Jump to content

Hans van Liempd

Members
 • Posts

  21990
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Hans van Liempd

 1. Een paar weken geleden heb ik tijdens een thuisdemo bij een medelid van de audioclub een Accuphase op Franco Serblin monitoren. Dat deed helemaal niks verkeerd. Daar kun je uren naar luisteren zonder luistermoe te worden. Voor in een huiskamer prima. Maar ik denk dat Jongensdroom met zijn jazzmuziek wat meer leven wil horen. Bovendien in blaasmuziek zit meer informatie dan de gemiddelde versterker kan doorgeven.
 2. Ik heb wel eens met Sorbothane geëxperimenteerd. Ik vond het vies plakspul wat vlekken achterlaat. Bovendien dempt het zo enorm, dat b.v. een platenspeler veel van zijn karakter verliest. Het spul is ook erg zacht. Een platenspeler waterpas houden lukt dus niet. Misschien heb ik een heel zachte soort gehad, maar ik vond het niks. Onder andere apparaten had het eenzelfde effect. Eigenschappen worden gewijzigd maar voor mij zeker niet beter (saaier).
 3. Was geen vijverluchtslang, maar perslucht slang. Ik vind de 40 x 60 mm van jongensdroom trouwens nogal aan de maat. Moet dat geen 4 en 6 mm zijn.
 4. Vaesen speelde lang geleden met air kabels waarin een vlakke strip in een slang zat. Die strip war getordeerd, zodat deze alleen met de korte zijkanten van de strip het kunststof raakte. De slang was helder, dus ik denk ook vijverslang. Dat klonk toen super. Tranparante slangen die in het ziekenhuis gebruikt worden schijnen ook erg goed bruikbaar te zijn.
 5. Zoals je weet deed ik altijd Polyurethaan luchtslang om mijn interlinks. Een van de mensen waarvoor ik interlinks heb gemaakt wou deze slang er niet omheen. Omdat dit volgens hem het geluid zou beïnvloeden. Ik heb er bij de interlinks tussen mijn voor- en eindversterkernu een katoenen veter omheen gedaan en bij die tussen Dac en Voorversterker PVC aquarium slang. Met de polyurethaan slang had ik nog een miskoop. Een rol van 25 m bleek na verloop van tijd te verpulveren. Een van onze zoons heeft een koksopleiding.. "Die zegt altijd... "hou je maar aan het recept, dan is de kans het groots dat het smaakt".
 6. Ik heb jaren met een Array P1 gespeeld. Dat is een passieve voortrap. Je hoorde verschillen wanneer het geluid harder of zachter stond. Dat heeft kennelijk te maken met de afsluitimpedantie van de bron en ingangsimpedantie van de eindversterker. Cock heeft een oplossing met transformatoren (daar zijn er kennelijk ook meer van) maar die van Cock klinkt wél erg goed en door de trafo's is het impedantieprobleem opgelost. Ik speel nu met een Array B1. Dat is een passieve voorversterker met ingebouwde buffertrap. Die heeft dat probleem ook niet.
 7. Ik bedoelde luisterhok. Ik heb ze dus aangesloten op de Arrays. Ik had 50 jaar geleden dezelfde keuze. Ben voor de B&Ws gegaan. Nooit geen spijt van gehad. Nu staan ze te koop, en ik ben er ervan overtuigt dat iemand er nog veel plezier van kan hebben. Zeker voor het geld.
 8. Ik heb een paar weken geleden mijn DM2a's eens in mijn luisterboek aangesloten. Om te luisteren of de tweeters nog goed waren. Ik heb er toen een hele dag naar geluisterd. Wanneer het niet erg goed klonk had ik dat zeker niet gedaan. Eigenlijk stond ik versteld hoe dicht ze bij de Wilsons kwamen.... Maar toch. Juist in het laag bereik was de definitie een fractie minder. Nog steeds erg goed, maar nét iets minder puntig dan de Wilsons. Verschillen zijn er dus wél, maar inderdaad veel minder dan ik dacht.
 9. Aan de focussering is niks veranderd. Dat staat zoals altijd als een huis. Lastig te omschrijven.
 10. Gisteren is de tweede streamer op zijn plaats gezet. Hier was het wél mogelijk om 1:1 te vergelijken met een streamer van ca. € 3500. (Streamer incl. twee Farad voedingen). Deze draaide op dezelfde software (Windows 11 en TuneBrowser) en was behalve de twee Farad voedingen ook nog van drie interne lineaire voedingen voorzien. Dat verschil was eigenlijk best wel groot. Bij sommige muziek was de ruimte heel veel beter herkenbaar en klonk het ook uit zoals je in de live uitvoering zou verwachten. Behalve dat dat kleine geluiden langer hoorbaar zijn (uitklinken) is ook beter te horen wát er precies uitklinkt. En dan lijkt ook nog het dynamischer en natuurlijker te klinken. De kreet "zwart tussen de instrumenten" kwam in ons op. Al mag die niet meer, dacht ik.
 11. Deze onzin was voor mij mede reden om niet mee naar vd Hul te gaan. Toch hoorde ik van de mensen die er wél waren dat het een erg geslaagde avond was. Ook de ballenman (Ruwi) van de demo (febr. 2020) was aan mij niet besteed. Ik ben kennelijk ongevoelig voor dit soort van "uitvindingen". Maar het hoort kennelijk bij high-end audio. https://www.aob-hifi.nl/Verslagen/2020/RuWiAudio/RuWiAudio.htm
 12. Speelt er nou onderhand muziek in je Souterrain Carl...? Of ben je zo onder de indruk, dat je geen tijd neemt om er iets over te schrijven??
 13. Gisteravond hadden we ledenvergadering daar werd duidelijk dat er enkele leden om verschillende reden bij de club zijn gestopt. Helaas vaak gezondheidsredenen. Maar dat betekend ook, dat er weer plaats is voor nieuwe leden. Dat is jarenlang namelijk nauwelijks het geval geweest. Dus, kom 'n keer een avond meemaken (€ 5,- incl. koffie) en kijk of het iets voor je is. Die € 5,- gaat weer in mindering van je lidmaatschapsgeld wanneer je beslist lid te worden. Komende demo is 18 april en met Peter Chattelin van audio consultancy.
 14. Gelukkig is onze site nu https en kan ik weer foto's plaatsen. Hier het verslag van het bezoek van de club aan van den Hul: https://www.aob-hifi.nl/Verslagen/2023/VandenHul/VandenHul.htm
 15. Lastig te zeggen. Even omschakelen lukt niet. En ik heb nog een probleempje dat het linker en rechterkanaal zijn verwisseld. In Windows is het goed, in TuneBrowser verwisseld. Maar toch denk ik, dat het exact gelijk klinkt.
 16. En zls beloofd, de foto's van de tweede streamer. Weer wat beter. En de bijbehorende voeding:
 17. Ik. Duidelijk. Eerst een coax stekker en contrastekker, in de contrastekker dat zobel netwerkje. En dan twee draadjes met adereindhulsjes. Daar kun je dan makkelijk bananen aan schroeven.
 18. Foto? Draadeindjes met verguld koper...?? Ik weet niet, wat me daarbij voor te stellen? En die adapters.. wat is dat dan?
 19. Printen kun je in kleine series bij bedrijven laten maken. Daar hebben we gebruik van gemaakt.
 20. Dat kon al. Maar deze streamer is weer net een stapje verder dan de mijne. Hierin zijn bijna alle printen uit de fabriek. Deze is overigens voor een audiovriend.
 21. De tweede streamer werkt nu ook. op mijn voeding, dat dan nog wél, maar hij klinkt ook weer uitstekend met TuneBrowser. Deze streamer heeft een iets moderner moederbordje en processor. Dit is n.l. de Intel Pentium Silver J5040 op een Asrock mb. Het moederbordje lijkt wel als twee druppels water op mijn J5005 Asrock. De kast is een 23 cm brede Modu kast. Past precies. Wanneer hij weer uit mijn rack is, zal ik foto's maken en posten. De bijbehorende voeding is ook bijna klaar, maar daar zat een trafo in die bromde. Gelukkig konden we nog een paar dezelfde trafo's vinden. Er zal er toch wel één stil zijn.
 22. Een echt zware eindversterker is helemaal niet nodig. 2x 100W is voor jouw kamer echt royaal voldoende. Stel: het rendement zeer laag op 83 dB bij 1 W op 1 m. Dan heb je bij twee luidsprekers al 86 dB bij 1W per kanaal. Bij 100 W heb je meer dan 7 keer 3 dB er bij. Dat komt dus neer op meer dan 107 dB. Weliswaar op een meter afstand maar op de drie meter die jij zit blijft er zeker 100 dB over. En stel dat de versterker bij meer dan 100W echt gaat vervormen (wat nooit zo is) en je de pieken "maar" op die 100 dB kunt krijgen, dan is de continue stroom aan geluid altijd nog 80dB bij een dynamic range van 20. De meeste platen komen daar nog niet bijna aan. En wanneer jij met 80dB continue (en dus 100 dB piek), geluid draait, komt jouw vrouw zeker met de mattenklopper naar boven.
×
×
 • Create New...