Jump to content

Sodejuu

Members
 • Posts

  10462
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Sodejuu

 1. Moet het per se Absolut Vodka zijn, of is een andere vodka ook goed? De Absolut is nu in de aanbieding bij G&G; €14.99 voor 0.7l. Maar G&G heeft ook Gorlovka Wodka, 1l voor €11.99
 2. Flesje Last leeg? De inhoud daarvan zou voor een leven lang voldoende moeten zijn Ik gebruik die Last cleaner ook voor mijn eigen naaldjes, maar voor de klanten gebruik ik iets anders, nl die van Simply Analog. Die kost haast niks (€10), is op zeepbasis en maakt snel en goed schoon (ook onder de microscoop). Verder heb je nog de Flux reiniger voor €139 (en een goedkopere variant daarvan van Dynavox)
 3. Sodejuu

  Dual Armen

  Dual armen zijn allemaal mechanisch bediend. Zij het vol-automatisch, of semi, er zit altijd wat "stangenwerk" aan (bij de cs5000 zelfs een solenoid). Dergelijke armen zijn niet geschikt voor andere draaitafels. Op zich zijn de draaitafels prima, maar de lichte (en bij oude types) vaak korte armen zijn geen allemansvriendjes. Dat automatisch gedoe is bij Dual gelukkig wel wat eenvoudiger en gebruikersvriendelijker dan bij dorpsgenoot Perpetuum Ebner (de oude dan wel te verstaan). Desondanks zijn de Dual draaitafels onnodig complex, zoals de meeste volautomaten.
 4. Het was me wel gelukt, al kende ik de truuk met het boortje niet. Ik had het op de T&E manier moeten doen, maar weet nu waar dat gat in de PCB voor is.
 5. En als je nu een HE naald had gekocht voor die AT95 had je helemaal een joekel van een stap gemaakt. Dan kom je in de buurt van een 1022.
 6. Zo lang ik niet naar een speakertje van een smartphone of een wekkerradio of aanverwante hoef te luisteren, kan ik de meeste opnames wel pruimen. Maar krijg ik enkel mid naar mijn kop geslingerd, heb ik de neiging om het kreng dat het geluid produceert te slopen. Ik begrijp niet dat mensen tevreden kunnen zijn met een bagger geluid, als je voor weinig toch een acceptabele (veel betere) klank kunt realiseren. Ik begrijp de hype van allemaal die krijsende BT speakertjes dan ook niet. Wat auto's betreft gaat het ook niet op. Ik geef het je te doen om met een Eend, Kever, T-Ford of ander gevaarlijk achterhaald vehikel een trip van 250km te maken. Je komt er, maar je bent dan doof, misselijk en verder ook niet meer lekker. Waarom tevreden zijn met zoiets als je voor hetzelfde geld iets fatsoenlijks kunt rijden?
 7. Fripp is toch getrouwd met Toyah? Ze hebben iig een eigen youtube kanaal waar ze regelmatig iets posten
 8. Ik heb al jaren een Topping TP-20 bij de PC. In feite is dat mijn test amp. Lekker compact, want ik heb al niet te veel plaats in mijn werkhok. Dikke voeding ervoor van 12V/5.2A en spelen maar. https://www.audiophonics.fr/en/audio-amplifiers/topping-tp20-mark2-tripath-amplifier-ta2020-2x23w-p-8998.html En echt, verbazingwekkend hoe goed dat kreng speelt en klinkt.
 9. Dat is wel erg veel voor zo'n printje. Ff gekeken wat erop zit. 2 instelbare zeners (LM431) voor de voeding en een eenvoudig trapje met wel aardige, maar geen super enkelvoudige opamps (NE5534). De rest bestaat uit standaard spul weerstanden en condensatoren. OK, de MELF weerstanden zijn iets duurder en beter dan de gewone SMD's, maar dat verklaart de prijs dus niet. Hier zit dus voor ca €10-€12 aan onderdelen op (inc PCB), en met de massa waar Rotel mee inkoopt, kun je dat ook nog eens door 2 of 3 delen.
 10. De ATN-95EX naald is idd iets beter dan de standaat ATN-95E. Het verschil is dat de E bonded is en de EX nude. De Black is alleen uitgeven door Analogis als ik me niet vergis. Ik zie dat niet echt als een verbetering. Een "black diamont" is een diamant waar veel koolstof in zit. (diamant is ook puur koolstof, maar geperst onder hoge druk en hoge temperatuur). Bij black is niet alle koolstof zich gaat zetten zoals dat hoort in een diamant rooster, daarom is die zwart. Wil je echt een grote verbetering, zou ik voor Hyper Elliptic gaan. Die naald kost €129 en lijkt qua vorm heel veel om een Line Contact. Daar haal je echt veel meet detail mee uit de plaat. Analogue Service Limburg kan ze leveren
 11. Je leest niet goed Kraus. Er staat "meestal". Het geldt dus niet voor elk academisch opgeleid persoon.
 12. Zoals Hans ook al aangaf, dubbelblind testen werken niet. Wat een logische onderbouwing betekent, weet Murphy als de beste (zie mijn sig) Een universitaire opleiding zegt mij niks. Academici komen meestal niet verder dan de universiteit zelf en stranden daar in eeuwig (soms/vaak nutteloos) onderzoek. Zwaar gesubsidieerde bezigheidsterapie dus. Verder zit het hele kabinet hier vol met academici en ook daar komt niks fatsoenlijk van.
 13. Nu zijn we snel klaar. Een kenner hoort idd verschil tussen violen, maar kan ook niet zeggen welke viool het is, als er maar genoeg tijd tussen zit. Je gooit weerstand en impedantie door elkaar. Weerstand is feitelijk een gelijkspanningsweerstand en die maakt niet uit. Er is geen verschil hoorbaar, meetbaar. Als je er signaal doorstuurt meet je geen verschil (waarschijnlijk zelfs ook niet in amplitude tussen 0,5Ohm en 40Ohm) Impedantie is een wisselspanningsweerstand en die heeft invloed op de frequentie. Een spoel heeft een impedantie. Een weerstand niet. Je basis mag dan wel wetenschappelijk zijn, maar wel beperkt. Wat jij verkondigt laat het lijken dat je er na de basisschool mee gestopt bent. Zie het als een LTS-er en een HTS-er. De LTS-er mag rekenen met ideaalbeelden. De HTS-er moet ook alle bijkomende effecten mee in rekening brengen.
 14. Dubbelblind tests werken in audio net zo goed/slecht als niet blinde testen. Het audiogeheugen van 95% van de mensen is niet meer dan 2-3 seconden. Bovendien zijn onze hersenen niet getraind om binnen enkele tellen een verandering waar te nemen. We hebben die overcapaciteit wel, maar gezien we maar ca 7% van onze hersencapaciteit gebruiken, lukt dat dus ook niet. En kom nou niet met dat je wel verschil hoort tussen gitaar en viool. Hoor je het verschil tussen 2 violen en kun je dat reproduceren? Als je dat lukt over een geruime tijd, heb je een audiogeheugen. De meesten hebben alleen de herkenning van een viool, maar horen niet welke viool het is. BTW, zoals gezegd maakt weerstand R niks uit bij een kabel. Een kabel van 0,05Ohm klinkt net zo goed/slecht als een kabel van 40Ohm (mits hetzelfde gebouwd). Immers DC weerstand doet er niet toe. Die is voor alle frequenties, en fases gelijk en doet ook niks in het tijdsdomein We zitten hier weer vast met een stel Breem adepten. Breem spoort niet!!!!!
 15. Wat een larie!!!! (gedeeltelijk). Het klopt dat "verzilverde" kabels vaak gewoon vertind zijn, maar ook dat werkt hetzelfde. 2 metalen op elkaar werken als een bi-metaal, dus met twee verschillende eigenschappen en dat levert meestal stress op. Als het wel zilver is en zwart kleurt, is het zilver GESULFIDEERD. Dat wil zeggen dat het in aanraking is gekomen met zwavel van huis of lucht. Gesulfideerd zilver geleidt slecht. Geoxidert zilver is donkerbruin (dus niet zwart) en dat geleidt idd heel goed Een audiokabel is te allen tijde een filter. Daar ontkom je gewoon niet aan. Een kabel heeft nl een dc weerstand (die maakt niet uit, als het maar geen kOms worden, maar voor fase en tijd, maakt het nog steeds niet uit), een capaciteit (condensatorwerking, je hebt immers minimaal 2 geleiders met een isolator (diëlectricum) ertussen) en een spoel (de aders zijn meestal gedraaid) (impedantie). HENS, EEN FILTER!!!!!. En filters laten dingen weg. Een kabel die iets toevoegt bestaat niet. Als het lijkt dat hij iets toevoegt, laat hij iets anders dus weg. Het is juist de kunst een kabel zo te maken dat de filterwerking zo klein mogelijk is (dus niks weglaat). Dat is mogelijk. Verschillen tussen eenvoudige kabels zijn er nauwelijks, maar wel waarneembaar. Je kunt bovendien van alles meten, maar wat de meesten meten, zijn grootheden die er niet of nauwelijks to doen. Het frequentiebereik is niet van belang. Dat doen nagenoeg alle kabels hetzelfde voor het audiogebied. Maar fase en tijd bepalen de afbeelding en daar is ons oor/lichaam wel heel gevoelig voor (vandaar twee oren waar we uitstekend mee kunnen plaatsbepalen) (bovendien "horen" we niet alleen met onze oren) Daarnaast horen de meesten van boven de 45 geen 20kHz meer. Ook dat is niet belangrijk. Zelfs als je maar tot 10kHz hoort, mis je maar 10% van het audiospectrum (en niet de helft zoals velen denken) Lees deze stukken maar eens, misschien heb je er iets aan: http://www.puresound.be/home/archive/2017/oktober/article/kabelpraatje-deel-1/?tx_ttnews[day]=06&cHash=3468768054619fa62814e88f90130610 http://www.puresound.be/home/archive/2017/november/article/kabelpraatje-deel-2/?tx_ttnews[day]=21&cHash=9fa1df73314d74377320aafa5daee4af https://audioclub-limburg.nl/luidsprekerkabel-shoot-out
 16. Sorry, maar zijn die voorstellen serieus bedoeld? Dat kan ik me haast niet voorstellen. De set verdient beter dan de hierboven genoemde kabels Ten eerste de vdH CS-122 is een kabel die 20 jaar geleden zwaar gehyped werd. De kabel is niet slecht (en zeker beter dan de voorstellen van Bloom en Ener), maar hij heeft idd wat nadelen. Ten eerste is het verzilverd koper. Daardoor denk je dat hij dynamisch klinkt, maar feitelijk klinkt hij "gestressed". Daarnaast is de diameter van de geleiders wat dik, waardoor hij ietwat wollig klinkt. Wil je een betere kabel, zijn er zeker mogelijkheden. Je kunt naar een winkel gaan en vragen of ze een paar proef-exemplaren hebben die je thuis mag uitproberen. Aangezien je maar 2x 1½m nodig hebt, mag dat geen probleem zijn. Andere optie is tweede hands te kopen en als die niet bevalt weer verkopen. Meestal krijg je er ook weer voor wat je ervoor betaald hebt. Mijn ervaring is dat een kabel zo dun mogelijk moet zijn. Dat wil echter niet zeggen dat je een hele dunne kabel moet gebruiken, maar andersom. Op zo'n korte afstand zal een kabel met een oppervlak van 1.5mm² het beter doen dan een van 4mm². Met de dunne wordt het preciezer en klopt het beeld beter. Als je dunner gaan dan bijv 0.75mm² dan zal er weer verlies op gaan treden en klinkt het minder. Daarom zo dun mogelijk, maar niet te dun. Gerenomerde merken hebben kabels in alle prijsklassen (Audioquest, Wireworld, QED, Supra, etc.) Meestal hebben deze merken allemaal een eigen klankkleur en hoe duurder, hoe beter de oplossing wordt. Bedenk ook dat exoten (Shuniata e.d.) ook exotisch geld kosten. Die kabels doen het meestal heel erg goed, maar ik denk zelf dat dat weer net overkill voor jouw set is. Hou het dus bij de "gewone" merken.
 17. Je kunt ook zelf zoeken: https://everynoise.com/ (BTW, dit is de tree waar Spotify volgens te werk gaat)
 18. Hier ook 2, Spotify voor in de auto en Qobuz voor thuis (in de auto is het databundel van mijn phone te snel verbruikt). Ik heb wel een MQA DAC, maar ik wil geen Tidal. Ik moet de eigenaar niet en gun hem de centen niet (die heeft toch al veel te veel voor zijn onkunde gekregen. Bovendien wist ie niet eens dat hij eigenaar van Tidal was. Dat hebben zijn medewerkers hem moeten vertellen. Waardeloze gast.).
 19. Sodejuu

  Waterpas

  Dat "zwarte kastje bovenop de scope" is een Nakamichi T-100 Audio Analyzer. Die heb ik stationair boven op mijn werkkamer staan en is niet per se nodig om een element af te stellen. Dat lukt ook prima met alleen een scope en de juiste meetplaten. Je kunt er wel perfect de staat van de platenspeler mee bepalen. Zo'n Nakamichi T-100 is een leuk en compact ding en was vroeger onmisbaar. In deze tijd van computers met soundkaart (zelfs de eenvoudigste van tegenwoordig is hier eigenlijk al prima) kan het ook met software. Leuker nog, er is een NAK T-100 SW pakket te koop voor Apple en Windows http://anaxwaves.com/NAKT100/
 20. Sodejuu

  Is dit wat?

  Precies. Koop gewoon de AT en geniet ervan. Het is echt geen verkeerd ding. NAD heeft een voor deze klasse best aardige phonotrap ingebouwd die prima bij het element past dat in de AT zit. BTW, die Dual wil je niet. Prima speler, maar er kan veel aan mis gaan. De CS5000 is een heel complexe speler. Reparaties lopen bij deze altijd in de papieren. Je kunt geluk hebben, maar vaak gaat het mis met de arm.
 21. Sodejuu

  Is dit wat?

  Liever deze Audio Technica dan een Pro-ject uit dezelfde prijsklasse. De spelers van AT zijn prima. Als je zo af en toe een plaatje wil draaien, of eens in de zoveel tijd een "vinyl-avond" wil doen, hoef je echt niet meer uit te geven. Het AT-VM95E element is ook goed. Het ding maakt muziek, haalt echter niet alles uit de groef wat erin zit, maar het is een no-brainer die weinig kost en makkelijk naar een uitermate acceptabel niveau te zetten is (met een ML naald). Als upgrade van een standaard element naar een beter, raadt ik de AT-VM95EN en AT-VM95ML ook vaak aan als het goed moet zijn en het budget niet tot in de hemel rijkt Wil je echter serieus met platenspelers aan de gang, dan kun je beter hoger instappen. Maar om de smaak te pakken te krijgen, of voor de reden boven aangegeven, kun je aan de AT-LPW50 echt wel de nodige jaren plezier beleven.
 22. Tja, flamenco. Je moet er maar tegen kunnen. Ik zou die lui ook het liefst uit hun lijden helpen .... (idem met fado, trouwens). Ik vraag me trouwens af waarom latino muziek zoveel aandacht krijgt en noorse/skandinavische nagenoeg geen
 23. Ik was van plan om de zondag te komen. De zaterdag was bij mij al volgepland. De zondag was helaas afgelast (wel op tijd gelezen), dus ik heb deze show moeten missen.
×
×
 • Create New...