Jump to content

Hans van Liempd

Members
 • Posts

  21683
 • Joined

 • Last visited

About Hans van Liempd

Social Media

Personal Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Meierijstad
 • Interests
  o.a. audio en muziek

Audio Set(s)

 • Hoofdset
  CD speler: Esound CD-E5-m (momenteel niet meer in de set),
  Streamer: PC Windows 10 met twee lineaire voedingen en een pink Faun i2s kaart in een Array kast gebouwd
  DAC: Pink Faun DAC 3.32 via Delock HDMI 2.1 i2s kabel,
  Voorversterker: Array Obsydian B-10,
  Eindversterkers: Array Quartz M-10 (2x)
  Luidsprekers: Wilson Watt/Puppy 5.1E,
  Bekabeling � la Array (gevlochten).
  Zelfgebouwd houten stekkerblok met sterbekabeling
  In aparte luisterkamer met akoestische aanpassingen
 • Tweede set
  DVD? (SA)CD speler Marantz DV6400,
  KPN digi-kabelontvanger,
  Streamer: Raspberry Pi met Pifi DAC,
  Bekabeling � la Array (gevlochten)
  Geintegreerde versterker: Primare A20,
  Luidsprekers: B&W DM2a,

Recent Profile Visitors

21184 profile views
 1. Nog even over de optische verbinding. Die heb ik natuurlijk ook geprobeerd. Maar in mijn geval bracht dat veel minder dan met USB, coax SPdif en i2s. Van de andere kant een USB-optische omzetter van EC Designs klonk weer wél erg overtuigend. Voordeel van optisch is, dat er geen stoorspanningen kunnen lopen. Nadeel is, dat het optische signaal gemaakt en weer naar spanning vertaald moet worden. Daar kan ook het nodige misgaan heb ik gemerkt.
 2. Ik heb hier een Raspberry streamer staan. Weliswaar met een simpel DACje opgebouwd. Maar ook ervaring met een veel uitgebreidere versie met lineaire voedingen. Dat verschil was duidelijk hoorbaar. Die eerste Raspberry streamer stond in de huiskamer, maar is nu vervangen door een Windows PC-tje. Met SPU en Pico. Voor daar voldoende. Een Raspberry 3B+ is toch wel erg traag voor het kijken naar filmpjes en foto's vanaf de NAS. Een andere Raspberry hangt tegenwoordig aan de slimme meter. Maar dat is weer een heel andere toepassing. Leuke dingen en die 3 is nog lekker zuinig ook.
 3. Het gaat over de voeding voor de Streamer. De PC dus. De Dac is door Pink Faun al door een goede voeding voorzien. Nadat ik heb ervaren hoe veel een aparte lineaire voeding op de SSD deed, is de interesse voor een betere voeding ontstaan. Chris (mijn broer en ontwerpen van Array) zag dit als een uitdaging en heeft een exclusief ontwerp voor een voeding gemaakt. Niet kijkend naar wat er eerder door anderen is ontwikkeld, maar opnieuw begonnen met zijn kennis van voedingen. En rekening houdend met de hoge PC frequenties. Dus niet alleen de verwerkingssnelheid, maar ook met de gigahertzen die in een PC worden gebruikt. Een van de vervelende eigenschappen van lange bekabeling in een PC kast is bijvoorbeeld, dat er door de hoge frequenties inductieve pieken kunnen ontstaan. Door het buffer op de ATX stekker te plaatsen is dat probleem opgelost. Er dan nog een schone en stabiele spanning op aanvoeren maakt het helemaal in orde. Maar dus niet door zware overcapaciteit te bouwen, maar juist door precies genoeg én op de gevraagde spanningen te voeden. Dat is wat ik er van begrijp. Maar ben werktuigbouwkundige en daarmee weet ik veel te weinig om alles te verklaren. In de 5V regulatie zie ik 10 transistoren en drie leds zitten. En dan nog de 4 snelle transistoren op een koperen koelplaatje gesoldeerd. Deze worden op de zijwand van de kast geklemd. Er zal wel wat warmte ontstaan. Wanneer de voeding klaar is, zal ik wat foto's plaatsen. Mijn DAC buffert en reclockt het signaal ook. Deze is via i2s met de DAC verbonden. Toch was een aparte voeding op de SSD een behoorlijk grote verbetering t.o.v. de hele PC op één lineaire voeding. Nu draait de PC op een oude 12V Philips Medical Systems voeding. En daar achter een Pico PSU voor 12, 5,5 en 3V. De SSD heeft een oude 5V SBooster gekregen. Ik dacht ook dat al dat voedingen gedoe overdreven was, maar ben daar aardig op teruggekomen. Ik ben echter niet van plan om duizenden Euro's uit te geven. Bovendien staat het enorme verbruik van die streamers me tegen. Wij zijn juist bezig met een low power versie. Het totale verbruik zal tijdens pieken niet boven de 30W uitkomen. De PC verbruikt namelijk ca. 10W, maar door de lineaire regulatie gaat er helaas meer dan de helft verloren. Het is jammer dat dit met SPU's kennelijk lastig te realiseren is. Maar misschien wordt dat de volgende stap.
 4. Maar een pc en ssd trekken veel hogere frequenties. Dat lijkt me ook wel handig wanneer dat ook stabiel is.
 5. Nee. Die ruist ook. Een nieuw ontwerp voeding voor de regulatie dezelfde transistoren dan die in de eindtrap van de Array's zitten. Het worden 3 regulaties en 4 buffers.
 6. Ik ben een half jaar bezig geweest met het verkopen van de spullen van een overleden vriend. Nu had hij wel heel veel audiospullen, maar toch. Wat 'n gedoe.
 7. De voeding begint langzamerhand wat te vorderen. Zoals in het andere topic gemeld: Nu is het gelijkricht- en afvlakdeel klaar en het printje voor de 5 V regeling is ook klaar. Morgen ga ik deze in het kastje inbouwen en van koeling voorzien. De 12V en 3,3V volgen daarna. En dan moet het bufferdeel voor in de PC nog gemaakt worden. Chris heeft beloofd, dat deze voeding unieke eigenschappen krijgt. 120 dB onderdrukking van elke vorm van ruis, ook hoogfrequent en niet gevoelig voor wisselende stroompieken. Maw de spanning blijft onder alle verwachte omstandigheden gelijk.
 8. Ik heb soms ook wel het gevoel dat streamen hier als een minderwaardige manier van weergave wordt gezien. Voor mij waren er een aantal dingen die mij er toe brachten me juist op streamen te gaan richten. 1. Een enorme hoeveelheid muziek die tot je beschikking staat. Staat de opname je niet aan, het soort muziek niet of wat dan ook. Ik hoef me niet te ergeren en speel gewoon wat anders af. Ik heb ondertussen honderden albums in mij voorkeurlijst staan. Het begon met een kapotte NAS die ik kreeg waar een enorme hoeveelheid muziek op stond. Na die tijd zijn de andere media is de vergeethoek geraakt. 2. Ik was het gedoe met LP's beu. Krassen, vuil, slijtage, kapotte elementen ik heb het allemaal meegemaakt. Nu werkt het gewoon. En mocht dat even niet zo zijn, dan is het in enkele minuten weer draaiend. 3. Er stond een behoorlijk bedrag aan apparatuur die ik nauwelijks gebruikte. Ik heb er misschien wel 5 jaar over gedaan om tot de conclusie te komen dat platen draaien voor mij over en uit is. Ik heb daar geen nostalgische gevoelens bij. 4. Mijn cd's en cd spelers heb ik nog wél, maar staan om dezelfde reden niet meer aangesloten. Waarom een berg apparatuur voor mijn neus terwijl ik die toch niet gebruik. 5. De weergavekwaliteit gaat nog steeds omhoog, terwijl ik met de platenspeler en CD speler de max wel had bereikt. Nu Windows 11 geïnstalleerd en ben met een nieuwe voeding bezig. 6. Mijn leeftijd gaat gelukkig ook nog steeds omhoog, maar mijn gehoor niet. Bovendien... wanneer ik plotseling "omval" zou de familie met een berg werk zitten wat ze nauwelijks kunnen overzien. Ik heb dat van nabij meegemaakt en was een hoop gedoe. 7. "Bezit" is voor mij geen doel. Dat ik muziek mag beluisteren is voor mij voldoende. Voor de nostalgische gevoelens ben ik een playlist met muziek "uit mijn jonge tijd" aan het maken. En dat klinkt dan wonderwel weer veel beter dan ik het ooit gehoord heb. Ik geniet dagelijks van mijn setje en de muziek die ik leen/huur/lease. Ik ben geen zapper geworden (daar was ik bang voor) en speel albums vrijwel altijd helemaal af. En voor het gebruik van een streamer heb je tegenwoordig echt geen IT opleiding meer nodig. En een beetje hobbyen op dat vlak vind ik dan ook wel weer leuk.
 9. De ruimte natuurlijk, maar harmonischen in de muziek worden ook door de harmonischen uit de ruimte aangetast. Passief dempen is mi de juiste weg. Maar ga er maar aanstaan. 15 dB dempen.... Maar waarschijnlijk worden door breedbandige absorptie de dips ook minder diep.
 10. De EQ op zich niet, maar omdat er ook harmonischen geproduceerd worden die ook weer door de ruimte-afmetingen worden versterkt én er tegelijk andere instrumenten op die frequenties kunnen spelen, kan een harmonische van het ene instrument het andere door tegenfase wegdrukken. dat dergelijke verhoudingen tot grote problemen kunnen leiden heb ik gehoord in een ruimte van 3 x 6 x 2,7 m. Die heeft uiteindelijk maar een andere ruimte gekozen om als luisterkamer te dienen. Ik heb het dus niet over het midden en hoog.
×
×
 • Create New...