Jump to content
High-End Forum

Seed7

Members
 • Content Count

  4,718
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Seed7

 1. Jemig. Hobo? Die zit schuin tegenover het naaiatelier waar ik het over had.
 2. Seed7

  Welke toonarm ?

  Ik heb er nog een liggen waar ik niet aan toe kom. Jelco 750L-Black
 3. Seed7

  Welke toonarm ?

  Een Nottingham 12"? Gek genoeg zie je zelden op iets anders dan een NA, terwijl ze wel los verkocht worden.
 4. Je zou microfoontjes in je oor kanaal moeten plaatsen en referentieopnamen moeten maken. Dan op basis van die metingen een omgekeerd filter toepassen op de opname. Dan wordt het net alsof je naar twee luidsprekers luistert. Ja, dat kan en was een service die AKG bij hun K1000 bood. De andere optie, waar ik al een hele tijd mee an het prutsen ben: zet een luidspreker een cm of 40-50 midden voor je hoofd. Lineariseer dat ding volledig. Speel er terstbanden roze ruis op af. Afwisselend de 500 Hz band als referentie gevolgd door een andere. Maak met een knopje het niveau gelijk aan de referentie band. Als het beeld niet in het midden staat corrigeer dat ook. Nu heb je een basis filter. Dat leg je over de roze ruis heen. Nu ga je de gefilterde roze ruis (ongecorreleerd) over de koptelefoon afspelen en doe je de zelfde correcties. Nu heb je je eindfiltercurve bepaald. Waar ik zelf nog niet uit ben is of ik nu wel of niet nog de linkwitzcorrectie moet toepassen. Die corrigeert voor je oorkanaalresonantiefrequentie. De linkwitzcorrectie is smalbandiger dan een tertsband. Wederom, voor een optimaal resultaat in-ear koptelefoons gebruiken. Dat hoeven geen topmodellen te zijn omdat je afwijkingen in die dingen vanzelf in de correctie meeneemt. De gevonden filtercurve kun je met een parametrische EQ instellen of digitaal uitvoeren.
 5. Seed7

  Mono afspelen.

  Bedacht me net iets en na even zoeken, ja. De headshells zijn uitwisselbaar en losse worden op ebay aangeboden. Je kunt de originele dus gewoon origineel houden en een of twee ombouwen naar gewoon mono en 78rpm elementen.
 6. Er zijn mogelijkheden. Het betekend filterwerk en hoe minder exact de koptelefoon gepositioneerd kan worden hoe minder goed het werkt. Het simpelse is een crossfade filter over een bepaald frequentiebereik. Complexere filters lineariseren eerst 'alles' en passen dan filters toe die de geluidsschaduw van de schedel simuleren. Een orkest komt echter nooit op 5m. Je kunt wel het effect van een bel aan geluid om je hoofd heen krijgen. Ik heb hier regelmatig stereo microfoons vrijwel rechtstreeks naar de koptelefoon. Dan is het opvallend hoe realistisch het geluidsbeeld is. Je draait je hoofd gewoon op de juiste manier naar een toevallige spreker toe. En dan is er dus niets gefilterd. Ik gebruik dan niet eens een kunstkopmicrofoon. Ik heb er een gebouwd van twee bamboe IKEA slabakken. Er zitten geen oorschelpen op. Daarmee is het effect nog veel realistischer. Misschien laat ik ooit een afgietsel van m'n oorschelpen maken om nog een stap te doen. Dat laat overigens ook zien hoe enorm veel er in het hele productieproces verloren gaat. Het laat in zekere mate ook horen/zien hoe nep stereo over luidsprekers is.
 7. Seed7

  Mono afspelen.

  Kwa uitgangsspanning van het element, ja. Maar dan heb je geen correctie. Of dat RIAA of een andere curve of helemaal niets moet zijn hangt weer van je plaat af. O.a. Graham Slee heeft een phono vv waar je een aantal verschillende curves kunt selecteren. Er is een hele reeks aan curves gebruikt tot men min of meer tot de RIAA standaard kwam. EDIT: Ja. Zou zeker naar een passend modern element kijken. Of specifiek voor 78 rpm
 8. Seed7

  Welke toonarm ?

  Denk dat deze visueel en kwalitatief wel passen. Ortofon RS-309D Dynamic 12". Zo'n 'banaan vormige' van EMT. Breuer Dynamic (bestaat het nog?) en tenslotte Brinkmann - 12.1
 9. Seed7

  Mono afspelen.

  Eigenlijk moet je daar een andere vv voor gebruiken. Cristal elementen hebben een heel andere uitgangsimpedantie en capaciteit dan de gebruikelijke MM's of MC's en een hogere uitgangsspanning. Het kristal is een staafje piezo materiaal. Je vv heeft een hogere ingangsimpedantie nodig. Wat het exact voor je vv betekend weet ik zo niet. Heb ook niet gekeken of er VV's voor op de markt zijn, of DIY schema's. (Mijn microfoonversterkers voor piezo kristallen hebben een ingangsimpedantie van 1 MOhm. Dit is met buizen eenvoudiger te realiseren dan met halfgeleiders) EDIT: Ik bedacht me wat: Leesvoer, onderaan de pagina, "Ceramic Phono Pickups" Dit is ook de oorsprong van het verhaal dat een hogere naald druk meer slijtage veroorzaakt. Deze elementen hebben een heel wat hogere naald druk nodig. De naald slijt snel. Dit is het goedkoopste type element en wordt (werd) dan ook met minderwaardig naaldmateriaal uitgevoerd. Als de naald versleten is is de plaat ook snel naar de knoppen.
 10. Ik heb een Reference Master, of was het een Master Reference? Of is het een Statement Master? Of andersom? Geen idee. Moet altijd kijken naar de output. Het is een low (0,5v) output MI die maar lastig met standaard MM vv's te combineren is. "Beter" of "slechter" kan ik je niet vertellen. Heb er destijds een reeks beluisterd en die die het beste bij mij paste gekozen. Ik vond dat er met name in dynamisch opzicht nogal verschillen waren. De naald, met drager, is niet uitwisselbaar maar je kunt ze wel laten "retippen".
 11. De kleur staat hier bekend als "poep van't broertje". Mooie koptelefoon.
 12. Hier om de hoek zit een naaiatelier, herstelwerk, gordijnen enzo. Je klopt op het raam. Brult door het glas dat je gordijnen wilt. De naaister laat er een paar zien. Je maakt je keuze. Je drukt een papiertje met maten tegen het glas. Je knikt allebei nog een paar keer en de "deal is done". Zo jammer dat ik geen camera bij me had. Het was een prachtig schouwspel.
 13. Pads, https://www.thomann.de/nl/sennheiser_hd414_ohrpolsterpaar.htm Worden overigens ook gebruikt om Grado's te 'modificeren'
 14. Misschien hebben ze de Pathos Aurium ook staan Voor die Hedd heb je geen overdreven zware versterker nodig, is vrij makkelijk aan te sturen. Wel een gebalanceerde dus even op de aansluitingen letten.
 15. Stax = Stax en dan is er de rest. Het is in vele opzichten altijd een buitenbeentje geweest. Lifestyle? Dan zijn er de (sub)topmodellen van de klassiekers, Fostex, Audio Technica, AKG, Sony, Sennheiser, Beyer Dynamic etc. (mijn persoonlijke voorkeur, open, dynamisch, AKG, de 712PRO). Een ander klassiek buitenbeentje, Grado. De hoeveelheid 'nieuwe' aanbieders lijkt wel exponentieel te stijgen. Gevolg meer marketing, meer 'onzin', heel weinig nieuws. Maar ook 'oude namen stappen in b.v. Neumann. Er is niet veel keus als je een andere electrostaat zoekt dan Stax , b.v. Kaldas. Shure heeft een in-ear electrostaat. Er zijn ineens heel wat aanbieders van magnetostaten. Velen spelen leentjebuur bij Fostex die hiervoor toch wel de basis hebben gelegd. In een aantal gevallen zijn het gewoon gemodificeerde Fostex koptelefoons. Echte bandjes, Raal. Volgt eigenlijk het concept van de AKG K1000 maar dan niet met dynamische drivers maar met bandjes.
 16. Dat snap ik niet. Waarom investeren waar het (nog) niet nodig is? Stel dat de CD speler binnen een jaar of twee, drie kapot gaat. Er zijn nog voldoende kwaliteitsmodellen nieuw verkrijgbaar. Als dat over xyz jaar niet meer zo is dan zijn er zat andere alternatieven. Optische loopwerken zullen nog heel erg lang gebouwd worden. DAC's zijn er te kust en te keur. Wat vergelijken van DAC's betreft, ik ben nog nooit een DAC (of printplaat) tegen gekomen waar je alleen de DAC chip kunt uitwisselen tegen elk ander model. Je luistert dus ook altijd naar wat er in de periferie zit. Bovendien, je koopt een geheel, niet een losse chip. Als Stax in het hoofd zit is de keus beperkt in versterking en uitvoering. Lekker overzichtelijk. Als het geen Stax is, mogelijkheden te over (ieder heeft zijn favorieten). Wel zou ik er ook met een half oog naar blijven kijken of de versterker meerdere analoge en/of digitale ingangen heeft. Mocht je ooit willen s t r e a m e n, of gewoon voor een ouderwetse tuner. (Wat ik persoonlijk erg jammer vindt is dat er geen versterker met een "send/return" ofwel "tape loop" te vinden is)
 17. Seed7

  cache

  Mijn allersimpelste streamer heeft een buffer van 128KByte SPI RAM en daarmee stream ik zonder haperingen 320KBit MP3's van het web. Met een ESP8266 MCU op 160MHz, geen harde schijf, geen extra geheugen, niets. Alleen een PCM5102A I2S DAC. Het decoderen van de MP3 gebeurt door de MCU. Voor het streamen valt er "niets" te swappen.
 18. Seed7

  cache

  Eigenlijk is het gewoon een "buffer" waaruit pas wat 'verwijdert' wordt als er ruimte voor wat nieuws nodig is, het oudste wordt overschreven. Kijk maar eens wat je webbrowser allemaal voor je bewaart zodat je een al geziene pagina snel kunt openen, daar wordt niet zomaar het oudste overschreven als dat toevallig ook het meest gebruikte is. Dan mag je van mij Tidal "er van langs geven". Een cache is inderdaad oud. Heel oud. Het is een verstopplek, met name voor voedsel (provisie). Iets dat je later nodig hebt.
 19. Seed7

  cache

  Heb je enig idee wat een cache is? Als dit van invloed is op de kwaliteit dan mag je de ontwerper "er van langs geven".
 20. Jammer dat je eindversterkers al verkocht zijn dan. Met de Woo Wee kun je een Stax aan eindversterkers knopen.
×
×
 • Create New...