Jump to content

Wanneer spreken we over High End


Niphics
 Share

Recommended Posts

"Even een vraag van een High-End beginner.

Op dit moment zie ik door de bomen het bos niet meer. Een tijdje geleden bezocht ik een luistermoment bij 'Alpha' (High-End) in Turnhout, waar een audio-opstelling draaide met een prijskaartje van 200.000€.

Hoewel het indrukwekkend was, moet ik eerlijk zeggen dat ik al betere geluidservaringen heb gehad voor aanzienlijk minder geld. Maar wanneer kunnen we eigenlijk spreken van High-End? Ik bezit momenteel Klipsch-luidsprekers (RF62 II), aangestuurd door een Marantz (SR 6015), en ben er niet helemaal tevreden over. Ik vermoed dat dit niet als High-End wordt beschouwd. Ik overweeg een upgrade, maar loop ik dan niet het risico in een eindeloze cyclus terecht te komen? Uiteindelijk lijkt er sprake te zijn van gewenning, en elders ontdek je mogelijk weer geluid dat beter (of anders) klinkt dan thuis. Is het ooit mogelijk om volledig tevreden te zijn?

PS: Zou ik mijn huidige opstelling kunnen verbeteren met andere kabels, of is dit puur subjectief? Wat zou ik het beste als eerste kunnen upgraden: luidsprekers, versterker...? (Ik stream voornamelijk muziek)."

Link to comment
Share on other sites

High end is in ieder geval meer dan een verzameling (dure) apparatuur bij elkaar. Mijn ervaring: hoe duurder, des te beter moet je weten waarmee je bezig bent en des temeer moet je keuzes maken. Ook voor wat betreft combinaties. Ook voor wat betreft het weten wat je mooi vindt. Alleen al voor luidsprekers kan je kiezen voor vliezen (magnetostaat, elektrostaat), hoorn of hoornachtig, open baffle en traditioneel. Voor versterkers heb je tegenwoordig klasse D, buizen, klasse A of traditioneel klasse AB. Dan kun je voor de bron kiezen uit analoog of digitaal of allebei. Bij analoog heb je bij vinyl weer een keuze tussen elementen MC, MM of MI. Voor versterking heb je daar weer keuze uit solid state of buizen. De keuze is reuze.
 

Gewenning is iets dat je in mijn optiek niet moet hebben. Een set overtuigd of niet. Het moet niet alleen goed klinken maar je moet geroerd/vervoerd worden. Er zijn genoeg mensen die in eindeloze cycli raken. Beste advies dat ik kan geven ga bij veel mensen op fora luisteren en ga bij gespecialiseerde zaken luisteren en leer wat je mooi vindt. Als je dat laatste weet dan ben je echt een heel eind. Hou tot slot (ook bij enthousiasme over een set) je benen op de vloer want geen enkele set is perfect. Ze hebben allemaal plussen en minnen. Ook al lijkt dat soms niet zo.
 

Over kabels. Die kunnen in mijn optiek niets compenseren. De basis moet goed zijn en de kabels zo weinig mogelijk afbreuk doen. En dat in de wetenschap dat iedere kabel verlies geeft. Mijn ervaring: veel kabels ‘f*cken’ met het geluid en doen een trucje. Ze maken bijvoorbeeld het geluid groot maar ook vaag, geven een tilt in het hoog of mid-hoog, etc.
 

Tot slot. Een echt goede set geeft een wauw gevoel en dat gaat zoals gezegd verder dan goed klinken. 
 

Hopelijk heb je hier iets aan. En anderen zullen ook nog wel reageren met hun visie op het geheel. 

Edited by Mediator
Link to comment
Share on other sites

Voor mij is het belangrijkste gezegd. En het is juist.

Behalve misschien, voor mij kunnen kabels wel iets compenseren, tenminste toch als het "euvel" eerder een kleinigheid is. Maar vergeet nooit dat de verschillende apparaten samen moeten "klikken".

Maar je zit op de goede weg. Als er een probleem is, leg het voor op dit forum. Ze hebben hier een ongelooflijke kennis van zaken.

Groetjes.

Link to comment
Share on other sites

Hartelijk welkom op het forum. Concreet antwoord op jouw vraag:
 

Wikipedia

High fidelity, in het Nederlands afgekort tot hifi, is een Engelse term die in het Nederlands "hoge getrouwheid" (fideel) of "werkelijkheidsweergave" betekent.

Er wordt mee bedoeld dat de geluids- of beeldkwaliteit van de apparatuur een grote natuurgetrouwheid vertoont met het origineel en (zeer) lage toegevoegde ruis en vervorming heeft.

Door enkele Nederlandse elektronicatijdschriften werd in de jaren vijftig en zestig het gebruik van de Nederlandse term 'werkelijkheidsweergave' (WW) aangemoedigd. Dit begrip heeft geen ingang gevonden.

Voor geluidsapparatuur zijn in de DIN 45500-norm kwaliteitseisen vastgelegd. Door de technische vooruitgang zijn deze eisen echter achterhaald en (daardoor) in onbruik geraakt.

Met geluidsapparatuur is meestal een aanzienlijk verschil te horen tussen de weergave thuis en die in de concertzaal of de opnamestudio. Dat is onvermijdelijk doordat de weergave in de huiskamer door de specifieke akoestische eigenschappen niet gelijk kan zijn aan de concertzaal waarin de opname plaatsvond, door onder andere de grootte van de opnameruimte en de afstand van de muren ten opzichte van elkaar. In een studio of concertzaal staan de wanden, als ze al niet zwaar gedempt zijn, vrijwel nooit parallel aan elkaar om "staande golven" (ongewenste reflecties) te vermijden. In de huiskamer is dit ondoenlijk.

Een tegenhanger van high fidelity is low fidelity, waarbij de geluidskwaliteit van ondergeschikt belang is of juist een mindere geluidskwaliteit wordt gebruikt om een authentieke klank te krijgen. Het hogere kwaliteitssegment wordt tegenwoordig aangeduid met high end en is alleen te koop in speciale winkels.

 

René van Es 2009
High End is, ultiem genot met een ultieme set. Beter, Best, Het Beste. Nu nog een norm. Maar die zal niet komen, net zo min als voor een Hermes sjaal, een Hugo Boss jas, een Lotus, Jaipur parfum of een Ming vaas. Het is wat de gek ervoor geeft en wij gekken geven er kennelijk veel voor, anders bestond het niet. Last but not least, heren High End fabrikanten, jullie hebben waarlijk met elkaar een heel stuk van een concertzaal in huis weten te creeren en heren importeurs, bedankt voor de moed om zoveel geld te steken in de import en het ons in Nederland ook voor te schotelen. Als de prijzen nu nog wat kunnen zakken voor High End, beloof ik dat ik ga sparen.

 

Tot slot; in mijn situatie vind ik het high end. Waarom? Omdat het voor mij erg mooi speelt. Ik kan op mijn manier genieten van de muziek. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Edited by Rob55
Link to comment
Share on other sites

Ik probeer  binnen mijn budget een goed klinkende set neer te zetten, High End of niet daar lig ik niet wakker van.
Het belangrijkste component zijn volgens mij wel de luidsprekers.
Maar het kan altijd beter.
High End kan prijzig zijn, maar dat geeft niet te garantie dat je een goede weergave hebt.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat High End ook compromisloos gebouwd betekent. Degelijke kast, zware trafo’s e.d. moet je zien als een soort randvoorwaarde. Voor de duidelijkheid dat betekent niet zo duur mogelijk. Als je dat echter vermarkt zal her zeker niet goedkoop zijn. Mensen als Jack en George zijn dan wel in het voordeel.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Ik vind zelf dat High-end meer op de weergave slaat dan op prijs.

Als een set muziek weet te maken, een goed afgetekend ruimtelijk beeld neerzet en de breedte, diepte en hoogte dan zit je aal aardig richting High-end.

Verder is natuurlijk van belang dat de boel tonaal in balans is en voldoende resolutie heeft om een instrument te laten klinken zo als hij hoort te klinken.

De fijne details in de opname zo als het uitsterven van een geluid moet ver te volgen zijn.

 

Er zijn combinaties die dat doen voor niet veel geld maar vaak is het wel meer kostbare apparatuur die dat kan.

Vaak is het wel zo dat hoe duurder de set is hoe beter hij in staat is om het plaatje goed neer te zetten en hoe meer resolutie deze laat horen.

Alleen als die match van de set er niet is dan zal het er ook niet uit komen.

De ruimte en de opstelling speelt daar een grote rol in.

Een set waarvan de match tussen de componenten er al niet is zal zal met kabels niet beter gaan klinken, het blijft een slecht compromis.

Een speaker die niet in een ruimte past of op de verkeerde plek staat zal nooit laten horen waar die toe in staat is, hoe duur die ook is.

 

Dat alles heeft met High-end te maken.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Quote

Ik bezit momenteel Klipsch-luidsprekers (RF62 II), aangestuurd door een Marantz (SR 6015), en ben er niet helemaal tevreden over. Ik vermoed dat dit niet als High-End wordt beschouwd

1 vergeet heel de term high-end. Dat is hetzelfde als een te dure auto kopen alleen voor de buren. Als je met veel plezier vaak muziek draait dan ben je het beste af, ongeacht de spullen die je hebt staan.

2. niet helemaal tevreden?  Pobeer zo nauwkurig mogelijk te bedenken wat je niet bevalt. Lukt dat niet, dan wordt "upgraden" een willekeurige bedoening van nieuwe spullen die niks brengen.

3. Bedenk wat voor soort weergave/muziek je van houdt en wat je er in bevalt. Ga je voor dynamiek & slam of juist voor wat rustiger muziek. Heb je de neiging om bij grote geluidsverschillen het volume terug te draaien of juist niet. Wil je bas op de maag, een mooi breed geluidsbeeld of vind je het leuk als je nauwkeurig kunt pinpointen? Als je toch aan het streamen bent:

- knal er eens wat dynamische muziek uit, het presto uit de 7e van Beethoven (7#3), of iets uit Sacre du Printemps (dance of the earth), of Kodachrome van Paul Simon en kijk hoe je vindt dat dat klinkt, liefst op flink volume

- breed  geluidsbeeld bijv. hotel California van de Eagles of Sounds of Silence van Simon & Garfunkel (veel verschillende uitvoeringen, de beste weergave zet de stemmen niet in het midden maar links (Garfunkel en rechts (Simon) op een groot toneel)

- voor diep laag heb je en de juiste luidsprekers en een passende kamer nodig, lukt dat niet dan kun je beter afzien van streven naar heel diepe laagweergave. Niets erger dan dreun, dat is zeker geen high -end

- of ga voor iets heel rustigs en stream ff Perry Como/ moon river oid, misschien is dat meer je ding. Dan is Accuphase en B&W de aangewezen keuze denk ik.

 

Mijn advies:

eerst zo goed mogelijk vast stellen wat je smaak is en wat je wilt bereiken en dan proberen her & der te luisteren (20 januari Music2 in Hoek van Holland, heb je gelijk high -end te pakken).

Weet je wat je wil, dan kun je hier op het forum vast wel ervaringen krijgen wat betreft luidspreker/versterker combi etc.

Ik ben het eens met Groovy dat luidsprekers in feite het voornaamste zijn en dat het sine qua non is dat ze passen in de ruimte waar ze staan opgesteld. Hoe gerichter je te werk kunt gaan, des te kleiner de kans op een miskoop. En zeker niet beginnen met kabels.

Noch van de Marantz noch van de Klipsch kan ik iets zinnigs zeggen. Ik heb weinig sloege van apparatuur.

Ook van belang voor jezelf of je van mooie apparatuur houdt of dat het uiterlijk je weinig interesseert. Er zijn liefhebbers zat die nog liever naar apparatuur kijken/luisteren dan muziek. En als dat je ding is, is het ook okay.

 

My 2 cts.

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Niphics said:

"Even een vraag van een High-End beginner.

Op dit moment zie ik door de bomen het bos niet meer. Een tijdje geleden bezocht ik een luistermoment bij 'Alpha' (High-End) in Turnhout, waar een audio-opstelling draaide met een prijskaartje van 200.000€.

Hoewel het indrukwekkend was, moet ik eerlijk zeggen dat ik al betere geluidservaringen heb gehad voor aanzienlijk minder geld. Maar wanneer kunnen we eigenlijk spreken van High-End? Ik bezit momenteel Klipsch-luidsprekers (RF62 II), aangestuurd door een Marantz (SR 6015), en ben er niet helemaal tevreden over. Ik vermoed dat dit niet als High-End wordt beschouwd. Ik overweeg een upgrade, maar loop ik dan niet het risico in een eindeloze cyclus terecht te komen? Uiteindelijk lijkt er sprake te zijn van gewenning, en elders ontdek je mogelijk weer geluid dat beter (of anders) klinkt dan thuis. Is het ooit mogelijk om volledig tevreden te zijn?

PS: Zou ik mijn huidige opstelling kunnen verbeteren met andere kabels, of is dit puur subjectief? Wat zou ik het beste als eerste kunnen upgraden: luidsprekers, versterker...? (Ik stream voornamelijk muziek)."

Ik zou in jouw geval de Marantz er uit gooien.

Dat is hier wel duidelijk de zwakke schakel.

Een AVR is eigenlijk erg slecht in het weergeven van Stereo en de DSP die standaard in die dingen aan staat doet vaak meer slecht dan goed.

Een eenvoudige stereo versterker misschien iets met een buisje zal het al snel veel beter doen.

Verder is de bron ook nog belangrijk.

Stop je er MP3 in via een blauwe tand verbinding van af je phone dan zal het ook niet veel worden, shit in = shit out!

 

Edited by kappa7
Link to comment
Share on other sites

Hartelijk welkom Niphics.

 

Hier lopen maar weinig miljonairs rond.  Voor twee ton in huis hebben de meesten niet.

Ik koop meestal tweedehands. Laatst heb ik eens uitgerekend op circa € 11.000,00 te zitten.

Wil je dat nieuw, reken dan met een factor 3 á 4. Tot zover het financiële gedeelte.

 

Persoonlijk zou ik eerst op zoek gaan naar betere luidsprekers. Daar ben je m.i. al gauw een jaar mee bezig.

De luidsprekers moeten ook klinken in je luisterruimte/akoestiek. Deze twee zaken zijn het meest geluidsbepalend.

 

Daarna moet er een versterker komen, of een losse voor- en eindversterker, of mono-blokken.

De versterker moet niet alleen de luidsprekers voldoende aan kunnen sturen, maar ook matchen qua geluid.

 

Vervolgens krijg je het kiezen van een bron of bronnen.

 

Wat je hier op het forum krijgt, zijn verschillende meningen. Er zijn hier geen twee personen te vinden met dezelfde apparatuur.

Wel kunnen de mensen hier proberen, je in een bepaalde richting verder te helpen. Je zult merken dat sommigen een stokpaardje hebben (ik ook).

Ga er vanuit dat iedereen het goed bedoelt, ook al komt het misschien wel eens anders over.

 

Vergeet niet voor jezelf een bepaald budget te bepalen.

 

Wil

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kraus vonBentinck said:

 

- voor diep laag heb je en de juiste luidsprekers en een passende kamer nodig, lukt dat niet dan kun je beter afzien van streven naar heel diepe laagweergave. 

 


Dat is ook mijn recente ervaring Eric. Ik probeer nog een dipool en dan moet ik maar eens zien (en ga ik jouw raad misschien wel opvolgen).

 

Ik vind trouwens dat een LS veel muziek moet aankunnen. Mijn smaak varieert over de jaren toch nog wel en ik denk dat dit voor veel luisteraars zo is.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

High end is zo’n typische marketing kreet om de markt te kunnen opdelen in stukjes. Met veel grijs en verschillen van interpretatie. Voor bedrijven zeker heel relevant om succesvol te zijn en te kunnen overleven. Voor de (meeste) consument(en) totaal niet relevant. Hoe belangrijk vind je het om te weten tot welk (sub) marktsegment je auto behoort? Voor muziekapparatuur idem. 
 

Wat de aanpak betreft schaar ik me achter het advies om te beginnen bij de speakers. Mijn ervaring is dat je hier de grootste verschillen hoort, zowel tussen verschillende speakers als wat betreft de interactie met de akoestiek van je kamer. 

Link to comment
Share on other sites

Als Klipsch je geluid is, wellicht ja. Maar verwacht niet dat een andere/ betere versterker tot een wereld van verschil gaat leiden. Tis maar net hoe belangrijk je dan nuances vindt. 

Link to comment
Share on other sites

Klopt maar en normaal gezien zou een andere speaker ook wel een verbetering geven.

Maar zolang daar een AVR voor staat gaat het nooit muziek maken.

Wat je er ook aan speakers achter hangt.

Natuurlijk is er voor de speakers ook verbetering mogelijk maar dat zal dan een volgende stap zijn als de versterking op oorde is.

Ik verwacht dat TS niet gelijk beide zal inruilen.

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Tubejack said:

Het hoeft geen vermogen te kosten.  Voor 3K heb je al een set met high-end specificaties.  Bestaande uit een dac, voor en eind versterker. 

Vergeet je niet wat Tubejack? b.v. een bron, luidsprekers. 😁

Link to comment
Share on other sites

Niphics heeft m.i. al prima luidsprekers met een hoog rendement van 97dB voor 1 watt.  Dat is héél erg luid in een normale woonkamer. :wacko:  In principe is een versterkertje van 10 watt al voldoende voor een flinke ruzie met de buren. Verder geeft hij aan, dat hij streamd, dus hij zal wel iets hebben. Voor de zekerheid heb ik mijn high-end dac van €1000  meegerekend.   Maar een Bluetooth kastje kan er vast ook nog wel bij voor dat bedrag.

 

Alleen is Bluetooth m.i. geen high-end, maar gewoon leuk en handig. Als Leuk,  handig en betaalbaar toch meer het criterium is dan high-end, dan kun je voor ongeveer de helft ook een hele leuke bovengemiddelde set samenstellen. Maar dan moet de topic-starter maar weer even sjoege geven, wat hij nou wil en wat hij als bron gebruikt. Spotify?  dan is m.i. goed, goed genoeg. 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Dank aan allen voor de boeiende antwoorden. Uit jullie reacties blijkt dat ik op zoek moet gaan naar een goed uitgebalanceerd audiosysteem. Het lijkt verstandig om eerst mijn luidsprekers te vervangen, aangezien dit, zoals 'jongensdroom' aangeeft, het meest kritieke onderdeel is. Momenteel gebruik ik een AV-versterker, wat volgens Kappa7 niet ideaal is voor de weergave van muziek. Mijn huidige bronnen zijn een eenvoudige Lenco platenspeler, een Panasonic DP-UB824 DVD/CD-speler en ik stream Spotify via de Marantz versterker (Qobuz werkt nog niet via Heos). Er is dus heel wat ruimte voor verbetering. Ik overweeg ook om tweedehands te kopen, maar is dat betrouwbaar?

 

Het stappenplan zou kunnen zijn:

  1. Beginnen met het aanschaffen van betere luidsprekers.

  2. Vervolgens investeren in betere stereoversterking (voorversterker - eindversterker), zonder AV-functionaliteit.

  3. Als laatste stap een upgrade van de bronnen (streamer, CD-speler, platenspeler).

  4. Over kabels ga ik mij niet druk maken

Hoe kan ik er zeker van zijn dat wat goed klinkt in de winkel, ook thuis goed zal klinken?

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, Niphics said:

Hoe kan ik er zeker van zijn dat wat goed klinkt in de winkel, ook thuis goed zal klinken?

Niet!

Als er een bepaald type of merk luidsprekers is, die je onder verschillende omstandigheden telkens weer opvallen, dan zou je kunnen overwegen om die eens in huis te halen. Dan ben je er nog niet zeker van, maar de kans is dan wel groter.

Je zou ook je luidsprekers eens een keer mee kunnen nemen naar een winkel.

Is het mogelijk om luidsprekers 50-100cm van de achtermuur te plaatsen.

Kun je in zijn algemeenheid meer informatie geven? b.v. een budget voor luidsprekers?

 

Link to comment
Share on other sites

En denk er aan... een winkel is er om iets te verkopen. En het liefst met weinig moeite. Je moet soms echt aandringen op het thuis beluisteren. En in zo'n luidsprekermuur, zal de luidste en basrijkste opvallen. Maar dat is zeker niet de beste.

 

Met andere woorden, een goede audiozaak is noodzakelijk. Het alternatief is... heel veel demo's meemaken en shows meemaken. Maar het best bij mensen thuis gaan luisteren.

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Niphics said:

Dank aan allen voor de boeiende antwoorden. Uit jullie reacties blijkt dat ik op zoek moet gaan naar een goed uitgebalanceerd audiosysteem. Het lijkt verstandig om eerst mijn luidsprekers te vervangen, aangezien dit, zoals 'jongensdroom' aangeeft, het meest kritieke onderdeel is. Momenteel gebruik ik een AV-versterker, wat volgens Kappa7 niet ideaal is voor de weergave van muziek. Mijn huidige bronnen zijn een eenvoudige Lenco platenspeler, een Panasonic DP-UB824 DVD/CD-speler en ik stream Spotify via de Marantz versterker (Qobuz werkt nog niet via Heos). Er is dus heel wat ruimte voor verbetering. Ik overweeg ook om tweedehands te kopen, maar is dat betrouwbaar?

 

Het stappenplan zou kunnen zijn:

  1. Beginnen met het aanschaffen van betere luidsprekers.

  2. Vervolgens investeren in betere stereoversterking (voorversterker - eindversterker), zonder AV-functionaliteit.

  3. Als laatste stap een upgrade van de bronnen (streamer, CD-speler, platenspeler).

  4. Over kabels ga ik mij niet druk maken

Hoe kan ik verder zeker van zijn dat wat goed klinkt in de winkel, ook thuis goed zal klinken?

Tja, mijn philisofie is dan echt anders, als de bron niet deugt kan het nooit goed uit de speakers komen dus in jouw geval zou ik eerst een losse streamer en dac aanschaffen, dan een versterker en al laatste de speakers

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...