Jump to content

Naaldkracht


carl
 Share

Recommended Posts

Elk element heeft zijn specifieke naaldkracht. Het is van belang dat je die naaldkracht niet lager instelt dan de fabrikant opgeeft. Zo niet dan klinkt het minder en beschadig je de plaat.

 

In de vakantie zat ik een audio blad te lezen en wat me opviel was, dat bepaalde nieuwe elementen veel meer naaldkracht vereisten dan wat oudere elementen. Zo vereist Ortofon bij zijn nieuwe Kontrapunkten een naaldkracht van rond de 2,5.

 

Dat het goed klinkt geloof ik wel, maar gaan je platen daar niet meer van slijten?. Wie is daar iets over bekend?

Link to comment
Share on other sites

Hoi Carl,

 

De naaldkracht van een element wordt wel opgegeven, maar zoals ik zelf ervaren heb, gisteren bij Haudio, is dit een voorstel om zoiets in te stellen. In de praktijk kun je hier niet zoveel mee. De instelling van een arm met element is een kunst op zich en kan zowiezo niet zonder LP met meetsignalen en een goeie scoop. Als je zo'n ding op het "heilig oog" af gaat stellen, krijg je 'm wel aan de praat, maar muziek maken is weldegelijk een ander verhaal. Een goede instelling vergt veel vaardigheid en nog meer geduld. Ook de stelregel dat de dwarsdrukcompensatie gelijk moet zijn aan de naalddruk is een fabeltje. De enige manier om zoiets voor elkaar te krijgen is met bovenstaande hulpmiddelen en te werk gaan volgens de "try and error"-methode.

Link to comment
Share on other sites

Beste Carl en Sodejuu,

 

Oei ,oei,

 

Dat is niet zo gemakkelijk om dat op papier te zetten.

 

Maar een tijd geleden waren er erg veel MM elementen .

De betere hadden een hoge kompliantie en moesten in een lichte arm gemonteerd worden (Stax,ADC,SME,Hadcock en nog veel meer zelfs gemaakt van carbon fiber) bv in de buurt van 4 gram eff.gew.

De naalden die er in gemonteerd waren meestal elliptisch van vorm en hadden heel weinig aanrakings vlak aan de zijkant tegen de groef aan.

Dus een naaldkracht van 0,75 gram was niet ongewoon , zelfs nog wel lager.

Te licht afstellen geeft meer problemen dan te hoog,want diamant slijt niet erg snel want harder en slijtvaster bestaat niet op aarde.

Maar de plaat is van Vinyl en dat wil wel slijten bij verkeerd gebruik.

Te licht afstellen heeft tot gevolg dat af en toe de naald het kontakt met de groef verliest en daardoor kan gaan stuiteren en dat betekent voor de plaat onherstelbare schade !

Omdat de MC elementen van nu vaak een perfecte vorm hebben en aan de zijkant een veel langer aanrakingsvlak is de naaldkracht over een veel groter aanrakingsvlak verdeelt zodoende is per vierkante mm de naalddruk lager terwijl toch de naaldkracht hoger is.

Dus is daardoor de slijtage veeeel minder en volgt de naald de groef veel beter.

 

En zoals Sodejuu al zei de aangegeven fabriekswaardes zijn gemiddelde gegevens die alleen maar vertellen dat de naaldkracht niet 5 kg. moet zijn.

 

MvG,

 

 

Haudio

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...