Jump to content

Geerdie

Members
 • Posts

  3331
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Geerdie

 1. Dat zijn meestal de klassiek of jazz jongens. Luisteren naar grote middentoners (panelen of open baffles). Streepje meer hoog is meteen “scherp” Wat meer laag is meteen “dreun” Deze muziekgenres zijn doorgaans ook veel beter opgenomen en klinken dus ook beter. Luister je naar andere muziek dan sta je eigenlijk al 1-0 achter en verlies je de discussie altijd.
 2. Ik zoek wat anders bij een sub. Dat ik die extra stage erbij krijg is een mooie bijvangst.
 3. Ik snap het niet. Carl heeft een laagprobleem. Hij koopt een stel electrostaten want die doen het fantastisch is zijn kamer. Prima. Klaagt vervolgen dat hij weinig laag heeft. Hopelijk realiseert hij zich dat "klassieke" subs moeilijk te combineren zijn met paneelspeakers. Dat gaat duur worden. Hij heeft er maaaaaaaaaanden van onderzoek aan besteed om tot zijn keuze te komen. Prima. Maar ik snap niet meer wat hij wil.
 4. Ik heb me ook altijd verbaasd over de stelling "een sub mag je niet horen". NATUURLIJK laat een sub horen dat ie er is. Waar denk je dat die 500-1000 Watt plate amps voor zijn? Om op fluisterniveau naar jazz te luisteren? Luister maar eens naar Fountains van The Chemical Brothers of Where I Belong van Busta Rhymes feat. Mariah Carey. Dat soort nummers met idiote basslines geven je een schop onder je kont en je weet meteen: mijn speakers kunnen dat niet.
 5. Dar ziet er best ok uit. Alleen veel werk voordat je kunt gaan testen want zelfbouw. Plus er moet een krachtige plateamp bij met veel instellingen om de dipool woofers in te regelen. Behoorlijk hoog expertise nivo.
 6. Zeker Carl. Ik hou wel van een beetje leven in de brouwerij. Ik zat zelfs al te kijken naar een Rel Carbon Special. Die gaat nog een stukje verder. Maar ach....er zijn wel meer projectjes waar ik aan loop te denken.
 7. Wat Rel allemaal adviseert moet je met een korreltje zout nemen. Zo hoort volgens Rel de sub in een hoek te staan om gebruik te maken van de lengte van de kamer. Nou, dat ging hier voor geen meter. Dan de "Phase"; Rel stelt dat je die moet instellen zodat het laag het LUIDSTE klinkt. Sorry? Dan zit ik dus met boemerig laag? Ik stel de fase in zodat het laag het meest CORRECT klinkt en ga van daaruit verder.
 8. Ben ik een tijdje weg en lees ik tot m'n stomme verbazing een topic over subs. Geopend door Carl nog wel! En ik maar denken dat iedereen hier een hekel heeft aan subwoofers. Maar effe terugkomend op "the problem at hand": Voor elke oplossing is een probleem. Het is niet zozeer de SNELHEID maar het karakter van het laag. In combinatie met het 3-dimensionale geluid van de Finals heeft een sub de neiging om de aandacht op zich te vestigen (joehoe, hier ben ik...) Ik speel hier met een Rel S812 en dat is een grote voorsprong op alles wat ze daarvoor hebben gemaakt qua snelheid. Naast en tussen de speakers kreeg ik het niet echt lekker vloeiend. ACHTER me klopt het plaatje wél. Deze sub heeft geen baspoort (die zijn meer voor HT systemen) maar een passieve radiator. Een gesloten systeem dus. Het verleden heeft ons geleerd dat alles met een baspoort niet lekker gaat in huize Carl. Ondanks zijn afmetingen gaat ie niet echt superlaag (19Hz -6dB) maar heeft wél een fraai timbre. Is zo'n sub ideaal? Nee. Bij wat hogere volumes gaan zomaar tussenwandjes meedoen plus ik spaar kleine modelautootjes. Die heb ik al vaker op moeten rapen van de grond omdat het kastje waar ze op staan begon te resoneren. Vreselijk allemaal... Opnames die slordig zijn gemixed in het laag, en dat zijn er meer dan je denkt, gaan storen door het overmatige en zompige laag. Andere opnames bloeien helemaal op en laten dan pas hun werkelijke potentie horen. Dus als een nummer de mist in gaat; niet meteen de sub de schuld geven. Is mijn ervaring. In mijn optiek gaat ook een DSP niet echt alles oplossen want die stuurt op niveau en niet op fase. In Carl's positie zou ik meer denken aan een kleinere sub. Een S510 bijvoorbeeld zou al meer dan voldoende moeten zijn. Ook deze heeft een passieve radiator. Blijft de vraag of het KARAKTER van zo'n sub goed gaat in de ruimte van Carl en of dat is wat hij zoekt. Een nieuw projekt dus, Carl...
 9. Je mag tegenwoordig nérgens meer kritiek op hebben
 10. Dat deden Rhapsody uit Hilversum en Mijn Hifi uit Nijmegen toch ook? Demonstreren op een externe locatie? Ik kan me nog goed de demo's van Van der Mijn herinneren jaren 2000 in 1 of ander kasteeltje met de toen nieuwe Avalon Avatar met Accuphase(?) versterking. Magisch. Helaas lustten die Avalon speakers alleen peperdure amps om te kunnen zingen...
 11. Beetje late reaktie maar Ik heb er zéker een dagje uit van gemaakt. Vriendinnetje mee want we gingen een kasteeltje bekijken... Het was even zoeken, zo in de middle of nowhere, maar plots dook Audio Castle op uit het dichte woud. Ik verwachtte nog ridders te paard en schone jonkvrouwen tegen te komen, maar helaas. Ridders niet gezien en de enige jonkvrouwen schonken ons de (gratis) koffie in Eenmaal binnen heb ik de mini en maxi Amators maar gelaten voor wat ze waren. De eerste "serieuze" SF waar we naar luisterden was de Amati G5 van €35.000 per set. Voorwaar, dit klonk érg goed (ook volgens Hans van Liempd die naast me zat). Mag ook wel voor dat geld. De tweede prachtige set was de Stradivari G2 van €50.000 per set. Zoals bij alle SF's was de houtafwerking van ongekend hoog niveau. Werkelijk schitterend. Het duurde effe voordat ik in de gaten had dat we naar vinyl zaten te luisteren. De vier 260mm woofers zorgden voor de nodige druk die duidelijk waarneembaar was in de bank. Deze speakers zijn relatief ondiep en behoorlijk breed (72cm). Ik dacht in eerste instantie dat het om open baffles ging maar dat bleek niet zo. Je kan een speakerset van zoveel geld onmogelijk slecht noemen maar ik had een probleem met deze speaker. Met name het midden. Door dat de speaker achterover helde, stond de middentoner op oorhoogte: de speaker schreeuwde naar me. Als ik rechtop ging zitten klopte het plaatje wél. Laten we het houden op slecht meubilair en wat ontbrekende akoestische aanpassingen... De topper van de dag was de Il Cremonese Extrema van €56.000 per set. Als je denkt dat de twee 18cm woofers voor al dat geweld zorgden, vergis je je: aan de achterzijde zaten nóg twee Long Throw 22cm woofers voor het sublaag. Er werd bij tijden flink luid gespeeld (de wappers van de McIntosh eindtrappen schoten voorbij de 150W) Beetje filmmuziek Beetje Dance/Techno. Het was allemaal okee. Moeiteloos. Geen stress. Geen zere oren. Niets. Heel bijzonder. Ik ben geen echte SF kenner maar naar verluid hadden de oudere modellen een zoet en behoudend karakter. Daar heb ik zaterdag eigenlijk niets van terug gehoord. Samen met de exclusieve blauwe McIntosh versterking was het een lust voor oog en oor!
 12. Ik ga zaterdag ook even kijken.
 13. Oh, niks nieuws. Ik ben ook al een keer uit Brazilië gebeld... Idd, niet opnemen en blokkeren. Kennelijk slingeren onze mobiele nummers op internet.
 14. Inderdaad. Geniet zo lang het kan.
 15. Mijn kennismaking met de kwaliteiten van een moderne DAC begon met de aanschaf van een (dure) Chord Mojo die via USB aan mijn PC hing. Deze veredelde hoofdtelefoon versterker had ik analoog aan m'n set geknoopt. Ik loop toch al een tijdje mee (ik wordt dit jaar 61) maar was stomverbaasd hoe goed dat klonk. Deze ervaring leidde later tot de aanschaf van een (nóg duurdere) Mytec DAC, die het niveau van m'n set flink omhoog tilde. Dus ja, moderne DAC's (mits goed opgebouwd) hebben zéker een meerwaarde t.o.v. het oudere spul...
 16. "Vrouw...dáár is het gat van de deur. Struikel niet over de drempel", man wijst naar de voordeur...
×
×
 • Create New...