Jump to content

Bebatoli

Members
 • Posts

  902
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About Bebatoli

 • Birthday 17 juni %s

Personal Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Belgium
 • Interests
  Fotografie, Audio, Koken, Tuinieren, Houtbewerking

Audio Set(s)

 • Hoofdset
  Luxman PD 300/ SME 3009SIII/Denon DL301, Pioneer PD 75, NAD M50, Mola Mola Makua met ingebouwde Tambaqui Dac, Magnepan MG 20 Active Crossover, 2x Cambridge Edge, Magnepan MG 20. Bekabeling Grimm SQM en speakerkabels Jorma Design Duality.

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Onze deelneming Carl. Guido & Katrien
 2. Ik heb ook nog horlogeolie gekocht. Die kan ik met een fijn penseeltje in de lager aanbrengen. Behalve dat de lager nog wrijvingslozer werkt geeft het ook een klein beetje demping. Ook zoek ik nog hybride lagers, metalen behuizing en keramische kogels, maar die vind ik wel. Weet je,de weg er naar toe is eigenlijk al even leuk. Spulletjes verzamelen, zaken uitzoeken,.....
 3. Inderdaad, ik ga gewoon de arm bouwen en kan altijd variëren met verschillende armen die een verschillende massa hebben. Veel belangrijker is er voorzorgen dat de lagering uiterst soepel werkt. Binnenkort nog wat extra onderdelen inkopen en ik hoop binnen enkele weken te kunnen starten met het bouwen.
 4. Klopt, maar wat doe je als je een arm ontwerpt ?
 5. Dat is niet zo eenvoudig. Dit is de formule: I/l^2 I is het traagheidsmoment en l de effectieve lengte van de arm. Je moet het traagheidsmoment kennen, wat de integraal van de massa x de afstand tov het draaipunt. Btw, de mooiste arm die ik in huis heb gehad was die van Tri-Planar. Geweldig mooi en goed instelbare arm, alleen........duur!
 6. Inderdaad, die ken ik maar hebben en complexere constructie en is moeilijker om na te maken. Met name de Thales AV is uiterst complex. Voor wie zich wil verdiepen in de Zero Angle Geometry raad ik dat artikel aan: http://www.quadibloc.com/science/freq03.htm
 7. Bedankt iedereen ! Hoe mijn project gaat aflopen weet ik niet maar ik ga er alles aan doen om het te laten slagen. Ik vind het gewoon leuk om zo bezig te zijn en een toonarm met een zo klein mogelijke fouthoek is gewoon een spannend gegeven en mits goed uitgevoerd (er zijn heus wel fabrikanten die daar in geslaagd zijn) is die superieur. Tangentieel kan ook natuurlijk maar dat vind ik geen uitdaging meer. Let wel, eenvoudig is het ook niet, maar ik wil het gewoon eens anders proberen. De Zero arm van Garrard is echt gamel gemaakt met een hoog plastiek gehalte en veel speling op alles eigenlijk.
 8. Luister Carl, ik heb vele TD125 en 126 draaitafels gezien en gemodificeerd geen enkele had schade of barsten dus ik neem het verhaal met een hele grote korrel zout!! Een goede vriend heeft destijds zijn draaitafel bij Dr Thorens gekocht (TD125) en de riem liep er altijd af, bleek er gewoon een onderdeel te ontbreken. Sorry maar zo iemand vertrouw ik voor geen sikkepit meer want in dit geval zegt dat vooral dat de draaitafel niet uitgeprobeerd is op een goede werking. Ik heb het ontbrekend stukje nagemaakt en de draaitafel werkte weer perfect. Verder heb ik geen zin meer in discussies. Het enige wat ik wilde doen is meedelen waar ik plezier aan beleef en of dat nu tot en goed einde komt maakt mij weinig uit, als ik er maar fun aan beleef.
 9. Zoals ik al zei, heb ik veel Thorens draaitafels hier gehad en geen enkele had de door jou genoemde verschijnselen. Het is ook geen spuitgiet zamak want dat materiaal had er wel veel last van. Als het Dr Thorens is, wel ik heb werk van hem gezien en laat ons het er op houden dat het geen vakwerk was .... Persoonlijk geloof ik er dus niets van.
 10. Even gecontroleerd en geen barstje te zien. Ik heb trouwens nog nooit over barsten gehoord in het chassis en hier zijn heel wat TD 125 en 126 gepasseerd voor een grondig nazicht.
 11. Ooit besteld voort een klant die zijn kat gestuurd heeft.
 12. Geen idee welk het is, ligt al jaren in plastiek zakken. Ik wil de demping niet op't gevoel doen, de meeste hier weten wel dat ik van de meetbare kant hou. Natuurlijk zou je Twaron kunnen gebruiken en wegen hoeveel je nodig hebt, dat kan perfect en is net zou goed onderbouwd. Alleen vind ik het praktischer om het aan de buitenkant van de arm te doen. Het idee om bv balsa in een carbon arm in te brengen is zeker een experiment waard.
 13. Er vriendelijk maar ik heb zelf nog ongeveer 1 kg Twaron liggen (en ja dat is heel veel ). Neen, ik denk eerder om metingen te doen aan de armtube zelf maar daar moet ik een vriend voor raadplegen die dat kan. Je kan dan dempen met rubberen ringen, maar ook met alu busje dat je op de arm schuift. Ik gebruik wel vaak Twaron in de armbuis om de bekabeling te fixeren.
 14. Wij gingen het huis huren. Ik gebruik liever geen hout, dat kan kromtrekken en balsa zou veel te licht worden voor de toonarm die ik in mijn achterhoofd heb. Ook andere houtsoorten wil ik niet gebruiken om dezelfde reden als reeds genoemd. Hout dat niet kromtrekt moet jaren rusten en hetgeen je hier kan vinden is dat niet. Dus ga ik dat probleem vermijden en vandaar de keuze op carbon.
 15. De ceramische lagers die ik daar zit heeft extreem weinig speling op, dus daar maak ik me geen zorgen om. Ik heb dit lagertje gekocht voor het draaien van de headshell: https://www.123kogellager.be/kogellager-behuizing/kogellager/keramische/683-cera Ik heb 2 types armbuizen gekocht, de ene is puur geweven carbon en de andere is een dunwandige alu buis waar carbon is rond geweven. Verder zal ik wel wat manieren van dempen uitproberen, maar dat is voor later. Ivm met verhuizen, wel een 14 tal dagen geleden kwam onze huisbaas zeggen dat de verhuis niet doorgaat, ze wil de woning in Schilde ook verkopen, net zoals diegene waar wij nu in wonen. Dat maakt dat we iets anders moeten zoeken. We hadden al alles afgestemd op verhuizen, mijn vrouw die haar vakantie had afgestemd op de verhuis, onze kinderen ook. We zullen wel iets anders vinden maar dit is enorm veel verloren tijd.
×
×
 • Create New...