Jump to content

Bebatoli

Members
 • Posts

  884
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bebatoli

 1. Dat heb ik nooit beweert.
 2. Heel erg goed, ik ben er uiterst tevreden over en had niet verwacht dat de weergave zo goed ging zijn. Het element zit nu op een SME 3009 serie III arm en die arm vind toch wat fragiel. In de toekomst wil ik graag een SME 3009 serie II.
 3. Ik zal het nog even uitleggen Hans: Stel je versterker heeft een interne weerstand van 0,4 Ohm en je speaker is 8 Ohm dan is de dempingsfactor 8/0,4= 20. Maar in een meerweg systeem zitten er (een) spoel(en) in het filter, zeker voor de laagweergave. Stel dat zo'n spoel nu 0,3 ohm is (en dat is al laag want in realiteit is die vaak hoger) dan bekom je 8 /(0,4 + 0,3)=11,4 Je luidspreker "ziet" dus een dempingsfactor van 11,4 en geen 20 meer. Als je dat vergelijkt met een versterker die een dempingsfactor heeft van 800 dan is dat 8 /(0,02 + 0,3)=25. Je ziet dat de grootste invloed op de dempingsfactor het spoel is. Verder ga ik me niet meer uitlaten in dit topic, het lijkt geen zin te hebben. Het gaat hem voor mij niet om het grote gelijk, neen, ik baseer mijn advies op metingen die Hans gemaakt heeft. Verder is dit topic te belastend voor mij, vooral mentaal belast het mij. Het blijft nml te veel spoken in mijn hoofd. Dus wens ik Carl het beste met zijn eventuele keuze en hoop dat hij vind wat hij zoekt.
 4. Ja, als het van je mag, ik ben net naar de kine geweest. Ik zal in de toekomst mijn whareabouts delen.....
 5. Je negeert het feit dat de bas unit vaak slecht een demping "zien" van ongeveer 10. Zeker bij een 3 of meer weg systeem waar de spoelen voor de bas unit vaak een weerstand hebben van 0,5 tot 0,9 ohm. Mijn ervaring is dat een versterker stabiel moet zijn, of simpel gezegd, een versterker met een goede voeding kan, als de versterker het toelaat, voldoende stroom leveren. Ik heb buizenversterkers gebouwd die een dempingsfactor van <10 die super strak waren.
 6. Hans, neem van me aan dat zelfs met een dempingsfactor je een strak laag kan hebben.
 7. Ik vind de adviezen van de "ervaren" forumleden toch vaak tegenvallen omdat ze vaak tegenstrijdig zijn. Als Carl het laag niet goed vind wat maakt dan anderen hun mening uit. Het is ontegensprekelijk bewezen (zie metingen Hans) dat Carl een laagprobleem heeft. Maar neen, jullie brengen Carl vaak nog meer in verwarring, want is het de speakerkabel, de versterker, te weinig vermogen, .... Just my two cents....
 8. Je bedoelt natuurlijk verlaagd
 9. Neen, elk spoel heeft een weerstand en dat staat grotendeels los van de impedantie. Stel je versterker heeft een interne weerstand van 0,02 Ohm en je speaker is 8 Ohm dan is de dempingsfactor 8/0,02= 400. Maar in een meerweg systeem zitten er (een) spoel(en) in het filter, zeker voor de laagweergave. Stel dat zo'n spoel nu 0,3 ohm is (en dat is al laag want in realiteit is die vaak hoger) dan bekom je 8 /(0,02 + 0,3)=25. Je luidspreker "ziet" dus een dempingsfactor van 25 en geen 400 meer.
 10. Komaan, wat er bij de meeste bas of bas/mid units overblijft van een hoge dempingsfactor is hooguit 10, en dat komt allemaal door de seriespoel(en) in het cross-over filter. Enkel bij planar speakers zal de weerstand van een spoel weinig verschil uitmaken omdat de Qes (elekrtische Q-factor) extreem laag is bij deze speakers.
 11. Met alle respect Hans, maar het spoel dat in nagenoeg elke luidspreker (behalve breedbandspeakers en ESL's), zit heeft veel meer invloed op de dempingsfactor dan een speakerkabel want die weerstand is in vergelijk nagenoeg nihil. De oorzaak van Carl zijn probleem is 100% zeker zijn akoestiek!
 12. Magico A1 https://www.theabsolutesound.com/articles/magico-a1-loudspeaker/
 13. Bij ons heeft muziekbeleving altijd centraal gestaan. Dat maakt dat we esthetica en akoestiek belangrijk hebben gevonden en vinden. Volgens mij kan dat perfect samengaan. Een aparte luisterruimte is voor sommigen een mooie oplossing maar voor mij werkt dat niet, ik voel me dan afgezonderd. Muziekbeleving is voor ons een sociaal gebeuren. Natuurlijk heb ik het wat extreem gesteld, maar toch hebben we erg veel mensen tegengekomen waar mevrouw de broek droeg. Je leeft samen in een huis, dan mag je toch verwachten dat je wederzijds respect hebt voor mekaar's hobby.
 14. Spreek je uit ervaring ?
 15. Wat niet telt voor jou natuurlijk
 16. Als je het zelf zegt...........
 17. Inderdaad, als je de eerste resonantie aanpakt volgt de rest. En inderdaad, het is een eenvoudige maar effectieve oplossing, Waarom word het niet meer gebruikt, omdat de mannen thuis niets te zeggen hebben en moeder de vrouw vaak geen voorstander is van de oplossingen.
 18. Bij een Helmoltz resonator denk ik vooral aan een op de eerste laag resonantie afgestemde absorber. Je hebt de (veel te dure) Acustica Applicata Polifemo, die heb ik gehad (2 stuks) en werkte uitstekend. Deze kan je precies afstemmen op je eerste resonantiefrequentie. Of deze veel betaalbaardere Vicoustic Vari Bass Ultra Brown Oak (649 € stuk) Deze kan je afstemmen door meer of minder uit mekaar te schuiven. Nederlandse importeur: www.mafico.com
 19. Ik ben het helemaal eens met Toine, de enige en juiste aanpak is een goede oplossing voor het laag. Daar knapt al de rest mee op, halve oplossingen die Rivasono voorstelt pakken het probleem niet fundamenteel aan. Met Rivasono verder in zee gaan lijkt me zinloos.
 20. De RT60 is hoe de ruimte zich gedraagt en zegt NIETS over welke versterker er gebruikt word ! Trouwens een hoge dempingsfactor staat niet garant voor een strak laag want in een passief gefilterde speaker ziet altijd een spoel met de nodige weerstand die de eventuele hoge dempingsfactor om zeep maakt. Mijn inziens en ervaring is dat een goede stabiele voeding veel belangrijker is dan die hoge dempingsfactor.
 21. I.v.m. vermogen, wel een goede vriend en ook iemand die een mooi set had gekocht en op een bepaald moment een PSE 300B versterker kocht die ongeveer 15 watt leverde. Zijn speaker hadden een hoog rendement (98dB) en de versterkers gingen elke keer in vervorming. Hij vroeg of ik de versterkers eens wilde nakijken. Ik sloot ze aan op een speaker die een gevoeligheid had van 86dB en die combinatie speelde geweldig mooi, nooit vermogen te kort. Het probleem zat hem niet in het rendement van zijn speakers maar in de uiterst complexe belasting. Je zag ook in de impedantie curve een knik die wees op een serieuze fasedraaing en met name dat was de boosdoener. Als de TAD's een mooi impedantie verloop hebben zie ik geen enkel probleem.
 22. Werner Ero heeft geen goede akoestiek, ik ben meermaals bij hem geweest. Weinig of geen demping, een gigantische boost op ongeveer 35Hz. Hij speelt verder ontzettend luid, voor mij deed het pijn aan mijn oren. Katrien, die 1 keer was meegegaan vond het zelfs slecht spelen en had nadien zelfs fluitende oren. Ik heb hem ooit uitgelegd dat je met een dB meter enkel de geluidsdruk meet en dat de RT60 meting veel meer zegt over het gedrag van de ruimte , spijtig genoeg staat hij niet open voor anderen hun input.
×
×
 • Create New...