Jump to content

Bebatoli

Members
 • Posts

  902
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bebatoli

 1. Onze deelneming Carl. Guido & Katrien
 2. Ik heb ook nog horlogeolie gekocht. Die kan ik met een fijn penseeltje in de lager aanbrengen. Behalve dat de lager nog wrijvingslozer werkt geeft het ook een klein beetje demping. Ook zoek ik nog hybride lagers, metalen behuizing en keramische kogels, maar die vind ik wel. Weet je,de weg er naar toe is eigenlijk al even leuk. Spulletjes verzamelen, zaken uitzoeken,.....
 3. Inderdaad, ik ga gewoon de arm bouwen en kan altijd variëren met verschillende armen die een verschillende massa hebben. Veel belangrijker is er voorzorgen dat de lagering uiterst soepel werkt. Binnenkort nog wat extra onderdelen inkopen en ik hoop binnen enkele weken te kunnen starten met het bouwen.
 4. Klopt, maar wat doe je als je een arm ontwerpt ?
 5. Dat is niet zo eenvoudig. Dit is de formule: I/l^2 I is het traagheidsmoment en l de effectieve lengte van de arm. Je moet het traagheidsmoment kennen, wat de integraal van de massa x de afstand tov het draaipunt. Btw, de mooiste arm die ik in huis heb gehad was die van Tri-Planar. Geweldig mooi en goed instelbare arm, alleen........duur!
 6. Inderdaad, die ken ik maar hebben en complexere constructie en is moeilijker om na te maken. Met name de Thales AV is uiterst complex. Voor wie zich wil verdiepen in de Zero Angle Geometry raad ik dat artikel aan: http://www.quadibloc.com/science/freq03.htm
 7. Bedankt iedereen ! Hoe mijn project gaat aflopen weet ik niet maar ik ga er alles aan doen om het te laten slagen. Ik vind het gewoon leuk om zo bezig te zijn en een toonarm met een zo klein mogelijke fouthoek is gewoon een spannend gegeven en mits goed uitgevoerd (er zijn heus wel fabrikanten die daar in geslaagd zijn) is die superieur. Tangentieel kan ook natuurlijk maar dat vind ik geen uitdaging meer. Let wel, eenvoudig is het ook niet, maar ik wil het gewoon eens anders proberen. De Zero arm van Garrard is echt gamel gemaakt met een hoog plastiek gehalte en veel speling op alles eigenlijk.
 8. Luister Carl, ik heb vele TD125 en 126 draaitafels gezien en gemodificeerd geen enkele had schade of barsten dus ik neem het verhaal met een hele grote korrel zout!! Een goede vriend heeft destijds zijn draaitafel bij Dr Thorens gekocht (TD125) en de riem liep er altijd af, bleek er gewoon een onderdeel te ontbreken. Sorry maar zo iemand vertrouw ik voor geen sikkepit meer want in dit geval zegt dat vooral dat de draaitafel niet uitgeprobeerd is op een goede werking. Ik heb het ontbrekend stukje nagemaakt en de draaitafel werkte weer perfect. Verder heb ik geen zin meer in discussies. Het enige wat ik wilde doen is meedelen waar ik plezier aan beleef en of dat nu tot en goed einde komt maakt mij weinig uit, als ik er maar fun aan beleef.
 9. Zoals ik al zei, heb ik veel Thorens draaitafels hier gehad en geen enkele had de door jou genoemde verschijnselen. Het is ook geen spuitgiet zamak want dat materiaal had er wel veel last van. Als het Dr Thorens is, wel ik heb werk van hem gezien en laat ons het er op houden dat het geen vakwerk was .... Persoonlijk geloof ik er dus niets van.
 10. Even gecontroleerd en geen barstje te zien. Ik heb trouwens nog nooit over barsten gehoord in het chassis en hier zijn heel wat TD 125 en 126 gepasseerd voor een grondig nazicht.
 11. Ooit besteld voort een klant die zijn kat gestuurd heeft.
 12. Geen idee welk het is, ligt al jaren in plastiek zakken. Ik wil de demping niet op't gevoel doen, de meeste hier weten wel dat ik van de meetbare kant hou. Natuurlijk zou je Twaron kunnen gebruiken en wegen hoeveel je nodig hebt, dat kan perfect en is net zou goed onderbouwd. Alleen vind ik het praktischer om het aan de buitenkant van de arm te doen. Het idee om bv balsa in een carbon arm in te brengen is zeker een experiment waard.
 13. Er vriendelijk maar ik heb zelf nog ongeveer 1 kg Twaron liggen (en ja dat is heel veel ). Neen, ik denk eerder om metingen te doen aan de armtube zelf maar daar moet ik een vriend voor raadplegen die dat kan. Je kan dan dempen met rubberen ringen, maar ook met alu busje dat je op de arm schuift. Ik gebruik wel vaak Twaron in de armbuis om de bekabeling te fixeren.
 14. Wij gingen het huis huren. Ik gebruik liever geen hout, dat kan kromtrekken en balsa zou veel te licht worden voor de toonarm die ik in mijn achterhoofd heb. Ook andere houtsoorten wil ik niet gebruiken om dezelfde reden als reeds genoemd. Hout dat niet kromtrekt moet jaren rusten en hetgeen je hier kan vinden is dat niet. Dus ga ik dat probleem vermijden en vandaar de keuze op carbon.
 15. De ceramische lagers die ik daar zit heeft extreem weinig speling op, dus daar maak ik me geen zorgen om. Ik heb dit lagertje gekocht voor het draaien van de headshell: https://www.123kogellager.be/kogellager-behuizing/kogellager/keramische/683-cera Ik heb 2 types armbuizen gekocht, de ene is puur geweven carbon en de andere is een dunwandige alu buis waar carbon is rond geweven. Verder zal ik wel wat manieren van dempen uitproberen, maar dat is voor later. Ivm met verhuizen, wel een 14 tal dagen geleden kwam onze huisbaas zeggen dat de verhuis niet doorgaat, ze wil de woning in Schilde ook verkopen, net zoals diegene waar wij nu in wonen. Dat maakt dat we iets anders moeten zoeken. We hadden al alles afgestemd op verhuizen, mijn vrouw die haar vakantie had afgestemd op de verhuis, onze kinderen ook. We zullen wel iets anders vinden maar dit is enorm veel verloren tijd.
 16. In de loop van dit jaar heb ik een kleine precisie draaibank en freesmachine gekocht. Altijd al graag gehad en die ik gekocht heb was NOS, dus nooit gebruikt. Eén van mijn projecten is enkele toonarmen aanpassen. Ik heb nu 2 toonarmen liggen, nml de Ortofon AS212, een onderschatte arm mijn inziens. Enkele onderdelen zijn zeker voor verbetering vatbaar. Ik heb alvast ceramische lagers gekocht en die hebben een veel lagere wrijving (ongeveer 7x minder dan stalen). Ik zal ter zijner tijd het wel toelichten met de nodige foto's. Onlangs heb ik ook een Linn Axis gekocht, vooral voor de Hadcock GH 228 arm. Een mooi 1 punts gelagerde arm maar die is absoluut voor verbetering vatbaar. Ook hier is het countergewicht een zwakke schakel en die word opnieuw gemaakt samen met een balans as die instelbaar is. Op die manier ga je de arm veel mooier kunnen afregelen. Maar de grootste uitdaging voor mij is een sterk verbeterde toonarm bouwen a la Garrard Zero. De arm heeft een roterende headshell zodat de fouthoek minimaal is. De Garrard dient dus enkel voor de juiste afmetingen zodat ik me daar op kan baseren. Ik heb al wat onderdelen binnen, zoals de armtube die uit geweven carbon is gemaakt en een diameter heeft van 12mm. Het dunne parallel armpje is ook uit carbon, een 3 mm buisje. Wat ik ook al heb zijn de ceramische lagertjes. De headshell zal ook roteren in een ceramische piepklein lagertje (2 mm dikte, buitendiameter 7 mm en 3 mm binnendiameter) met een gewicht van 1gr ! Alle metaalonderdelen worden in aluminium gemaakt behalve het countergewicht dat in brons gemaakt word. Het countergewicht zal ontkoppeld worden door middel van een zacht rubber.Anti skating word magnetisch. Het is altijd fijn om opbouwende kritiek te krijgen! Dan de Thorens TD 125MKII van mijn vader die ik helemaal ga opknappen. Ze zal helemaal gestript worden en opnieuw opgebouwd worden. Nieuwe sokkel, alles opnieuw gespoten, nieuwe veren, electronica opnieuw gerecapt, ..... Fotog eeft een voorbeeld van hoe ik de sokkel wil bouwen. Vermoedelijk in massief Santos Palissander. Ondanks dat ik veel meer digitaal speel vind ik het erg leuk om zelf zaken te bouwen. De weg ernaar is al even boeiend en eigenlijk vind ik het meest saaie moment als het "af" is.
 17. Dat heb ik nooit beweert.
 18. Heel erg goed, ik ben er uiterst tevreden over en had niet verwacht dat de weergave zo goed ging zijn. Het element zit nu op een SME 3009 serie III arm en die arm vind toch wat fragiel. In de toekomst wil ik graag een SME 3009 serie II.
 19. Ik zal het nog even uitleggen Hans: Stel je versterker heeft een interne weerstand van 0,4 Ohm en je speaker is 8 Ohm dan is de dempingsfactor 8/0,4= 20. Maar in een meerweg systeem zitten er (een) spoel(en) in het filter, zeker voor de laagweergave. Stel dat zo'n spoel nu 0,3 ohm is (en dat is al laag want in realiteit is die vaak hoger) dan bekom je 8 /(0,4 + 0,3)=11,4 Je luidspreker "ziet" dus een dempingsfactor van 11,4 en geen 20 meer. Als je dat vergelijkt met een versterker die een dempingsfactor heeft van 800 dan is dat 8 /(0,02 + 0,3)=25. Je ziet dat de grootste invloed op de dempingsfactor het spoel is. Verder ga ik me niet meer uitlaten in dit topic, het lijkt geen zin te hebben. Het gaat hem voor mij niet om het grote gelijk, neen, ik baseer mijn advies op metingen die Hans gemaakt heeft. Verder is dit topic te belastend voor mij, vooral mentaal belast het mij. Het blijft nml te veel spoken in mijn hoofd. Dus wens ik Carl het beste met zijn eventuele keuze en hoop dat hij vind wat hij zoekt.
 20. Ja, als het van je mag, ik ben net naar de kine geweest. Ik zal in de toekomst mijn whareabouts delen.....
 21. Je negeert het feit dat de bas unit vaak slecht een demping "zien" van ongeveer 10. Zeker bij een 3 of meer weg systeem waar de spoelen voor de bas unit vaak een weerstand hebben van 0,5 tot 0,9 ohm. Mijn ervaring is dat een versterker stabiel moet zijn, of simpel gezegd, een versterker met een goede voeding kan, als de versterker het toelaat, voldoende stroom leveren. Ik heb buizenversterkers gebouwd die een dempingsfactor van <10 die super strak waren.
 22. Hans, neem van me aan dat zelfs met een dempingsfactor je een strak laag kan hebben.
 23. Ik vind de adviezen van de "ervaren" forumleden toch vaak tegenvallen omdat ze vaak tegenstrijdig zijn. Als Carl het laag niet goed vind wat maakt dan anderen hun mening uit. Het is ontegensprekelijk bewezen (zie metingen Hans) dat Carl een laagprobleem heeft. Maar neen, jullie brengen Carl vaak nog meer in verwarring, want is het de speakerkabel, de versterker, te weinig vermogen, .... Just my two cents....
 24. Je bedoelt natuurlijk verlaagd
×
×
 • Create New...