Jump to content
High-End Forums

Bloom

Members
 • Content Count

  107
 • Joined

 • Last visited

Previous Fields

 • Setbeschrijving
  http://www.zenaudio.be/even-voorstellen/black-monk/msg2454/#msg2454 Mijn set: Audiostatic luidsprekers, Musical Fidelity versterking & zelfbouw streamer

Contact Methods

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Hasselt (Belgisch Limburg)
 • Interests
  muziek, hifi, ICT, SF, Fantasy, dieren

Recent Profile Visitors

168 profile views
 1. Bloom

  TAR bestand

  Welke software draai je op je tablet en is dat iOS of Android? Waar heb je de afbeelding van de hoes gezet?
 2. Bloom

  LS kabelvergelijk

  Dat artikel op ZenAudio is toch duidelijk? Ja, er zijn verschillen tussen kabels en je kunt dat meten ook. Er is weerstand, zelfinductantie, zelfcapacitantie, noem maar op. Maar bij goedwerkende kabels en connectoren zijn die verschillen qua amplitude zo klein, dat ze buiten het bereik van ons menselijk gehoor vallen. En er staat ook uitgelegd waarom mensen dan toch verschillen horen. Objectiever kan het niet, dacht ik zo.
 3. Bloom

  LS kabelvergelijk

  En dit: http://web.archive.org/web/20020214075205/http://www.oakland.edu/~djcarlst/abx_wire.htm
 4. Bloom

  LS kabelvergelijk

  Bekijk dit eens: https://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AMonster_Cable_Products
 5. Bloom

  LS kabelvergelijk

  Hij had kunnen eisen dat de kabel op de connectoren na in transparante hars ingegoten werd, dan zou er niets gewijzigd kunnen worden aan de kabel zonder dat het duidelijk zichtbaar zou zijn. Ik weet niet wat de redenen waren voor James Rand om hierover moeilijk te doen. Er zijn genoeg voorbeelden van dubbelblinde testen waarin zelfs de meest religieuze audiofielen geen verschil konden horen tussen allerlei goedwerkende kabels en goedwerkende connectoren. En dat blijkt trouwens ook het geval voor versterkers. Zodra ze genoeg vermogen kunnen leveren voor de job die van hen gevraagd wordt, is ook daar weinig tot geen verschil te horen. In een dubbelblinde test van allerlei high-end buizenversterkers hadden ze een 10W klasse D versterker van tien of vijftien dollar verstopt en tot ieders verbazing wezen alle audiofielen net die aan als best klinkende! In een andere dubbelblinde test van luidsprekerkabels zat ook een stel ijzeren kleerhangers die opengeplooid werden en zo als "kabels" gebruikt. Die konden de toehoorders er niet uithalen! Dat zegt toch genoeg? Dat is allemaal goed gedocumenteerd hoor. Ik denk niet dat James Rand zijn geld kwijtgeraakt zou zijn. Hij mag eisen stellen aan de condities waaronder de vergelijking plaatsvindt. En wat ik heb gelezen over zijn condities was zeker niet buitensporig of onhaalbaar.
 6. Bloom

  LS kabelvergelijk

  Dat artikel is al ettelijke jaren oud, dus toen het geschreven werd was de info over James Rand de enige die beschikbaar was. In latere berichten in die thread wordt er trouwens nog over geschreven. Een kabel kun je wel degelijk aanpassen op de manier waarop sommige producenten het ook doen: door een filter in te bouwen in de kabel met een weerstand en/of een condensator en/of een spoel. En ja, dan krijg je een hoorbaar verschil tussen twee kabels. Zo'n met elektronica gemodificeerde kabel kun je niet meer beschouwen als een "goedwerkende kabel". De elektronica introduceert in elk geval amplitudeverschillen die groot genoeg zijn om gehoord te worden voor een mens. Sommige zeer dure types luidsprekerkabels en interlinks hebben zulke filters ingebouwd. Die moet je mijden als de pest. Frequentieaanpassingen moet je doen om problemen met je akoestiek te verhelpen en die moeten vooral regelbaar zijn. Niet door vaste filters in te bouwen in een kabel waarvan je niet weet wat ze doen en of ze nuttig zijn. Ja, ze laten een verschil tussen twee kabels horen. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het resultaat dan beter is. Het zou kunnen, natuurlijk, dat dat per toeval het geval is. In dat geval kun je hetzelfde effect véél goedkoper bereiken op een andere manier.
 7. Bloom

  LS kabelvergelijk

  Dat is helemaal niet wat de wetenschap zegt. Weergave via oortjes of een hoofdtelefoon geeft een heel andere geluidsbeleving en dat kun je meten ook. Bovendien geven oortjes en hoofdtelefoons niet het volledige audiospectrum weer en een mp3-speler doet dat ook niet.
 8. Bloom

  TAR bestand

  Bij sommige downloaddiensten moet je aanklikken of je de cover art en andere informatie erbij wil hebben of niet.
 9. Bloom

  LS kabelvergelijk

  Emotie is een interpretatie van de muziek door de mens en dus niet kwantificeerbaar of meetbaar. Het verschilt bovendien van mens tot mens. Met ruimtelijkheid bedoel je, neem ik aan, de 3D-weergave van het podium waarop de muzikanten spelen. Dat moet in de opname zitten. De precieze weergave daarvan kan afhankelijk zijn van de hoeveelheid details die het weergavesysteem kan reproduceren. Dat kun je inderdaad meten, maar het zijn allemaal dingen waar kabels geen enkele invloed op hebben. Bij kabels gaat het om de amplitude van gemeten signaalverschillen. En als die amplitudes ver beneden 1 dB liggen, kunnen we ze niet horen. Dat is gewoon een beperking van ons nogal slechte gehoor. Lees dit eens voor de precieze uitleg: http://www.zenaudio.be/accessoires/kabels-hoe-kies-je-ze/ Wat je verhaal over de oscillatie betreft. Ja, afhankelijk van de aanwezige elektronica kunnen stoorsignalen of interferenties optreden en die kun je oplossen door de kring aan te passen. Het vervangen van onafgeschermde door afgeschermde kabels kan dan wel degelijk uitkomst bieden. En die interferenties kunnen qua signaalamplitude zeker hoog genoeg zijn opdat ze te horen zijn, dat lijdt geen twijfel.
 10. Bloom

  LS kabelvergelijk

  Ik heb niet beweerd dat wetenschappers perfect zijn. Ze maken fouten en soms weten ze dingen ook niet. Er worden ook nog steeds dingen ontdekt. Maar dat wil niet zeggen dat wat al ontdekt is en door evenknieën onderzocht en bevestigd, ineens fout zou zijn omdat sommige mensen gewoon weigeren te geloven dat het waar is. Zo is de evolutie lange tijd heel moeilijk bewijsbaar gebleken, omdat je het met gevonden fossielen en vergelijkingen van soorten die nu bestaan moest doen. Maar zodra het DNA ontdekt was en er technologie uitgevonden werd om DNA-profielen op te stellen en met elkaar te vergelijken, bleek dat je met DNA-onderzoek effectief kon bewijzen dat de evolutietheorie juist is. Charles Darwin had er geen idee van. Wetenschap werkt ook met observaties van de natuur en vaststellingen van feiten. Soms levert dat onvolledige of onnauwkeurige stellingen op, die dan later bewezen kunnen worden door andere ontdekkeingen. Als er iets fout blijkt, heeft de wetenschap er geen moeite mee dat te herstellen. Zo hebben wetenschappers jarenlang gedacht dat de uitdijing van het heelal steeds trager zou verlopen, tot stilstand komen en dan weer inkrimpen. Niet zo heel lang geleden ontdekte men door waarnemingen en metingen dat het heelal in feite steeds sneller uitdijt. En dus heeft de wetenschap dat aangepast en zegt nu wat de waarheid is: dat het heelal steeds sneller uitdijt en dat daar geen einde aan zal komen.
 11. Bloom

  Downgraden

  Helaas heeft men voor de makkelijkste en goedkoopste oplossing gekozen. De bron voorzien van dynamiekcompressie en dan hoef je niks te veranderen aan de spelers. En zo komen we bij de huidige situatie, waarbij niemand nog van dynamiek kan genieten en héél veel mensen met hifisystemen zich daaraan ergeren en dan maar geen cd's meer kopen of naar vinyl overschakelen. Zelf speel ik voor meer dan 95% klassiek af, dus ik heb geen problemen met dynamiek. En voor popmuziek ben ik het meest geïnteresseerd in die van de jaren '70, '80 en '90 waarin er voor de originele cd's uit die tijd geen sprake is van dynamiekcompressie. Voor popmuziek van latere datum die mij interesseert zoek ik naar vinylrips.
 12. Bloom

  Downgraden

  Bij een sacd zitten er twee lagen in die door verschillende lasers afgetast worden. Bij cd kan dat niet. De oplossing is geen dynamiekreductie in de bron te zetten (want dan kan niemand het nog met volle dynamiek afspelen), maar in de speler. De bron moet altijd volle dynamiek bevatten en in de speler bepaal je dan welke maximumdynamiek je wenst en wordt de uitvoer alnaargelang gecomprimeerd.
 13. Bloom

  Downgraden

  Voorbeeld: Dit is 'Mettavolution' van Rodrigo y Gabriela Dat rood is allemaal zware oversturing met zware vervorming. Dynamiek is vrijwel nul.
×
×
 • Create New...