Jump to content

Hans van Liempd

Members
 • Posts

  21402
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Hans van Liempd

 1. Mijn knieën zijn ook niet best meer. Vandaar dat we naast de gewone fietsen nu ook elektrische hebben. Daarmee beweeg je wél, maar je hoeft veel minder kracht te leveren. Voor mij een prima oplossing. Ook al merkte ik dat op de gewone fiets fietsen ook hielp tegen pijnlijke knieën. Maar met stevige tegenwind of op hellingen dan weer juist niet. Ik ben helemaal niet voor elektrische fietsen, laat ik daar eerst even duidelijk in zijn. Gezonde mensen kunnen veel beter een gewone fiets gebruiken. Beter voor de conditie en gewicht. Ik fiets soms achter dames, die de hele breedte van het fietspad met hun achterste vullen. Maar wél op een elektrische fiets. "Hoe dikker de batterij hoe dikker de batterij" is dan mijn slogan. Maar hoe dan ook... beter fietsen dan op de bank zitten.
 2. Precies, maar die versterker staat wel op ontkoppelaars. Elektronica is nou eenmaal gevoelig voor trillingen. Waar die ook vandaan komen. Koppelen is voor mij dus nooit een ideale oplosssing. @ Pjotr27, ik luister eerst en ga daarna pas kijken of wat ik hoor ook zou kunnen meten. En wanneer de best metende apparatuur niet klinkt, deugt de meetmethode niet.
 3. Je hebt het verhaal duidelijk niet begrepen. Ontkoppelen.. dat is wat er wordt aanbevolen. Niks vastschroeven
 4. Vraag het aan t schaap zou ik zeggen... Iets anders, ik kreeg deze link nog door. Hij gaat over resonantieoverdracht en spikes. https://positive-feedback.com/audio-discourse/speaker-spike-misconceptions/ Dat gaat weliswaar over speakers, maar een trillende vloer wil je gewoon niet.
 5. Klinkt hier ook lekker in 96/24 van Qobuz
 6. Die Raidho's die ik hoorde, hadden allemaal last van "kartonnendozenlaag". Er was geen (laag) instrument herkenbaar.
 7. Eventueel met de soldeerbout een beetje warm maken. Loctite houd niet van/bij warmte.
 8. Het werkt wel degelijk met Android. Maar dan wél via UPnP/DNLA. Ik zou overigens geen andere software als besturing willen: https://support.auralic.com/hc/en-us/articles/360000177053-Use-with-Other-Software
 9. Het Edwin nou van der Kleij of Rijnveld? Ik ken hem niet anders als Edwin van der Kleij. Maar wel knap dat ze zo'n bedrijf draaiend houden. Van die middenunit van die grote luidsprekers klopt volgens mij weinig. Drie rijen units naast elkaar, dat moet fasefouten geven. Tenzij de luidsprekers precies zijn ingedraaid en je met je hoofd in het midden ingeklemd zit.
 10. Wanneer je de meeste "High-End" luidsprekers aan de buitenkant ziet, dan denk je wow.. dat is mooi gemaakt. Maar kijk je er in, dan zijn de dikke vergulde aansluitingen aan de binnenkant aangesloten met stalen moertjes en dun luidsprekerdraad. De luidsprekerunits worden met goedkope schuifstekkertjes aangesloten en het scheidingsfilter is met goedkope componenten opgebouwd en met vier schroefjes op de kastwand geschroefd. Goedkoop dempingsmateriaal en minimaal aangebracht is ook bijna standaard. En de kastwanden zijn vaak van spaanplaat gemaakt.
 11. Wanneer je er geen isolatie laag tussen legt, blijft de vloer koude en vocht optrekken. Hieronder het vergelijk tussen drukvastheid en densiteit. De Cijfers in de oude typeaanduiding geven het gewicht in kg/m3 aan. Dus EPS 150 is 25 kg/m3. Zie: https://www.joostdevree.nl/shtmls/eps.shtml Wanneer je EPS rechtstreeks onder een houten vloer te legt, levert dit een mooie klankkast op. EPS bestaat voor 975 0/00 uit lucht. Eigenlijk gebakken lucht dus.
 12. Met SPdif over Coax is helemaal niks mis.
 13. EPS onder een vloer is het minst vochtgevoelig. Minimaal densiteit 20 gebruiken. Daar 5 cm beton met een krimpnet op en daarop de houten vloer. Wél eerst goed laten drogen. 15 cm EPS is thermisch voldoende. De wanden het best met steen optrekken tot de bovenkant van de vloer. Anders heb je kans dat het hout gaat rotten.
 14. Lijkt me prima bruikbaar. Ik vind alleen geen densiteit. En dat lijkt voor een bouwmateriaal toch wel handig.
 15. Bron: https://www.kingspan.com/nl/nl-nl/producten/isolatie/vacuum-resol-pir-isolatie/kenniscentrum/regelgeving-ambities/rc-waarde-en-het-bouwbesluit
 16. Voor de huidige thermische isolatienormen, veeeeel te dun. Onder de vloer en in de wanden minimaal 20 cm EPS of steenwol. PIR kan vanwege de hogere isolatiewaarde met 15 cm. Tegen het dak zou ik ook 20 cm EPS of Steenwol. Waarbij gezegd, dat EPS niks voor geluid betekend. Misschien een bouwfysicus een naar laten kijken? Dat voorkomt een hoop ellende.
 17. Bitumen maakt het wel een stuk duurder, maar lijkt me een prima toevoeging.
 18. Klopt. Aan de staande golven verander je niks. Maar met slappe lichte wanden wordt het laag niet geabsorbeerd, omdat de wanden lustig meeflapperen. Stijvere zwaardere wanden absorberen juist wel lage tonen. En omdat bij staande golven de druk bij de wanden het hoogst is (en de snelheid 0) zal absorptie daarvoor het best werken.
 19. Beide. Eerst undelayment en daar gips op. Dat heeft meer massa, daardoor minder geluid doorlatend en resoneert in een lagere frequentie waardoor meer laag geabsorbeerd wordt. Dus minder last van staande golven.
 20. Klopt. Maar wanneer het oppervlak 85 graden is, en dieper nog niet, dan zal dat oppervlak ook zacht zijn. En dat is nu precies de plaats waar de naald moet aftasten. Wrijving heeft alleen met kracht en wrijvingscoëfficiënt te maken. dus niks met oppervlak. Dit is een wijdverbreide misvatting. Brede banden zouden meer wrijving hebben dan smalle. Dat is dus echt onzin. Een hoge naaldkracht veroorzaakt wél meer wrijving, dus ook meer warmte. Maar zoals al eerder gezegd, de naald wordt constant worden gekoeld door een "verse" groef. Dus van die 160 graden geloof ik helemaal niks. En voor Carl, jouw idee dat een fineline een groter oppervlak aftast klopt, Maar het contactoppervlak hangt toch echt af van de radii van de naald. Een fine line raakt de plaat over een grotere hoogte, maar ook veel kortere lengte. Wat er wél speelt is, dat het slijtagevlak bij oude platen vaak is veroorzaakt door de bolle naald. De groef boven en onder die slijtagerand is vaak nog prima. Een fineline zal die plaat dan beter aftasten. Ziet het als die tramrail in een weg, waar je met smalle fietsband wél in past, maar met een autoband niet. Maar al deze vermoedde drama's worden voorkomen door de plaat nat af te spelen. Simpel dus om dat op te lossen.
 21. Een naald is slechts heel kort op een bepaalde positie in de groef en wordt constant gekoeld door vers PVC. Ik verwacht dus dat de naald helemaal niet zo heet wordt. Dat het verschil tussen een bol, elliptisch en fineline. Bij een bol is het contactvlak wat groter, omdat de radius in afspeelrichting groter is en daarmee meer vinyl zal raken. Ik de verticale richting is dat ook zo. Een elliptische naald heeft een scherpere zijkant en een wat groter verticale radius. In afspeelrichting dus kleiner en minder contact in verticale richting juist wat meer. De totale contactdruk zal dus iets hoer zijn dan bij een bol. Een fineline heb je in vele vormen sommig zijn inderdaad bijna zo scherp als een snijbeitel, maar hebben in de verticale richting een veel grotere radius. Andere zijn weer wat milder. Juist afstellen is voor de fine lines zeer belangrijk. De punt moet in het midden van de groef zitten en de linker en rechter zijkant moeten heel precies tegenover elkaar de groef raken. Wanneer zo'n naald een beetje scheef op de cantilever is gelijmd, is afstellen (vrijwel) onmogelijk. En nog wat te lezen: https://www.hifi-advice.com/blog/audiophile-insights/analog-insights/phono-cartridge-stylus-shapes/
 22. De Vicat verwekingtemperatuur van hard PVC is 80 grd C. Je zit dus 100 grd te hoog.
 23. Vandaag geleerd hoe verschillende trommels in het echt klinken. Ik mocht de workshop ook nog opnemen, zodat ik thuis ook eens kan luisteren. Het betrof een workshop voor het koor van mijn vrouw. 40 trommelaars. Gelukkig was de akoestiek in de zaal niet al te galmerig en werd het geluidsniveau niet idioot hoog.
 24. Alles boven cd kwaliteit brengt weinig. Een goede cd opname vind ik beter dan een redelijke dsd of hr opname.
×
×
 • Create New...