Jump to content
High-End Forum

vogel

Members
 • Content Count

  85
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by vogel

 1. De tweeters lijken mij het moeilijkste onderdeel van dit project vanwege de kwetsbaarheid. De rest is veel minder kwetsbaar. Succes ligt daarom in het verschiet. Mijn complimenten, diepe buiging en petje af! Je gaat hier een paar prachtige speakers mee krijgen.
 2. Die KUBE was er echt wel. Die diende om het laag verder op te krikken. Maar zonder die KUBE werkte de 104/2 ook meer dan uitstekend. Althans, dat lees ik in deze draad: https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/kef-104-2-to-kube-or-not-to-kube.531332/ Later heeft Kef subwoofers met de naam Kube uitgebracht. Misschien heeft dat tot verwarring geleid hier.
 3. Om het uitvogelen van het filter te vereenvoudigen kun je zoeken op kef-104-2-loudspeaker-crossover-circuit-diagram_compress.pdf Het staat op een aantal sites maar is wat lastig te downloaden. Ik heb dat gedaan en dan krijg je 5 pagina's met onder andere jouw laatste schema. Het gaat dan om het filter met typenummer SP2050. Op de print zou volgens een van de foto's een sticker met dat typenummer moeten zitten. Dus dan ben je gauw klaar. Ik kan het document eventueel naar je mailen.
 4. Dank je Seed7. Ik heb ook jouw eerdere bijdrage in deze draad bestudeerd en er is in ieder geval sprake van een Helmholz resonator. Deze wordt van binnenuit aangeslagen en zorgt er voor dat net als bij een basreflex systeem het laag naar beneden wordt uitgebreid. Maar als de tweede speaker (de navelstaarder) bedoeld is om de interne druk te verhogen, waarom hebben ze die dan omgekeerd gemonteerd in een doodlopend compartiment. Mogelijk zorgt die montagewijze dan voor enige mate van tegenkoppeling die, zoals je eerder schreef, de vervorming onderdrukt. Inmiddels heb ik wat white papers van Kef gevonden. Die neem ik eerst maar eens door.
 5. Dit onderwerp intrigeert mij omdat de werking van dit principe mij niet duidelijk is. Ik kan mij voorstellen dat als er een dubbele pompwerking zou worden nagestreefd (suggestie vanwege plaatje van Carl) dat je dan beter ivm symmetrie de speakers naar elkaar laat wijzen. Een ooggetuige heeft echter waargenomen dat ze zitten zoals ze zitten (de onderste kijkt in de kont van de bovenste). Er moet dan wat anders aan de hand zijn. De veronderstelling (Roots) dat ze daarom in tegenfase moeten werken (pompwerking) , en dat het schema dus niet klopt, lijkt mij niet direct juist. De bovenste speaker straalt immers niet naar buiten en interfereert daarom niet met de onderste speaker. Het enige wat de bovenste speaker (in dezelfde fase) doet is de luchtkolom boven de onderste speaker constant houden. De onderste speaker zal de lucht voluit in beweging kunnen brengen. Deze lucht kan vervolgens door de poort naar buiten. Mijn voorlopige conclusie is dat het schema klopt. Misschien heb ik het mis, het blijft mij intrigeren!
 6. Je kunt het beste eerst hier even kijken: https://www.mfbfreaks.com/
 7. Dan had je vermoedelijk een bromlus.
 8. vogel

  Buizenissen

  Een single ended buizenversterker trekt mij ook wel. Ook gezien jouw vervormingsmetingen. Voordeel is dat je geen last hebt van die nare overnamevervorming (of de compensatie daarvoor) en daardoor de details nog beter kunnen worden weergegeven, zoals je eerder had beschreven . Voorlopig zal het echter voor mij wel bij intenties blijven. Maar ik blijf het met veel interesse volgen.
 9. vogel

  Buizenissen

  Interessante update Tubejack, dank je wel. Leuk dat je ook heel duidelijk uitlegt waarom de verschillende soorten weerstanden op een bepaalde manier klinken. Dan nu maar wachten tot de geheimen tzt worden onthuld.
 10. Mooi dat de luidsprekerpolariteit al diverse malen is gecontroleerd. Benieuwd hoe dit verder gaat!
 11. Nee hoor, ik onderschat niemand en zeker LeoBus niet, maar soms zoek je je wezenloos naar dit soort lastige oorzaken van een probleem. Dan is het altijd goed als iemand een brutale basisvraag stelt. Mits het ergens op slaat natuurlijk.
 12. Weet je zeker dat je de middentonenspeaker met omgekeerde fase hebt aangesloten? Dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien.
 13. vogel

  Buizenissen

  Daar zit inderdaad de kneep. Als de piek omhoog 2V is en de piek omlaag -2V dan heb je 4 V top/top. Dan is effectieve waarde van het totaal 1,4 V. Met effectieve waarde wordt bedoeld de waarde die voor het vermogen zorgt (=RMS). De effectieve stroom in een weerstand van 4 ohm is dan 0,35 ampere. Het vermogen (VxA) is dan 1,4 x 0,35 = 0,5 W. Bij een weerstand van 8 ohm is het vermogen de helft (er loopt dan de helft van de stroom bij gelijkblijvende spanning). In een van de artikelen waar je eerder naar linkte ging het over een versterker met bepaalde voedingsspanningen. De ruimte (spanningzwaai) voor de sinus wordt dan beperkt door de totale voedingspanning. Dat is dus de top/top waarde. En daaruit konden ze met bovenstaande manier dan eenvoudig berekenen wat het theoretisch maximale effectieve vermogen moest zijn. Dat was een transistorversterker. Bij een buizenversterker met een uitgangstrafo krijg je zoals je ook al elders memoreerde diverse bijkomende effecten, maar het basisprincipe is hetzelfde. p.s. ik volg jouw experimenten met veel belangstelling dus ik heb de vrijheid genomen om je te wijzen op een voor mij, en wellicht anderen in de toekomst, verwarrende situatie.
 14. vogel

  Buizenissen

  Beste Tubejack, dank voor je uitgebreide en helder geschreven toelichting. Echter dat RMS en top/top hetzelfde is, daar ben ik het nog steeds niet mee eens. Daar ging mijn eerdere opmerking dan ook over. Tussen RMS en top/top zit ongeveer een factor 3 verschil. RMS en Effectief is wel hetzelfde.
 15. vogel

  Buizenissen

  Bij een gelijkspanning zou je gelijk hebben. Maar bij een sinusvormige spanning is dat anders. Dan is de oppervlakte van het signaal vanwege wisselspanning de helft. En dan gaat er nog een flink stuk af vanwege de sinusvorm. Uiteindelijk houd je dan 0,7 V effectief over. Dat resulteert in een vermogen van 0,125 Watt in 4 ohm. Ik ga er hierbij van uit dat je met V toptop de spanning bedoelt tussen de twee toppen van de sinus zoals je die op een oscilloscoop ziet.
 16. vogel

  Buizenissen

  Ik vraag me toch af, na enig puzzelen, of deze berekening juist is. 2 V tt = 1 V t. = 0,7 Veff. P is dan V kwadraat / R = 0,125 Watt. Dat scheelt nogal watt. Maar misschien maak ik een rekenfout ergens?
 17. Inderdaad, er is nu opeens een Roon logo op de app. Maar ik heb verder geen idee wat er mogelijk is. Het display van de 851N geeft dan wel een Roon tekst en logo. Je kunt je vraag beter aan de CA support stellen. Recente informatie over Roon en de 851N wordt gemeld op de firmware update pagina: https://techsupport.cambridgeaudio.com/hc/en-us/articles/213288845-Azur-851N-Information-about-the-latest-firmware-update Op de Roon website staat de volgende informatie: https://roonlabs.com/partners/cambridge Er is dan kennelijk een verschil tussen Roon ready en Roon tested. Je zou het ook op het Roon forum kunnen vragen: https://community.roonlabs.com/t/difference-between-roon-tested-and-roon-ready/91228
 18. De steam magic app is de nieuwe app. Die met het zwarte bolletje is de oude app. Check ook of je 851N de laatste software heeft. Maar als het goed is doet hij dat automatisch. Hij geeft nu een stream magic plaatje in het scherm. De oude app is veel eenvoudiger en is ook nog prima te gebruiken. Je kunt ze ook allebei installeren.
 19. Aanvulling: zie https://techsupport.cambridgeaudio.com/hc/en-us/articles/360000104397-Network-Players-Roon Zie kopje USB. Je zult de 851N voor Roon via een usb kabel op een Roon endpoint moeten aansluiten. En dan met de Roon app bedienen. De 851N is dus zelf, wat ik begrijp, geen Roon end-point maar kan via USB als DAC fungeren voor een apparaat dat wel een Roon endpoint is. De Bubble upnp of andere app zoals Spotify kun je eventueel gewoon blijven gebruiken. Die praten rechtstreeks met de 851N, zonder tussenkomst van Roon. Maar mogelijk dat je alles ook gewoon via Roon kunt regelen, zodat je alleen nog maar de Roon app nodig hebt.
 20. Misschien niet direct een antwoord op je vraag, maar Cambridge heeft sinds enkele maanden een nieuw app (Stream Magic) voor phone en tablet. Die is een stuk veelzijdiger dan de oude app (Cambridge connect). Deze zou je in plaats van, of naast, Bubble upnp kunnen proberen. Met Roon kan ik je verder niet helpen. De nieuwe Cambridge app werkt prima op mijn 851N.
 21. Met zevenmijlslaarzen door de technische ontwikkelingen. Een klassieke zender uit Finland in flac. Werkt uitstekend. https://rondolehti.fi/klasu-pro/ de streamlink staat onderin de webpagina, voor diegenen die het Fins niet voldoende machtig zijn.
 22. Bloom, dank voor de Psychomed link. Even uitgezocht hoe ik die als preset in de app van de streamer configureer. Werkt prima en inderdaad keurig op 320 kbps. Nu maar eens op zoek naar flac zenders, want die zijn er inmiddels ook. De techniek schrijdt onverminderd voort.
 23. Hier is nog een site met een handig overzicht met zelfs een voorkeuren keuzemenu. http://www.my-radios.com/nl/radio/top/NL Bitrate is zeker een aandachtspunt. Klara doet 64 kbps aac. BBC3 doet 128 kbps mp3. NPO4 doet 192 kbps mp3. Althans op mijn streamer. Er is meen ik ook verschil in hoe de diverse apps contact met de zender maken.
 24. De NPO Radio 4 stream vind ik overigens voortreffelijk klinken. Daar kun je met veel plezier lang naar luisteren. Maar dit is mogelijk wat off-topic.
 25. Mooi verslag. Leuke achtergrondverhalen over de exposanten. Zo gaan al die verhalen over Sonore op dit forum ook wat meer leven doordat er een beeld bij kan worden gevormd. Complimenten!
×
×
 • Create New...