Jump to content

Bloom

Members
 • Posts

  1153
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bloom

 1. Bloom

  Best CD transport

  Bij mij is het altijd de bedoeling geweest dat zowel puur audio als video zo goed mogelijk klinken en er geen verschil is.
 2. Bloom

  Best CD transport

  Ik gebruik doorgaans geen loopwerk meer, maar een zelfbouw streamer die bestaat uit een Intel NUC die zowel hdmi als usb kan doen voor audio-uitvoer. De DAC zit in een Marantz AV8802A voorversterker en die heeft hdmi- en usb-ingangen (naast S/PDIF en analoog), maar ik gebruik dus enkel hdmi en bij mij is alles digitaal. Ik heb nog wel een loopwerk staan voor sacd, dvd-audio en Blu-Ray muziek en dat is een Marantz UD7007 en die wordt ook afgetakt via hdmi naar de Marantz AV8802A toe.
 3. Bloom

  Best CD transport

  (Reactie op Hans' laatste bericht) En alleszins elimineert een (lokale!) streamer een mechanische component: het loopwerk. Je kunt een bitperfecte FLAC maken van elke track op een audiocd en dan speel je die FLACs af via een streamer zoals een Raspberry PI of NUC met Volumio of iets dergelijks en blijft alles bitperfect tot aan je DAC. Als je een verbinding tussen digitale speler en DAC gebruikt zonder foutencorrectie, hou die dan zo kort mogelijk en goed afgeschermd. Dat zijn de vuistregels.
 4. Bloom

  Best CD transport

  HDMI is voor beeld, audio, netwerk en alles met foutencorrectie. I2S heeft géén foutencorrectie maar werkt wel met een gesynchroniseerde klok tussen zender en ontvanger.
 5. Bloom

  Best CD transport

  HDMI gebruikt TDMS en daarin zit een TRC4 foutencorrectie. Zie https://www.ramoem.com/tmds.html
 6. Bloom

  Best CD transport

  USB is de enige met foutencorrectie, de andere hebben dat niet. HDMI (wat ik gebruik) heeft ook ingebouwde foutencorrectie. Als je usb of hdmi kunt gebruiken, is dat best wat je gebruikt voor digitale audio.
 7. Controleer toch maar of het geen upsampling is. Qobuz heeft zich daar al eerder schuldig aan gemaakt.
 8. Ja weet ik. Ik gaf het maar mee voor mensen die in I2S geïnteresseerd zijn.
 9. Ik heb er geen bezwaar tegen als de discussie over digitale overdrachtmethodes uit dit topic verplaatst wordt naar het door Hans hoger aangehaalde topic over I2S, usb, hdmi en s/pdif.
 10. Voor wie het interesseert: er bestaat een externe DAC genaamd Musician Pegasus die I2S via hdmi LVDS ondersteunt. Zie http://www.musician-audio.com/en/col.jsp?id=122
 11. Is er bij de Audioclub nog geen aandacht geweest voor verschillende digitale overdrachtsmethodes (s/pdif, I2S, usb, hdmi)?
 12. Ik maak een verschil tussen internetstreaming en lokale streaming (= in je eigen LAN lokaal opgeslagen flac-files afspelen via een streamertoestel). Ik doe alleen lokale streaming om echt met aandacht naar muziek te luisteren. Internetstreaming doe ik alleen voor achtergrondmuziek, als ik met andere dingen bezig ben. Bij internetstreaming heb je sowieso geen enkele controle over de kwaliteit, want dat begint bij de clouduitbater die je van een muziekstream voorziet en die bepaalt eenzijdig de kwaliteit. Er zijn muziekstreamuitbaters die aan upsampling doen en ook aan dynamiekcompressie en zelfs aan lossy filtering (alles eruit gooien wat "niet hoorbaar" zou zijn). USB is inderdaad prima, heb ik zelf ook jarenlang gebruikt.
 13. Dit is een voorbeeld van een externe DAC met hdmi-ingang: Bryston BDA-3 https://bryston.com/digital-audio/bda3/ Review: https://www.widescreenaudio.be/nl/product/bryston-bda-3-external-dac/ Zie de specificaties voor PCM stereo via hdmi: de opgegeven resolutie gaat vèr boven wat s/pdif aankan. Dat hdmi gebruik zou maken van s/pdif is een volledig verkeerd idee, ik denk dat dat idee in het leven is geroepen door de vele extractors die van hdmi naar s/pdif toe omzetten via downscaling en geen ondersteuning voor audioprotocollen hebben (zoals Dolby Digital Master EX [en andere] en DTS HD Master, omdat daarvoor dure licenties per jaar betaald moeten worden).
 14. HDMI biedt géén s/pdif. Er zijn inderdaad extractors op de markt die audio in een hdmi-signaal omzetten naar s/pdif, maar daar komt downscaling bij hoor. En zowat alle AVR's die ik ken bieden je wel degelijk de optie om alle processing uit te zetten en dus geen enkele nabewerking van audio te doen. Meestal heet dat "master audio uit" of "super audio uit" of zoiets. HDMI biedt naast video ook tot 32 audio-kanalen in zeer hoge resolutie aan en alles met foutencorrectie. Véél beter dan usb en extreem veel beter dan s/pdif. Je hoeft trouwens geen AVR te gebruiken voor hdmi. Ik heb een vriend die een externe DAC heeft met een hdmi-ingang. Het is wel duur om een externe DAC met hdmi te ontwerpen, omdat veel van de audioprotocollen voor hdmi aan allerlei licenties onderworpen zijn. Maar het kan dus wel. Je bent trouwens niet verplicht om een van die audioprotocollen te gebruiken, hdmi ondersteunt ook ongecomprimeerde meerkanaals hogeresolutie-audio. En dat is dus wat ik gebruik.
 15. Bitperfect is één ding: dat wil gewoon zeggen dat de digitale invoer gelijk is aan de digitale uitvoer. Maar als je het dan analoog aftakt, is de analoge uitvoer van je computer ook van primordiaal belang. En bij de meeste computers is dat niet denderend: vaak zijn ze alleen ontworpen voor headsets en met de allergoedkoopste "kwalitei" van onderdelen. Daarom is het beter bij een computer als bron te kiezen voor een digitale uitgang: s/pdif (maar dat heeft geen ingebouwde foutencorrectie), usb (beter) of hdmi (best). En die dan te laten vertalen naar analoog door een externe DAC of een voorversterker met een ingebouwde DAC van uitstekende kwaliteit. In stereo kan s/pdif maar maximaal 96 kHz aan, usb 384 kHz (als ik me niet vergis) en hdmi heeft zo goed als geen beperking, die kan 32 kanalen in 384 kHz aan als je wil - in stereo haalt hij MHz-en. Voor hdmi heb je uiteraard een DAC en/of voorversterker nodig die hdmi-ingangen heeft. Zelf gebruik ik dus hdmi met een Debian Linux Intel NUC als bron die de flac-bestanden van het netwerk haalt en ze dan afspeelt via hdmi.
 16. Voor de duidelijkheid: out-of-the-box is alleen Linux bitperfect voor digitale audio. Windows en MacOS zijn dat allebei niet, maar je kunt ze wel bitperfect maken als je weet wat je doet en hoe dat moet.
 17. En verschillende besturingssystemen! Er zijn effectief verschillen hoorbaar tussen Windows, MacOS en Linux...
 18. John Williams: Trumpet Concerto Hunter Eberly (trompet), Detroit Symphony Orchestra, Leonard Slatkin (dirigent) En ja, John Williams is de beroemde filmcomponist die de muziek voor Star Wars en Jaws en nog veel meer maakte.
 19. 2024 TMEA Symphony Orchestra - Till Eulenspiegels Lustige Streiche (Richard Strauss/Nieweg)
 20. Bloom

  Qobuz gedoe

  MPD op Linux? Bij Windows moet je echt weten hoe je de configuratie aanpast en desnoods de audiodrivers vervangt om te voorkomen dat het besturingssysteem alle audio gaat resamplen. Standaard doet het dat wél. Audirvana is commercieel en closed source en bestaat alleen voor Windows en MacOS, dus komt dat al niet in aanmerking voor mij. Ik heb geen klachten over mpd, ik heb dat uitgebreid zitten vergelijken met dezelfde track afgespeeld via mijn allerbeste cd-speler en het was identiek. En dus ben ik heel tevreden.
 21. Bloom

  Qobuz gedoe

  Ik vrees dat dat zo langzamerhand niet meer te vermijden is. Ik ken geen enkel commercieel product dat niet daarvan afhankelijk is, al zijn er een paar die zich ook met een paneel op het toestel zelf laten bedienen - maar meestal kun je dan veel minder. Als je zelf zo'n toestel bouwt, doe je natuurlijk wél wat je zelf wilt.
 22. Dit is een review van de KEF Q350, dat is een coaxiale midwoofer met in het centrum een tweeter. De midwoofer is 6 inch of 15,6 cm en de tweeter 1 inch of 2,54 cm. Alles lijkt vanuit één punt te komen en dat zorgt voor een enorm breed en diep podium. Het zijn basreflexluidsprekers met de poort achteraan. Als je meer bas wenst, kun je die dus dichter bij een achterwand zetten. Als de bas voldoende is, hou je ze best op zo'n halve meter tot een meter afstand. En als de bas dan teveel zou zijn, kun je de basreflexopeningen nog dichtstoppen met meegeleverde schuimrubberen plugs. Ik heb een stel gekocht als luidsprekers voor bij mijn desktopsysteem omdat de Celestion 3 die ik tot dusver gebruikte allerlei mankementen begonnen te vertonen. Ze hebben een voller en dieper geluid dan de Celestions en klinken heel erg goed, dus ik ben er alleszins blij mee.
 23. Ja, maar dit gaat er nog altijd vanuit, dat je ingrijpt nadat de aanval al begonnen is. De kernelparameters zorgen ervoor dat er limieten opgelegd worden waardoor bots niet de kans krijgen een systeem te smoren met aanvragen.
 24. Het is een hele lijst, dus liever via e-mail.
×
×
 • Create New...