Jump to content
High-End Forum

Seed7

Members
 • Content Count

  4,357
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Seed7

 1. die op ca. 35 seconden? Da's een Audio Technica ART1000
 2. Dat kan. Heb al wel eerder e.a. over draaitafelontwerp geplaatst. Draaitafels, luidsprekers en akoestiek zijn dingen waar ik me mee heb bezig gehouden. Electronica kan ik niet heel veel mee. Ga er nu eens inhoudelijk p in inplaats weer weg te dwalen.
 3. Constante snelheid. Wanneer noem je het constant? Geen enkele verandering in de tijd. Een onmogelijke opgave dus je moet grenzen definieren. Er mag niets toegevoegd worden of weggehaald. Wederom onmogelijk. Dus weer die grenzen. De DIN normen gaan inderdaad over die grenzen. Als ik je een draaiert geef die daar aan voldoet zet je hem bij het vuil. Niet omdat die slecht is maar omdat die op geen enkele manier aan jou perceptie van kwaliteit voldoet. De Funk en Schiit voldoen er waarschijnlijk ruimschoots aan. Voor 700-800 euro moet je tering naar de nering zetten en keuzes maken. Gewoon een voorbeeld.Komt iemand luisteren en haalt eerst de riem van de draaitafel en geeft het plateau een zetje om te zien hoe lang het draait. Een zinloze bezigheid. Die draaitijd is geen enkele indicatie voor kwaliteit. De vraag is wat wil je met dat lager. Je wilt dat het draait en dat het 'geen' ruis genereert die door het element opgepikt kan worden, je wilt dat het altijd met de 'zelfde' weerstand ronddraait. Moet het daarvoor lang draaien en wrijvingsloos zijn? Neen. In principe kun je een lager bouwen dat bestaat uit een as die je in een blok teflon perst. Het teflon zorgt voor een gedefinieerde weerstand/wrijving en absorbeert de ruis zodanig dat het niet bij het element komt. Je hebt alleen een sterkere motor nodig om het geheel te laten draaien. Een bouwer heeft ooit een lager gebruikt dat uit drie nokjes teflon bestond. Twee boven aan de as een aan de onderkant. Tolerantie van de lager bus is opeens niet meer interessant. Die van de as wordt verlegt naar vorm en plaatstolerantie over de gehele lengte van de as naar twee stukjes van de as.
 4. Definieer goed. Kwaliteit is voldoen aan de impliciete en explicite wensen van de klant (bij een gewenst prijsniveau).
 5. Goed voor een 700.- speler of goed in absolute zin. Maakt nogal een verschil.
 6. Seed7

  Qobuz

  Die bestaat niet.
 7. Er wiebelt meer dan alleen de riem. Dat kan een gevolg van de youtube compressie zijn. Dat de riem niet strak ligt is een kwestie van ontwerp. Als je het plateau een hele grote radius geeft aan de buitenkant dan centreert de riem zich vanzelf. Of anders een groet er in draaien. T.a.v. materiaal, naast Zamac is er nog een mooier materiaal. Austenitisch gietijzer (niet magnetisch, vrijwel 'dood'). In beide gevallen rijst de prijs de pan uit. Er zijn er maar heel weinig die gietijzer gebruiken. Nottingham dacht ik in een of twee topmodellen en een Amerikaans ding voor het geheel chassis. Het is ook een prachtig materiaal om hoorns in te gieten of complete luidspreker baffles. Aluminium is relatief goedkoop en veel makkelijker te bewerken, maar zeker niet mijn favoriet. Er zijn kunststoffen die heel goed functioneren en die minstens zo stabiel zijn en veel beter te bewerken.
 8. Exact. Met een moderne tig assige cnc bank is zo'n plateau zo gemaakt (binnen redelijke toleranties) en bij een redelijk oplage kost het lang geen 1000.- Ook hier niet. Het zit hem in eventuele nabewerkingen, temperen, slijpen, balanceren etc. Omdat alles snel moet, tijd is geld en het mag maar xxx kosten, gaat het "warm" de doos in.
 9. Toen kreeg ik nog niet eens zakgeld Wat was eigenlijk de nieuwprijs?
 10. Seed7

  Shiit SOL draaitafel

  Klopt. Zet je muispijltje eens bij de onderkant van het plateau en bij de bovenkant. Dan zie je inderdaad dat het plateau hobbelt. Dat de snaar er niet recht oplicht vergroot dat hobbelen optisch nog meer. Ook lijkt het afgedraaide facet aan de onderkant van het plateau niet overal even breed. (made in the USA is voor mij nog nooit een kwaliteitskenmerk geweest, zoals made in Germany) De maak en verkoopkosten kun je op geen enkele manier beoordelen. Industriele marges liggen rond de 3%. Wat je niet weet is het aantal schijven tussen de productie en de klant. Als je de werkelijke productie kosten zou zien dan schrik je je wezenloos, in Europa en de VS is dat niet heel anders dan in China. Opvallend vaak is er eerst een hele rij 'interne klanten' binnen een concern die allemaal hun 50-100% pakken, voordat het ding het concern uit gaat. Dat is wat Schiit waarschijnlijk niet doet, gecombineerd met direct sales. Ik heb aan meerdere producten gewerkt waar de eindprijs 100x de productieprijs is of meer. Is ook niet zo gek, bij een beetje bedrijf heb je een heel legers aan maketeers en juristen die ook mee moeten eten. Sommige bedrijven zijn zelfs voornamelijk bancaire instellingen die ook nog iets produceren (de grote brouwers bijvoorbeeld).
 11. Als je iets coaxiaals zoekt, koopje: https://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m1613423482-radian-5312-12-inch-coaxiaal-als-tannoy-2-stuks.html?c=08c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr Gaat alleen niet heel laag, wel 96dB gevoeligheid. https://radianaudio.com/products/5312-12-coaxial-speaker?variant=20538594918462
 12. Seed7

  Heel interessante site

  Inderdaad, in sport zie je het ook. De 'niet ontsnapping' waarmee Zoetemelk wereldkampioen werd. De olympische schaatskampioene van Gennip etc.
 13. Seed7

  Wat geeft muziek?

  Muziek is de zelfde intellectuele inspanning als naar schilderijen kijken, door een beeldentuin lopen, naar een toneelstuk gaan of een film kijken. Ik heb hear dan ook nooit achtergrondmuziek of zelfs muzak op staan. Muziek luisteren is een keus en ik doe dat bewust. Voornamelijk omdat ik me graag op dingen concentreer maar ook een beetje uit respect naar de kunstenaar. Iemands werk mag best wat aandacht krijgen. Radio luisteren is ook iets waar ik voor ga zitten. Een blog luisteren of TV kijken ook. Het doel is het ervaren van schoonheid (de emotie).
 14. Seed7

  Heel interessante site

  Ik weet dat dit niet is wat je bedoeld. Er is een heel eenvoudige ontspanningsoefening waarbij je in een bepaalde volgorder bepaalde spiergroepen spant en die spanning een tijdje vast houdt. Dan weer ontspannen en de volgende groep. Als ik dat binnen een tijdsbestek van 20 minuten twee maal doe (zonder in slaap te vallen ) en dan muziek luister, maximaal geconcentreerd valt de gehele installatie weg. Akoestiek is zwaar onderschat. Bij versterkers kijken we naar vervorming in drie nullen achter de comma terwijl de luisterruimte pieken met wel 40% vervorming kan produceren. Dat levert ook een mate van onrust.
 15. Seed7

  Heel interessante site

  Nottingham Analogue. Rust. Met de Wavedingesvoeding. Meer rust. @Kraus vonBentinck vroeg hear ooit eens wat "rust" is. Mijn antwoord was iets in de trant van: Rust is al je het idee hebt dat Eric Clapton tussen twee noten in een solo nog even een biertje kan pakken. Als je wel eens naar dat zingzang programma The Voice kijkt, in drie maten weet je het. Geen rust, geen timing, niet goed. De voice voor ouwe knarren. Ja die hebben rust. Pas bij rust heb je ook goede dynamiek. Pas dan knalt het als het moet. Als er geen rust is verzuipt je dynamiek. Heeft wel wat van compressie, maar dan in de tijd. @carl je hebt het steeds over die MP200. Die heeft rust. De MP500 nog meer.
 16. Seed7

  Heel interessante site

  Rust is goed. Rust is een kwaliteitskenmerk.
 17. Seed7

  Heel interessante site

  Da's in de pro-hoek niet anders hoor, maar dan met microfoon-nostalgie (Neumann U-huppeldepup) en microfoon versterkers. Wat dacht je van gitaristen en hun luidspreker of combo. Het accent ligt alleen wat anders. Die EMT's zijn voor een zeer specifiek doel gebouwd en oersolide. Eigenlijk zijn een aantal grote Japanse DD's (SP10) niet anders. De EMT elementen heb ik altijd heel mooi gevonden, met name die met het wisselbare gewichtje. Helaas prijstechnisch ver buiten bereik. Wel opvallend vind ik dat oude studio techniek nu al een tijdje wel in de belangstelling staat van de "audiofiel", waar men er vroeger niets van moest hebben. Met name op versterker en luidspreker gebied. Zelfs een oude Yamaha NS-10 nearfield heeft ineens liefhebbers. Absolute geluidskwaliteit is m.i. onhaalbaar. Wat wel nastreefbaar is is om het geluid in de mastering studio uit een bepaalde periode te evenaren om te kunnen horen "hoe het bedoeld was". @Arden's retro B&W set is daar een mooi voorbeeld van. In een moderne setting kan ik me prima een setje Genelecs in m'n luisterhok of op de desktop voorstellen.
 18. Seed7

  Heel interessante site

  Ha, da's gewoon twee plankjes MDF beschilderd met een marmer patroontje Soort van Rega dus .... ... en een van m'n Technicsen is nog geveerd ook en DD.
×
×
 • Create New...