Jump to content
High-End Forum

vogel

Members
 • Content Count

  76
 • Joined

 • Last visited

About vogel

 • Rank
  Lid

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mooi dat de luidsprekerpolariteit al diverse malen is gecontroleerd. Benieuwd hoe dit verder gaat!
 2. Nee hoor, ik onderschat niemand en zeker LeoBus niet, maar soms zoek je je wezenloos naar dit soort lastige oorzaken van een probleem. Dan is het altijd goed als iemand een brutale basisvraag stelt. Mits het ergens op slaat natuurlijk.
 3. Weet je zeker dat je de middentonenspeaker met omgekeerde fase hebt aangesloten? Dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien.
 4. vogel

  Buizenissen

  Daar zit inderdaad de kneep. Als de piek omhoog 2V is en de piek omlaag -2V dan heb je 4 V top/top. Dan is effectieve waarde van het totaal 1,4 V. Met effectieve waarde wordt bedoeld de waarde die voor het vermogen zorgt (=RMS). De effectieve stroom in een weerstand van 4 ohm is dan 0,35 ampere. Het vermogen (VxA) is dan 1,4 x 0,35 = 0,5 W. Bij een weerstand van 8 ohm is het vermogen de helft (er loopt dan de helft van de stroom bij gelijkblijvende spanning). In een van de artikelen waar je eerder naar linkte ging het over een versterker met bepaalde voedingsspanningen. De ruimte (spanningzwaai) voor de sinus wordt dan beperkt door de totale voedingspanning. Dat is dus de top/top waarde. En daaruit konden ze met bovenstaande manier dan eenvoudig berekenen wat het theoretisch maximale effectieve vermogen moest zijn. Dat was een transistorversterker. Bij een buizenversterker met een uitgangstrafo krijg je zoals je ook al elders memoreerde diverse bijkomende effecten, maar het basisprincipe is hetzelfde. p.s. ik volg jouw experimenten met veel belangstelling dus ik heb de vrijheid genomen om je te wijzen op een voor mij, en wellicht anderen in de toekomst, verwarrende situatie.
 5. vogel

  Buizenissen

  Beste Tubejack, dank voor je uitgebreide en helder geschreven toelichting. Echter dat RMS en top/top hetzelfde is, daar ben ik het nog steeds niet mee eens. Daar ging mijn eerdere opmerking dan ook over. Tussen RMS en top/top zit ongeveer een factor 3 verschil. RMS en Effectief is wel hetzelfde.
 6. vogel

  Buizenissen

  Bij een gelijkspanning zou je gelijk hebben. Maar bij een sinusvormige spanning is dat anders. Dan is de oppervlakte van het signaal vanwege wisselspanning de helft. En dan gaat er nog een flink stuk af vanwege de sinusvorm. Uiteindelijk houd je dan 0,7 V effectief over. Dat resulteert in een vermogen van 0,125 Watt in 4 ohm. Ik ga er hierbij van uit dat je met V toptop de spanning bedoelt tussen de twee toppen van de sinus zoals je die op een oscilloscoop ziet.
 7. vogel

  Buizenissen

  Ik vraag me toch af, na enig puzzelen, of deze berekening juist is. 2 V tt = 1 V t. = 0,7 Veff. P is dan V kwadraat / R = 0,125 Watt. Dat scheelt nogal watt. Maar misschien maak ik een rekenfout ergens?
 8. Inderdaad, er is nu opeens een Roon logo op de app. Maar ik heb verder geen idee wat er mogelijk is. Het display van de 851N geeft dan wel een Roon tekst en logo. Je kunt je vraag beter aan de CA support stellen. Recente informatie over Roon en de 851N wordt gemeld op de firmware update pagina: https://techsupport.cambridgeaudio.com/hc/en-us/articles/213288845-Azur-851N-Information-about-the-latest-firmware-update Op de Roon website staat de volgende informatie: https://roonlabs.com/partners/cambridge Er is dan kennelijk een verschil tussen Roon ready en Roon tested. Je zou het ook op het Roon forum kunnen vragen: https://community.roonlabs.com/t/difference-between-roon-tested-and-roon-ready/91228
 9. De steam magic app is de nieuwe app. Die met het zwarte bolletje is de oude app. Check ook of je 851N de laatste software heeft. Maar als het goed is doet hij dat automatisch. Hij geeft nu een stream magic plaatje in het scherm. De oude app is veel eenvoudiger en is ook nog prima te gebruiken. Je kunt ze ook allebei installeren.
 10. Aanvulling: zie https://techsupport.cambridgeaudio.com/hc/en-us/articles/360000104397-Network-Players-Roon Zie kopje USB. Je zult de 851N voor Roon via een usb kabel op een Roon endpoint moeten aansluiten. En dan met de Roon app bedienen. De 851N is dus zelf, wat ik begrijp, geen Roon end-point maar kan via USB als DAC fungeren voor een apparaat dat wel een Roon endpoint is. De Bubble upnp of andere app zoals Spotify kun je eventueel gewoon blijven gebruiken. Die praten rechtstreeks met de 851N, zonder tussenkomst van Roon. Maar mogelijk dat je alles ook gewoon via Roon kunt regelen, zodat je alleen nog maar de Roon app nodig hebt.
 11. Misschien niet direct een antwoord op je vraag, maar Cambridge heeft sinds enkele maanden een nieuw app (Stream Magic) voor phone en tablet. Die is een stuk veelzijdiger dan de oude app (Cambridge connect). Deze zou je in plaats van, of naast, Bubble upnp kunnen proberen. Met Roon kan ik je verder niet helpen. De nieuwe Cambridge app werkt prima op mijn 851N.
 12. Met zevenmijlslaarzen door de technische ontwikkelingen. Een klassieke zender uit Finland in flac. Werkt uitstekend. https://rondolehti.fi/klasu-pro/ de streamlink staat onderin de webpagina, voor diegenen die het Fins niet voldoende machtig zijn.
 13. Bloom, dank voor de Psychomed link. Even uitgezocht hoe ik die als preset in de app van de streamer configureer. Werkt prima en inderdaad keurig op 320 kbps. Nu maar eens op zoek naar flac zenders, want die zijn er inmiddels ook. De techniek schrijdt onverminderd voort.
 14. Hier is nog een site met een handig overzicht met zelfs een voorkeuren keuzemenu. http://www.my-radios.com/nl/radio/top/NL Bitrate is zeker een aandachtspunt. Klara doet 64 kbps aac. BBC3 doet 128 kbps mp3. NPO4 doet 192 kbps mp3. Althans op mijn streamer. Er is meen ik ook verschil in hoe de diverse apps contact met de zender maken.
 15. De NPO Radio 4 stream vind ik overigens voortreffelijk klinken. Daar kun je met veel plezier lang naar luisteren. Maar dit is mogelijk wat off-topic.
×
×
 • Create New...