Jump to content

thingman

Members
 • Posts

  3341
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by thingman

 1. thingman

  DAE

  Het is mijn bevinding maar, Guido. Ik ken jouw luidsprekers samen met die 1,5m hoge Levinsons en dat klinkt een stuk timmer en ziellozer dan de Apogee Stage met een oude KS-50 van Krell. Voor een vijfde van de prijs of minder. Nee, de tijd om onder de indruk te zijn van merken, cijfers en namen is lang voorbij..
 2. thingman

  DAE

  Inderdaad, tamheid troef bij de gangbare speakers. Magnetostaten, mits met krachtige magneten (dus niet Magnepan) kunnen het goed en kleurvrij.
 3. thingman

  DAE

  @Seed7 En als de versterker zulke transiënten al kan volgen, dan zijn er maar heel weinig luidsprekers die ze ook kunnen bijbenen.
 4. Ik begrijp de vraag misschien niet Guido: "Kan je ene gebogen vorm maken die uit plexi latten bestaat" Bedoel je dat je een diffuserpaneel volgens het QRD ontwerp maakt en dat paneel dan tevens buigt? Ja, dat zou kunnen, maar ik heb er geen ervaring mee of een gebogen vorm zinvol is in combinatie met het QRD ontwerp. Ik vermoed van niet; ik vermoed dat een QRD paneel gewoon recht moet zijn voor optimale werking, maar weet dat niet zeker. Ik kwam het in elk geval nooit tegen...
 5. Zodra je niet meer hoort dat je naar elektrodozen zit te luisteren via trillend vetvrij papier, maar naar echte muziek in een echte ruimte, zijn er verbeteringen gerealiseerd. De rest is inderdaad gerommel in de marge. We zijn er nog niet...
 6. Als het nodig is om iets aan het laag te doen, dan moet je dat vooral ook doen! Het één sluit niet het ander uit. Ik sluit me aan bij Seed7 die een diffuser voorstelt omwille van een ander, maar even cruciaal aspect van de weergave, nl. de ruimtelijke beleving. Die zal middels de een of andere vorm van doeltreffende diffusie zeker verbeteren. Het is helaas een wat kostbaar experiment, want ik geloof dat plexiglas kostbaar is, maar je zou eerst een experiment kunnen doen met zo'n diffuser in triplex. Mocht het doeltreffend genoeg uitpakken voor de beleving van de ambiance, dan komt die triplex versie er vast ook. Of het moest niet kunnen in de woonomgeving, dan houdt het sowieso op qua verdere akoestisch optimalisatie.
 7. Dan zou ik links eenzelfde behandeling doen om asymmetrie te vermijden. Tis vrij krachtig spul.
 8. Precies Guido. Meten doe je meteen in het begin en vervolgens na belangrijke aankleedfases nogmaals. Uiteindelijk corrigeer je dan akoestisch wat nodig is na de basisaankleding en dan komt er een finale meting, die meestal wel aardig met de target overeenkomt. Het is bijna altijd de kunst om midhoog en hoog te ontzien en vaak ook om voldoende laag absorptievermogen in te brengen. Dan komen rpg's modex plate modules in beeld, of zelfbouwversies daarvan.
 9. Akotherm neemt gauw veel teveel midhoog en hoog weg, in elk geval als het om veel oppervlak gaat. Daar kun je beter heel spaarzaam mee omgaan. Beter is het om absorptiemateriaal te kiezen wat midhoog en hoog ontziet. Dat is iets wat waarschijnlijk ook in de berekeningen terug is te zien. Het zit m dan ook niet zozeer in het aantal vierkante meters absorptie, maar in de juiste materiaalkeuze van het absorberend spul. Je hebt doorgaans selectieve absorptie nodig, geen breedbandige. De misvatting dat alle poreuze absorptie identiek zou zijn is zo gemaakt.
 10. Ieder heeft een voorkeursbenadering. Ik (en vele anderen) heb zeer goede ervaringen met strategisch geplaatste diffusie in een ruimte waarin reeds voldoende absorptievermogen is ingebracht. Diffusie is aanvullend; absorptie is basaal.
 11. Tis dat je t zo expliciet vraagt, want uit mezelf zou k t hier nooit zeggen. Iets met een schandalige restauratie en een nog schandaliger verkoop van een Scintilla aan een argeloze koper? Bovendien, dankzij jouw gebrek aan scrupules moesten Apogee restauraties voortaan via "installers" gaan verlopen en kon ik een paar duizend euro meer aftikken dan voorzien, want in tegenstelling tot jou zou ik best zelf een Apogee kunnen restaureren.
 12. Anderzijds, gewoon goed lezen wat Hans schrijft blijkt nog weer moeilijker te zijn...
 13. Je hebt waarschijnlijk een fundamenteel andere benadering gekozen, afgaande op je bijdragen. Misschien niet helemaal dezelfde als die van mij, maar toch ook een waarbij geluid een gevolg is en geen doel. Zoiets?
 14. Zo'n 104 of 204 is dan alleen niet meer helemaal origineel meer. René N. (meen ik) en ikzelf spelen met een 204 en inderdaad is geluid daar op geen manier een issue meer bij. Dwz, analoog of digitaal speelt in feite daarbij geen enkele rol meer. Digitaal is wel veel makkelijker en goedkoper.
 15. Ongetwijfeld niet.
 16. Dat is inderdaad het ideaalst.
 17. 30 cm voor de wand is geen punt, maar ik snap niet wat je met "de dragers van de diffusers" bedoelt...
 18. René heeft het volgens mij over diffusers...
 19. Vuistregel is dat het midden van de paneelhoogte op tweeter-/middentonerhoogte komt, wat (meestal) tevens oorhoogte is. De paneelhoogte heeft geen echte limiet. Bij 120 cm heb je 60cm onder en 60cm boven oorhoogte, wat wel een mooi streven is. De wanden zullen hard zijn voor midden en hoog, wat op zich niet heel erg is, behalve op de cruciale plekken (vroege reflectiezones). Als die goed zijn aangepakt mag de ruimte best heel levendig blijven, dat zal de ambiance ten goede komen. Jou kennende neem je de tijd. Het zal dus vast vanzelf duidelijk worden wat qua opstelling en basis het beste is. Je kunt experimenteren met de diffusers door ze ergens los op te zetten op verschillende hoogte, maar dat had je zelf ook vast al bedacht...
 20. Ziet er fraai uit René! Ik zie bijna een voorwand met wit geschilderde diffusers voor me. Die mogen nl. wel iets hoger hangen...
 21. Welnee, dat is een invulling van jou zelf. Business as usual. Vergeet maar niet dat ik nog nooit uit mezelf hierover ben begonnen op dit forum. Ik reageerde hier gewoon op andermans opmerking in dit topic. Voorts heb ik zelf nog nooit over "ideale maten" gesproken. Wat ook logisch is. "Ideale maten" (zoals in "gulden snede") bestaan namelijk niet. Er bestaat echter wel een veelheid aan ideale afmetingsverhoudingen en wel binnen zeer ruime grenzen en inhouden. Het standpunt dat ik aanhang is vrij simpel: probeer alle parameters rondom geluidsweergave zo goed mogelijk op orde te hebben binnen de gegeven mogelijkheden. Afmetingsverhoudingen kunnen inderdaad zelden worden geoptimaliseerd, maar ALS het wel kan is het een parameter die zoden aan de dijk zet.
 22. De afmetingsverhoudingen (l x b x h) zijn bepalend voor de verdeling van ruimteresonanties over de lage frequentieband van 20 tot 300 Hz. In een ruimte van bijv. 60 kuub die over goede afmetingsverhoudingen beschikt, komen theoretisch evenveel ruimteresonanties voor als in een 60 kuub ruimte met ongunstige afmetingsverhoudingen. In de goede ruimte zijn die resonanties (staande golven) mooi gelijkmatig verdeeld over de frequentieband van 20 tot 300 Hz, maar in een slechte ruimte is die verdeling ongelijkmatig. Ongunstig betekent in de praktijk dat een clustertje ruimteresonanties vlak bij elkaar ligt binnen een klein frequentiegebiedje, gevolgd door een 'leeg' gebied zonder staande golven, en dan een eindje verder weer een clustergebied en weer een leeg gebied. Enzovoorts. Het is de evenredige verdeling van ruimteresonanties die, in combinatie met een goede opstelling van luidsprekers en luisterplaats, kan zorgen voor die felbegeerde puike laagweergave. Het fenomeen heeft dus niets te maken met het aantal ruimteresonanties, want dat aantal is weer gekoppeld aan de inhoud van een ruimte. Grote ruimtes hebben uit de aard der zaak veel meer staande golven dan kleine ruimtes, wat die laatste vaak juist problematisch kan maken in het sublaag onder 60Hz omdat er slechts een paar geïsoleerd liggende ruimteresonanties voorkomen en van een gelijkmatige verdeling al gauw geen sprake kan zijn. Lengte, breedte en hoogte hebben in principe een even groot gewicht in het geheel. Elk van de drie dimensies is namelijk in staat om afmetingsverhoudingen ten goede of ten kwade te keren.
 23. Als je niet kunt wat je wilt moet je willen wat je kunt.
 24. Dat kan wel kloppen met zo'n link...
×
×
 • Create New...