Jump to content

Nico H

Members
 • Posts

  111
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Nico H

 1. Hans heeft zeer goede technische info op zijn site. Voor wie 'm nog niet kent: aanrader...
 2. Dat van een goede digitale interlink ken ik. Vroeger onder het mom van: digitaal is toch digitaal, moest ik erkennen dat het vervangen van een noname spdif, maar een (via mp gescoorde mooie gebruikte siltec), een behoorlijke winst opleverde. Spdif signalen houden niet van matige kabels waar afscherming minder goed van is. Reflecties, en jitter tot gevolg.
 3. Tja. Dit soort van "gadgets" zijn vooral om indruk te maken op? Volkomen zinloos voor audio, en zoals hier al aangestipt, vaak verre van handig om te bedienen. De telefoon of tablet dan gebruiken om het apparaat (bijvoorbeeld een streamer), te bedienen is wel zinvol. In een versterker heb ik het liefst zo min mogelijk complexe digitale circuits. Zeker met de huidige techiek van veel loodvrij gesoldeerde bga chips met bolletjes, is het geen techniek met stabiele houdbaarheidsdatum. Ik heb er teveel problemen mee gezien. Maar het is natuurlijk zo dat de apparatuur die goed werkt, geen werkplaats ziet... Voor mij dé reden om geen highend (in hogere prijsklasse dus), all in one te kopen. Hoe goed ze ook kunnen klinken. Ik doe over het algemeen wat langer met mijn spullen, en heb geen zin om na 8 jaar een highend apparaat te moeten afdanken omdat er onderbrekingen onder of in een bga gesoldeerde processor zitten. Iets wat niet of nauwelijks op te lossen is. Voor mij dus een "normale" versterker, welke goed te servicen is. Losse dac met losse cd speler als transport, straks ook een losse streamer. Draaitafel ook natuurlijk, met losse phono pré.
 4. Interessante aankoop. Zelf heb ik de powernote gehoord op een stel x-ls Encore speakers van GR research. Welke een interessante combi zijn. Daarbij viel op dat een powernote(de versie met ingebouwde versterker dus), tot knappe prestaties verleid kan worden. Die speakers zijn een tikje overkill voor de nederige powernote, maar het was evengoed genieten. Het apparaat bied zeer veel voor het geld. En inderdaad een meer dan uitstekende WAF factor...
 5. Ik heb me dat ook vaak afgevraagd. Precies dat!
 6. Ik doe precies hetzelfde. Als het werk trouwens vooral op prijs beoordeeld wordt, dan is het beter dat zo iemand een ander adres zoekt. De kans dat men dan "snapt" op welke manier ik werk, en wat er nagestreefd wordt, is minimaal.
 7. Vorige week: dark side of the moon. 20th anniversery uitgave 1993 op cd. Zeer goede geluidskwaliteit.
 8. Let it be naked is ook een aanrader. Persoonlijk vind ik die meer een "Beatles" sound hebben, t.o.v. de standaard Phil Spector uitgave. Ik heb die naked versie op cd. Maar die heb je vast al...
 9. Dat geloof ik best Pjotr. Maar ik denk ook dat jij er wel iets anders in staat. Je klinkt als een liefhebber met een serieuze hobby, die snapt dat goede spullen, en goed werk zijn geld kost. Er is echter ook een behoorlijke groep die niet door heeft, dat met de aanschaf je pas halfweg bent. Sommigen willen het gewoon niet snappen, en het mag ook niks kosten, terwijl anderen het gelukkig wel willen begrijpen. Zeker wanneer je tijdens een opknapbeurt ook gewoon duidelijk inzichtelijk maakt wat er precies nodig is om hun jeugdsentiment op een goede manier echt nieuw leven in te blazen. Die vragen meestal ook niet wat het kost, maar of je het weer netjes in orde kán maken. Een heel andere benadering. En dan kan je er ook echt wat moois van maken.
 10. Yep. Hij is nog helemaal origineel! Nou, maak je borst maar nat. Dat betekent dat er dus flinke kosten aan zijn. Wat men zich niet(wil?) realiseren, is dat je met de aanschaf nog niet bepaald bent. Oudere vintage amps hebben állemaal een volledige revisie nodig. Dat omvat ietsje meer dan een bus contactspray leeg laten plassen in alle schakelaars én potmeters. Dat heeft de verkoper trouwens al gedaan. Dat was de "service" beurt. Wanneer het goed gedaan mag worden: hoge kwaliteit condensatoren, alle schakelaars demonteren en echt reinigen. In het geval van de serie van topic starter, nieuwe kleinsignaal torren, plus nog een beetje. Nieuw uitgangsrelais, plus een hele, heleboel manuren. Maar dan héb je ook een vintage amp, neem even de 7500 als voorbeeld: speelt dan zeer open, los én strak in de baslijn. Plaatst ook zeer goed. Pas dan hoor je hoe goed zijn. Anders is het slechts een schim, van wat ze ooit is geweest.
 11. Hang ervan af hoeveel plaats je hebt. Nichicon kg doen het goed in een liniaire voeding. Zijn mijn eerste keus. Niet goedkoop. Wanneer je type 3 neemt, deze zijn ook het grootst qua afmeting. Neutrale signatuur, strakke baslijnen en open midden, plus mooie natuurlijke harmonischen. Lastig te verkrijgen in Europa, ik kijk bij Mouser. Geen fleabay "specials" nemen!!
 12. Hmm, apart. Bij welke frequentie meet je die capaciteit? Normaal is meestal 100Hz. Staat vaak op de datasheet. Bij hogere frequentie capaciteit meten, reduceerd de afgelezen waarde. Of de fabrikant moet een hogere meetfrequentie aangeven. Heb je zelf trouwens ook wel eens die KG serie van Nichicon gebruikt? De beste ervaringen heb ik met type 3, maar die zijn beduidend groter. In de preamp voeding van mijn PM14 paste enkel type 1, die zijn ruimtebesparend. Maar nog altijd te prefereren vind ik over Cerafine.
 13. Nee die juist niet. Die andere blauwe, 037QS. Veel problemen mee. De eerste 10 jaar nog wel ok, daarna gaan ze vrij snel achteruit. Maar goed, dan ga je óók voorbij economische levensduur. Japanse standaard rubyconnetjes, ook blauw, deden het héél wat beter.
 14. Wanneer je alles van te voren wist? Ik heb ook genoeg miskopen gehad. Setje trimsleutels, welke letterlijk na enkele keren onbruikbaar waren. (Nedis) zag er prachtig uit, maar te duur voor alle geld. Uiteindelijk op een technische beurs een keer van een collega een setje (oost?)duits spul overgenomen voor een paar Euro. Perfect... Die gebruik ik nog steeds.
 15. Ben het met je eens dat de Vishays prima klinken. Mijn ervaringen van vroeger (werkte een aantal jaren in de service bij een Philips dealer vanaf begin jaren 90), met de Philips elco's spelen me denk ik nog parten. Die elco's welke dezelfde kleur hadden als de Vishays van nú. Die waren qua levenduur echt dramatisch slecht, zelfs wanneer je ze gewoon in het kastje liet liggen gingen die stuk. Dus mijn beoordeling is daardoor wellicht gekleurd.
 16. Nee, niet mee eens. Wordt eigenlijk niet warm genoeg zo'n 15w dingetje. Ook ooit mee begonnen op mijn 11de. Zelfs op de LTS later de beroemde soldeerbouthouder gemaakt van aluminium. Daar paste ze natuurlijk prachtig in. Paar jaar later mijn eerste gebruikte Weller soldeerstation gekocht voor 50 gulden. Was een rib uit mijn lijf, wat een fantastisch ding. Ik heb m nog, werkt nog steeds...
 17. Zelfde hier. Een WSD50 met een normale bout, plus een extra losse miniatuur bout voor te solderen. Voor desolderen een Hakko 470. Beide nieuw gekocht, zowat 25 jaar geleden. En een 87III voor te meten als meest gebruikte meter. Fijn gereedschap, altijd in investeren. Normale loodhoudende tin van Philips. Zeer oude voorraad... Kappa: Ik zal de foto's de volgende keer linken.
 18. Nou, dat ben ik 100% met je eens. Het kost echter wel een hoop tijd, en is sterk afhankelijk van de combo waarin ze gaat spelen. Wima gebruik ik ook veel. Vishay elco's (toen het nog Philips was), mwah qua levensduur waren die nooit zo bijzonder. Wellicht is dat nu anders. Snel gebeurd hier niets, maar wel grondig.
 19. Ik heb even gespiekt hoe de 170 er van binnen uitziet. Fraaie bak! De bufferelco's zijn trouwens schatjes om te wisselen. Twee in één behuizing. Net als vanaf de jaren 30 gebruikelijk was in veel apparatuur Dit hield men stug vol tot ergens in de jaren 60.
 20. Veel componenten worden op prijs ipv prestatie geselecteerd. Ook in highend. In het geval van de PM14 zijn er ook gewoon nieuwe inzichten bij gekomen. Deze versterker is tenslotte van 1999. Simpele dingen kan je gemakkelijk retrofitten. Deze versterker is gemakkelijk een klasse of twee omhoog geschoven. Ik had niet verwacht dat er zoveel rek in de prestaties zou zitten. Het inspelen duurde overigens vrij lang. Na een 100 uur kan je een beetje horen of je de juiste richting opgaat. Reken voor een goede beoordeling eerder in maanden dan dagen.
 21. Dat heeft ie zeker. Een geweldige versterker, met heel veel potentie. Dank voor jullie reacties allemaal
 22. Werkt toch gewoon? Bij mij doet ie het...
 23. Dank je voor het compliment Tubejack. Ik heb van jou óók heel mooi werk gezien. Je moet ook wel een beetje vakidioot wezen om dit te doen, en er gewoon gráág mee bezig zijn. Rijk wordt je er namelijk niet van. Ik zie niet zo vaak dat collega's echt ook de nodige aandacht schenken aan het afstemmen van een klanksignatuur. Meestal ontbreekt de tijd daar ook voor. Ik gebruik tijdens revisies ook hoofdzakelijk de Nichicon audio series, omdat ik weet wat die ongeveer doen. Anders zie je door de bomen het bos niet meer.
×
×
 • Create New...