Jump to content
High-End Forum

Bloom

Members
 • Content Count

  570
 • Joined

 • Last visited

About Bloom

 • Rank
  Lid
 • Birthday 06/18/1960

Social Media

Personal Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Hasselt (Belgisch Limburg)
 • Interests
  muziek, hifi, ICT (Debian), SF, Fantasy, dieren

Audio Set(s)

 • Hoofdset
  https://www.high-endforum.nl/topic/15488-what-makes-blooms-music-bloom/

Recent Profile Visitors

643 profile views
 1. De levering van die Dayton woofers lijkt steeds meer overeenkomsten te vertonen met die van de vaccins: het wordt maar uitgesteld en uitgesteld. Momenteel is de verwachte leverdatum tussen 4 en 11 maart...
 2. Och, als er geen stroomkabels doorheen die kabelsoep lopen valt het nogal mee met de elektromagnetische interferenties.
 3. Het gaat niet om de elektromagnetische velden van de kabel zelf, het gaat om de elektromagnetische velden van externe bronnen. De afscherming houdt die tegen. De eigen elektromagnetische velden kunnen inderdaad ook niet meer naar buiten, maar dat is verder geen probleem. De veldsterkte van het elektromagnetische veld rondom een interlinkkabel is heel klein.
 4. Afscherming heeft géén invloed op de doorstroming van een elektrisch signaal doorheen de kabel, behalve dan dat het elektromagnetische interferentie van de omgeving tegenhoudt. Vermits interlinks signalen van gering voltage geleiden, zou een te sterk elektromagnetisch veld in principe in staat kunnen zijn een negatieve invloed op dat signaal uit te oefenen. De interlinks die ik koop hebben zelfs dubbele afscherming en rodium connectoren voor ca 15 euro voor een lengte van ongeveer één meter. Bij luidsprekerkabels hoeft dat niet omdat het signaal daar veel sterker is (dat kan gerust een factor 10 krachtiger zijn dan bij een interlink). Geen hectormeter, maar een rol van 20 m koperkabel van 2,5 mm² bij Conrad: https://www.conrad.nl/p/oehlbach-d1c84010-luidsprekerkabel-glas-helder-20-stuks-2305399 Zelf heb ik een tiental jaren geleden eens een rol van 100 m koperkabel van 2,5 mm² kunnen kopen bij Gamma voor toen 25 euro. Daar heb ik nog altijd van over.
 5. Het gaat om goed contact. Goede connectoren hebben een goede grip op de chassisdelen zonder te zwaar te zijn, oxideren niet en lossen niet met de tijd. Dat hoeft zeker niet duur te zijn. Interlinks die aan al mijn voorwaarden voldoen kosten 10 à 15 euro voor een meter. Luidsprekerkabels zijn gewone koperkabels met een doorsnee van 2,5 mm² en bij mij zijn ze aan de uiteinden voorzien van WBT haakse banaanstekkers (die zijn wel duurder, zo'n 24 à 25 euro per stuk).
 6. Zolang "audiofiele" kabels geen filters ingebouwd hebben (ja, zo zijn er!), geen fluit.
 7. Nee, ik heb zelf helemaal geen audiofiele kabels in gebruik. Ik heb er wel in een doos liggen, maar die gebruik ik niet. Die dienden voor kabeldemo's. Mijn kabels hebben maar twee eisen: afschermd zijn (voor interlinks) en goede kwaliteit connectoren hebben. Luidsprekerkabels zijn bij mij doodgewone 2,5 mm² doorsnee koperkabels, zoals je die voor een paar euro per honderd meter in doe-het-zelfzaken kunt kopen.
 8. Ik heb toch nergens geschreven dat Sander ongelijk heeft? Alleen heb ik willen verduidelijken dat men wel kan bepalen wanneer iets leeft of dood is, maar hoe leven tot stand komt is nog steeds een raadsel. Wel heeft men ontdekt dat dat véél makkelijker en vaker gebeurt dan men tot dusver aangenomen had. Maar ja: dat is wetenschap he. Iets aannemen mag als er geen bewijs gevonden kon worden, tot bewijs van het tegendeel die aanname ongeldig maakt. In de wiskunde heb je ook zoiets: axioma's. In de middelbare school krijg je soms in de les wiskunde axioma's voor de kiezen waar wél een bewijs voor bestaat maar dat ze dan niet geven omdat het hogere algebra vereist die je op dat punt nog niet meester bent.
 9. Oei, hiermee kom je op het terrein van de organische chemie en de biowetenschappen. Cellen zijn levend als ze zich kunnen voeden en delen. Dood als ze dat niet meer kunnen. Bij hogere levende wezens gaat het om het functioneren van hun lichaam. Ook weer in staat zijn tot het vinden en opnemen van voedsel en zich voortplanten. Als het lichaam niet meer in staat is dat te doen en de bloedsomloop (bij dieren) of wat daarvoor doorgaat bij planten valt stil, dan spreken we van dood omdat niet lang daarna de elektrochemische breinactitviteit en het centrale zenuwstelsel stilvalt (bij dieren) waarna het ontbindingsproces begint. En ja, dat kan de wetenschap allemaal meten.
 10. Gemeten verschillen tussen kabels zijn er wel degelijk. Dat gaat immers om weerstand, zelfcapaciteit en zelfinductantie. Een kabel is dus een RLC-kring. Er treden dus zowel amplitude- als faseverschillen op. Alleen zijn die zo klein, dat ze in dB (weer een logaritmische schaal) uitgedrukt beneden 1 dB en dus de minimum hoorbaarheidsgrens voor de mens vallen. Dat is dus iets wat je kunt meten maar niet horen.
 11. Dat klopt en dat is ook wetenschappelijk zo vastgesteld. En ja, je kunt logaritmisch meten. Die persoon waarmee je discussieerde kende zijn wetenschap duidelijk niet. P = 8/Z∙10(L-S+20∙log D)/10 met Z = minimumimpedantie van de luidspreker in Ω (Ohm) S = gevoeligheid luidspreker in dB / 2,83 V / 1 m D = luisterafstand in m L = gewenste geluidsdruk op luisterafstand in dB dan geeft P = het vereist vermogen in W Deze formule berekent het benodigde vermogen in functie van het luidsprekerrendement, de luisterafstand en de gewenste geluidsdruk op luisterafstand en houdt rekening met het stereo-effect en de bijdrage van de akoestiek in de luisterruimte. En ze is... logaritmisch!
 12. Muziekbeleving is psychologisch. Dat kan geen enkele microfoon waarnemen. Maar complexe patronen in de golven die samen de muziek uitmaken detecteren en verwerken lukt prima hoor. Maar dan heb je objectieve referenties nodig om een vergelijking te kunnen maken. Een goede referentie is het signaal van de opname op de muziekdrager te vergelijken met wat uit je luidsprekers of uit je hoofdtelefoon komt. En dan heb je DRC (Digital Room Correction).
 13. Als datgene wat zich in onze hersenen afspeelt in de fysieke realiteit zou zijn, zou een dubbelblinde vergelijkende test niet werken. Die sluit immers psychologische aspecten zoals verwachtingspatronen met bijbehorende dopaminebeloningen uit. En als je dan nog verschil hoort, betreft het effectief een fysiek verschil. Hoor je dan geen verschil meer, dan is het verschil puur psychologisch. En wil je aan dat laatste echt je zuurverdiende geld uitgeven? Ik niet hoor.
 14. Er kunnen alleen maar fysieke verschijnselen zijn beperkt tot de oren, al is er ook geluidsdoorgave via de beenderen van het hoofd maar dat gaat vooral om bassen. Wat er binnen de hersenen gebeurt kun je niet verder beïnvloeden door fysieke parameters. En dus heeft het geen zin daarover te praten als we het hebben over de grenzen van het menselijk gehoor en die van onze meetinstrumenten.
×
×
 • Create New...