Jump to content

goodtube
 Share

Recommended Posts

11 minutes ago, Seed7 said:

Bij kleine signaal versterkers zie ik de buizen liever in de kast. Zal wel mijn makke zijn.

 

Die van mij zit in een grote kast, waar bijwijze van spreken een tank overheen kan rijden.  Loodzwaar, met een ingebouwd subframe.  Niet echt mooi, wel zeer effectief. 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
3 hours ago, audiofreak said:

Ik heb gelukkig afgelopen week nog 4x KT-150 (via Frankrijk) kunnen scoren met hulp van forumgenoot en goede vriend Sodejuu.
Voorlopig kan ik weer wat jaren vooruit.

Ik heb ook voldoende buizen en  als extra alternatief het Engelse merk Brimar ontdekt. https://brimaruk.com

Dat bericht had ik beter in dit topic kunnen zetten.  Vanaf ongeveer:

 

 

De wereld voorraad KT-88 buizen lijkt ook minder te worden. 

Brimar1.jpg

 

 

Brimar2.jpg

 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Tubejack said:

Zoals verwacht KT-120, zijn bijna nergens meer te koop. 🙄


Maar dat wist je al Jack. Het ging daar een tijd terug al over. De prijzen van wat er wel is zullen dan wel bizar hoog worden. Gewoon genoeg buizen inslaan. Ik heb het zelf ook gedaan al een tijd terug. En vervolgens weer lekker van muziek genieten. 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Mediator said:

Maar dat wist je al Jack. 

Dat weet iedereen. Het is een logisch gevolg, vanaf de 1e dag, dat Rusland Oekraïne inviel.  Prijzen van Russische buizen zullen stijgen totdat er ook niets meer over is via Ebay e.d. Wellicht nu Rusland wegvalt, dat China opkomt.  Ook die kunnen mooie buizen maken. Verder is er nog JJ en andere fabrikanten uit Hongarije etc.  Brimar maakt nu ook buizen in Engeland. Als ik met niet vergis is een ECC804 een van de 1e types. Lijkt me héél mooie buis, helaas alleen 6,3volt gloeispanning en niet ook 12,6volt. 🙋‍♂️

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 months later...

Vandaag een verdere verfijning in mijn SE-10 versterker

 

SE-10-schema.jpg

Bij het ontwerp is m.i. voornamelijk naar de techniek gekeken. Er zijn onderdelen zoals Vishay metaalfilm weerstanden gebruikt om technisch zo'n stabiel mogelijk versterker te krijgen. Geen overbodige luxe want er wordt stevig lokaal terug gekoppeld. Wat wel eens vergeten wordt, dat elk onderdeel "een eigen geluid heeft"  En zitten die onderdelen dan ook nog in het terugkoppel circuit dan is dit extra hoorbaar. In de voorversterker met ECC83 heb ik nagenoeg alle weerstanden vervangen door koolstof composiet.  Dat gaf een flinke verbetering. C2 vervangen voor de beste, enigszins betaalbare Audio Note condensator.  Dat is de enige serie condensator in de set die er nu staat dus dat ie een paar centen kost is niet erg.  De eindversterker is via de anode (3) ik meen iets van 26...30dB terug gekoppeld vóór de uitgangstransformator.  

 

Tamelijk geniaal, want zo omzeil je de vervorming van de transformator die normaal in je terugkoppel circuit zit en de uitgangs impedantie zakt zeg een factor 100 waardoor de uitgangstransformator met iets van 25Ω wordt aangestuurd i.p.v. de normale inwendige weerstand van 2500Ω van de eindbuis.  Dit heeft minstens 3 voordelen: De uitgangstransformator heeft nagenoeg geen invloed meer.  De dempingsfactor is hoog en beperkt zich voornamelijk tot de interne weerstand van de trafo zelf. Plus de vervorming is laag. 

 

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Mensen die beweren dat er louter voordelen zijn... jokken. Als eindbuis wordt standaard een KT-88 meegeleverd, een uitstekende buis maar in dit circuit en mijn installatie vind ik het te "helder" klinken. Na experimenteren ben ik bij een 6550 gekomen dat is met mijn luidsprekers de beste match.

 

Blijft over R** van 220KΩ die zit via de anode van de eindbuis (aansluiting 3) gekoppeld aan de anode van de ECF802.  Op die plek heb je stabiele onderdelen nodig dus een metaalfilm weerstand. Gelukkig zijn er ook zeer nauwkeurige 1% 2 watt koolfilm weerstanden en die zitten er sinds vandaag in.  Het effect is vrij spectaculair. Koolfilm werkt als een zeef. Het klinkt heel natuurlijk en "los" met veel structuur en details.

Je hoort b.v. lucht van de muziek  uit je luidsprekers door de kamer suizen (kan ik niet beter uitleggen) De vervorming is over hele gebied van 0,1watt t/m 10 watt is laag. Binnenkort zet ik weer alle details weer op mijn website, van deze niet alledaagse en bijzondere high-end versterker. 

 

IMG-7414.jpg

 

 

 

Edited by Tubejack
typefout
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
4 hours ago, carl said:

Erg leuk om te lezen Jack en alle respect. Wel jammer dat de eindtrap niet apart leverbaar is.

Een eindtrap versie heeft niet zoveel zin   @carl De ingang gevoeligheid is +/- 300mV  dus je kunt alles direct aansluiten CD-speler, DAC, Tuner etc etc. Een aparte voorversterker is daardoor overbodig. Als je kijkt naar het schema dan zie je dat het 1e ECC83 buisje een buffer is die 2x versterkt; Die het "TRANS" gedeelte ECF-802 en de KT88 of andere eindbuis via de terugkoppel weerstand  R4 nóg verder lineair maakt.   

 

Wat ik zelf jammer vind, dat er geen grotere kast gebruikt zodat je b.v. een motor gestuurde Alps volume regelaar kun installeren. Maar acht het heeft ook zo zijn charmes. 

 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...