Jump to content

Tangentiaal Armen, Welke Zijn Er Zoal..?


Hans van Liempd
 Share

Recommended Posts

Ik vond op internet nogal wat verschillende uitvoeringen van de tangentiaalarm. Met luchtlagering, op rolletjes, en motorisch aangedreven. En ieder type kent weer veel verschillende uitvoeringen. Het leek me een aardig idee om hear een verzameling aan te leggen. Ik plak dan in de openingspost een link naar de foto's die jullie plaatsen.

 

Ik zal beginnen met de Eminent ET2.5:

 

ET-2%20tonearm%20B.jpg

 

En hier m'n draaitafel met de Eminent ET2.:

 

draaitafel.JPG

 

Nou jullie..

 

:)

 

Wieltjes:

Rauna Cantus http://www.hear.nl/f...post__p__396463

 

Luchtgelagerd:

Air tangent http://www.hear.nl/f...post__p__396535

De balance-Audio http://www.hear.nl/f...post__p__396696

De Aiko, Terminator en Dennesen http://www.hear.nl/f...post__p__396627

 

Motorisch:

Rabco http://www.hear.nl/f...post__p__396479

 

Vintage:

Edison en Ortho-Sonic http://www.hear.nl/f...post__p__396704

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

RabcoJak4.jpg

 

De rabco SL 8e maar dan met een houten tonearm.

 

Ok. moi....

 

@ Spido

Met Google kun je ze allemaal vinden, maar een overzicht leek me wel leuk. De arm van Seed 7 heb ik b.v. nog nooit gezien.

 

@ Carl.

Je kunt zo'n pomp op veel plaatsen verstoppen. In de kruipruimte of achter het knieschot b.v. of in een kast. De slangetjes zijn maar dun en een klein gaatje in de wand is voldoende om dat door heen te steken.

 

:)

Link to comment
Share on other sites

geslepen glazen buis Hans, vormstabieler en harder dan menig metaal. Het ding kost ca E550.- (ik denk voor de kit, mijn zweeds is ook niet meer wat het nooit geweest is) nogal een verschil met de gelijksoortige arm van Clearaudio :) Het is een armpje dat verbazingwekkend goed presteert, zeker gezien hoe "lullig" het geheel er uit ziet. Mi.i in de categorie "value for money" onverslaanbaar.

Link to comment
Share on other sites

RabcoJak4.jpg

 

De rabco SL 8e maar dan met een houten tonearm.

 

 

 

@ Spido

 

 

Die Rabco heb ik weleens gehoord. Heel goed. Hij blijkt minder last te hebben van een nadeel dat aan dit soort armen kan kleven, dat een motor 'm steeds een stukje verder zet maar daarin wat te laat is. M.a.w. de Rabco zal de naald steeds netjes middenin de groef laten zitten.

Link to comment
Share on other sites

Wat ik het bezwaar van zo'n motorisch aangedreven arm vind, is dat er telkens een motortje begint te draaien. En dat motortje zit in de arm, of op z'n minst in de buurt.

 

Rollende armen hebben altijd last van wrijving. Ook een kogellagertje heeft dat. En dan gaat het er om hoe weinig contact kun je maken om de Hertze spanning zo laag mogelijk te houden (en de rolweerstand zo laag mogelijk). Drooglopende kogellagers zonder afdichting lopen het lichtst. Maar dan nog... voor zo'n naaldje is het gauw te veel.

 

Het mooist vind ik de armen zoals de Air Tangent, Bergman en Kuzma. Eigenlijk zijn de armen van Terminator en Kappa7 hier een afgeleide van. Weinig bewegende massa en extreem weinig wrijving.

 

Hieronder de Air tangent arm.

 

airtangent_med.jpg

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Het komt mij voor dat elke door jullie genoemde tangentiale toonarm te weinig effectieve massa heeft voor een topklasse / professioneel / no compromise (d.w.z. MC low compliance / low output / low impedance) element.

Zoals een EMT Tondose, een Ortofon SPU / SL / MC, of een Decca "Gold" London.

Is die indruk juist?

Link to comment
Share on other sites

En toch vraag ik me af wat het voordeel van zo'n tangiale arm nu werkelijk is. Die fouthoek moet toch nauwelijks verschillen van een gewone toparm. De laatste heeft weer het voordeel dat er weinig onderdelen aan zitten en dus minder risico op resonanties.

Link to comment
Share on other sites

Bij een gewone arm heb je veel meer instellingen nodig om het goed te krijgen.

Het is namelijk niet alleen de fouthoek die beter is bij een tanegtiale arm maar ook de dwarsdruk compensatie is niet nodig.

Daarmee maakt het afstellen van de arm beter, makkelijker en nauwkeuriger te doen.

Link to comment
Share on other sites

edisontt2.jpg

 

 

(...) The first tangential tone arm (straight line tonearm) was devised by Thomas Alva Edison and could be found on the luxurious Edison Triumph Phonograph from 1877. Next to the cylinder with the membrane connected to the horn which read the sound groove, a second "cylinder" also with a spiral groove helps the pick up system to follow the groove of the music cylinder. (...)

 

 

ttorthosonic_400.jpg

 

(...) An early example of a tangential arm is the Ortho-Sonic V/4. The image is from an advertisement in High Fidelity Magazine of September 1956. A quote from the advertisement: "The cartridge is supported on a multiple ball bearing trolley. Lateral friction is virtually eliminated. While the conventional arm, due to the inertia, throws the stylus against the side of the groove, Ortho-Sonic V/4 keeps the stylus in the center of the groove. This adds up to perfect, distortion-free reproduction so that worn records sound as when they were new." (...)

 

http://www.soundfoun...mb/ttrabco.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...