Jump to content

Bebatoli

Members
 • Posts

  883
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About Bebatoli

Personal Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Belgium
 • Interests
  Fotografie, Audio, Koken, Tuinieren, Houtbewerking

Audio Set(s)

 • Hoofdset
  Luxman PD 300/ SME 3009SIII/Denon DL301, Pioneer PD 75, NAD M50, Mola Mola Makua met ingebouwde Tambaqui Dac, Magnepan MG 20 Active Crossover, 2x Cambridge Edge, Magnepan MG 20. Bekabeling Grimm SQM en speakerkabels Jorma Design Duality.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Dat heb ik nooit beweert.
 2. Heel erg goed, ik ben er uiterst tevreden over en had niet verwacht dat de weergave zo goed ging zijn. Het element zit nu op een SME 3009 serie III arm en die arm vind toch wat fragiel. In de toekomst wil ik graag een SME 3009 serie II.
 3. Ik zal het nog even uitleggen Hans: Stel je versterker heeft een interne weerstand van 0,4 Ohm en je speaker is 8 Ohm dan is de dempingsfactor 8/0,4= 20. Maar in een meerweg systeem zitten er (een) spoel(en) in het filter, zeker voor de laagweergave. Stel dat zo'n spoel nu 0,3 ohm is (en dat is al laag want in realiteit is die vaak hoger) dan bekom je 8 /(0,4 + 0,3)=11,4 Je luidspreker "ziet" dus een dempingsfactor van 11,4 en geen 20 meer. Als je dat vergelijkt met een versterker die een dempingsfactor heeft van 800 dan is dat 8 /(0,02 + 0,3)=25. Je ziet dat de grootste invloed op de dempingsfactor het spoel is. Verder ga ik me niet meer uitlaten in dit topic, het lijkt geen zin te hebben. Het gaat hem voor mij niet om het grote gelijk, neen, ik baseer mijn advies op metingen die Hans gemaakt heeft. Verder is dit topic te belastend voor mij, vooral mentaal belast het mij. Het blijft nml te veel spoken in mijn hoofd. Dus wens ik Carl het beste met zijn eventuele keuze en hoop dat hij vind wat hij zoekt.
 4. Ja, als het van je mag, ik ben net naar de kine geweest. Ik zal in de toekomst mijn whareabouts delen.....
 5. Je negeert het feit dat de bas unit vaak slecht een demping "zien" van ongeveer 10. Zeker bij een 3 of meer weg systeem waar de spoelen voor de bas unit vaak een weerstand hebben van 0,5 tot 0,9 ohm. Mijn ervaring is dat een versterker stabiel moet zijn, of simpel gezegd, een versterker met een goede voeding kan, als de versterker het toelaat, voldoende stroom leveren. Ik heb buizenversterkers gebouwd die een dempingsfactor van <10 die super strak waren.
 6. Hans, neem van me aan dat zelfs met een dempingsfactor je een strak laag kan hebben.
 7. Ik vind de adviezen van de "ervaren" forumleden toch vaak tegenvallen omdat ze vaak tegenstrijdig zijn. Als Carl het laag niet goed vind wat maakt dan anderen hun mening uit. Het is ontegensprekelijk bewezen (zie metingen Hans) dat Carl een laagprobleem heeft. Maar neen, jullie brengen Carl vaak nog meer in verwarring, want is het de speakerkabel, de versterker, te weinig vermogen, .... Just my two cents....
 8. Je bedoelt natuurlijk verlaagd
 9. Neen, elk spoel heeft een weerstand en dat staat grotendeels los van de impedantie. Stel je versterker heeft een interne weerstand van 0,02 Ohm en je speaker is 8 Ohm dan is de dempingsfactor 8/0,02= 400. Maar in een meerweg systeem zitten er (een) spoel(en) in het filter, zeker voor de laagweergave. Stel dat zo'n spoel nu 0,3 ohm is (en dat is al laag want in realiteit is die vaak hoger) dan bekom je 8 /(0,02 + 0,3)=25. Je luidspreker "ziet" dus een dempingsfactor van 25 en geen 400 meer.
 10. Komaan, wat er bij de meeste bas of bas/mid units overblijft van een hoge dempingsfactor is hooguit 10, en dat komt allemaal door de seriespoel(en) in het cross-over filter. Enkel bij planar speakers zal de weerstand van een spoel weinig verschil uitmaken omdat de Qes (elekrtische Q-factor) extreem laag is bij deze speakers.
 11. Met alle respect Hans, maar het spoel dat in nagenoeg elke luidspreker (behalve breedbandspeakers en ESL's), zit heeft veel meer invloed op de dempingsfactor dan een speakerkabel want die weerstand is in vergelijk nagenoeg nihil. De oorzaak van Carl zijn probleem is 100% zeker zijn akoestiek!
 12. Magico A1 https://www.theabsolutesound.com/articles/magico-a1-loudspeaker/
 13. Bij ons heeft muziekbeleving altijd centraal gestaan. Dat maakt dat we esthetica en akoestiek belangrijk hebben gevonden en vinden. Volgens mij kan dat perfect samengaan. Een aparte luisterruimte is voor sommigen een mooie oplossing maar voor mij werkt dat niet, ik voel me dan afgezonderd. Muziekbeleving is voor ons een sociaal gebeuren. Natuurlijk heb ik het wat extreem gesteld, maar toch hebben we erg veel mensen tegengekomen waar mevrouw de broek droeg. Je leeft samen in een huis, dan mag je toch verwachten dat je wederzijds respect hebt voor mekaar's hobby.
×
×
 • Create New...