Jump to content

SME 3009 met uitbreiding


33RPM
 Share

Recommended Posts

In de jaren tachtig, na de invasie van de CD, mijn platenspeler en collectie naar zolder gebracht, maar wilde weer eens een plaatje gaan draaien. Meerdere malen verhuisd en speler met platen (niet heeel grote collectie, verzameld in mijn jonge jaren en jeugdloon was niet zo hoog destijds 😞 ) is steeds meegegaan. Speler (Revox B790) aangesloten op mijn, ook weer recent gekochte PA, aangesloten. Dit resulteerde in rook uit de speler. De elco's waren niet opgewassen tegen de hedendaagse groene stroom ben ik bang. Keuze: repareren of een andere aanschaffen. Recenties voor de B790 waren niet erg lovend. Dan toch maar een Thorens aanschaffen? Las er veel goede dingen over. Kocht een TD 321, alleen de arm was niet zo daverend. De wens was om een SME 3009 aan te schaffen. Toeval wil dat ik recent een draaitafel kon kopen (TD 125 MKII) welke in beroerde staat was/is, maar wel met een SME 3009 arm. Maar die behoeft nog wel de nodige "aandacht" want ook die is redelijk aan onderhoud toe (eufemisme). Maar op de draaitafel bij de arm zit een klein hefmechaniek (niet de lift, ook die werkt niet) Ik weet niet wat het is, misschien weet iemand hier wat het kan zijn? Heb er wel foto's van maar helaas kan ik op dit forum alleen foto's plaatsen tot 100 kb, dus dat gaat niet lukken. Mogelijk heeft iemand genoeg aan de beschrijving: klein zwart blokje met een hefboompje, staat in de draaicirkel van de arm, vlak naast de SME voet. Zou kunnen hebben gediend als alternatieve afslag maar zie er geen draden aan zitten toen ik de arm van de plaat had verwijderd. Groet, Chris

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Duclaasie said:

Is het misschien een Q-up toonarmlifter? Die zorgt dat de arm wordt gelift aan het einde van de plaat. 

Ja, even op Google gekeken, inderdaad, alleen staat er geen merk op dus wist niet hoe ik die kon vinden. En Audiofreak, tnx, zal eens kijken of ik met behulp van die site de foto's wat kan shrinken en plaatsen.

Link to comment
Share on other sites

Heb de arm verwijderd van de draaitafel met de bedoeling deze schoon te maken en te restaureren, maar na betere bestudering ben ik bang dat hij onreparabel is, wat de man bezield heeft weet ik niet maar hij is op wonderlijke wijze "gefinetuned". Ben bang dat ik weer bij af terug ben helaas 😞 Lost-case.jpg

 

Edited by 33RPM
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, 33RPM said:

"gefinetuned"

Geen idee waarom er twee ringen op zitten. Misschien omdat de onderste gesloopt is?

 

Het originele schroefje is een ramp. Het heeft een relatief brede sleuf in een kleine diameter schroef. Als je een beetje kracht zet breekt het uit. Domweg slecht ontworpen. Ik heb hier een complete slede waarbij precies dat gebeurt is. Het schroefje heb ik er nog niet uit kunnen prutsen.

 

Maar, zoek in Engeland een SME specialist, alles en nog meer is voor SME verkrijgbaar. Je hebt alleen een nieuwe ring nodig, tenzij de rest van de arm ook zo 'liefdevol' behandeld is.

 

Een willekeurige "dealer".

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

Dank voor alle nuttige adviezen, ik zal mij er in verdiepen en mooi om te zien dat er nog veel originele reserve onderdelen te vinden/koop zijn.

Ik heb geen idee of dit type nog de moeite waard is om te reviseren, mogelijk is hij, door de prijzen van de vervangende onderdelen, total loss. Er zijn vrij veel 3009 uitvoeringen en ben bang dat dit de wat simpelere uitvoering is, de headshell is ook niet los te maken, zag andere 3009 armen waar dat wel mogelijk was, lijkt mij wel gemakkelijk als er een nieuw element moet worden gemonteerd. Heb er de hoofdprijs niet voor betaald en het was een "gokje" hij zat op een TD125 MKII, ook deze behoeft veel aandacht maar het was mij primair te doen om de SME arm. Ik voeg nog wat foto's toe voor het totaal beeld.

https://postimg.cc/gallery/WZXsBbY

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...