Jump to content

SU-7300


Duck-Twacy
 Share

Recommended Posts

Ooit van Marc een technics SU-7300 gekregen (een jaar of 7 geleden). In mn vorige huis heeft die nog even in de slaapkamer dienst gedaan. Maar na een verhuizing was er even geen plaats, dus verbleef de Technics een jaar of 5 in de fietsenberging (overigens hoog en droog daar).

 

technics_su7300.jpg

Maar dan met een zwarte houten behuizing

 

Nu wilde ik hem laatst nog eens proberen (voor in de werkkamer), dus versterker naar boven, beetje schoonmaken, speakertjes eraan en, shit vast snoer met ongeaarde full size (ronde) stekker, die kan je tegenwoordig nergens meer insteken (al mijn stopcontacten en verlengdozen hebben randaarde). Gisteren via mn ouders een passend verlengsnoer gescoord. Technics stroomsnoer erin en aanzetten

 

En er gebeurt niets.... Geen klik, geen brom, geen lampje, zo dood als een pier...

 

Nog weer eens open gemaakt, de 5 zekeringen die ik kan ontdekken zien er goed uit (en meten iets van 0.5 ohm). Zie nergens losse draden, zeker niet bij de voeding

 

Nu lees ik in een service manual (vind je hier http://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/Technics.php ) dat het appraat een soort inschakel circuit heeft (shock noise prevention circuit, pagina 9).

 

Kan daar iets mis meer zijn?

 

Ff kijken, werkt dit?: https://flic.kr/p/BGxxYC

 

Ik kan helaas geen foto's plaatsen op dit forum.

 

https://flic.kr/p/C2nJZH

https://flic.kr/p/BGxiwS

Edited by Duck-Twacy
Link to comment
Share on other sites

Nee, tuurlijk niet. Maar ben ik de Marc uit je bericht? Ik heb een soortgelijke Technics gehad (als opvolger van de Pioneer SA 500A), die ik voor weinig geld bij V&D kocht als aanbieding. En die heb ik niet aan jou gegeven.

Link to comment
Share on other sites

Cruciale componenten zijn hier C302 en C303. Als die niet laden, doet ie niks. Het is al een oud beestje en die hebben het niet graag als ze lang op sap hebben gestaan. Waarschijnlijk zijn die nu droog en doen ze niks. Ik vermoed dat het niet de enige caps zijn die vernieuwing nodig hebben.

Link to comment
Share on other sites

Maar met één pootje los moet het toch wel kunnen?

Dat krijg je niet voor elkaar.  Het zijn z.g.n. "snap-in condensatoren"  waarbij beide stevige aansluitingen aan de onderkant zitten.  ook al zuig je het tin van een aansluiting weg is de kans dat er nog contact is met de print groot.

Link to comment
Share on other sites

Meestal niet

Ik vraag me af of methode 2 of 3 bruikbaar is

http://www.electricaltechnology.org/2013/06/how-to-check-capacitor-with-digital.html

 

Aan de andere kant, als ik de service manual mag geloven kan je de printplaat kantelen zonder alle bedrading los te maken. Of het echt zo makkelijk is , dat is natuurlijk de vraag. De kosten om alle elco's te vervangen zullen best meevallen. Maar de hoeveelheid tijd om het te doen... En of t daarna weer werkt?

 

Moet er even over nadenken. Momenteel is het zo snel donker en kunstlicht is ook niet alles

 

Heb ook nog een Luxman uit 1974...

 

(en een aleph project, Stoetkit project, LCaudio project en diverse Pass Labs pcbs, o.a F5 en AlephX)

Edited by Duck-Twacy
Link to comment
Share on other sites

Die Technics versterkers staan niet als te boek als servicevriendelijk :wacko:   ik heb hier een SU-8800 staan zonder service luik of sub chassis.

Ik weet niet hoe dat zit met de SU-7300?  Verder lijken methode 2 en 3 bruikbaar, maar ik zou de eico niet direct kortsluiten maar via een dikke weerstand van een paar kilo ohm.

De kosten van alle eico' s vervangen zullen niet meevallen (tijd) Daarnaast  moet je ook alle schakelaars schoonmaken en andere rotte onderdelen vervangen. 

Daarna wordt het een aardige versterker. 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Ik had het natuurlijk alleen over materiaalkosten. Als ik er 10 uur aan zou besteden (wat in mijn geval waarschijnlijk te weinig is :) ) voor het tarief dat mn baas rekent, dan kan je beter een nieuwe kopen (hoewel, met de huidige prijzen kom je niet veel verder dan een instapper).

 

Ook heer geenn service luik, maar een recept om de pcb te kantelen.

 

Via deze link kun je trouwens een schat aan service manuals vinden (gratis) http://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/Technics.php

Gewoon Technics in url vervangen door een ander merk (Sony, Kenwood, Luxman, Pioneer, Dual etc)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...