Jump to content

Bloom

Members
 • Posts

  905
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bloom

 1. Bloom

  High end streamer

  Daar ben ik het mee eens. Ik ontdek ook heel wat nieuwe interessante muziek in wat gepubliceerd wordt in het topic over waar je naar luistert, maar als ik die dan wil kopen wordt het toch wel een cd. Alleen is het erg oppassen met popmuziek, omdat de platenindustrie maar blijft doorgaan met het kapotcomprimeren van cd's terwijl niemand - echt niemand! - dat wil.
 2. Bloom

  High end streamer

  Ik koop meestal klassiek en daar heb ik nog nooit dergelijke problemen mee ontdekt. Upsampling kun je zien als je een spectrumanalyse maakt van een track. Bij een mp3 ontbreken bovendien alle frequenties die als "onhoorbaar" beschouwd worden.
 3. Bloom

  High end streamer

  Als ze eens de boel bedrogen, hoe zeker ben je dan dat ze dat nu niet meer doen?
 4. Bloom

  High end streamer

  Dat mogen ze van mij zeker, ik geef alleen mijn eigen (negatieve!) ervaringen weer.
 5. Bloom

  High end streamer

  Ik was een aantal jaren geleden geabonneerd op Qobuz en stelde daar vast, dat met een regelmaat van de klok allerlei albums in HD aangeboden werden die bij onderzoek geüpsamplede cd's bleken te zijn. Toen ik daarover klaagde bij Qobuz, kreeg ik te horen dat "ze dat zo binnenkregen". Van platenfirma's die zelf de HD-versie wel degeijk aanboden? Nee dus. Sindsdien vertrouw ik ze niet meer en ik heb toen ook meteen mijn abonnement opgezegd en besloten er nooit meer gebruik van te maken. Ik koop zelf wel mijn muziek op cd, sacd of blu-ray en rip die dan zelf naar flac. Dan bepaal ik zelf de kwaliteit.
 6. Bloom

  High end streamer

  Wow! Daar zit ik bij lange nog niet aan. Momenteel is de volledige collectie 4,6 T in Flac, zowel cd-kwaliteit als HD (24 bit 96 kHz of hoger). Maar ik heb nog een paar duizend cd's en sacd's liggen die ik nog moet rippen, dus dat zal nog wel aangroeien.
 7. Bloom

  High end streamer

  Alles staat of valt met de kwaliteit van de opname en wat uiteindelijk veelal als "geremastered" aangeboden wordt, nietwaar? Bagger in = bagger uit. Met streamingclouddiensten heb je geen enkele controle over de aangeboden kwaliteit, dat hangt naast die van de opname ook af van wat de aanbieder ervan maakt en wat hij ervanaf knijpt om te besparen op bandbreedte of welke reden dan ook. Het heeft dan ook niet veel zin om te investeren in dure apparatuur als je daar alleen maar muziek van clouddiensten mee wil afspelen. Dat is althans mijn mening, voor wat die waard is.
 8. Christopher Tin: Flocks a Mile Wide uit het album 'Lost Birds' dat net uit is en dat je vollledig kunt beluisteren door bovenstaande video in Youtube te openen.
 9. Je browser kan mogelijk niet overweg met het pls-type. Kopieer en plak de link in VLC of Audacious of dergelijke mediaspeler.
 10. Bloom

  High end streamer

  Ja, dat begrijp ik. Je hebt twee opties: ofwel laat je je bijstaan door een IT-kundig iemand (liefst iemand die niet alleen Windows kent) om wat voor jou ineen te steken waar je voor de bediening geen computerkennis nodig hebt, ofwel koop je een commeriële streamer die alles aan boord heeft wat je maar wenst. Het hangt natuurlijk ook van je budget af. De laastgenoemde optie heeft als voordeel dat het mooi kan zijn en er duur uitziet. Het pijnpunt is vaak dat het prijzig zal zijn en dat updates stoppen en zo'n toestel niet meer bijgewerkt wordt eenmaal dat er een nieuw model op de markt is. En dan is duurkoop wel héél erg duurkoop. Met optie één zou ik je kunnen helpen, geen enkel probleem.
 11. Bloom

  High end streamer

  Ik gebruik een Intel NUC als streamer en tak die digitaal af via hdmi. Dat is echt perfect en volkomen storingsvrij geluid! Al mijn digitale bronnen worden tegenwoordig via hdmi afgetakt naar mijn voorversterker toe.
 12. Bloom

  High end streamer

  Nee, omdat netwerken foutencorrigerend zijn. Behalve bij digitale telefonie: daar wordt het UDP-protocol gebruikt en dat offert accuraatheid op ten voordele van geen "lag" (netwerkvertraging). Bij transmissie van computerdata geldt altijd dat de 100% accuraatheid gegarandeerd is. Dat wil dus zeggen dat een netwerkpakket dat op punt A start, exact hetzelfde is als het netwerkpakket dat op punt B afgehaald wordt, en zelfs als dat aan de andere kant van de wereld is. Bij audio telt echter nog iets anders en dat is die netwerkvertraging: hoeveel tijd kost het alvorens een netwerkpakket van punt A naar punt B overgedragen is? Als dat te lang duurt, vertaalt zo'n vertraging of lag zich naar een ogenblik van stilte, een pauze: ook wel dropout genoemd. En dat hoor je natuurlijk wel. Jitter ontstaat door een verschil van kloksnelheden tussen twee digitale signalen. Dat is niet van toepassing bij netwerkverkeer, omdat dat immers kloksnelheidsagnostisch is. Er is geen hardwareklok die alles regelt, het ritme van het versturen van netwerkpakketten wordt in feite grotendeels via software of firmware geregeld. Samenvattend: netwerken introduceren geen ruis omdat dat gezien hun constructie onmogelijk is. Ruis kun je alleen in de analoge componenten hebben, dus als je van analoog naar digitaal gaat of van digitaal naar analoog. Bij die conversies kun je ruis toevoegen als je daar een slechte kwaliteit van onderdelen gebruikt. Een audioswitch heeft geen zin omdat een normale dataswitch al zorgt voor 100% accuraatheid. Een betere kwaliteit van netwerkkabel en slecht werkende netwerkapparatuur kan wel zorgen voor degradatie van het digitale signaal waardoor het vaker herhaald moet worden. Door dan te investeren in een betere kwaliteit van netwerkkabel (UTP-5e of hoger is het best, een "audiofiele" netwerkkabel is onzin), of de slecht werkende netwerkapparatuur (switches, routers, noem maar op) te vervangen elimineer je die signaaldegradaties en krijg je een betere netwerkoverdracht. Daardoor vermijd je die beruchte lag, maar zowel bij veel lag als bij nul lag is de accuraatheid 100% gegarandeerd. En dus kan niets toegevoegd of weggehaald worden bij de binaire data (de inhoud van het netwerkpakket) omdat het anders niet meer accuraat zou zijn. De hele computerwereld zou in rep en roer liggen als de data niet accuraat zou zijn!
 13. Bloom

  High end streamer

  Een netwerk zorgt helemaal niet voor ruis. De allerlaatste stap, waarbij weer van digitaal naar analoog wordt omgezet, DAAR kan ruis bij komen kijken. Maar de transmissie van een digitaal signaal (bitjes of nullen en eentjes) kan op zichzelf niet voor ruis zorgen. Onmogelijk.
 14. Bloom

  High end streamer

  Als je nog ergens een Mac Mini hebt staan, is die ook uitstekend geschikt om daar een streamer van te maken. En voor vrienden maak ik zelf zo'n Intel NUC klaar met alle software aan boord en geconfigureerd, dat spreekt vanzelf. En dat kost véél minder dan een van die commerciële streamers van high-end merken...
 15. Bloom

  High end streamer

  Daarom werk ik met Linux voor alles thuis. Vrije keuze of je een desktopomgeving wilt of niet, en zo ja welke. Een veilige architectuur die bovendien veel compacter en sneller is dan die van Windows. Ik heb zelf gekozen voor Debian Linux. Servers en streamers draaien bij mij zonder toetsenbord, muis en scherm en dus zonder desktopomgeving. Notebooks en desktopcomputers hebben wél een desktopomgeving en bij mij is dat altijd XFCE. Voor wie het interesseert: dit is een artikeltje dat ik ooit geschreven heb om zelf zo'n muziekstreamer met Debian (of Ubuntu) te installeren: https://forum.ubuntu-nl.org/index.php?topic=79026.0
 16. Eric Mingus, Jim Dvorak: Baba O'riley (cover van The Who) uit het album "This Isn't Sex"
 17. Bloom

  DAE

  Je kunt altijd eens komen luisteren he.
 18. Bloom

  DAE

  Ik heb er meerdere gehoord op meerdere plaatsen...
 19. Bloom

  DAE

  Het zal wel een kwestie van smaak zijn, maar de Quads hebben mij nooit kunnen bekoren. Zeer gekleurd midden, vond ik. Maar Audiostatic.... waauw!
 20. Jean Michel Jarre met het album 'Geometry of Love' uit 2018.
 21. Je kunt daarvoor zo'n externe digitale crossover gebruiken, die geeft je veel mogelijkheden. Of zoiets als miniDSP.
 22. Ik ben een hele tijd geleden eens bij Solostatic geweest en er werd mij toen een elektrostaat gedemonstreerd waarbij een supertweeter bovenaan in de kogelgewricht was gemonteerd waardoor die in alle mogelijke hoeken omhoog of opzij kon draaien. Was best interessant.
×
×
 • Create New...