Jump to content

Hans van Liempd

Members
 • Posts

  21040
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Hans van Liempd

 1. Ik wil kaartjes bestellen, zie ik dat de entreeprijs € 11,50 per dag is, maar daar komt € 3,21 voor de twee dagen bovenop. Ik betaal dus € 26,21 voor iets wat € 23,- kost. Bijzonder.... Vroeger bij de VAD kocht je een kaartje voor de zaterdag en dat was zondag ook geldig. Ook bijzonder is, dat de kassaprijs nergens vermeld wordt.
 2. Je ziet het niet goed, dus er is wél een AB.
 3. Gisteravond en vanavond de opnamen los gemaakt, op niveau gebracht en een klein beetje tonaal aangepast. Er zijn stukken bij die behoorlijk goed gelukt zijn, al overheerst de harmonie het koor royaal en zal in de opname vooral de zaalversterking opgenomen zijn. Gelukkig was die van een behoorlijke kwaliteit, dus dat valt ook niet echt tegen. Helaas is niet alles mooi. Maar aan de kwaliteit van koor en harmonie kan ik niks doen. Toch is het zeker een geslaagd concert. Wie eens hier is, kan ik het laten horen.
 4. Diffusie achter dat doek werkt volgens mij maar heel beperkt. Een oprolscherm lijkt me toch beter én goedkoper. Desnoods een oud diascherm van marktplaats. Of wegschuifbare panelen zoals Toine voorstelt. Dit is dat idee:
 5. Mijn oren zijn nou eenmaal 71 jaar oud. Nog een wonder dat ze het nog doen en ik nog veel verschilletjes kan waarnemen. Ik heb mij vrouw na de veranderde opstelling nog eens laten luisteren. Zij vind ook, dat het nu veeeel meer op elkaar lijkt. Het bijzondere is eigenlijk dat ik in de dwarsopstelling ook een beetje schuin ben begonnen. Dat had meer met de deur en de luisterstoel te maken, dan met het geluid, maar die eerste keer hoorde ik al wel dat deze opstelling de juiste was. Daarna heb ik de boel "geoptimaliseerd" en de boel dus precies symmetrisch geschoven. De verschillen zijn niet groot, maar w;el aanwezig. Maar belangrijker vind ik het verschil tussen JRiver en Audiophile UPnP renderer. Ik heb vanavond het eerste deel van de concertopname van gisteravond geconverteerd en afspeelbaar gemaakt. Dit heb ik afgespeeld met JRiver. Daarna speelde ik per ongeluk een album via JRiver af. En nu ik weet waar op te letten hoor ik dat meteen. Gelijk naar AR.
 6. Zie het het als de tweedehandsauto waarvan je denkt dat hij perfect is en dan wijst de buurman op een krasje. Normale mensen (zoals jij) zouden zeggen, waar maak je je druk over, maar wanneer je weet dat dat krasje er zit, moet dat wél opgelost worden. En mensen die op onze manier met muziek en audio bezig zijn, zijn nou eenmaal niet normaal.
 7. Wilson Audio. De functie van dat kunsthars is, om de componenten trillingsvrij in de kast te kunnen plaatsen.
 8. Dat dempingsmateriaal en diffusie stond er dus allemaal al. Merkwaardig vond ik, dat de speaker die het meest gedempt was opgesteld het slechts afbeelde, maar het best klonk. Maar dat blijkt dus aan mijn oren te liggen. Uit de rechterspeaker, waar de dakramen naast zitten klinkt echt direct uit de luidspreker. Voor mij ook.
 9. Tussendoor even wat geprobeerd. Allereerst heb ik de linker en rechter eindversterker verwisseld. Geen verschil. Toen de topkasten verwisseld. De Puppy's zijn me te zwaar, (misschien een andere keer) . Geen verschil. Toen het audiorekje wat links tegen de muur stond rechtsachter me geplaatst. Hierdoor is de inrichting van de ruimte symmetrischer geworden. Links achter me staat immers ook een kast en de linker en rechterwand zijn nu op de dakramen na gelijk. Nauwelijks verschil Daarna mijn vrouw eens laten luisteren. Die vond ook dat stem van de testplaat op de linker luidspreker krachtiger was. Ze hoorde wél beide stemmen echt uit de luidspreker komen. Dat laatste zal dan wel aan mijn oren liggen. Toen bedacht ik me, wanneer ik de rechterluidspreker wat dichter naar de muur zet, zal het laag wat luider klinken. Dus.. die zware krengen (rechter Watt en Puppy) van hun plaats getild en ca 10 cm naar achter geplaatst en de hoek symmetrisch aan de andere gemaakt. Daarna de luisterstoel weer op de plek tussen de luidsprekers gezet. Dit lijkt te helpen. De linker en rechter luidspreker klinken nu veel meer hetzelfde op de stem. Merkwaardig vind ik dat de stem uit de linker luidspreker wat minder donker lijkt te klinken. Dat zou kunnen, omdat ik met mijn stoel wat naar rechts ben gegaan om symmetrisch tussen de luidsprekers te zitten. Ik mis dan misschien de staande golf in het midden? Nou eerst maar eens een tijd luisteren. De eerste indruk is, dat het totaalbeeld er zeker niet op achteruit is gegaan.
 10. Ik heb in het midden tussen de twee diffusors een stuk polyester dempingsmateriaal gehangen. Dat zit in een houten bak met daar doek overheen gespannen. Maar omdat het dempingsmateriaal dikker is dan de diepte van de bak, komt dit er wat vooruit. Het doek staat daar dus een beetje bol. Een vrijhangend opgespannen doek heeft voor akoestiek niet mijn voorkeur. Puur op gevel.
 11. Ik heb zo'n bak recht voor me hangen. Weliswaar een stuk kleiner (90x90 cm), maar of hier een fatsoenlijk videobeeld op geprojecteerd kan worden? Ik zou het niet weten. Is een oprolbaar scherm tegen het plafond geen betere oplossing? En dan de achterwand voor stereoweergave met de MG20's te optimaliseren?
 12. Dat zal niet meevallen... Dat is namelijk in een klomp kunsthars gegoten. Volgens Cock ligt het aan de akoestiek en niet aan de speakers. Wanneer het dat dan toch blijkt te zijn, zou het met de reparatie van de surround kunnen zijn ontstaan. Of door gewoon verschillen tussen de units. Ik bedenk me nu net, dat ik de vier units er indertijd heb uit geschroefd, maar niet heb gemerkt uit welke speaker/positie ze kwamen. Maar eerst eens goed testen, ook met ander opnamen.
 13. Heel simpel twee. Deze zaal is redelijk gedempt, en de microfoons cardioïde. De microfoons stonden op ca. 10 m van het koor omdat de harmonie daarvoor zat. Op een hoogte van ca. 2,5 m. ik heb twee studio condensatormicrofoons die ik op de EMU tracker pré (externe geluidskaart) aansluit en die weer op de laptop. Met de laatste ging het even mis. Die ging op standby (vergeten uit te zetten) zodat we nu een paar seconden missen. Als opnamesoftware gebruik ik Audacity. De microfoons heb ik vergeleken met REW, daar zat wat verschil in, maar niet echt grote.
 14. En toch kan ik me nog niet voorstellen dat die grote verschillen tussen links en rechts alleen door de akoestiek komen. Ik ga de de eindversterkers en luidsprekers eens verwisselen, dan weet ik het zeker. De rest heb ik al geprobeerd. Wanneer ik goed naar de Denon CD luister, is er in mijn situatie nog iets aan de hand. Op de luidspreker die volgens Cock het best klinkt (linker), zit bij de mono opgenomen stem, de stem nét rechts naast de luidspreker terwijl bij de andere de stem precies uit de luidspreker komt. Dat laatste lijkt mij bij een mono-opname toch eigenlijk de bedoeling. Voor de linker luidspreker lijkt het op er een soort overspraak is en dat bleek de linker luidspreker, ook na het wisselen van de kabels links en rechts. Ik ben wél blij met dat "Audiophile UPnP renderer", dat lost het gebrek van de micro-informatie echt op. Waaruit blijkt, dat less, echt wel more is. Nou nog een uitgeklede Windowsversie of Linux waarop iets dergelijks werkt. Alles wat ik tot nu toe probeerde was het nét, of helemaal niet.
 15. Ik en de laatste 24 uur bezig geweest met het opnemen van een concert. Het koor waarin mijn vrouw zing bestaat 40 jaar en hadden een jubileumconcert. Samen met de plaatselijke harmonie. Ik had er op voorhand een zwaar hoofd in. Harmonieën en koren gaat niet echt samen. De harmonie speelt 40 dB harder dan het koor luidkeels haalt. Maar toch maar geprobeerd. Gisteravond eerst de generale repetitie. Het bleek in een zaal met een eigen geluidsinstallatie. Grote subwoofers en kleine linearray's. En met klein bedoel ik ook echt klein. Ik denk kastjes van 20 cm hoog en 30 cm breed en die 5 op elkaar. Maar later hoorde ik van de geluidstechnicus dat het een zeer goed systeem was. Maar zo klonk het gisteravond in mijn oren niet. Nou luisterde ik naar een koptelefoon en die klinkt door latency dan een fractie later dan het op te nemen geluid. Ik had er eerder geen last van, maar met die enorme geluidsdrukken van zo'n harmonie (gelukkig was die onversterkt) kwam dat er toch wel doorheen. Ik had dit pas veel later in de smiezen, maar toen waren mijn oren voor gisteravond wel verpest. Bovendien was het niet echt een generale, maar wél de laatste repetitie waarbij de puntje op de i gezet moesten worden. Veel korte onsamenhangende stukjes dus. behoorlijk chaotisch dus. Vanmorgen dus de opname thuis op mijn set afgespeeld en verhip... dat klonk helemaal niet verkeerd. Het koor gaat nog steeds enorm veel zachter dan de harmonie, maar wanneer het geweld (pauken en drum) zich wat gedeisd hield klopte het best wel. Behalve een ingehuurde harpiste, die hoorde ik alleen wanneer de rest stil was. Misschien dat dit in de opname beter is. Vanmiddag dus het concert. nu geen koptelefoon opgezet en in de zaal klonk het met een paar honderd man publiek best wel goed. Ook was het door het doorlopende programma een stuk relaxter dat gisteravond. Op mijn decibelmeters zag ik nog steeds een verschil van zo'n 30 dB tussen koor of solist en de harmonie op oorlogssterkte, maar wanneer ze samen speelden kwam het koor (versterkt) er wel bovenuit. Op de koptelefoon klinkt de opname eigenlijk best wel goed. Deze week de boel in stukken knippen en de niveaus wat dichter bij elkaar brengen. Misschien wat compressie en wat toonregeling, maar verder weinig aan doen (denk ik). Compressie omdat niemand zit te wachten op uithalen van 25 dB van een pauk of trom. Maar eerst even wat anders dan gestress rondom dit concert. Even gewoon muziek luisteren.
 16. Eerst met staalwol de boel een beetje glad schuren en daarna polijsten zoals Kappa7 voorstelt. Ik zou voor de groene Commandant gaan. Er is namelijk ook autopoets zonder polijstmiddel.
 17. Ach daar zijn ze weer. Een gealuminiseerd stickertje wat nog geen € 0,05 kost voor € 40,-. En die WA-Quantum is een zeer vaag bedrijf ik heb die eens nagetrokken. Een zelfbenoemd "ingenieur" die in een appartementje zijn "bedrijf" heeft. En dat in een straat met hoofdzakelijk shoarma-tenten e.d. in een achterbuurtje. In het verleden was de man handoplegger en verkocht daarbij andere kwakzalverij. Dat daar mensen in trappen.
 18. Hans van Liempd

  Headshell

  Wanneer je klanksignature vertaald als "alles klinkt anders, maar het een is niet beter dan het ander", dan kun je het gebruiken om de ene fout met de andere te "corrigeren". Ik denk dat elk onderdeel van een draaitafel wel een eigen klanksignature heeft. Maar dat er maar één klanksignature het best is. En dat is die, die het minst kleurt. Vergelijk het met luidsprekers. Kleuring kan best aangenaam klinken en andere fouten verdoezelen, maar geen kleuring maakt het wél eerlijker. Voor mij dus... dat, met de minste kleuring is voor mij het best.
 19. Misschien is dit iets om een kamer in een kamer te bouwen: https://www.xella.nl/ytong-prefab-cascosysteem.php Er zijn daar ook lateien en vloeren van. Geluidisolerend én geluidabsorberend én constructief én licht.
 20. Ik denk, dat ik er zaterdag én zondag ben. Die van vorig jaar inhalen. En met bijna 50 luisterruimtes een hoop te luisteren.
 21. Hans van Liempd

  Headshell

  Leuke site. Hier kun je als draaitafelliefhebber veel leren.
×
×
 • Create New...