Jump to content

Wil goes analog.


Jongensdroom
 Share

Recommended Posts

Beste mensen,

Na onlangs met pensioen gegaan te zijn, heb ik de hobby weer wat actiever opgepakt.

DEEL 1;

In het verleden heb ik eens een paar keer een draaitafel gehoord, die mij het gevoel gaf dat de musici in dezelfde ruimte aanwezig waren.

Een geschenkje van een vriend, een Thorens TD165, wakkerde het vuurtje nog eens extra aan. Ik kreeg te horen dat een TD150, het oermodel,

beter was. Een dealer had een TD150 staan met een lichte SME arm (niet de 3009). En zo begon een lange weg, die hopelijk nu teneinde is.

De genoemde arm bleek voor MM-elementen ontworpen te zijn. Maar de prima tafels die ik gehoord had, hadden MC-elementen. Als ik mij niet vergis een Glider en een Jan Allaerts. De TD165 in de tussentijd verkocht. Bij een vriend hoorde ik een TD124 en een Garrard. Ja, zo'n iddler klonk toch wel een stuk strakker.

De vraag was "ga ik verder met een draaitafel, ja of nee?". En daar stond hij plotseling op Ebay. In Zwitserland, een als nieuw uitziende TD 124 voor 1000 euro.

Dat leek mij wel een goede basis en de koop was snel gesloten. De TD150 zonder verlies verkocht en het volgende avontuur kon beginnen.

 

En wat voor een avontuur! Een bevriende timmerman maakte een mooie plint van kersenhout en ik kocht een SME3009 via Marktplaats.

Het geheel werd in elkaar gezet en er kwam een Denon 103 in. Het was een tegenvallend resultaat, dat niet kon tippen aan de pc+Weiss dac.

Een ander element dan: een Silver. Ook een teleurstelling. Volgend idee: een Benz Ace of Glider er in. Beide elementen zakten door hun hoeven en lagen op de plaat.

Het plateau zou magnetisch zijn!? Vervolgens met de tafel naar Sneek. Ome Henk zette er een Goldring MC Legend element in en stelde alles opnieuw af. Volgens de beste man was het plateau helemaal niet magnetisch!? 

Oke', hier was mee te leven, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Er bleek een Thorens-speciaalzaak te bestaan in het land. Dat was interessant.

Men liet een een TD124 horen, die precies deed wat ik wilde. Maar ............. deze had een andere voeding, een andere motor, een ander plateau, een andere arm en een ander element. Ja, ja ........... Maar men kon mijn motor reviseren en de rest goed nazien voor circa 500 euro. Zo gezegd zo gedaan. Het loopwerk liep nu geruisloos en de brom was eruit gehaald. Leuk, maar helaas niet meer dan dat. 

(Dit geschetste verhaal heeft zich overigens niet in een week voltrokken)

Voorzichtig maar eens geïnformeerd naar de prijs van een niet magnetisch plateau. Hevig geschrokken de hoorn maar weer neergelegd. 

Jammer van al die jazz-platen die ik de afgelopen jaren had gekocht. Stoppen met analoog dan maar? 

 

Wordt op korte termijn vervolgd door deel 2 en een paar vragen.

 

 

Edited by Jongensdroom
Link to comment
Share on other sites

Hai Wil van harte welkom (al ken ik de afloop van het verhaal al).

 

PS 1 gaat een musicus ooit met pensioen?

 

PS 2 dat niet magnetisch platform zal voor de TD 124 zijn geweest.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Deel 2;

Daar stond hij dan, mooi te wezen, mijn Thorens TD124 uit de jaren 50, helaas wel werkeloos.

Ik maakte ook nog een domme fout: de volume niet verder open zetten dan bij de digitale weergave. Dan komt er misschien niets uit de verf.

Of dat ging onbewust, omdat het niet klonk. Ik weet het niet meer.

Wederom ontstond de gedachte, om alles naar de kringloop te brengen, bij wijze van spreken.

Henk was er niet meer en ik wist het niet meer. Op een of andere manier viel het ook op een winkel richting het Noorden. Wat opviel was dat de zaak 

gerund werd door vader en zoon, die haast alles zelf bouwden. Van versterkers tot luidsprekers. Misschien was dat wel de aanleiding om er, met de 

draaitafel onder de arm eens heen te gaan. Ik trof daar twee vaklui aan en alles wat ik hoorde klonk als een klok. Zij weten waar ze mee bezig zijn, was 

mijn gedachte. Ik was, niet in de laatste plaats, onder de indruk van hun platenspeler met een VanDenHull element. Het was wel een beetje een raar model,

maar wat deze Kuzma liet horen viel zeer in de smaak. De rest van de electronica, waarmee werd gedemonstreerd, was niet bepaald goedkoop te noemen, 

maar dan nog. Dit kon geen slechte draaitafel zijn!

Nou twijfel ik, of die eerste keer de TD124 al had meegenomen. Het geheugen wordt er niet beter op. Nee, ik denk toch van niet. 

Thuisgekomen, natuurlijk gaan nadenken en googlen. Met een beetje geluk, kon dit nieuwe idee met zo'n 1000 euro budget wel lukken.

Via Marktplaats kwam er een madam en een meneer luisteren, gewapend met een lp van de Heideroosjes. Ondanks dat een kanaal er spontaan mee

ophield, was het echtpaar erg onder de indruk. Om half twee 's nachts verliet het echtpaar het pand, nadat er een serieus bedrag op tafel was gelegd.

Wederom zonder verlies geleden te hebben. Middels internet meende ik nog een kanshebber gevonden te hebben. Ook een, met een wat bijzonder ontwerp.

Ik vond een winkelier die deze Rega Planar 10 kon laten horen. Hoe ze het voor elkaar kregen, vraag ik mij nog steeds af, maar wat klonk dat beroerd. Men had ook nul interesse om mij iets te verkopen. Een andere phono amp proberen stuitte al op onoverwinnelijke problemen. Na korte tijd, de lp's en de phono amp weer in het tasje gedaan en hen nog een prettige dag verder gewenst. Deze Rega was ook duurder dan de Kuzma. Het besluit was genomen.

 

wordt vervolgd

 

 

Link to comment
Share on other sites

Deel 3;

Ik twijfel een beetje of ik hier namen mag noemen van winkels. Maar ik ben op een adres zo goed geholpen, dat ik de gok maar waag.

Op naar 't Harde, voor mij best een stukje rijden, maar zo vaak ga je geen draaitafel kopen. Vader en zoon Ketelaar hadden hun Kuzma al

aangesloten staan. Dit keer zat er weer een andere VanDenHul in. Later ben ik er nog eens geweest (met onze Hans 😉) en zat er weer 

een ander element in. Volgens mij heb ik in totaal 3 verschillende vdH's gehoord en altijd klonk het prima. Ook mijn Sphinx phonoversterker

maar eens aangesloten. Eerder ook al eens een paar andere amps gehoord, tot 2000 euro, maar geen opmerkelijke verschillen vast kunnen

stellen. Over de aankoop van de Kuzma waren we het snel eens. Het idee ontstond om de Goldring Legacy op te laten leuken bij VDH. 

Dit werd meegenomen in een aardige deal. Er kwam een andere naald in en boron-dingensen(?). 

 

Na een paar weken de nieuwe opgehaald. Het element werd nauwkeurig afgeregeld door papa Ketelaar m.b.v. een ossiloscoop.

Thuisgekomen alles aangesloten en waarachtig Diana Krall klonk echt goed. Maar dat is natuurlijk een audiofiele lp. Vervolgens een "gewone"

plaat gepakt. Hmmmmm..........das nou jammer. Wat nu weer? Toevallig kom ik in contact met een van de high-end brookers die ons land rijk is.

De beste man bleek een paar VDH's over te hebben, die normaal gesproken naar het buitenland gingen. Hij liet mij een Colibri (voor de rijken 

onder ons) horen en een Frog (voor arme musici die net met pensioen zijn). De Frog was splinternieuw en zeeeer aantrekkelijk geprijsd.

De man bouwde hem ook voor mij in.

 

Naar huis met de nieuwe combinatie. Een kanaal deed het niet. Verdorie, welke duistere krachten zijn er toch steeds in het spel? Heb ik

een miskoop gedaan? Maar dat ene kanaal klonk wel verrekte goed. Een van de wijze oude mannen hier 😁, zei dat ik de bekabeling eens 

moest controleren. Oke', maar eens beginnen met de kabeltjes op het element. Ik had het element nog maar net aangeraakt en hij zat los.

Even rechtzetten en ik had bijna het hele ding in de handen. Wel gloeiende gloeiende, nou dat weer.

Voornoemde wijze man maar weer eens om raad gevraagd. "Roger heeft les gehad van Henk". Oke', het hele spul ingeladen en op naar Roermond.

Roger aan het meten: een interlink van de phono amp naar de voorversterker geeft geen signaal. Ander kabeltje gepakt en we hadden contact.

Dat was een opluchting. Roger bouwde het element keurig in.

 

En weer naar huis. Kabeltje gesoldeerd en Diana Krols er weer op. Hallo, det is different koek. Diana klonk subliem en "gewone" platen klonken

gewoon goed. En dat terwijl volgens zeggen, de kikker nog moet inspelen. Als het nog beter wordt, dan kan de vlag uit.

 

Tot zover de samenvatting. 

Dan volgen nu de vragen.

 

p.s. zojuist de ergste tiepvouten er uit gehaald

Edited by Jongensdroom
Link to comment
Share on other sites

Terug naar de draaitafel enkele vragen daar over;

 

1  Moet een element echt 100 uur inspelen en hoe verloopt zo'n proces?

 

2 Een platen wasser heb ik al een hele poos. Het is een Hans (dat is geen grapje Hans). Deze zorgt soms voor een enorme verbetering.

   Een borsteltje+vloeistof had ik, totdat ik hoorde dat de vloeistof het element kan aantasten.

   Op internet zag ik een ultrasonic stylus cleaner voor 149 euro. Best veel geld voor een mini vibrator. 

   Bij Walvis Products verkopen ze ook zoiets, maar dan voor 39 euro. Doet deze hetzelfde?

 

   

Link to comment
Share on other sites

Hoi Wil, het was gezellig met jou aan tafel. Die Frog is prima en de Kuzma ook. Niks mis mee. Geniet van je analoge beauty.

 

De Flux naaldreiniger werkt iets beter dan de 40 euro versie van Dynavox. Gedeeltelijk ook omdat de meegeleverde vloeistof beter is. De vloeistof die Dynavox meelevert is niet zo geweldig. Dan kun je beter de Nagaoka vloeistof erop doen.

Naald reinigen is helaas een noodzaak. Dat kan prima met de juiste vloeistof en een kwastje/borsteltje. Het enige waar je op moet letten is dat je het niet te nat maakt en te vaak. Dan kan de vloeistof nl niet het element in trekken en de zaak "opvreten". Goeie vloeistof is er van Nagaoka, Audio Technica, Last en Simply Analog. De laatste is op zeepbasis (dus geen oplosmiddelen) en is ook nog eens erg goedkoop (nog geen tientje).

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Sodejuu said:

Hoi Wil, het was gezellig met jou aan tafel. Die Frog is prima en de Kuzma ook. Niks mis mee. Geniet van je analoge beauty.

 

De Flux naaldreiniger werkt iets beter dan de 40 euro versie van Dynavox. Gedeeltelijk ook omdat de meegeleverde vloeistof beter is. De vloeistof die Dynavox meelevert is niet zo geweldig. Dan kun je beter de Nagaoka vloeistof erop doen.

Naald reinigen is helaas een noodzaak. Dat kan prima met de juiste vloeistof en een kwastje/borsteltje. Het enige waar je op moet letten is dat je het niet te nat maakt en te vaak. Dan kan de vloeistof nl niet het element in trekken en de zaak "opvreten". Goeie vloeistof is er van Nagaoka, Audio Technica, Last en Simply Analog. De laatste is op zeepbasis (dus geen oplosmiddelen) en is ook nog eens erg goedkoop (nog geen tientje).

Dag Roger,

Het was zeker een gezellig en ook leerzaam bezoekje. Leuk om ervaringen uit te wisselen. Je weet veel van draaitafels.

Bedankt voor je advies over stylus cleaning. Ik voel wel wat voor een tril-apparaat, maar de prijsverschillen zijn zeer groot.

Op zich kan het wel 149 euro, maar ik laat het even bezinken. Ik wist niet, dat er altijd vloeistof aan te pas komt. Alweer wat geleerd.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, kappa7 said:

Leuk om je weer hier te zien en je hebt een mooie tafel opgebouwd zo.

 

Dank je George en om dat van jou te horen is echt een compliment. Ik weet nog hoe goed jouw draaitafel klonk, tijdens de meeting in het gebouw van de scouting destijds. Met die mooie zelfgebouwde tangensiale arm. Op dat soort momenten voel ik me altijd een technische onbenul.

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Groovy said:

Terug van weggeweest, mooi.
Ik ben benieuwd.

Stoppen zou zonde zijn.

Dag Peter,

Wat heb jij nu precies aan draaitafel(s) staan?

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, carl said:

Hai Wil van harte welkom (al ken ik de afloop van het verhaal al).

 

PS 1 gaat een musicus ooit met pensioen?

 

PS 2 dat niet magnetisch platform zal voor de TD 124 zijn geweest.

Dag Charles,

Ik geef nog 1 dag in de week les en wel op woensdag, de dag dat Zaagmans langs komt.

Ja, ik had eerst TD145 getypt. Die was ooit mijn eerste tafel. Het was een TD160 met electronische afslag.

Destijds verkocht toen de cd-speler in opkomst kwam en ook alle mooie platen. Dat is om te janken nu. Ik had er veel van mijn

all-time favorieten Freddie Hubbard en Tania Maria. Mijn vrouw vindt het minder erg, want ze kreeg er koppijn van.

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, pjotr27 said:

Leuk, Wil weer terug.... Eindelijk. Groet Peter (van het ooit mooie huis in Leerdam waar.je weleens bent wezen luisteren).

Nee, ik zal Peter niet meer kennen 😁. Woonachtig boven een winkel op een pleintje in het centrum van Leerdam.

Ik had destijds een mega ruzie(kwam vroeger wel vaker voor) met Frits van STS. Kom ik binnen, wie zit daar? Ja hoor: Frits.

En naast wie mocht ik zitten? Ja hoor: naast Frits. Echter, na 5 minuten hadden we het al over de microfoons die Patricia Barber gebruikte.

Na een paar uur verlieten we als vrienden het pand. Zo gaat het wel vaker in echie en dat is goed.

Ieder jaar zeg ik tegen Frits, in Veldhoven: "wat leuk dat je je dochter weer hebt meegenomen". Om het dan weer goed te maken,

koop ik altijd weer een paar mooie platen van hem. De beste man weet echt wel waar hij mee bezig is. Naar mijn mening dan (ik moet een beetje op mijn woorden passen).

Link to comment
Share on other sites

Welkom Jongensdroom.

Je hebt een mooie DT-combi en dito element. De Frog staat ook op mijn eigen lijstje.

Welke uitvoering heb je v d Frog? Ik begrijp dat er nu 3 verschillende versies ervan zijn. 

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Jongensdroom said:

Dag Peter,

Wat heb jij nu precies aan draaitafel(s) staan?

Hoi Wil.

Een Emt938 waar ik meestal mee draai, dan nog wat speelgoed een custom made die ik van een kennis heb overgenomen,dan nog een Garrard hf4 mono en een Philips wisselaar,
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...