Jump to content
High-End Forum

vogel

Members
 • Content Count

  90
 • Joined

 • Last visited

About vogel

 • Rank
  Lid

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kappa7, dat dekseltje is een mooi staaltje van letterlijk out of the box denken.
 2. in deze draad, nummer 6, staat dat er ook gelijmd is. https://www.diyaudio.com/forums/multi-way/180444-kef-104-2-drivers-calling-speaker-dave.html
 3. De tweeters lijken mij het moeilijkste onderdeel van dit project vanwege de kwetsbaarheid. De rest is veel minder kwetsbaar. Succes ligt daarom in het verschiet. Mijn complimenten, diepe buiging en petje af! Je gaat hier een paar prachtige speakers mee krijgen.
 4. Die KUBE was er echt wel. Die diende om het laag verder op te krikken. Maar zonder die KUBE werkte de 104/2 ook meer dan uitstekend. Althans, dat lees ik in deze draad: https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/kef-104-2-to-kube-or-not-to-kube.531332/ Later heeft Kef subwoofers met de naam Kube uitgebracht. Misschien heeft dat tot verwarring geleid hier.
 5. Om het uitvogelen van het filter te vereenvoudigen kun je zoeken op kef-104-2-loudspeaker-crossover-circuit-diagram_compress.pdf Het staat op een aantal sites maar is wat lastig te downloaden. Ik heb dat gedaan en dan krijg je 5 pagina's met onder andere jouw laatste schema. Het gaat dan om het filter met typenummer SP2050. Op de print zou volgens een van de foto's een sticker met dat typenummer moeten zitten. Dus dan ben je gauw klaar. Ik kan het document eventueel naar je mailen.
 6. Dank je Seed7. Ik heb ook jouw eerdere bijdrage in deze draad bestudeerd en er is in ieder geval sprake van een Helmholz resonator. Deze wordt van binnenuit aangeslagen en zorgt er voor dat net als bij een basreflex systeem het laag naar beneden wordt uitgebreid. Maar als de tweede speaker (de navelstaarder) bedoeld is om de interne druk te verhogen, waarom hebben ze die dan omgekeerd gemonteerd in een doodlopend compartiment. Mogelijk zorgt die montagewijze dan voor enige mate van tegenkoppeling die, zoals je eerder schreef, de vervorming onderdrukt. Inmiddels heb ik wat white papers van Kef gevonden. Die neem ik eerst maar eens door.
 7. Dit onderwerp intrigeert mij omdat de werking van dit principe mij niet duidelijk is. Ik kan mij voorstellen dat als er een dubbele pompwerking zou worden nagestreefd (suggestie vanwege plaatje van Carl) dat je dan beter ivm symmetrie de speakers naar elkaar laat wijzen. Een ooggetuige heeft echter waargenomen dat ze zitten zoals ze zitten (de onderste kijkt in de kont van de bovenste). Er moet dan wat anders aan de hand zijn. De veronderstelling (Roots) dat ze daarom in tegenfase moeten werken (pompwerking) , en dat het schema dus niet klopt, lijkt mij niet direct juist. De bovenste speaker straalt immers niet naar buiten en interfereert daarom niet met de onderste speaker. Het enige wat de bovenste speaker (in dezelfde fase) doet is de luchtkolom boven de onderste speaker constant houden. De onderste speaker zal de lucht voluit in beweging kunnen brengen. Deze lucht kan vervolgens door de poort naar buiten. Mijn voorlopige conclusie is dat het schema klopt. Misschien heb ik het mis, het blijft mij intrigeren!
 8. Je kunt het beste eerst hier even kijken: https://www.mfbfreaks.com/
 9. Dan had je vermoedelijk een bromlus.
 10. vogel

  Buizenissen

  Een single ended buizenversterker trekt mij ook wel. Ook gezien jouw vervormingsmetingen. Voordeel is dat je geen last hebt van die nare overnamevervorming (of de compensatie daarvoor) en daardoor de details nog beter kunnen worden weergegeven, zoals je eerder had beschreven . Voorlopig zal het echter voor mij wel bij intenties blijven. Maar ik blijf het met veel interesse volgen.
 11. vogel

  Buizenissen

  Interessante update Tubejack, dank je wel. Leuk dat je ook heel duidelijk uitlegt waarom de verschillende soorten weerstanden op een bepaalde manier klinken. Dan nu maar wachten tot de geheimen tzt worden onthuld.
 12. Mooi dat de luidsprekerpolariteit al diverse malen is gecontroleerd. Benieuwd hoe dit verder gaat!
 13. Nee hoor, ik onderschat niemand en zeker LeoBus niet, maar soms zoek je je wezenloos naar dit soort lastige oorzaken van een probleem. Dan is het altijd goed als iemand een brutale basisvraag stelt. Mits het ergens op slaat natuurlijk.
 14. Weet je zeker dat je de middentonenspeaker met omgekeerde fase hebt aangesloten? Dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien.
×
×
 • Create New...