Jump to content

Ruststroom afstellen zonder service manual (Advance Acoustic wordt nergens vrijgegeven)


Pppatrick
 Share

Recommended Posts

Hallo allemaal, vandaag er achter gekomen dat dit mooie forum bestaat en gelijk maar lid gemaakt!

 

Ik heb een vraag;

Vandaag eindelijk eens de tijd genomen om de potmeters te vervangen van mijn Advance Acoustic MAP-105 door deugdelijke types. Helaas was ik niet in het bezit van 3K ohm potjes maar wel van 5k, en deze bleken erg stabiel. Dus de oude er uitgesoldeerd en de nieuwe erin.
Daarna de ruststroom geprobeerd maar helaas reageerde de multimeter niet op de DC mV stand op de testpoints. Dus even spanning eraf en een stapje terug genomen om even na te denken. Helaas waren er geen andere testpoints op de print dus heb ik maar besloten om direct over de weerstanden te meten.

Het vervelende is alleen dat je nergens kan vinden wat de ruststroom zou moeten zijn bij deze Advance Acoustic. bij geen enkele trouwens.
Weet iemand of je aan de hand van de type transistors dit kan opzoeken of uitrekenen? Ik heb nu gewoon de waarde van de oude potmeters overgenomen op de nieuwe en vervolgens een kanaal bijgedraaid. Deze meten nu beide +/- 7,0mV over de 0,25 Ohm weerstanden wat overeen komt met 28mA
Of mag je zo niet beredeneren?

De versterker klinkt nog steeds hartstikke goed, ik heb zelfs een MAP-305DA II gekocht op marktplaats maar die zingt niet zo mooi zoals de 105. Ik vermoed nog steeds dat dit of een gemodificeerde versie is, of misschien wel een proefversie (één van de eerste ofzo) Wat grappig is is dat de voortrap van de map-305 wel een stuk beter is dan de 105. Dus heb ik die grote 305 nu als voorversterker staan.
De eindtrap van de 105 is wel een stuk beter als die van de 305, wat toch wel een beetje gek is. Het scheelt wel behoorlijk wat.

Maargoed, genoeg geneuzel. Kan iemand mij helpen met bovenstaande vraag? Alvast bedankt!

 

Bijgesloten wat plaatjes bij het praatje... en nee..het is echt geen ML!

 

https://ep1.pinkbike.org/p5pb19682235/p5pb19682235.jpg

 

https://ep1.pinkbike.org/p6pb21600607/p6pb21600607.jpg

 

 

Edited by Pppatrick
Link to comment
Share on other sites

Dat heb ik gedaan voordat ik ze ging vervangen, maar dat was in eerste instantie de rede om ze te vervangen. De ruststroom was niet gelijk links en rechts. 

Intussen heb ik in een draadje van zelfbouwaudio al wat info maar deze lijkt niet op te gaan voor mijn versterker. Ik zal het hier even delen:

 

De uitgangstorren zijn Toshiba C5198 en A1941, de voedingsspanning is 30 volt als ik het goed heb, en hij geeft 2x75W op 8 ohm.
Het is een high bias apparaat en zou 2x15W in klasse ''a'' moeten kunnen draaien.

Foto is hier, schema van een iets zwaardere eindtrap van de zelfde periode/serie eronder

https://ep1.pinkbike.org/p6pb21600607/p6pb21600607.jpg

 

https://elektrotanya.com/advance-acoustic_maa-406_schematics.pdf/download.html#dl

 

Het antwoord wat ik kreeg is:

 

Quote

Ik zie 0.25R emitter weerstanden en een flink formaat koellichaam, je eindtransistoren moeten dan per stuk zeker 20W kunnen dissiperen. Gezien de gebruikte voedingsspanning, 2x30V AC, dus pakweg 40V DC moet je dus makkelijk de volgende instelling kunnen maken:

Pmax=20W
Vdc=40V
Iset=20/40=0.5A

Dit geeft voor de 0.25R weerstanden een spanningsval van 0.25x0.5=0.125V, oftewel 125mV. Probeer dat eens, maar meet eerst even na wat nu de instelling is.

Quote


Hoe meer ruststroom hoe warmer hij wordt, maar 12mV lijkt mij vrij weinig gezien het formaat van het koellichaam? Da’s 48mA ruststroom en netto 0.048x40=2W per eindtransistor, dus 4W totaal, daar wordt zo’n groot koellichaam niet warm van.

 

 

Dus ik ben verder gaan proberen af te regelen en op 12mV (I=U/R ---> 12mV/0,25ohm = 48mA) over de emitterweerstanden was het koelblok onbelast al 42 graden.

Dan lijkt het of er iets anders aan de hand is. Ik heb ook de potmeter kortstondig zo verdraaid dat de ruststroom groter werd maar bij 24mV (96mA) kon ik niet meer verder draaien.... einde slag.
Dus ik vermoed dat ik ergens een interpretatie fout maak. Een schema zou helpen.
Dat hij warm wordt is wel duidelijk... dus hij zal wel hoger staan
Ik heb ze weer even teruggedraaid naar 8mV totdat ik meer duidelijkheid heb...
De DC spanning is trouwens 44VDC
 

Misschien  dat jullie hier nog wat van kunnen zeggen?

 

 

Edited by Pppatrick
Link to comment
Share on other sites

Als een potmeter aan het einde van zijn slag is. Dan kan het zijn  dat de omliggende weerstanden door veroudering in waarde zijn veranderd.  Ik zou hem een hogere bias geven.  42 graden voor een koelblok lijkt me niet heet.  Maar kun je nergens een service manual of een hint krijgen? Ook niet bij de leverancier? 

Link to comment
Share on other sites

Het vreemde Is dat het bij volledig in of uitdraaien niet extreem kan worden versteld (min 6- max 24mV) Ik vermoed dat hij ergens mee in serie & parallel staat waardoor hij niet extreem hoog en laag kan worden.

Misschien zelfs van bias servo die hem in toom houdt. Het blijft een raar verhaal

 

Wat zou een beetje een normale temperatuur zijn van het koelblok na een half / uurtje voor een high bias versterkertje

Edited by Pppatrick
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...