Jump to content

Hans van Liempd

Members
 • Posts

  21570
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Hans van Liempd

 1. Ik kan mijn Watt Puppy's ook niet tam noemen. Maar in de transienten zit veel in. Vandaar de hoge bandbreedte bij de Array versterkers en transientvermogen tot 400 W. Dat is de 1 Hz die in elk instrument zitten waar Cock het over heeft. Maar dan zouden buizenversterkers met hun beperkte vermogen ernstig in het nadeel zijn. Terwijl ik toch het gevoel heb, dat dit juist bij buizenversterkers goed gaat.
 2. Mooi, zulke dynamieksprongen. Maar op welk medium staan die dan? En met welke dynamic range? Boven de 0 dB staat niks meer op een digitaal formaat. Een DR van 20 komt al bijna niet voor.
 3. De eerste demo zit er op. In het begin waren de luisteraars redelijk sceptisch. De heavy methode van het Audiophile Style Forum was immers het beste? Omdat iedere set anders klinkt, én omdat je moet wennen aan het geluid (het klinkt altijd anders als thuis) heb ik eerst wat onbekende muziek gespeeld, goed opgenomen, maar de meeste muziekliefhebbers kennen ze niet. En ja, aan elke opname is wel wat aan op te merken. Daarna wat muziek gespeeld die wél bekend was. En dan valt op dat mijn set meer laag weergeeft dan de sets van twee van de drie luisteraars. Maar een van de twee is hard aan het werken om dat op peil te krijgen en de andere heeft gesloten kasten. De W/P's zijn basreflexkasten. Bovendien heb ik een kleine staande golf op 45 Hz. Na veel muziek af te spelen (op aanzienlijk hoger niveau dan ik gewend ben) was iedereen er toch wel uit. Zelfs de meest kritische luisteraar vond dat het allemaal precies klopte. Detaillering, diepte en ruimtelijkheid en uitklinken. De focussering hadden ze zelfs nog niet eerder op dit niveau gehoord. En dat het allemaal erg natuurlijk klonk. Erg positief dus. Een van de drie, die mijn set eerder beluistert heeft, merkte op dat het wél was veranderd. Waar hij twee jaar geleden het gevoel had om in een grote koptelefoon te zitten, was dat gevoel nu helemaal weg. We hebben ook het verschil tussen JRiver en Audiophile UPnP Renderer beluisterd. De laatste kwam er het best uit. Vooral de ruimtelijke informatie werd geprezen. Ik ben er van overtuigd, dat er zonder de SSD voeding meer kritiek geweest zou zijn. Maar toch... ik heb zelf het gevoel dat JRiver het laag weer wat kernachtiger weergeeft. Vandaag dus weer eens wat instellingen in JRiver gewijzigd. Dithering uitgezet, en beide programma's in Windows voorrang gegeven. Bovendien nog een onbelangrijke app op de PC uitgezet. Een telefoonkoppeling heb ik niet nodig om muziek te spelen. Het resultaat.. Dat ik eerst weer eens uitgebreid ga luisteren voordat ik ga kiezen. Volgende week heb ik drie thuisdemo's. Wordt vervolgd dus.
 4. Op de ATX stekker zitten meerdere 5V en 12V aansluitingen. Er hoeven er echter maar enkele gebruikt te worden. Op dit plaatje is nog goed te zien hoe een andere zelfbouwer het in eerste instantie aansloot. Later is de bekabeling drastisch aangepast, maar qua overzicht is deze wel handig.
 5. Dit jaar is het beter geregeld, nu ook tweedaagse kaartjes. Ik ben er dus zaterdag én zondag.
 6. Dat het 4 SPU's zijn, kan ik er uit halen. Maar waar al die componenten voor dienen? Dus, 12V 5V 3V en 5,5V.
 7. Dat zal zeker nog wel wat kunnen brengen. ik zie een relatief kleine SPU met 9 draden aangesloten. 4 spanningen en een controledraad?
 8. Precies, maar het gaat straks nog wat verder omdat elke spanning een eigen regulatie en daarna een eigen buffer krijgt. Dat resulteert in nauwkeurige spanningen, die onder alle omstandigheden ook nauwkeurig blijven.
 9. Natuurlijk, van alles geprobeerd en zo veel mogelijk uitgeschakeld. USB gebruik ik voor het zendertje van het draadloze toetsenbord en muis en de WiFi dongle. Dat is laatste voor mij een grote verbetering t.o.v. kabels. Het gaat er niet alleen om, dat die draden antennes zijn, maar dat pieken ontstaan door de stroomverbruik van de SSD hun weerslag hebben op de lineaire voeding. En deze vuile voeding voedt dan weer de SSD die met het moederbord is verbonden. De SSD vervuilt zijn eigen nest zeg maar. @Duclaasie, afscherming voorkomt niet dat de spanning door de SSD vervuilt wordt.
 10. Aangezien het hier niet over radio's gaat, maar over streamers, vind ik dit een mooie samenvatting. Innerlijke rust.. TOP.
 11. Dus terug naar de voedingen.... Gisteren heb ik het printje op de SSD geschoven en op de SBooster aangesloten. En wat er toen gebeurde, kan ik bijna niet omschrijven. Het klonk altijd al erg open en dynamisch, maar dat is nu weer enorm toegenomen. Of zoals m'n broer het zei na enkele beluisterde fragmenten. Het is net alsof je bij het concert bent en de artiesten in de kamer staan. Ook het uitklinken en ruimte-informatie zijn flink verbetert. Waarom is dit niet eerder bedacht? Lange draden die gereguleerde stroom naar componenten voeren, veroorzaken dus duidelijk hoorbare storingen. Misschien is de PICO voeding hier ook in het voordeel. Voor de PC wordt nu ook een voeding ontworpen en gebouwd met een buffer op of vlakbij de ATX connector. Daar wordt nu op gebroed. Vanavond is de aftrap van de thuisdemo's hier voor de audioclub. Tijdens deze eerste avond komen er drie mensen die erg bezig zijn geweest met streaming en de bijbehorende voedingen. Een van de drie heeft zelfs aan PC's en voedingen bijna 1 m3 ruimte nodig. Heel extreem.
 12. En dat er op die cd's enz. geen geopsampelde mp3 staat heb je ook gecontroleerd? Dat gebeurd namelijk ook.
 13. Ik heb de kast voor de voeding inmiddels hier staan. Precies net zo groot als dat van de DAC. Qua front tenminste. En ruim genoeg voor twee transformatoren en de regulatie. Ik twijfel nog een beetje wat het aansluiten naar de streamer zal worden. Of drie XLR pluggen of een meerpolige stekker. Van die 5,5 2,5 mm stekkertjes heb ik er ook genoeg, maar echt degelijk zijn die dingen niet. het voordeel van een meerpolige stekker is, dat ik met niet kan vergissen. Nadeel is, dat de kabels weer allemaal vlak bij elkaar liggen.
 14. Ach. Een Taiko ATX voeding heeft zelfs nog geen kastje en kost excl. BTW €1250,-. Het gaat er tegenwoordig meer om, wat de gek er voor geeft.
 15. Ik vind SPdif dan ook een beter klinkende oplossing dan USB. Maar SPdif kan dan weer max. 24 bits 192 kHz. Nou kan mijn i2s ook niet veel meer, maar zou wel tot meer in staat moeten zijn. Puur een software probleem.
 16. Er zit wel een HDMI aansluiting op de DAC maar die wordt voor i2s gebruikt. In mijn pc zit een i2s insteekkaart van PinkFaun. Dus dat combineert geweldig goed.
 17. Ik heb natuurlijk al lineaire voedingen. Deze heb ik vergeleken met enkele andere voedingen waaronder de nieuwe Sbooster en Faradvoedingen. Het verschil was dusdanig klein, dat ik toen niet heb besloten de voedingen te vervangen. Nu is m'n broer op iets anders aan het broeden. Omdat volgens hem de lange kabels tussen voeding en moederbord en SSD niet ideaal zijn. Beter helemaal geen kabels is zijn idee. Nu zit de Picovoeding rechtstreeks op de ATX connector. Op zich is dat qua kabellengte ideaal, maar een Pico is ook een schakelende voeding die ook weer storing veroorzaakt. Mattijs ken ik natuurlijk wel. Die is prima bezig met zijn huidige Farad spullen, Jord van PinkFaun ook. Die is met streamers weer heel veel verder gekomen.
 18. Ik gebruik nu dit bordje: https://www.asrock.com/mb/Intel/J5005-ITX/index.asp Bevalt prima. Snel genoeg en weinig verbruik. Wanneer JRiver op 32 bits 192 kHz speelt verbruikt hij iets meer dan 10W incl. de Pico voeding. De SSD speelt nu op een oude Sbooster. Het printje voor de SSD heb ik vandaag gekregen. Een experimenteerprintje met wat MKP condensatoren en 2 elco's. Dit gaat alle storing van de SSD afvangen en de stroom bufferen. Het verbruik van de SSD varieert namelijk enorm. Van 0,05 - 0,4A snel wisselend. Dit kan ik voeden met de huidige SBooster. Het grote verschil zit in de inductiviteit van de kabel tussen de ingang op de PC en de SSD zitten. Het experimenteerprintje is voorzien van een SATA connector direct op de print gemonteerd. Op de vervanger voor de Pico voeding wordt nog gebroed. Maar zal ook zo iets worden. Twee trafo's voor de spanningen dan de regulatie en een dergelijk buffer vlakbij het moederbord. dan is de lengte van de kabel tussen de voeding zonder buffer minder van belang. De regulatie komt dus in het kastje bij de trafo's. En vanaf daar met drie kabels naar het buffer die weer op of vlakbij de ATX stekker wordt gemonteerd. Maar ook dat kan zo maar weer veranderen.
 19. In die thin clients past geen i2s kaart. En ook de voorzieningen op het moederbordje zijn niet echt voor audio geschikt. Ik gebruik een Asrock moederbordje wat qua voedingen op het moederbord wat is geoptimaliseerd voor audio. Althans, dat beweert Asrock. Die bordjes worden overigens ook een een dure streamer gebruikt.
 20. Dat zal best wel waar zijn. Toch was elk stapje wat ik maakte met de lineaire voedingen duidelijk hoorbaar en een vooruitgang. Vooral de aparte voeding aan de SSD was een flinke stap vooruit. Ik ben wél bezig met low power PC's. Dus processors die minder dan 15 W verbruiken. Dat is een andere benadering dan de meervoudige zware PC's die stroom slurpen. Die hebben ze kennelijk nodig om de zware rekenarij voor het omzetten naar DSD 512 nodig. Ik denk dat elke omzetting een verslechtering is en zoek het juist in de simpelste streamer met een lage processorbelasting. Komende maand heb ik weer de thuisdemo-avonden van de audioclub. Ik ben erg tevreden, maar misschien hebben de jongens nog opmerkingen waar ik iets mee kan.
 21. Dan is een stabiele spanning ook een voordeel. Rimpel zorgt dan voor ongelijkloop. De meeste high end draaitafelmotoren hebben volgens mij een draaistroommotor.
 22. 'n separate voeding kan ook negatief uitpakken. Te lange kabels en vermogen wat nét niet toereikend is. Maar de storingen die door schakelende voedingen worden geproduceerd hebben wel degelijk invloed op het geluid. Voor een draaitafel is een zuivere sinus van belang. De motor loop anders niet mooi gelijkmatig. Lineaire voedingen hebben dat makkelijker dan schakelende. Maar de Taiko ATX voeding is ook een schakelende en die wordt hoog gewaardeerd.
 23. Niet standaard, maar hoe precies wél? Hij noemt het een ultra low esr en esl voeding. Voor de SSD tenminste.
 24. Vele wegen naar streaming. En het is maar waar je tevreden mee bent. En vooral dat laatste is belangrijk. Ik vind experimenteren wel leuk. En zeker wanneer dat wat oplevert is dat mooi.
 25. Tja... het zal zeker werken, net als streamertjes van € 160,- of nog minder. Maar wanneer je dat vergelijkt met een serieuze streamer klinkt dat toch echt wel slechter. Het medium streaming is gewoon digitaal en zal niet beter of slechter zijn dan wat er wordt aangeboden. Net als met elke andere vorm natuurlijk.
×
×
 • Create New...