Jump to content

Seed7

Members
 • Posts

  6297
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Seed7

 1. Da's een kwestie van smaak. Beiden goed. Wat ik bij de Maranz prettig vind, met oudere oren, is de toonregeling voor een klein beetje meer hoog. De Camebridge heeft dat niet. Ook heeft de Camebridge geen phono in en de Maranz wel. Bijvoorbeeld https://www.apollo.nl/nl/geluid/stereo-versterker/ heeft beide modellen. misschien zijn ze genegen om demomodellen te sturen? Belletje kan geen kwaad.
 2. They were extraordinary: they wrote everything, they played like motherpotjandriedubbeltjesers, they were just colossal and wonderful, and nobody’s ever mentioned them. They’re as important as anybody else who’s ever been, ever; it just wasn’t their time. — David Bowie
 3. Er zijn buisvoeten met een bajonetsluiting. Daarop draai/klik je een metalen huls met in de bovenkant een veer. Weet niet of dat nog makkelijk verkrijgbaar is en het moet natuurlijk passend zijn voor je buis.
 4. "Die Qual der Wahl". Keuze levert stress op. Stress is heel erg slecht. Ontspullen bevrijd. Wat help is om goede spullen aan te schaffen, spullen die heel lang mee gaan. Ook je zelf niet door modes en trends laten gek maken. Een wit overhemd is altijd goed, tijdloos.
 5. Lang geleden gaf Bowie een concert in Rotterdam. Nadien kwam hij naar Den Haag om nog wat in Toys rond te hangen. Daar lag de bootleg van het concert al op de draaitafel. Moet zo rond 1985 geweest zijn.
 6. Klassieke Berlin School, sequencers, zaagtandjes plus gitaar. (1977)
 7. Seed7

  München High End

  Ja en niet alleen bij de OkkieNokkie dame. Arrogant. De apparatuur die voorbij komt, waarom toch zo wanstaltig?
 8. Als alles werkt en klopt ga dan voor het uiterlijk eens met een stoffeerder praten. Er is veel meer mogelijk dan een gordijntje of behangetje.
 9. Ik zou gewoon wifi gebruiken, met een buizen (3cx800a7 oid) zender.... @carl heb je al een meet afspraak gemaakt?
 10. Ah, ik herken de zandbakjes, ja. Dan heeft spelen met de spanning van de spoel minder makkelijk mogelijk.
 11. Voor een maximaal vlakke curve ligt de Qtc bij 0.707 en het systeem heeft dan een 2e orde hoog doorlaat helling. Voor een optimaal impuls gedrag kies je een Qtc van 0.5. Ga je lager in Qtc dan krijg je een overgedempte situatie, de uitslag van de woofer wordt al geremd ruim voor het maximum bereikt is, als dat al gehaald wordt. Je laag begint eerder, bij een hogere frequentie af te vallen en de helling van de hoog doorlaat wordt vlakker, ergens tussen 1e en 2e orde. Uiteindelijk kruisen alle curves van de diverse instellingen elkaar en zie je dat de lagere Qtc dieper gaat, maar wel bij een lager volume, de hogere Qtc's vallen stijler af. Omdat je te make hebt met klein ruimte akoestiek kun je luidsprekers niet ver genoeg van wanden zetten om geen last van room gain te hebben. Hoe lager je Qtc hoe dichter je bij de wanden kunt met je speakers. Je krijgt een hele diepe maar slanke bas, in tegenstelling tot de basreflex met een Qtc van 3 of hoger of menig gesloten luidspreker met een Qtc van 0,9. Die geven een stevige bult in het laag dat helaas vaak verward wordt met de kick (die veel hoger in het spectrum zit). Dit allemaal dan nog eens los van de effecten van het feit dat de luidspreker op een open baffle gebruikt wordt waarbij Qt = Qtc en je een ander afstralingspatroon hebt door akoestische kortsluiting. T.a.v. de mid, vandaar mij opmerking, als er aktief gefilterd wordt. De effecten van het verhogen van de spanning zie je ook bij 'normale' luidsprekers en is gelijk aan het veranderen van de magneet. Zeer hoog rendement luidsprekers hebben een lage Qt, als we vergelijken met verder gelijke parameters. Het rendement wordt door extreem sterke magneten bereikt. De grote winst van een fieldcoil voor het laag zit er m.i. dat je met de spanningsvariatie het systeem en ruimte beter op elkaar kunt afstemmen. Een andere mogelijkheid om dat te bereiken is door de luidspreker in de tegenkoppellus van de versterker op te nemen en daar in te filteren. Dan verander je op actieve wijze de parameters van het gehele systeem (m.i. minder elegant).
 12. Dat rendement is niet zo interessant als er aktief gefilterd wordt. Veel interessanter is dat je de Qt beinvloed, hogere spanning lagere Qt. Als de driver in een kast zou zitten zou je dus ook de kast moeten aanpassen. Maar dat zit die niet. In de baffle verandert de interactie met de ruimte. Je stoot staande golven minder hard aan omdat je membraan amper na slingert. Je laag begint we eerder af te vallen.
 13. Luidsprekers hebben volume nodig. In de hoogte is de ruimte beperkt, in de breedte wil men niet. De trend/voorkeur is een zo smal mogelijke baffle voor het holografische beeld. Dus, blijft de diepte over.
 14. We hebben in een ver verleden wel eens spiders gemaakt van heel dun fineer. Vier smalle strookjes is genoeg en dan heb je er ook gaten tussen. Veert alleen een beetje te veel en met het schaven trek je spanning in het hout.
 15. https://www.faz.net/aktuell/technik-motor/digital/das-sind-die-spannendsten-kopfhoerer-auf-der-high-end-2023-18906759.html
 16. ? Dan moet je in de binnenkant van het apparaat aan de gang, niet aan de buitenkant.
 17. Interessante achterkant van de conus. Er lijken wel strookje hout (fineer) op geplakt.
×
×
 • Create New...