Jump to content

Seed7

Members
 • Posts

  5554
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

5306 profile views
 1. marge is niet winst. Voor 30% winst kan best 120% marge nodig zijn. Marge is verkoop min inkoop. Winst heb je (misschien) als je de overige kosten er van af hebt getrokken. "Marge is voor de bank"
 2. Daar heb je je relatie. Is dat niet ook deels debet aan het langzaam verdwijnen van het middensegment in apparatuur, maar ook in klanten? Dat laatste deels doordat ze de middelen niet meer hebben maar ook omdat de aandacht naar ander zaken uit gaat (een bakbeest van een 8K OLED tv bijvoorbeeld).
 3. Seed7

  DAE

  Tam. Voor een praktisch vergelijk met je eigen set, ga eens naar een goede pro-audio verhuur zaak en huur een paar Stage Accompany Blue boxen. 15" laag en voor het hoog een bandje van 1 kHz tot 30kHz (ondanks dat er voor een bandje ook een trafo zit) @Hans van Liempd 1. Je gooit voor het gemak alle buizenversterkers op een hoop. 2. Buizenversterkers (nu gooi ik ze op een hoop) vervormen prettig. En dat laatste doen ze zeker als ze kortstondig veel meer moeten leveren dan ze kunnen. Net zo als bandrecorders prettig vervormen als ze in de verzadiging gestuurd worden.
 4. Seed7

  DAE

  Hoorns, plasma tweeters, vellen (mits niet te groot), magnetostaten (mits niet te groot), Mangers, DDD's allemaal tot op zekere hoogte. In de pro-hoek zijn er geschikte dynamische luidsprekers. Te herkennen aan o.a. de hele korte spreekspoel, een relatief hoge Fs en een lage Qt (bij laagweergevers). HiFi(end) luidsprekers zijn gemaakt voor 'vlak' en klein. Dan lever je op microdynamiek in.
 5. Seed7

  DAE

  Bij transienten gaat er niet zo zeer om hoe hoog de sprong is, maar hoe steil. 20dB verschil haaks omhoog bij een maximale luidsterkte van 105dB op een meter zuig een versterker leeg. Daarom worden er in studios transient shapers hebruikt om de hellingen wat vriendelijker te maken. Als je het wilt testen, stuur een zuivere niet bandbreedte gelimiteerde blokgolf door je versterker en dan een wel bandbreedte gelimiteerde. Je kunt ze met een scriptje genereren. Probleem is dat je dac er meteen al een bandbreedte gelimiteerde blokgolf van maakt. De rimpeltjes aan het begin en einde van de blokgolf op de scope. Die 96 dB dynamisch bereik op de CD is helemaal niet interessant, de 40 of 60 op plaat of band ook niet. Waar het om gaat is de microdynamiek. Dat bepaald ook de mate van realisme.
 6. Seed7

  DAE

  De luidsprekerfabrikant Morell specificeert voor een aantal drivers naast de gewone belastbaarheid een transiënt belastbaarheid. Wat ik zo zie 1000W gedurende 10ms. Dat zal niet zonder reden zijn. Hoe steiler een transiënt is hoe meer het een puls benaderd. Een puls, of een flank van een blokgolf heeft een "oneindige" bandbreedte en lust "oneindig" energie. Hoe meer energie je kunt leveren en hoe sneller je die energie kunt leveren hoe dynamischer de weergave. Dit is de reden achter versterkers met een zeer grote bandbreedte (= snelle stijgtijd (Spectral, Goldmund, CH Precision, darTZeel, OTL's etc.)) en waar mogelijk ook stevig vermogen. En ook bij zeer efficiënte hoorns maakt dit een duidelijk hoorbaar verschil.
 7. Seed7

  DAE

  de versterker als probleemoplosser voor een 'fout' ontwerp elders in de keten. Een bekende vorm van suboptimalisatie.
 8. Seed7

  High end streamer

  Hier niet meer Ja, op de wekkerradio radio3 omdat het mateloos irritant is. Vroeger zeurde iedereen over de verzuiling, al die omroepen die hun eigen ding deden. De EO die het stichtelijke woord bracht na het rode hanengeluid van de VARA. Met het verdwijnen van de verzuiling zijn er nieuwe silos gekomen. Thema zuilen. Op 3 puberaal irritant gedoe, op 2 ouwe meuk, op 1 gebabbel, op 4 gezapig klassiek. De commerciëlen? Zelfde laken een pak. BBC, ook. Duitse zenders, ook, maar minder extreem. En de piraten? Radio is voor mij op het moment een dood medium. Internet "zenders" 80% als hier boven. De overige 20% steekt het iets breder in. Over het algemeen klinkt het ook nog eens beroerd. De pareltjes moet je zoeken. Daarnaast heerst de "App". Alles achter de app, niet meer simpel een .pls of .m3u in je player plakken. Ook komen en gaan de zenders, of hun adressen, razend snel. Dus ga je op zoek en kom je bijvoorbeeld dit soort dingen tegen. En on-line tijdschriften met recenties of blogs van muziekliefhebbers.
 9. De relatie tussen de Nits' Ting en Stephan Micus is Arthur Schneiter
 10. M.i. is een groep nog de enige weg. Een cooperatie van winkels, reparateur, magazijn, importeur. Helemaal als je met "boutique" audio te maken hebt. Centraal waar het wat oplevert en nog mogelijkheden genoeg voor de winkel om zich te onderscheiden.
 11. Seed7

  High end streamer

  Da's een reden om te streamen (nit high-res). door het gelijk trekken van het gemiddelde signaal/luidheid binnen een dienst zijn all die super gecomprimeerder muziekstukken ineens zachter dan het gemiddelde. Er zijn heel wat labels die netjes met het werk van de artiest omgaan. Zeker als je op bandcamp.com rondkijkt. Nadeel, vooral bij de eigen uitgaven en de hele kleine labels, is dan weer de productiekwaliteit. Veel muziek lijkt wel on-af.
 12. Ik ook niet. Er zijn (te) veel mogelijke concepten. Wat ik bijvoorbeeld in de gereedschapswereld zie is dat aanbieders als Festool en Mafell zelf repareren en veel service bieden, tot aan financiering toe. Het loopt echter vrijwel altijd over de dealer (en nog steeds ook de nationale verdeler). Rechtstreeks contact kan, maar is lastiger. Dit soort technische service is wat ik van een Europese distributeur/importeur verwacht. Het is ook bedrijfsmatig interessant. Ik verwacht echt niet meer dat iedere dealer ook de soldeerbout ter hand neemt. De dealer kan van alles zijn, van webshop, kijkshop, marktplaatsaanbieder tot echte winkel. Bij wie moet/kun je terecht als je iets tweede hands hebt gekocht?
 13. Hier een leuk rekentooltje. In tegenstelling tot een torrenversterker levert een OTL meer vermogen in een hogere impedantie, tot op zekere hoogte dan. Op een gegeven moment vlakt het af. Wat het exact bij 30+ ohm doet weet ik zo niet meer. Vul in het tooltje 600 Ohm in, delete een nul en nog een keer en kijk naar de balans V en A. Vermogen heb je niet veel nodig, voor normaal gevoelige koptelefoons duidelijk minder dan 50mW. De OTL heeft geen probleem om voltage te leveren. De (oude) studio standaard voor koptelefoons was 600 Ohm. Beyer Sennheiser etc. maken ze nog. (t.a.v. de GM20 en WFB2 (en de NA, Bow), het is tijd voor een geheel andere insteek. Een (in-ear)koptelefoon set met ADC/DAC en digitale filtering (RME), RPi streaming, een CD spelertje en een phono pre. Alles in een enkele, verplaatsbare, kast. Gecombineerd met eenvoudige actieve nearfield monitoren met classe D versterking (Focal mogelijk). Probleem, verkrijgbaarheid en pecunia) EDIT: vergeten er in te plakken. Een leuke site
×
×
 • Create New...