnlijk hetzelfde......waar ik echter wel fundamenteel van mening verschil is de beoordeling vroeger en nu. Ja, uiteraard werd er ook vroeger veel shit op de markt gebracht, maar toch niet in die mate als nu.......Vroeger vond je zelfs in de zogenaamde dozenschuiver filialen heel fatsoenlijke tafels voor niet te idiote prijzen. Tegenwoordig vind je bij de bekende ketens niet of nauwelijks ook maar een acceptabele speler. De snotneus van dienst zal je zelfs trachten wijs te maken (zonder twijfel zijn eigen onwetendheid herkauwend) dat de draaitafel van 300 pleuri geweldig is, maar ook de Crossley / Fenton / ION geweldig vinyl kunnen afspelen......Heden ten dage is een bezoek aan de schaars aanwezige audio speciaalzaak noodzaak om een goede tot zeer goede draaitafel te kunnen vinden. Vanaf prijzen liggen dan toch gauw bij de 700 euro.
 13. Francois

  Isolatie platform

  Ik houd het bij deze bamboe plank van de Ikea, https://www.ikea.com/nl/nl/p/aptitlig-slagersblok-bamboe-00233429/ , voldoet wat mij betreft meer dan prima. Met een goed rek, goed afgestelde draaitafel en min of meer normale akoestische omstandigheden is een doorontwikkeld product (of is het gewoon oil snake) niet nodig. Scheelt bovendien een "duuzendje" of 5. Durf wel de stelling aan dat dit geld, geïnvesteerd in bijvoorbeeld speakers, phono preamp, element, meer significante (lees hoorbare) verbeteringen zullen opleveren. Maar er is vast een groep lui met teveel geld die zo'n ding zal aanschaffen en evenals de betaalde vakbroeders nadien lovende, poëtische verhalen als onderstaand gaan neerpennen; "Wat direct opviel was de toegenomen transparantie. Voor het eerst hoorde ik Miepje met haar triangel in de kleedkamer met het orkest meespelen.Zelfs haar moeder die een snotneus had. snoot hoorbaar muzikaal mee. Een geweldige 3d soundstage, met zoveel air rondom iedere solist, dat het een levensechte voorstelling projecteert. Blablablabla.........onmisbaar in de set-up van een vinylliefhebber die alleen zich met het beste tevreden stelt". Sorry voor mijn cynisme, maar ik ben na jaren van de ziekte audiofilie zo afkerig geworden van die BS producten welke primair zijn ontwikkeld om onwetende consumenten een poot uit te draaien. Professionele recensenten doen er maar wat graag aan mee, menig audiofiel papegaait het na om elkaar vervolgens op te naaien om het te kopen. No thanks.
 14. Francois

  Audio Technica LP7

  Tja, je moet denk ik alle waar in relatie tot zijn prijs beoordelen.....aardig alternatief voor de min of meer obligate instappers van Project, Rega en zelfs de huidige Technics. ALs het plug en play moet zijn en "goed" ook goed genoeg is, zeker aan te bevelen. Voor mij zijn er evenwel te veel zaken waar ik op afknap. Zou sowieso al niet willen betalen voor een interne phono stage. Waarschijnlijk zal een relatief goedkope externe amp al een behoorlijke verbetering geven. In deze prijsklasse geef ik de voorkeur aan een vintage draaiert die een beurtje heeft gehad en waar een fris element naar keuze op kan worden gemonteerd. Moet heel raar lopen, wil dat niet veel beter uitpakken dan een product als dit....... Maar goed, AT richt zich op een doelgroep waar ik als behoorlijk kritische vinylliefhebber niet toe behoor.
 15. Toen bekend werd dat Schiit een draaitafel zou gaan uitbrengen, was ik best enthousiast. Ik had zelf prima ervaringen opgedaan met de Mani en over andere producten zeer goede reviews gelezen, van zowel gewone gebruikers als door professionele recensenten. Vooraf waren de indrukken van de Sol positief, maar de eerste echte praktijkervaringen met het ding bleken behoorlijk wat issues met zich mee te brengen. Niet goed geschreven handleiding, niet goed passende / afgewerkte onderdelen, te ingewikkeld om in elkaar te zetten en af te stellen.....dat laatste werd zelfs beaamd door lui die toch aardig wat ervaringen hebben met het opbouwen en afstellen van draaitafels.Of Shiit inmiddels de nodige aanpassingen heeft aangebracht, is me niet bekend. Aangezien Schiit Europa vaak, heel vaak producten niet op voorraad heeft, ben ik mede om die reden de laatste tijd niet meer zo met dat merk bezig geweest.
 16. Francois

  Rega Aria

  Het verschil kan wel door de elementen gemaakt worden, althans voor een deel. Maar niet zozeer omdat de een MM en de ander MC is. In dit geval denk ik dat het diverse zaken zijn die het verschil maken. Naast een beter element bovenal een superieure arm.
 17. Uiteindelijk heb ik de Rega PLanar 8 gekocht met het Apheta 2 MC element. Klinkt werkelijk heel groots, transparant, maar ook meeslepend muzikaal. Vraag me echter wel af hoe mijn Dual 704 (ja, ja, ook een geveerd systeem) zou klinken met dat element. Vrij logisch dat de Dual in zijn huidige configuratie minder klinkt, want is uitgerust met een Shure V15 III. Wel met een mooie Jico sas naald, maar toch.......Zoals ik al zei, er zijn zoveel variabelen die het uiteindelijke geluid bepalen. En uiteraard spelen subjectieve waarderingen tenslotte wellicht zelfs een veel grotere rol dan objectieve. Gelukkig heb ik de audiofiele neurotische obsessie ruim 13 jaar geleden achter me gelaten. Ik luister liever naar muziek dan naar geluiden, of de tekortkomingen daar in......
 18. Naald maakt zeker veel verschil. Enige tijd geleden voor een Shure V15 III een Jici Sas naald gekocht en dat bracht veel verbetering t.o.v. de veel goedkopere imitatie (?) naald.
 19. Francois

  Rega Aria

  Update dag 2 en 3: Er is wel degelijk een behoorlijk verschil tussen MM en MC, ten gunste van MC. Dat wil zeggen dat er een veel groter podium wordt neergezet. Mensen die deze versterker willen uitproberen, houden er dus maar beter rekening mee dat het een paar dagen duurt voordat deze optimaal klinkt! Beste thuis uitproberen.
 20. Francois

  Kwaliteit LP’s

  Volgens mij is het een zogenaamde mixed bag. Vroeger waren niet alle persingen goed en werden er ook waardeloze keuzes gemaakt door sound engineers. Tegenwoordig is de vraag naar vinyl groter dan de perserijen aankunnen, resultaat is dan soms broddel- en haastwerk of een voudigweg snel cashen? Ik denk dat de kans op slecht klinkende reissues wel groter is doordat niet zelden de digatale masters ook voor het vinyl worden gebruikt. In een aantal gevallen zijn de analoge banden ook daadwerkelijk weg, verloren gegaan. Uiteindelijk is het niet zo zwart-wit, maar zal het per titel varieren wat beter klinkt.
 21. Oud vs nieuw......op het gebied van draaitafels al veel over gezegd en geschreven. Heel recentelijk heb ik na lang twifjelen een moderne gekocht en ja deze klinkt beter dan mijn 2 vintage draaitafels. Echter, een andere moderne die ik heb uitgeprobeerd klonk juist beduidend slechter. UIteindelijk denk ik dat oud-nieuw op zich nietszeggend is. Laat je niets anders wijs maken. Er zijn zoveel parameters die klank en kwaliteit bepalen.....niet op de laatste plaats het element.
 22. Bestel gewoon een DJ Pre II voorversterkertje. Simpel, maar degelijk en helpt je uit de brand. Meen dat ik het bij Bax een paar jaar geleden voor krap 50 pleuri incluis verzendkosten heb besteld. Geluidskwaliteit is redelijk en je kunt ook nog wat fijntunen, omdat je bijvoorbeeld gain kunt verhogen. Koop je later een mooiere, betere phono preamp, kun je deze nog altijd als backup bewaren.
 23. Francois

  Rega Aria

  Bedankt voor julie enhousiaste bijval.
×
×
 • Create New...