Jump to content
High-End Forum

KT88

Members
 • Content Count

  23
 • Joined

Everything posted by KT88

 1. Waarschijnlijk kent Cock het truukje al, maar zoniet: het enkele windingen terugwikkelen van de spoeltjes op de drager(s) heeft een erg goed effect bij MC's, en zeker bij de high-output MC elementen. Het geeft een minimaal verlies in uitgangsspanning, maar verder gaat alles er zo ongeveer op vooruit (afbeelding, kracht, stabiliteit). Dit is overigens ook de reden dat bepaalde vd Hul elementjes het nèt effe wat beter doen dan de standaard. Vroeger kon je dit hem vragen; of die zoon van Ketelaar dit ook doet weet ik niet.
 2. Die meervoudige keuzeschale;aar is inderdaad een zwak punt bij vele van deze jaren '90 versterkers. Vervanging is niet echt meer aan de orde, gezien de benodigde schakelaar-units al lang niet meer bij de importeur en servicecentra in voorraad zijn. Snelste en goedkoopste oplossing is een apart phono-voorversterkertje te kopen en die aan te sluiten op een nog vrije line-ingang (aux, tape, whatever). Bijvoorbeeld de Behringer PP400 heb je al voor iets van 25 euro. https://www.thomann.de/nl/behringer_pp400.htm?glp=1&gclid=EAIaIQobChMIk-XD7aSr7QIVjaZ3Ch262AYgEAQYASABEgI6cvD_BwE
 3. Zijn er hier nog liefhebbers voor een Nakamichi LX-3 cassettedeck? Schijnt niet op te nemen (zelf nooit geprobeerd), staat is gebruikt maar goed. Speelt in ieder geval uitstekend af. Gratis af te halen in Huizen 035, wordt niet verstuurd. Foto ter illustratie is van internet.
 4. Dat is een discussie die al zo oud is als de betere audio.... ;) En naar mijn mening een uiterst subjectieve benaming en oordeel. Voor mij is high-end de poging van een fabrikant (of een hobbyist!) om een zo goed mogelijk presterend apparaat te maken, cost-no-object, en met een eigen filosofie. Omdat de aantallen bij zulke kleine fabrikantjes of hobbyisten maar klein zijn, is de prijs noodgedwongen hoog en dat is ook een factor die meespeelt. Echter: niet alles wat duur is, zal vanzelf high-end zijn, en het omgekeerde is ook waar. Er komt bv. uit China tegenwoordig erg leuk spul dat uitstekend presteert voor relatief weinig geld. Maar als je heel secuur en technisch gaat kijken, laten onze Chinese vrienden vrijwel altijd wel ergens een steekje vallen in het ontwerp of de productiemodellen. En ook daarin verschilt high-end van "gewone" apparatuur, althans naar mijn mening. Kortweg zou je kunnen zeggen dat bij high-end er extreem veel aandacht is besteed aan ALLE mogelijke technische facetten en materiaal-soorten. Een Supertech apparaat in een dikke, zwar behuizing is dus géén high end. ;)
 5. Ik ben het eens met Sodejuu, deze tafels zullen om en nabij gelijkwaardig presteren. Geen high end, maar gewoon degelijke jaren '70 apparaten die met wat onderhoud nog jarenlang meekunnen. Houd er rekening mee dat tafels uit die tijd een lichte tot middelzware arm hebben, waarbij het gebruik van MM-elementen de voorkeur verdient. MC kan eigenlijk alleen als deze een wat hogere compliantie hebben (denk dan bv. aan Denon high output DL110/160 e.d.). Maar gezien de prijs- en prestatieklasse verwacht ik niet dat je hier een dikke MC op gaat zetten. Een aanrader is wat mij betreft de MM-serie van Nagaoka: MP110 en verder, of eventueel Goldring 10xx series .
 6. Mooi wark, mannen! Probeer ook eens welke richting in jullie situatie het beste resultaat geeft. Als je geen verschillen in richting opmerkt, dan heb je een prima audiosysteem zonder ernstige aardpotentiaal-verschillen. Het juist polen van de netsnoeren speelt hier dus ook een rol in!
 7. KT88

  Millett

  Dit begrijp ik niet. Gaat het om het uiteindelijke resultaat, of wil je gewoon experimenteren met "afwijkende" (op welke wijze dan ook) producten? Ik begrijp je nieuwsierigheid wèl heel goed, maar het uiteindelijke doel is toch een apparaat/combinatie die je voor lange tijd blij maakt? Tenzij je doel is om gewoon die ervaring met allerhande apparatuur op te doen (en er eventueel over te schrijven), dat kan natuurlijk ook. Ik heb het idee dat je zelf niet goed weet wat je wilt. Probeer dat eerst eens helder te krijgen voor jezelf, dat maakt aankoopbeslissingen eenvoudiger.
 8. KT88

  Millett

  Pruys & Rafalowicz is de juiste naam. Het aardige is dat Harry van Dalen daar in de '80s als verkoper heeft gewerkt (en toen al een neus had voor het betere werk). Overigens blijf ik bij mijn mening dat het totaalplaatje bekeken/beluisterd moet worden; je kunt een element (of luidspreker, of wat dan ook) nooit op zichzelf staand beoordelen. Dat is juist de kracht van goede recensenten (of zou dat moeten zijn): ze kunnen een nieuw product relateren aan voorgaande ervaringen en het aldus ook in een positie plaatsen waar het voor bedoeld is en waar het optimaal kan presteren. Even een overdreven voorbeeld: in die Graham arm kun je een Allaerts plaatsen, maar die zal beslist niet optimaal (om niet te zeggen donders beroerd) kunnen presteren. Dat ligt niet aan het element off de arm, maar aan de combinatie die niet matcht. en zo is het met luidsprekers, maar ook met elektronica.
 9. KT88

  Millett

  Charles: bedenk wel dat het afspelen van platen een gecombineerd resultaat geeft, van draaitafel, arm, motor, phonostage, instellingen, materialen enz. Zelfs (het materiaal van) de ondergrond speelt een rol. Lezen van beoordelingen door anderen kan hooguit een indicatie geven, maar daar zou ik niet al te snel mijn oordeel op baseren. Element X kan razend goed beoordeeld worden in de pers, maar als dat element in jouw combinatie gewoon niet tot presteren komt (kán komen), dan word je wel op het verkeerde spoor gezet. Helaas kun je elementen zelden tot nooit op proef krijgen, al vermoed ik dat er bij de ons bekende adressen wel eens wat te regelen valt. ;)
 10. KT88

  Millett

  Niet bij de spoelen an sich, wel bij de verkrijgbaarheid van geschikte typen. Maar ik denk dat Cock daar wel bij kan helpen. Puur technisch gezien: zowel een spoel als een condensator geeft een zekere faseverschuiving die resp. afloopt en oploopt bij stijgende frequentie. In dat opzicht (dus zuiver qua nadelen) schiet je er weinig mee op. Het voordeel van een spoel is wel dat die ook DC koppelt (mits de stroom niet te hoog is), waardoor je condensatoren direct in serie kunt vermijden en dus DC kunt koppelen. Verder is er dan die reciproke impedantie, die ook ontwerp-technisch voordelen biedt. En volgens mensen die het hebben gehoord levert dat ook klankmatige voordelen op (ik heb een L(C)R trap nog nooit echt gehoord). Inderdaad geen C direct in serie, maar dus ook geen spoel. Overigens heb ik geen idee of Marco die AT8000 nog op voorraad heeft.
 11. KT88

  Millett

  Dat schema is niet van mij hoor, maar van de Millett. De mijne ziet er zo uit:
 12. KT88

  Millett

  Wat leuk, hij gebruikt dezelfde opamps als in mijn ontwerp de AT8000. Maar dan zonder de DC-balancering, die bij mij tegelijk als rumblefilter werkt. kun je nog wel toevoegen. Verder lijkt het me erg lastig om hiervoor de juiste spoelen te vinden, dat komt ws. neer op zelf wikkelen. Maar wel heel fraai om het zonder condensatoren te doen (alhoewel spoelen ook hun nadelen hebben).
 13. Deze technicus is het daar niet mee eens, zeker niet in het geval van een single-ended (!) buizen-voorversterker. In mijn opinie en ervaring is de voorversterker de meest invloedrijke schakel in de keten, meer dan de eindversterker. Omdat de schakelingen een enkelvoudige voeding hebben (i.t.t. de meeste transistorapparaten), kun je stellen dat deze voeding rechtstreeks in de signaalweg zit (technici hebben het dan over de PSRR die de nul nadert). PSRR = Power Supply Rejection Ratio, de mate waarin de versterkertrap de eigenschappen van diens voeding onderdrukt. Zelfs het merk en soort elco in die voeding heeft direct invloed, laat staan als er een buis in die voeding zit.
 14. Mooi omschreven en helemaal mee eens. Ik zou zelfs willen aanvullen dat dit weinig tot niets te maken heeft met de *technische* kwaliteiten van een audiosysteem, omdat dergelijke ervaringen/emoties/gevoelens gewoon niet in cijfertjes zijn te vatten (mits wordt voldaan aan een zekere basiskwaliteit). En dus kun je zoiets ook beleven met relatief goedkoop materiaal (maar wat betekent goedkoop nou nog in deze tijd van Chinese massaproducten), mits dit van huis uit al enigszins "geschikt" is voor het doorgeven van dit soort "welzijns-informatie" ( niet het juiste woord maar ik weet niets beters). En met wat modificeren kom je op dat gebied dan nog verder. En dat zeg ik ondanks dat ik niet heel jong meer ben en mijn gehoor wordt geteistert door tinnitus en hyperacusie. Maar wat Toine hier beschrijft, zo ervaar ik dat ook. Vergeten dat je naar een paar dozen en vellen zit te luisteren. En dan is het klaar, geen zoektoch meer maar genieten. High End is, wat muziekbeleving betreft, een geheel individueel en subjectief begrip.
 15. Voor beide richtingen is (technisch) wat te zeggen; hoe dat gehoorsmatig uitpakt kan wisselen, voornamelijk vanwege de potentiaalverschillen tussen de grounds/massa's van apparaten onderling. Ikzelf houd altijd de stelregel aan dat de mantelkant altijd aan de aansluiting met de laagste impedantie gelegd wordt, om zo stoorstromen te kunnen "absorberen" (afvloeien naar gnd). Dat houdt dus in dat de mantel doorgaans aan de uitgang van een voorversterker of bron komt te liggen. Anderen hanteren weer een omgekeerde richting, waarvoor ook wel weer redenen zijn aan te geven. Uiteindelijk bepaal je zelf wat voor jou het beste werkt. Waarbij zwaar meespeelt: de capacitieve lekstromen in de ground/massa verbindingen tussen apparaten onderling. Het is van belang eerst die potentiaalverschillen tussen de apparaten zo klein mogelijk te maken, waarna je met de richting van de audiokabels kunt gaan spelen. En dit geldt ook voor (de fase van) geaarde apparaten en netsnoeren! Iets wat vaak wordt onderschat of vergeten. Doe dat dus eerst!
 16. Houd wèl in de gaten dat kabels die zo worden opgebouwd, in principe richtings-gevoelig zijn geworden. Men prefereert de direct-aangesloten mantel aan de "ontvangende" kant, en dus de kant met de C aan de bron-kant. Handig is om de kant met de c even te merken.
 17. Dat C-tje is 33 nF en dient ervoor om de mantel-stroomkring voor RF-mantelstromen te sluiten. De andere kant van de mantel ligt dan direct aan aarde. Waarom doet men dit? Om geen dubbele gesloten ground-stroomkring te creëren voor LF signaal, maar wel voor RF-signaal. Er is dus ook een draad aanwezig voor de ground-verbinding, die wèl tweeezijdig is aangesloten.
 18. Ik zag dit laatst ergens voorbij komen (niet hier dacht ik) en besefte me dat ik dit ook ergens moest hebben. Na lang zoeken in de gangkast vond ik een 26 cm taperecorder-spoel met deze LP erop, op 19 cm/s. Omdat ik geen tapedeck meer heb, moet ik het dan maar even met de YT doen, wat voor deze muziek weinig bezwaarlijk is. Lekker ouwerwetse jazzrock: Prologue (Julian Priester) - Love, Love - 1974. Denk een beetje in de sfeer van Miles en de vroege Weather Report.
 19. Voor wetenschappelijke waarnemingen, of in testsituaties (medicatie etc.), kan een blindtest heel nuttig zijn. Inderdaad, expectation bias KAN een belangrijke rol spelen. Ons brein kan ons voor de gek houden en doet dat soms ook. Als je verwacht dat iets beter is/klinkt/ruikt/eruit ziet, dan zal dat meestal ook zo zijn. Maar.......als je nou, op basis van onze ruim anderhalve eeuw oude en m.i. ontoereikende meetmethoden (ontwikkeld voor telefonie!) al de verwachting hebt dat er geen verschillen KUNNEN zijn, zou het dan niet kunnen dat je het dan ook niet hoort (of, in jouw terminologie: het niet WILT horen)? - Voordat aangetoond werd dat de ether niet bestond, ging men er in de wetenschap vanuit dat die ether het transportmiddel was voor radiogolven. - Voordat Copernicus en Kepler de wetenschappelijke wereld zover kregen te beseffen dat de aarde om de zon draaide, was de gamgbare gedachtengang dat het andersom was (acoord, waarschijnlijk niet door ALLE wetenschappers en er waren al ruimschoots vóór deze tijd al heliocentrische denkbeelden geopperd). Maar wat destijds voor "wetenschap" doorging, weten we allemaal wel. Ik zal niet zeggen dat we eenzelfde kijk op onze huidige wetenschap zouden moeten hebben, maar naar mijn mening is énige reserve wel geboden, we staan m.i. nog maar aan het begin van een enorme wetenschappelijke ontdekkingsreis. Wat nog steeds placebo-effect en expectation bias niet uitsluit nee. Maar niet voor 100%.
 20. KT88

  Heel interessante site

  Da's mij te makkelijk, sorry. Hewt zou kunnen dat ik te bescheiden ben (dat wordt me tenminste wel eens verteld), dus zal ik nu voor één keer mijn "credentials" eens opnoemen. Bijna 40 jaar ervaring in vrijwel alle takken van muziekopname- en weergave: - herstel, modificatie, ontwerp en bouw van audioapparatuur en delen daarvan, met enkele ontwerpen die in serie-productie zijn (geweest) - advisering, ontwerp, aanleg en afregeling van apparatuur en bekabeling in (kleine en gemiddelde) studio's, zowel voor muziek als voor radio - opnametechnicus, zowel mixing als mastering - FOH-technicus - herstel, ontwerp, bouw en modificatie van specifieke high end audio apparatuur, ook vintage, voor de grootste dealers van dit materiaal - muzikant (piano, (bas)gitaar)), schrijver (zowel technische artikelen als andere non-fiction) Door die verdomde CVA's, tinnitus en hyperacusis is dit ALLES me afgenomenm, behalve het schrijven alhoewel dat nu ook op een laag pitje staat. Zo. Het is absoluut niet mijn gewoonte ofzelfs maar wens om hier nu eens de grote jongen uit te hangen, maar ik heb de indruk dat onze Vlaamsche vrienden erg gevoelig zijn voor status, met name als ze zelf hoger opgeleid en/of belezen zijn. Over eventueke arrogantie en zelfs dédain, al dan niet misplaatst, zal ik het verder niet hebben. Er zijn, behalve mijnheer Bloom, beslist nog méér mensen die iets kunnen en weten. En daarbij wil ik het laten.
 21. KT88

  Heel interessante site

  Na een heel slechte tijd qua gezondheid en privé heb ik nu ook wat meer "rust", wel nog te weinig energie, maar dat komt nog wel. ;) Ben nog lang niet van het ziekenhuis af en werken in de audio gaat er nu ook echt niet meer inzitten; 3 CVA's nu, en dan mag ik nog in mijn hansdjes knijpen dat ik er nog ben. Maar tremor door de zware medicatie, tinnitus en hyperacusis, zichtverlies en domweg geheugen- en concentratieverlies (de aanslag van 25 grote operaties incl. een harttransplantatie) gaan niet meer weg. Vreemd genoeg maar godzijdank, kan ik nog wel redelijk coherent schrijven, ook al is dat nog wel vermoeiend. Vandaar ook de schrijffoutjes in mijn stukjes; vergeef het me, ik rammel aan 1 stuk door, ik kan mijn eigen gedachten niet bijhouden en ben daarna te moe. Die "rust" in de weergave vind ik ontzettend moeilijk te beschrijven; die van Seed7 komt er nog het beste af wat mij betreft. Het is ook niet gemakkelijk te bereiken als je niet zelf in staat bent om ofwel de juiste combinaties te maken, ofwel zelf aan de slag te gaan met de soldeerbout. En dan is er nog iets als de invloed van de acoustiek, welke met bepaalde foefjes wel wat te verminderen is maar niettemin een zeer belangrijke en invloedrijke factor is. Om hier verder maar te zwijgen over de "onmogelijke" vooruitgang die het verbeteren van, wat zo ontoereikend genoemd wordt, de structuur-informatie brengt. Het maffe is (in mijn ervaring) dat als je eenmaal dóór hebt welke truucjes je moet uithalen om die "rust" te bewerkstelligen, het eigenlijk vanzelf gaat. En leuk is ook dat mensenm als Marco, Harry van Dalen en nog een paar, dit ook van zichzelf kunnen, misschien zelfs zonder dat zij zich dit bewust zijn. Dat maakt nou net het verschil tussen een set die goed of erg goed klinkt, en een set die je naar de strot vliegt, die je de tranen doet stromen. Voor mij is het zo dat een set die mij pakt, op de 1 of andere manier een meerwaarde heeft meegekregen die niet in cijfers is uit te drukken. En dat staat volkomen los van prijs, soort techniek of opbouw. Ten laatste: er bestaan mensen die het vermogen hebben om louter door hun aanwezigheid, een systeem te kunnen beïnvloeden. Dat kan zowel beter als slechter zijn, en ook kan het op verschillende gebieden zijn, en zelfs tegelijkertijd. Hangt er helemaal vanaf HOE je luistert. In het verleden, toen ik nog zelf bij luisterdemo's was betrokken, heb ik dat zelf ook meermaals kunnen vaststellen. Ook in mijn voormalige werk als opnametechnicus kwam het wel eens voor dat als er een bandlid in de regelkamer binnenkwam, de productie ineens anders ging klinken. Het bizarre is dan weer, dat niet iedereen dat hoort of ervaart, de persoon in kwestie vaak nog hjet minst. Ik heb daar geen verklaring voor, tenzij je in de niet-technische hoek gaat kijken waar mogelijke verklaringen bekend zijn. Misschien is dat voer voor een apart topic ergens op dit forum.
 22. Triumvirat - Illusions On A Double Dimple - 1974. Lekkere progrock vanaf CD, wat is dat 'n heerlijk slaapmutsje.
 23. KT88

  Heel interessante site

  Exact. Je weet het als je het hoort.
 24. Die serie Classé (evenals die hieraan voorafgaand) is gesoldeerd met slechte kwaliteit loodvrij soldeertin. Met een beetje pech rookt het ding uit vanwege slecht geworden contacten en/of mag je ALLE soldeerverbindingen désolderen en overnieuw doen met loodhoudend* soldeer. *van de EU mag dat dus NIET, maar voor mij persoonlijk is een betrouwbaar apparaat iets belangrijker
×
×
 • Create New...