Jump to content

Kraus vonBentinck

Members
 • Posts

  1012
 • Joined

 • Last visited

Social Media

Recent Profile Visitors

3548 profile views
 1. Het is leuk om een plaat uit de hoes te halen, vaak zit er ook heel aardige documentatie bij, de plaat op de draaitafel te leggen en de naald in de groef te laten zakken. Gewoon een leuk ritueel, daar doe ik niks aan af. De draaitafel is op zich ook een leuk ding al is-ie niet zo'n oogstrelende aandachtstrekker als een reel-to-reel deck. Maar ik meen gelezen te hebben dat je niet echt over een platencollectie beschikt. Nu je net van start bent vind je ook dat de paar platen die je hebt, net zo goed moeten klinken als op Tidal. De logica om (heel) veel geld uit te gaan geven om een toch altijd bescheiden (in vergelijking met de ontzaglijke hoeveelheid muziek via een streaming-service) collectie vinyl net zo goed te laten klinken als de(zelfde) muziek die je binnenhaalt via Tidal, ontgaat mij helemaal. Het lijkt mij heel verstandig om eerst maar eens de duurzaamheid van de vinyl-liefde af te wachten en dan ooit misschien eens te gaan upgraden. Upgraden van de draaitafel loopt gigantisch in de papieren terwijl de muziek die je er op draait gratis via je abonnement op Tidal binnen stroomt terwijl vinyl, ook in vergelijking met CD, erg duur is, ook tweedehands. Probeer eerst eens gewoon plezier te beleven aan wat je nu hebt aangeschaft, snuffel nog wat bij de Plaatboef of op de markt en kijk hoe blijvend je plezier is. Ik raad je sterk aan voorlopig op de rem te trappen.
 2. Ik bedoel ook niet dat je naar een andere draaitafel zou moeten kijken maar dat je eens kunt gaan luisteren naar de draaitafel van iemand anders en hoe je dat dan vindt klinken. Het kan ook zijn dat vinyl helemaal niks voor je is.
 3. Het is toch heel handig als je even vermeldt waarom het zo duidelijk voor je is dat er een ander/beter element op de draaitafel nodig(?) is. Wat mis je of stoort je en wat zou je graag willen dat er beter of anders gaat klinken. Is het dynamiek, hoog of juist het laag, is het te saai/niet levendig genoeg enz enz. Die info is wel nodig als men je hier advies zou willen geven.Net als het beschikbare budget/maximumprijs. Persoonlijk zou ik zeggen, wacht even af en loop niet te hard van stapel en kijk eens of je niet ergens kunt komen luisteren naar een andere draaitafel.
 4. Een of twee keer per jaar neem ik een maandje een abonnement op Tidal en heb dan meestal een lijstje van (nieuwe) CD’s die ik wil beluisteren en eventueel kopen of opnemen. Nu viel mij de laatste keer op dat de hoeveelheid muziek die aangeboden wordt in “MasterQuality” enorm is toegenomen. Vooral bij popmuziek komt het dan binnen op 88.2kHz en niet op 96kHz. Ik heb een paar wat oudere CD’s vergeleken met wat ik hier in huis heb staan en dan zijn er duidelijke verschillen. Of dat zo is weet ik niet maar ik vermoed dat men CD’s simpelweg upsamplet naar 88.2kHz en bewerkt met het MQA-algoritme of iets dergelijks. Als dat zo is dan klopt het predicaat ‘studiokwaliteit’ natuurlijk niet en worden er knollen voor citroenen verkocht Klinkt het anders dan de originele CD? Ja, meestal wel Klinkt het ook beter? Ja, in een aantal gevallen wel. Het klinkt wat luider en de minder luide passages zijn wat opgehaald en daardoor lijkt het alsof het detailrijker is. Is het erg? Nee, volgens mij maakt het bij de popmuziek allemaal weinig uit want het is in mijn oren toch maar een vrij willekeurig rommeltje wat er uit de studio op CD of LP geslingerd wordt. Die willekeur blijkt immers ook uit de vele remasters die er uitgebracht worden omdat er zo nodig weer eens een ander aan de knoppen wil draaien. Aan de andere kant is het wel erg omdat alles overgoten wordt met dezelfde saus. Alsof elk gerecht op de kaart bedolven wordt onder de tomatenketchup. Bij klassieke muziek is er (gelukkig) volgens mij nog niks aan de hand. Daar zijn de meeste ‘M’ files in 96kHz en klinkt alles veel meer als het origineel met een prima dynamiek. Ik heb sowieso een veel hogere pet op van de behandeling in de studio van klassieke muziek. High fidelity is natuurlijk zo maar een kreet maar staat bij de registratie van klassieke muziek toch in hoog aanzien. Ik vraag mij af of anderen ook iets dergelijks is opgevallen of dat ik er helemaal naast zit. In ieder geval is mij wel duidelijk dat je met een abonnement op een streaming service toch bent overgeleverd aan de grillen van de aanbieder en dat je met een eigen muziekcollectie toch wat meer eigen baas bent.
 5. https://audiofreaksforum.nl/index.php?topic=9610.0 Het is al wel 14 jaar oud, het zijn ook nog vrij veel pagina's en er is ook nog wel wat meer over te zeggen maar Azimuth blijft een beetje lastige instelling.
 6. heel veel plezier met de nieuwe draaitafel. En in de directe omgeving van de plaatboef zijn er nog twee vinyl winkels om te snuffelen.
 7. de waterpas van 1 meter is maar een onzinvoorbeeld omdat ik eigenlijk bedoel te zeggen dat een waterpas op de headshell geen nut heeft omdat het instellen van de optimale azimuth geheel anders werkt en checken of de headshell horizontaal staat alleen maar kan leiden tot foute correcties.
 8. Voor een groot maar volkomen vlak oppervlak (zoals hopelijk een draaitafelplateau) heb je aan een kleine waterpas genoeg. Immers elk meetpunt zou dezelfde uitslag moeten geven, vooropgesteld natuurlijk dat het plateau inderdaad vlak is. Echter een correcte Oost-West stand zegt nog niets over een correcte Noord-Zuid stand van het plateau. Om een draaiend plateau over 360 graden volkomen horizontaal te krijgen moet je meten op de draai-as en dat doet de Viborg-oplossing die bovendien niet statisch maar dynamisch meet, op het moment dat het plateau draait. Het mooie is dat elke afwijking, hoe gering ook, duidelijk is af te lezen. Om een klein oppervlak horizontaal te krijgen heb je juist een grote waterpas nodig en zou je bij een headshell, smaller dan 2 cm, liefst een waterpas van een meter gebruiken. Gelukkig is dat nergens voor nodig want een horizontale headshell zegt niets over een optimale instelling van het azimuth. Hopelijk staat elk onderdeel van de draaitafel mooi horizontaal maar kan men juist de headshell bij vele toonarmen enigszins verdraaien voor een juiste afstelling van het azimuth.
 9. Naar mijn idee dient men naaldreiniger zo spaarzaam mogelijk te gebruiken. Stof voorzichtig verwijderen met een (zacht of koolstof) borsteltje door van achter naar voor(!) te vegen is meer dan voldoende. Platen wassen ook zo min mogelijk, meeloopborsteltje is zat. Af en toe een klein, nauwelijks hoorbaar tikje behoort immers ook tot de charmes van vinyl. Nat wassen levert naar mijn idee altijd residu op en is op termijn erger dan de kwaal.
 10. https://www.audiophonics.fr/en/records-accessories/viborg-lp528b-bubble-level-stabilizer-for-vinyl-turntable-50hz-280g-p-13836.html Nauwkeuriger dan hiermee krijg je de draaitafel nooit waterpas. Blijft het luchtbelletje stilstaan bij draaiend plateau dan kan het niet beter.
 11. @Ivan10Daar noem je wel een paar belangrijke zaken Ivan. Het gebouw is imposant maar niet opdringerig, niet op de manier zoals het museum in Groningen waar het gebouw het tentoongestelde overschaduwt. In de zaal overheerst roomwit (wanden) en groen (stoelen) en is rustig aan de ogen. De stoelen zitten goed, voldoende beenruimte en niet te dicht op je buurman. Het zicht op toneel was goed(ik zat midden van de zaal, rij 7 ongeveer). De zaal en het toneel zijn overigens flexibel, 1500 zitplaatsen maar voor een popconcert gaan de stoelen er uit. Verder is het gebouw mooi ruim van opzet, brede (rol)trappen en de garderobe kort na de ingang. Bij de zaal zijn toiletten wel in de buurt maar of het er voldoende zijn bij zo'n grote zaal durf ik niet te zeggen. Ik zag voor de heren 5 staan- en 2 zitplaatsen. Als 1500 man 25 minuten pauze heeft..... Maar ik vond het hele bezoek erg prettig en verliet het pand doltevreden.
 12. Vanmiddag de nieuwe concertzaal in Den Haag bezocht: Amare. Een heel mooi gebouw(stemvorken aan de gevel), een schitterende zaal en een eeste klas akoestiek. Niet dat warme van het Concertgebouw maar de helderheid van het Baikal meer. De 7e van Beethoven met het residentie orkest was onverdund genieten van vuurwerk. Een hele mooie aanwinst deze nieuwe concertzaal en een bezoek meer dan waard.
 13. Janine Jansen: 12 Stradivari https://www.janinejansen.com/janine-jansen-12-stradivari/ NB Janine Jansen vanavond op tv bij Paul Witteman.
 14. welkom op het forum. Ik denk dat je toch eerst even moet beslissen/laten weten of je gaat kiezen voor stereo of surround (je kijkt veel film lees ik). Transistor en buizenversterkers zijn overigens beide 'gewone' versterkers en het een hoeft niet voor het ander onder te doen. Een grotere vooruitgang die je boekt met een paar mooie luidsprekers in een passende ruimte zul je overigens niet meer meemaken. Een aparte voor/eindversterker combinatie vergt een duidelijk groter budget. Adviezen heb ik eigenlijk niet voor je maar wens je veel succes, veel gezond verstand en hopelijk word je geen audiofiel want dan is de zoektocht nooit ten einde en de tevredenheid altijd achter de horizon.
 15. Ik heb het met bewondering gevolgd. Een heel mooi resultaat. Ik had overigens wel van je begrepen dat maggies erg 'buurvriendelijk' zijn en of dat met de nieuwe speakers ook zo is?
×
×
 • Create New...