Jump to content
High-End Forums

Pjotr

Members
 • Content Count

  15,572
 • Joined

About Pjotr

 • Rank
  Member

Contact Methods

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

4,855 profile views
 1. Psies! Maar pas wel op dat het dik genoeg is en er niet af kan "afkrassen" en je alsnog op het koper zit. Die pluggen met rhodium van WBT zijn dan wat bestendiger. Dus niet die goedkope China imitatie. En beste is solderen. Met die pluggen met schroefjes loop je daar weer gevaar als je de blanke koperaders vast schroeft. Echt goed vast draaien is het devies. Dan draai je door het koperoxide heen en heb je daar ook geen probleem er mee. Je moet gewoon zorgen dat er geen koperoxide-metaaloverganngen kunnen ontstaan Leo. Zolang de goudlaag intact blijft is het geen probleem. Maar draai je mechanisch door het goudlaagje heen en komt het koper aan de lucht dan kun je wel risico lopen. Hier een aardig linkje over de achtergrond: https://en.wikipedia.org/wiki/Metal_rectifier Overigens snap ik niet waarom je koperdraad zou vergulden. Goud diffundeert in no time weg het koper in. Zit je nog met koper aan de buitenkant. Wat dan weer oxideert... WBT e.d. is daarom eerst stevig vernikkeld.
 2. Ik heb het toch duidelijk over koperoxide Leo... Dat is toch een ander spulletje dan metallisch koper wat jij nu aanvoert? De eerste dioden waren van koperoxide gemaakt. Google eens op "Cuprox" gelijkrichter. En doe dit proefje eens: https://www.instructables.com/id/How-to-make-a-copper-oxide-diode/ Hang deze provisorische "diode" dan eens tussen je kabel en speaker
 3. Hoi Leo, het ging daar over koperen pluggen: Anyway de boosdoener is koperoxide wat i.c.m. een ander metaal een heleboel gelijkrichtdioden vormt. Dat levert een zelfde soort vervorming op die veel lijkt op cross-over vervorming (het ouderwetse beruchte "transistorgeluid"). Dat kan scherp klinken. Hetzelfde gaat dus ook op voor de blanke koperdraden in een speakersnoer die je onder de klemmen schroeft. Dat oxideert n.l. ook. W.d.b. zijn die klemmetjes achterop veel Japanse versterkers echt een ramp. Maar goed dat is meestal ook niet de aller finest fleur.
 4. http://www.high-endforum.nl/topic/15133-weer-n-audiofiele-dag-ii/page/235/?tab=comments#comment-496236 (En weet Leo ook weer de voornaam van Alzheimer ) Hetzelfde geldt dus ook voor het koper in je snoer.
 5. Schepte in een stem, als je dat zo wilt noemen, is eigen aan die stem. Daar valt niks aan "af te stemmen". Niet bij de opname en niet met kabels. Het vereist juist wel een hele goede set, zodat die er verder geen zootje van maakt. Want meestal is dat het geval: Vervorming valt dan extra op, net als bij Brass. Mijn vrouw zingt al zo'n 25 jaar in een kamerkoor en hoort echt alles. Eva heeft een krachtige indringende stem, maar scherp? Mijn vrouw heb ik er nog nooit over gehoord...
 6. Misschien als je 50 mm2 neemt Maar voor het gebruikelijke speakersnoer van 1 - 4 mm2 maakt het echt weinig uit w.d.b. Voor het laag kan te dun juist versmeren of aandikken. Maar dan moet je wel 0,5 mm2 of dunner nemen. Hangt ook een beetje van de combi af. Speelt vooral bij SS waarbij de versterker een flinke woofer onder controle moet houden. Met buizen speelt dit weer minder.
 7. Ja. Hebben we het al eens over gehad. Hier en bij de AVMN. Al kan scherpte ook allerlei andere oorzaken hebben.
 8. Zijn niet echt regels voor. Tot 5m lengte gebruik ik zelf 2,5 mm2 koper voor alles. Belangrijkste is dat de verbinding degelijk is. Dus goede zware vergulde bananen en de kabel daaraan stevig bevestigen. Liefst solderen! Draai nooit losse adereinden onder je speaker/versterker klemmen. Is een bron van veel ellende: Slecht contact.
 9. Mwah, meer dan 2,5 mm2 per ader heb je echt niet nodig hoor voor die paar meter door de kamer.
 10. Lage tonen hebben geen fysieke "dikte" hoor Sterker nog, bij dunne kabel kan door de hogere weerstand het laag juist méér worden.
 11. Nee is gewoon soepel draad met veel dunne aders. Hoeft niet geïsoleerd te zijn. Meen dat het woord uit het Duits komt. Wel is er ook z.g.n. HF-Litze (Hoogfrequent Litze). Daarvan zijn de losse aders wel onderling geïsoleerd.
 12. Die ging jij toch zelf maken .......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... ???
 13. Overdrijf je nu niet wat met de nostalgie René? 'Tis toch een set onafhankelijk mooi album.
×
×
 • Create New...