Jump to content

Hans van Liempd

Members
 • Posts

  23475
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Hans van Liempd

 1. De kabel dit Carl gebruikte wás een afgeschermde coax 75 Ohm kabel. Ik heb al vaker gemerkt dat het met een gevlochte kabel toch nét wat opener klinkt. Bij Carl hadden we de Kimbers die er toevallig lagen gebruikt. Ik heb al verschillende keren SPdif kabels aan mensen geleend om ze eens te vergelijken met de kabels die ze hadden. En daar waren heel exclusieve exemplaren bij. Daarna speelden ze met mijn kabeltjes en kwamen de andere er niet meer aan. Kennelijk doet het toch iets goed. Voor USB kabels was dat ook zo, maar die heb ik maar een beperkt aantal gemaakt (4 of 5 dacht ik).
 2. Handig, de draaitafel onderin en de tijdschriften op het rek..
 3. Ik kreeg van Bebatoli een paar linkjes met foto's gemaild. Bij elkaar 3700 foto's van drie dagen bezoek.. DAY 03: More than 1,200 photos are uploaded (MOC) https://www.my-hiend.com/vbb/showthr...p?13419/page71 DAY 02: More than 1,000 photos are uploaded (MOC) https://www.my-hiend.com/vbb/showthr...p?13419/page35 DAY 01: More than 1,500 photos are uploaded (MOC - Motorworld) https://www.my-hiend.com/vbb/showthread.php?13419/page2or Ik heb ze nog niet allemaal bekeken, en dat gaat ook niet gebeuren. Toch bedankt.
 4. Precies, zojuist doorgezapt. Boinky Boinky noemden we dat.
 5. Op Qobuz staat een playlist met de muziek van de show. Deze heet "Munich 2024". Het eerste nummer laat al heel goed horen wat we daar ook vaak hoorden.... Veeeeeeel te veel laag.
 6. Schnerzinger heeft een lid van onze audioclub en de Ruwi "toverballen" ook. Ik heb dat "gehoord" maar ben daar kennelijk erg ongevoelig voor... We zijn gisteren naar huis gereden. Twee dagen show is best al wel enerverend.
 7. Het gaat om een mechanische brom. Dus een brommende trafo. Daar kan een andere trafo moeilijk de oorzaak van zijn.
 8. Dat zou betekenen, dat apparaten zonder een aardeaansluiting eerder zouden brommen?
 9. Dat geloof ik direct. Final stond echter niet in München. Er waren in het algemeen overigens weinig electrotaten. Wél die van Quad, die zeker heel mooi speelden, maar dat waren er wel meer.
 10. Brommende trafo's zijn meestal trafo's met losliggende draden en netspanning met "vervormingen". Zonnepanelen kunnen heel goed de oorzaak zijn. Daarbij woont carl dicht tegen het bos, dus de aansluiting zal wel een van de laatste in de buurt zijn. Overdag komt de spanning dus vrijwel zeker voor 100% van de zonnepanelen van de buren. Dus eens luisteren of de brom er ook is, wanneer het buiten donker is. En dan alle lampen in huis met dimmers even uit schakelen. Wat betreft de trafo, als voorbeeld: voor onze streamervoeding gebruikten we een Philips Medical trafo. Deze was muisstil. Toen we een tweede gingen zoeken, vonden we trafo's met exact dezelfde specs. Helaas bromde deze wél. Er stond geen Philips op, maar hadden dezelfde blauwe blikken behuizing en de pinout, spanningen en vermogens waren exact gelijk. Bij het doormeten bleek, dat er in de brommende trafo's duidelijk minder wikkelingen zaten. Wegbezuinigd zeg maar. Daarna hebben we stad en land afgelopen voor een tweede Philips trafo. Uiteindelijk gevonden, en deze was weer muisstil. Hier brommen sommige trafo's overdag ook heel licht. Maar op de luisterplaats hoor ik het helemaal niet. meestal zijn ze echter stil.
 11. Ik heb geen Quad 57 gezien. Maar dat zou toch heel goed kunnen, ik ben namelijk niet overal geweest. Er waren vele peperdure luidsprekers, die ik echt niet uit de verf vond komen. Maar kleine setjes konden ook echt niet op tegen het geweld van de "grote" die vaak oorverdovend hard stonden (welke leverancier "vermoord" nou zijn klanten?). Ik ben verschillende keren uit een demo gelopen omdat het snoeihard werd gezet. In de cabines in de tentoonstellingshallen klonk het vaak het best om die reden. Daar stonden dan ook de best klinkende sets. Zoals deze, die voor mij de best klinkende was: Maar volgens de medereizigers klonken deze luidsprekers op een andere plaats op de show met Octave versterking nóg beter. Iets wat ik me nauwelijks kon voorstelling. Dit was werkelijk subliem. Bijna subliem waren deze luidsprekers, en daarmee de tweede: Qua dynamiek waren deze "Pure Accurate Sound Projekts" beter, maar lieten een heel klein beetje liggen in ruimtelijkheid en verfijning.
 12. De prijzen gaan er helemaal nergens meer over. De set met Zellaton luidsprekers, kosten meer dan €1,500.000,-. De stereo eindversterker alleen zou € 600.000,- moeten kosten. De set klonk dan wel heel erg goed (met PinkFaun streamer), maar dergelijke prijzen zijn toch wel absurd. Van de andere kant Jord vertelde dat ze al honderden streamers gebouwd en verkocht hebben. Die kostten tegenwoordig ook meer dan € 30.000,-. Ik denk dat ik echt te oud (en te arm) ben om dit te kunnen begrijpen. De andere van de audioclub trouwens ook. En daar zitten een paar mensen bij die echt goed in de slappe was zitten.
 13. Het beste van de beurs is toch weer Audionec. Al kwam Pure audio met de purifyunits akelig dicht in de buurt.
 14. Met een groep gaan is wel heel erg leuk. Ivan10 en Mumsoft zijn eens mee geweest. Vanmorgen om 7:15 wakker en om 10 uur op de beurs. Veel spullen gehoord en gezien. Het is vandaag en morgen eigenlijk voor de vakhandel en journalisten, maar er komen kennelijk 500 "journalisten". Van ons groepje van 10 hebben er twee een audiowinkel. De rest is "verkenner" voor die twee. Franco Serblin (althans zijn schoonzoon) heeft zijn demoruimte in een hotel in de buurt, daar zijn we op het eind van de middag nog even geweest. Hier werden we heel persoonlijk ontvangen. Morgen gaan we de rest van de show doen. Het is echt te veel voor een dag. De topper van vandaag was Alsyvox met Taiko. Daar was iedereen het over eens.
 15. Die resolutie blijft toch hetzelfde. 6 dB/bit. En de samplerate draagt op tijdbasis weinig bij, omdat het volgende "paaltje" pas hoger wordt wanneer het een bit is toegenomen. We hebben voor onze oren echt niet meer dan CD kwaliteit nodig. ( zie b.v. https://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html ) Waar winst is te halen, is in het (hogere) digitale filter en het eenvoudiger converteren voor de DAC.
 16. Wanneer je denk dat die van een analoge master komt, zit je meestal verkeerd te denken. Vrijwel alle nieuwe platen worden van een digitale master geperst. Dan wordt dus ook een DAC gebruikt. Waarschijnlijk met DSD tussenstap.
 17. Ik ben zeker geen programmeur. Dus dat laat ik graag aan anderen over. In mijn DAC zit ook een FPGA en die is gelukkig al geprogrammeerd. Bij Philips zat/zit veel kennis. Helaas is er weinig van dat enorme concern over. Die dame ken ik ook. Die stond in de kamer naast de "onze" (TAN Audio) op de VAD omstreeks 2000.
 18. Wat ik schrijf, DSD zit heel dicht tegen analoog en is meestal een tussenstap in de DAC chip.
 19. Nee, converteren lukt tegenwoordig ook heel erg goed. Er wordt nauwelijks iets in DSD opgenomen. Editten is met DSD zo goed als onmogelijk. Voor het converteren naar hoge samplerates zijn wel zware PC's nodig. Of speciaal voor dit doel ontworpen chips (of FPGA een programmeerbare chip)
 20. Wij gaan met 9 leden van de audioclub donderdag en vrijdag, gaan er op die dagen meer Forumers heen?
 21. Dat klopt ook, maar met een samplerate van ruim 2,8 MHz dit wordt DSD 64 genoemd. een 64 keer hogere samplerate dan een CD. Maar deel je dat door 16 (DSD is 1 bit en CD is 16 bit), Dan blijft er een bitrate-verhoging van 4 keer over. DSD 128, DSD 256, DSD 512 en DSD 1024 zijn veelvouden van die DSD 64. HQ player ( sommige DAC's) maakt van b.v. 16 bit 44,1 kHz eerst 24 bit 384 kHz en vertaalt dat b.v. naar DSD 512. Het voordeel daarvan is, dat dit signaal al erg dicht bij analoog ligt en er nauwelijks conversie nodig is.
 22. Klopt, maar de meeste DAC chips gebruiken halverwege ook een omzetting naar DSD of iets wat daar op lijkt. Kennelijk is DSD makkelijker naar analoog te converteren dan PCM. PS Audio, DCS e.d. zetten PCM eerst om naar een hoge bitrate en maken daar dan DSD met een hoge resolutie van. HQ player doet hetzelfde, maar dan in de PC. HQ player doet het kennelijk wél nóg geavanceerder en daar kun je ook verschillende filters instellen.
×
×
 • Create New...