Jump to content

thingman

Members
  • Posts

    3921
  • Joined

  • Last visited

Personal Information

  • Gender
    Male

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. De meetgegevens lijken op elkaar, omdat die dingen gemaakt worden met het doel om precies zulke meetgegevens te genereren. Absorptiewaarden van 90-100% tussen 50 en 150 Hz zijn ontwerpparameters. Het kan een paar procentjes schelen, maar verder niet. Dergelijke meetresultaten horen bij basstraps, anders zouden het geen basstraps zijn.
  2. Misschien dat de conclusies te zwartwit en kort door de bocht zijn.
  3. Nee, overdemping is uitgesloten met 4 van deze modules in zo'n ruimte. Dat zou wel heel bijzonder zijn. Het werkt anders als met poreuze absorptie voor middenfrequenties. Bovendien moet er nogal wat worden afgesnoept van de nagalmtijd onder 150Hz. Ik heb experimenten gedaan bij mezelf en met anderen en overdemping is niet aan de orde. Het laag kan heel 'kort' worden, maar dan moet er echt heel laagabsorptie worden ingebracht in een ruimte En zelfs dan klinkt het laag nog prima... Zoals gezegd wil ik graag langskomen voor een finishing touch zodra de basstraps zijn geïnstalleerd.
  4. Ik zou er 4 toepassen Carl.
  5. Ja, dat snap ik. Toch bijzonder dat jij dat, met al jouw meetervaring, niet op voorhand realiseerde. Maar goed, tis opgelost en dat is het belangrijkste!
  6. De traagheid van de meter: hij heeft toch peak-hold?
  7. Ai... het kan gelukkig ook heel simpel zijn. Maar waarom ging het dan met pink noise wel gelijk op? Vraag is al beantwoord zie ik...
  8. Inderdaad, maar nog niet waar dat dan weer aan kan liggen. Zo nog weer een halfjaar verder. Leuke hobby, dat streamen. Zo'n veelheid aan mogelijkheden zou beslist killing zijn voor mijn luisterambities en audiofiele rust. Wanneer heb je dat album nou gehoord zoals het echt bedoeld is... Op een dag, niet heel ver in de toekomst, zal wel weer blijken hoezeer dat allemaal dwaalsporen van marginaliteiten en zakjes peanuts zijn. Maar als het plezier geeft, dan vooral doen. Ik volg het met interesse maar zonder enig begrip, zowel technisch als muzikaal.
  9. O jee, je bent weer een paar maanden onder de pannen hiermee, Hans...
  10. Mooie animatie!!! Dat zoiets nog goed kan gaan...
  11. Ja, die bedoel ik, Hans Ik bedoel ook dat ik daarmee de nodige ervaringen heb opgedaan, zowel bij anderen als bij mezelf. Van Carl begrijp ik dat er ook in Duitsland een fabrikant zit die 100x100 modules maakt. Vier oorspronkelijke RPG modules (100x150cm) beslaan dus 6 vierkante meter. Dat is in een ruimte zoals deze ongeveer het oppervlak dat nodig is om duidelijk effect te sorteren met plate absorbers. Met membraanabsorbers heb ik ook de nodige ervaring opgedaan (RPG Modex en RPG Modex Corner). Die werken ook goed en zijn in tertsbandafstemmingen te koop (40-50-63-80-100Hz), maar hebben dus een lager rendement, hoewel ik niet denk dat het de helft zal zijn van plate absorbers. Nu de situatie zo is, dat gebleken is dat een goede opstelling ook al best goed kan klinken, lijkt me dat een goed uitgangspunt te zijn. Met die prima opstelling kun je ook prima gaan experimenteren met basstraps tot het naar wens is. En dan nieuwe speakers, eventueel.
  12. De rode lijn is geweest dat Carl een aantal speakers met compleet verschillende werkingsprincipes in zijn ruimte wilde horen. Dat was een wijs besluit dat evengoed in een succes had kunnen eindigen. Maar eerst akoestiek nu, dat is ook wijs in dit stadium...
  13. Op zich maakt het niet heel veel uit voor welk type absorbers Carl kiest, als ze maar werken in het gebied onder 100Hz. Als je voor kleine, handzame modules kiest zal je er simpelweg een stuk meer moeten toepassen dan wanneer het grote 100x150cm plate absorbers zijn. Daar komt bij dat ik al 2 x eerder had aangegeven dat ik goede ervaringen met plate absorbers heb en dat die zeer effectief zijn. Dat je met 4 modules 150x100cm heel ver zult komen; mogelijk zelfs ver genoeg. Membraanabsorbers, zoals Carl die nu wil toepassen, zijn niet alleen kleiner, maar hebben beslist een wat lager rendement bij hetzelfde oppervlak als plate modules, dus je zult er stap voor stap een flink aantal moeten gaan inbrengen tot het goed is.
  14. Het brengt wel iets meer duidelijkheid omtrent het werkelijke probleem. Door het goede werk van Hans is er wel een en ander geëlimineerd qua problemen. Natuurlijk wisten we het al, maar een optimale opstelling is doorslaggevend. Dat blijft het altijd, ook wanneer de ruimte akoestisch helemaal in orde zou zijn.
  15. Nee. Het gaat om het naijlen van lage tonen in de ruimte, niet zozeer om een kaarsrechte curve. Als lage tonen meer dan 1 seconde naijlen, zoals nu het geval is, kan dat nooit een contourrijk, strak en doortekend laag opleveren. Dat geldt dan voor het hele lagetonenbereik, maar met name de probleemfrequenties zullen het nog veel erger maken. Die probleemfrequenties zijn met een goede opstelling best goed te krijgen, zo lezen we al meerdere keren wanneer er gasten op bezoek zijn geweest. Het primaire probleem hier is echt de algehele nagalmtijd van het laag. De rest (reflecties temmen en selectieve absorptie voor het middengebied) is peanuts, dwz niet heel moeilijk te realiseren.
×
×
  • Create New...