Jump to content

klikobot

Members
  • Posts

    9
  • Joined

Audio Set(s)

  • Hoofdset
    Recyled highend

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Dag Thei, voor direkte of indirekte blikseminslag, kortweg : nee . Meestal wordt dan de dikke beschermmantel v/e grondkabel als aarde gebruikt , of collectief van een bestaand aardpunt in de buurt. In feite heb je met het doorverbinden samen van eigen+ bestaande meterkast aarding een "veiligere" schonere/ minder electrische stoorharmonischen verbinding met de terra of terre, aarde dus, maar tegen blikseminslag, nee. Door ze samen electrisch keihard te verbinden, krijg je potentiaalvereffening, kunnen er ook geen grote lekspanningen ontstaan over een grotere lekweerstandswaarde, bij grote lekstromen. En een aardlekschakelaar heeft helemaal niks te maken met de aarde aansluiting.Aardlekschakelaar is alléén bedoeld om een verschilstroom te meten/detecteren tussen de in en uitgang. Als toevallig die verschilstroom naar aarde terugloopt, klapt ie ook om. Hulp tegen direkte blikseminslag kan men met een bliksemafleider, en overspanningsafleiders, indirekt blikseminslag met een spanningsbegrenzer op je meterkast of je eigen stopcontactdozen. Zonnepanelen horen ook een bliksemafleider te hebben.
  2. Precies. Niks a/d hand, voor de bliksemstraal zijn alle aardpennen bij elkaar in de buurt equipotentiaal t.o.v. zijn geladen wolk die ter plekke erboven hangt. En geloof me, niks helpt als zo'n return stroke via jou stopcontact dozen z'n weg gevonden heeft , en meestal is het maar een heel klein deel ervan die in jou stopcontact "inslaat". Bliksem slaat niet in, maar slaat "terug", de return stroke- dit is wat wij ook kunnen horen(luchtdruk,donder, hitte) zien en ruiken, O2 wordt O3-triatomic zuurstof= O3=ozon bij ontlading, en bij recombineren naar zuurstof weer naar neutraal en zien wij licht, de straal) via alles wat naar omhoog wijst hoe hoger hoe makkelijker , de lading ontmoet de "stepped leader" enkele tientallen meters boven de grond, en dan volgt de totale ontlading, enkele kilometers lang. Eigenlijk wordt de hele aardoppervlakte direkt onder de wolk( wolk is meestal enkele kilometers in diameter en hoogte) via electrische inductie "opgeladen", dit is de eerste "inslag" , maar dan als twee condensator platen die zich opladen , gaat snel , we zien ook geen vonk of straal. Als onderkant v/d wolk bv. een negatieve potentiaall heeft, wordt de aardoppervlakte inductief positief opgeladen. Bliksem bestaat uit twee ontladingen dus.
  3. Hoogstwaarschijnlijk ergens tussen 1987- 1992, want in 1993 kwam de SRM-T1 S versterker uit ( eigenlijk exact dezelfde type versterker, maar dan met extra keuzeschakelaar)
  4. De 6-pins connector is bedoeld voor de oudere modellen "ear speakers " waarvan de HTbiasspanning lager is (tussen de 218-235V dc zoals eerder aangegeven en waarde is belastingsafhankelijk van de totale stroomverbruik buisjes, de HT voeding is niet gestabiliseerd).De middelste pin ervan is ook inwendig op de eigen 6-p connector doorverbonden , met de HT biassspanning pin aansluiting zoals op de 5-pins connector.( niet met de 5-pins connectors). Op de 5-pins HT aansluiting pin staat of hoort daar 550-580Vdc op te staan. Audio L+R aansturing pin aansluiting is idem bij alle drie. Er zijn dus twee verschillende HT biasspanningen aanwezig , de laagste op de 6-pins. Als je jouw 5-p Stax Lamda op de 6-p connector zou aansluiten, hoor je meteen veel minder hoog. De Stax SRM-T-1 versterker is een hybride versterker, jfets + bipolair transistoren+ buisjes. De dc offsets van 16V tussen de twee anodes , en 15Vdc tov. massa "0" is makkelijk afregelbaar. Veel luisterplezier !
  5. Erg fijn om dit te lezen . Want puur electrisch gezien voor de juiste impedantieaanpassing tussen de buizen vv, en solidstate ev., zou een unity gain transconductantiebuffer schakeling ertussen geimplementeerd moeten worden. Maar weer een schakeling ertussen, liever niet. Is ook beetje onzin , waar heb ik een vv. en ev. anders voor ? Over MIT ertussen : Helaas gaat dat ook meteen fout, in dit geval , dus MIT ertussen verergert de sonische klankopbouw in dit geval met een buizen vv. Laten we niet vergeten dat de filter impedantie aanpassing en ongewenste harmonischen onderdrukking( evt, stoorsiganlen afvoeren ) bij de MIT men er vanuit gaat dat de bron zelf reeds een laagohmige impedantie heeft(de vv. in dit geval), voor de juiste filtercorrecties, het blijft een passieve correctie. MIT kasjes hebben daarom ook de bekende one way in-----> uit signaal aansluitng tussen twee apparaten ( pijltjes richting naar of kastje zo dicht mogelijk bij de apparaat waar signaal ontvangen wordt). Tenzij MIT zelf aangeeft dat ze speciaal voor deze buizen vv. hun kabel speciaal gefabriceerd is, want dan alleen klopt het , maar dan nog , de fundamentele fout blijft. Ik weet nog paar decennia terug dat Spectral geen garantie gaf op hun eindversterkers bij aankoop nieuw, tenzij je een speciaal door hun aangewezen kabel erop aansloot, zowel interlink als speakerkabel. Waarom ? Versterker erg breedbandig, werd instabiel als parasitaire oscillaties aangestoten werd, bv. versterker aan met open kap( bij evt. reparatietest) , en men draadloos mobiel signalen ontvangst heeft in die ruimte , of bv. gewoon met een bepaalde speakerkabel die op de ev, aangesloten was en niet getermineerd was andere zijde (los gekoppeld v/d speaker) gewoon in de lucht omhoog hield ( als een soort antenne), ineens rook uit de versterker komt. Gelukkig zijn later de nodige anti-slewing filters en Boucherot/Zobel netwerken op in- en uitgang v/d apparaten geimplementeerd door Spectral . om defekten te voorkomen.
  6. Signaaloverdracht blijft keihard veel meer niet-lineair dan bij een ideale match. Dus een beetje myfi / eigen smaak. Wat ik bedeoelde met "afronden" naar beide uitersten, is precies wat er waarschijnlijk gehoord wordt, beetje opgeblazen veel laagmidden/midden.
  7. Denk dat 2000W het totale verbruik is bij vol vermogen. Kan idd. misschien 200W per kanaal zijn , maar dan nog veels te kleine koelprofielen voor pure 200W klasse A output vermogen. Dus zal er hoogstwaarschijnlijk een soort sliding bias of optische coupler bias correctie om A statische biasing in stand te houden ( Krell bv. met zijn ibias en plateau sliding bias , Denon optical bias , etc...) geimplementeerd moeten zijn. Versterker blijft koel ? En iig voor pure echte constante echte klasseA biasstroom om 2000W te kunnen leveren aan 8 ohm zal er zo'n 16Adc per kanaal constant door de outputs samen moeten lopen bij asymetrische voedingssrails , van minimaal + en - 100V , en dan met 16A = 2x100x16 = 3200W per kanaal pure hitte .Zie ik eerlijk gezegd niet zo snel met betreffende koelprofielen. En bij 4ohm belasting speakers wordt het klasseA vermogen weer gehalveerd.
  8. Als dat twee Pass Labs Aleph 0 monoblokken zijn gebalanceerd aangestuurd, hooguit een beetje "afronding" op de twee uiterste frequenties in laag en hoog v/d hoorbare audiobandbreedte is mijn ervaring. Eventuele interstage trafo aanpassing tussen voor-eind bied geen verbetering helaas . Hoorbare goeie muziekopnames moeten gewoon lekker klinken.
×
×
  • Create New...