Jump to content
High-End Forum

KT88

Members
 • Content Count

  7
 • Joined

About KT88

 • Rank
  Lid

Recent Profile Visitors

33 profile views
 1. Ik zag dit laatst ergens voorbij komen (niet hier dacht ik) en besefte me dat ik dit ook ergens moest hebben. Na lang zoeken in de gangkast vond ik een 26 cm taperecorder-spoel met deze LP erop, op 19 cm/s. Omdat ik geen tapedeck meer heb, moet ik het dan maar even met de YT doen, wat voor deze muziek weinig bezwaarlijk is. Lekker ouwerwetse jazzrock: Prologue (Julian Priester) - Love, Love - 1974. Denk een beetje in de sfeer van Miles en de vroege Weather Report.
 2. Voor wetenschappelijke waarnemingen, of in testsituaties (medicatie etc.), kan een blindtest heel nuttig zijn. Inderdaad, expectation bias KAN een belangrijke rol spelen. Ons brein kan ons voor de gek houden en doet dat soms ook. Als je verwacht dat iets beter is/klinkt/ruikt/eruit ziet, dan zal dat meestal ook zo zijn. Maar.......als je nou, op basis van onze ruim anderhalve eeuw oude en m.i. ontoereikende meetmethoden (ontwikkeld voor telefonie!) al de verwachting hebt dat er geen verschillen KUNNEN zijn, zou het dan niet kunnen dat je het dan ook niet hoort (of, in jouw terminologie: het niet WILT horen)? - Voordat aangetoond werd dat de ether niet bestond, ging men er in de wetenschap vanuit dat die ether het transportmiddel was voor radiogolven. - Voordat Copernicus en Kepler de wetenschappelijke wereld zover kregen te beseffen dat de aarde om de zon draaide, was de gamgbare gedachtengang dat het andersom was (acoord, waarschijnlijk niet door ALLE wetenschappers en er waren al ruimschoots vóór deze tijd al heliocentrische denkbeelden geopperd). Maar wat destijds voor "wetenschap" doorging, weten we allemaal wel. Ik zal niet zeggen dat we eenzelfde kijk op onze huidige wetenschap zouden moeten hebben, maar naar mijn mening is énige reserve wel geboden, we staan m.i. nog maar aan het begin van een enorme wetenschappelijke ontdekkingsreis. Wat nog steeds placebo-effect en expectation bias niet uitsluit nee. Maar niet voor 100%.
 3. KT88

  Heel interessante site

  Da's mij te makkelijk, sorry. Hewt zou kunnen dat ik te bescheiden ben (dat wordt me tenminste wel eens verteld), dus zal ik nu voor één keer mijn "credentials" eens opnoemen. Bijna 40 jaar ervaring in vrijwel alle takken van muziekopname- en weergave: - herstel, modificatie, ontwerp en bouw van audioapparatuur en delen daarvan, met enkele ontwerpen die in serie-productie zijn (geweest) - advisering, ontwerp, aanleg en afregeling van apparatuur en bekabeling in (kleine en gemiddelde) studio's, zowel voor muziek als voor radio - opnametechnicus, zowel mixing als mastering - FOH-technicus - herstel, ontwerp, bouw en modificatie van specifieke high end audio apparatuur, ook vintage, voor de grootste dealers van dit materiaal - muzikant (piano, (bas)gitaar)), schrijver (zowel technische artikelen als andere non-fiction) Door die verdomde CVA's, tinnitus en hyperacusis is dit ALLES me afgenomenm, behalve het schrijven alhoewel dat nu ook op een laag pitje staat. Zo. Het is absoluut niet mijn gewoonte ofzelfs maar wens om hier nu eens de grote jongen uit te hangen, maar ik heb de indruk dat onze Vlaamsche vrienden erg gevoelig zijn voor status, met name als ze zelf hoger opgeleid en/of belezen zijn. Over eventueke arrogantie en zelfs dédain, al dan niet misplaatst, zal ik het verder niet hebben. Er zijn, behalve mijnheer Bloom, beslist nog méér mensen die iets kunnen en weten. En daarbij wil ik het laten.
 4. KT88

  Heel interessante site

  Na een heel slechte tijd qua gezondheid en privé heb ik nu ook wat meer "rust", wel nog te weinig energie, maar dat komt nog wel. ;) Ben nog lang niet van het ziekenhuis af en werken in de audio gaat er nu ook echt niet meer inzitten; 3 CVA's nu, en dan mag ik nog in mijn hansdjes knijpen dat ik er nog ben. Maar tremor door de zware medicatie, tinnitus en hyperacusis, zichtverlies en domweg geheugen- en concentratieverlies (de aanslag van 25 grote operaties incl. een harttransplantatie) gaan niet meer weg. Vreemd genoeg maar godzijdank, kan ik nog wel redelijk coherent schrijven, ook al is dat nog wel vermoeiend. Vandaar ook de schrijffoutjes in mijn stukjes; vergeef het me, ik rammel aan 1 stuk door, ik kan mijn eigen gedachten niet bijhouden en ben daarna te moe. Die "rust" in de weergave vind ik ontzettend moeilijk te beschrijven; die van Seed7 komt er nog het beste af wat mij betreft. Het is ook niet gemakkelijk te bereiken als je niet zelf in staat bent om ofwel de juiste combinaties te maken, ofwel zelf aan de slag te gaan met de soldeerbout. En dan is er nog iets als de invloed van de acoustiek, welke met bepaalde foefjes wel wat te verminderen is maar niettemin een zeer belangrijke en invloedrijke factor is. Om hier verder maar te zwijgen over de "onmogelijke" vooruitgang die het verbeteren van, wat zo ontoereikend genoemd wordt, de structuur-informatie brengt. Het maffe is (in mijn ervaring) dat als je eenmaal dóór hebt welke truucjes je moet uithalen om die "rust" te bewerkstelligen, het eigenlijk vanzelf gaat. En leuk is ook dat mensenm als Marco, Harry van Dalen en nog een paar, dit ook van zichzelf kunnen, misschien zelfs zonder dat zij zich dit bewust zijn. Dat maakt nou net het verschil tussen een set die goed of erg goed klinkt, en een set die je naar de strot vliegt, die je de tranen doet stromen. Voor mij is het zo dat een set die mij pakt, op de 1 of andere manier een meerwaarde heeft meegekregen die niet in cijfers is uit te drukken. En dat staat volkomen los van prijs, soort techniek of opbouw. Ten laatste: er bestaan mensen die het vermogen hebben om louter door hun aanwezigheid, een systeem te kunnen beïnvloeden. Dat kan zowel beter als slechter zijn, en ook kan het op verschillende gebieden zijn, en zelfs tegelijkertijd. Hangt er helemaal vanaf HOE je luistert. In het verleden, toen ik nog zelf bij luisterdemo's was betrokken, heb ik dat zelf ook meermaals kunnen vaststellen. Ook in mijn voormalige werk als opnametechnicus kwam het wel eens voor dat als er een bandlid in de regelkamer binnenkwam, de productie ineens anders ging klinken. Het bizarre is dan weer, dat niet iedereen dat hoort of ervaart, de persoon in kwestie vaak nog hjet minst. Ik heb daar geen verklaring voor, tenzij je in de niet-technische hoek gaat kijken waar mogelijke verklaringen bekend zijn. Misschien is dat voer voor een apart topic ergens op dit forum.
 5. Triumvirat - Illusions On A Double Dimple - 1974. Lekkere progrock vanaf CD, wat is dat 'n heerlijk slaapmutsje.
 6. KT88

  Heel interessante site

  Exact. Je weet het als je het hoort.
 7. Die serie Classé (evenals die hieraan voorafgaand) is gesoldeerd met slechte kwaliteit loodvrij soldeertin. Met een beetje pech rookt het ding uit vanwege slecht geworden contacten en/of mag je ALLE soldeerverbindingen désolderen en overnieuw doen met loodhoudend* soldeer. *van de EU mag dat dus NIET, maar voor mij persoonlijk is een betrouwbaar apparaat iets belangrijker
×
×
 • Create New...