Jump to content

Lucky51

Members
 • Posts

  28
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Lucky51

 1. Mooi zo, weer een paar boxen gered van de sloop . Bij mij doet-ie het nog steeds perfect na dikke drie maanden. Het centreren met de kartonnetjes is tot nu toe duurzaam gebleken (alleen op de kop zetten had niet veel effect), ik moest hem echt weer in het gareel dwingen en had eerlijk gezegd niet verwacht dat die kartonnetjes meteen al afdoende zouden zijn voor langere tijd.
 2. Bij Bol hebben ze ook diverse platenspelers van tussen de € 800 tot zelfs € 2200 van bv Thorens en Marantz. Die zullen toch niet helemaal onfatsoenlijk-niks zijn Wat mijn budget betreft zoek ik het echt lager en ben ik nu gewoon aan het rondsnuffelen, een goede middenklasser (waarin heel veel keus is zie ik) is prima voor mijn doel (af en toe huis-tuin-en-keuken klassieke muziek LP's draaien, voor een deel al grijsgedraaid. Nieuwe LP's koop ik sowieso niet meer, ik ben geen vinyl-fanaat. Ik vind wel een geschikt model! Tweedehands vind ik met dit soort spullen toch altijd een beetje griezelig omdat ik bv eventuele verborgen slijtage of andere gebreken niet gemakkelijk genoeg herken (te weinig verstand van), ik heb geen zin om meteen tegen eventueel dure reparaties aan te lopen die ik zelf niet kan uitvoeren omdat ik geen electronica-knutselaar ben.
 3. MM staat in de manual alleen aangegeven bij de oorspronkelijke phono-ingang (die kapot is, althans de bijbehorende schakelknop is kapot). MC zie ik helemaal nergens staan. Voor de AV ingang kan ik geen enkele aanvullende informatie vinden. De oude platenspeler zonder ingebouwde maar met een losse voorversterker werkte nu prima op die AV-ingang. Ik lees in de bovenstaande reacties zo'n beetje dat je beter een platenspeler kunt kopen zónder ingebouwde voorversterker (als je al een versterker met speakers hebt). Met zo nodig een losse voorversterker.
 4. Ik heb een versterker waarvan de Phono-aux knop kapot is. De platenspeler is sindsdien aangesloten op de AV-ingang van de versterker via een losse voorversterker (alles met RCA) Nu is ook de platenspeler aan vervanging toe en kan ik kiezen uit pickup zónder of mét ingebouwde voorversterker. Ik kan echter niet helemaal wijs worden uit alle kreten in het diverse aanbod. Bovendien kom ik soms hele rare dingen tegen zoals: "Dankzij de ingebouwde Phono voorversterker kun je rechtstreeks aansluiten op je mengtafel of stereo-installatie" terwijl vervolgens bij de specificaties van de betreffende pickup staat "Inclusief (voor)versterker: NEE" . Vooral Bol.com blinkt uit in dat soort tegenstrijdigheden in de beschrijvingen waarna ik de specificaties dus maar bij de fabrikant zelf ga zoeken. --Belangrijkste vraag voor nu: Kan een pickup mét ingebouwde voorversterker ook altijd rechtstreeks worden aangesloten op die AV-ingang zonder de losse voorversterker (of blijft die losse voorversterker in mijn geval toch nodig)? --De totale installatie pickup+versterker+luidsprekers bepaalt uiteraard de eindkwaliteit, maar is het aan te geven welke van de drie het allerbelangrijkste is voor het eindresultaat?
 5. Goeie tip, dank je wel. Ik ga eerst even aanzien of deze speaker inderdaad goed blijft. Maar omdraaien van de andere is inderdaad een hele kleine moeite.
 6. @Hans van Liempd Dank je wel voor de uitleg, en de afbeelding is ook de duidelijkste die ik tot nu toe gezien heb. Misschien ga ik me er nog eens aan wagen als het nodig is. Door de vakman laten repareren zie ik niet zo gauw gebeuren (met alle risico dat de tweede speaker óók kuren gaat krijgen, ze zijn een jaar of 30 oud) , voor mijn soort gebruik zijn er ook vast wel prima tweedehandsjes te vinden voor minder geld. Ik vond dit al een leuk ontdekkingsreisje naar een terrein waar ik helemaal niets van wist, en nog leuker, waar ik zelf een makkelijke oplossing heb kunnen vinden zonder ingrijpende operatie, voor wat-ie waard is
 7. Haha, de volumeknop gaat bij de Luxman sowieso maar voor een fractie open, anders denderen we mét alle buren het huis uit. Gewoon beschaafde klassieke muziek op hooguit een kwart of nog minder van wat de luidsprekers aankunnen. De hele installatie is volgens mij een beetje bovenmaats voor een gewone huiskamer. Overigens, ook deze tweede dag doet de speaker het nog steeds goed. Steeds meer hoop dus dat-ie het een tijdje gaat houden. @kappa7: nadat ik het stofkapje verwijderd had en zag hoe eea in elkaar zat (of beter gezegd: ik kon juist niet goed zien hoe eea in elkaar zit, wat zit precies vast aan wat, wat kun je lossnijden en wat beslist niet, geen verstand van...) dacht ik: uit elkaar halen om onderdelen te vervangen ga ik niet aan beginnen, dan liever maar meteen iets nieuws. Dubbel blij dus met deze 'oplossing op de gok' met als enige werk het lossnijden en weer vastplakken van het stofkapje.
 8. Update: Misschien nu opgelost!! Met veel dank aan deze opmerking van @vogel die me op het goede spoor zette: "als de voice coil alleen aan de bovenkant aanloopt dan zou je de box op zijn kop kunnen zetten. Als dat helpt kun je de speaker 180 graden gedraaid in de kast monteren". Ik las/hoorde ergens dat dat te maken zou kunnen hebben met het grote gewicht van de spoel, dat werkt tientallen jaren in op de constructie waardoor de zaak als het ware langzaam kan uitzakken en niet meer goed gecentreerd is. Hoewel ik zelf meer het gevoel heb dat spanning op de conus de zaak langzaam uit zijn verband getrokken heeft. Ik merkte dat het aanlopen vooral aan de onderkant gebeurde. En na het verwijderen van het stofkapje zag ik dat de zaak allesbehalve goed gecentreerd was waardoor het wel móest aanlopen. Na het op de kop terugmonteren liep het in eerste instantie nog steeds duidelijk hoorbaar aan op dezelfde plek, maar ik heb toen de spreekspoel 'gedwongen' gecentreerd met wat kartonnen strips rondom in de spleet (zoals ik in veel filmpjes zag). Dat heb ik 24 uur laten zitten. En dat lijkt nu al geholpen te hebben, het aanlopen is helemaal weg, het klinkt weer zoals het hoort! Nu ben ik benieuwd of dit een duurzame oplossing is in mijn geval of maar tijdelijk, indien tijdelijk dan ga ik hem eerst nog eens wat langer in het kartonnen harnas dwingen....
 9. Allereerst hartelijk dank voor je geweldige uitleg, daar kon ik mee vooruit! Het mankement blijkt duidelijk in de middentoner te zitten. Als ik zacht met twee vingers links en rechts naast de spreekspoel (jaja, zelfs dát weet ik nu wat het is ) op de conus duw hoor ik niks. Als ik vlak bóven de spreekspoel op de conus duw schuurt hij behoorlijk. Bij de andere box hoor ik niks. Als ik je goed begrijp is dat einde middentoner en valt daar zelf niks meer aan te doen? (Openmaken heeft dan ook geen zin behalve om te ontdekken hoe eea in elkaar zit?) Update: Ik vind nu ook een topicje hierover op Ik heb het er nu op gewaagd om de boel open te schroeven. Voorzichtig prutsen aan kleine dingetjes ben ik op zich wel gewend, het is voor mij meer de kunst om te ontdekken wát ik precies wáár moet zoeken omdat ik geen verstand van die electronica en de bijbehorende vaktaal heb. Ik zie nu op Youtube een massa tutorials over luidsprekers. Wie kan mij zeggen op welke kreten in het ENGELS ik daar het beste kan zoeken om mijn probleem te lijf te gaan? (bv 'aanlopen' ) Of heeft iemand een directe link naar de meest geschikte video-uitleg? Ik wil het er wel op wagen, veel te verliezen heb ik niet.
 10. Even terug naar het vragenlijstje van @audiofreak: Het gaat om een Mission 763, zie afbeelding. Ik heb nu echt nog eens alle mogelijkheden dat het in de versterker of kabels/stekkers zit uitgesloten. Alle combinaties nog eens geprobeerd die maar te verzinnen zijn, A-B, links-rechts, en ook de twee snoeren compleet omgeruild van de ene naar de andere speaker. Het probleem blijft in die éne box en verandert ook niet van karakter bij het verwisselen van alles, kraakt niet meer of minder. Vervolgens het contactdoosje opengemaakt (zie foto): zo op het oog lijkt alles daar picobello in orde, ziet er helemaal schoon en goed gesoldeerd uit. Alles zit goed vast, nergens losse eindjes te ontdekken Ook geen zichtbare muizenissen in de reflexpoort @Geerdie @Hans van Liempd: spreekspoelen enzo zijn abacadabra voor mij, waar zitten die? 'Speakers voorzichtig indrukken' , bedoel je terwijl er muziek gedraaid wordt of gewoon in uitgeschakelde toestand? Heb ik er iets aan om de speaker los te schroeven en er achter te kijken? En is er als 'bijna nitwit' in de audio electronica iets aan zo'n mankement (als het dat is) te doen? Is laten repareren in zo'n geval de moeite en het geld waard?
 11. Haha, heb ik ook aan gedacht maar is vrij onwaarschijnlijk in mijn situatie. Ik ga eerst nog even verder puzzelen op Audiofreaks vragenlijstje én ik ga kijken of ik eens binnenin het ding kan kijken. Dan zien we gauw genoeg of het misschien een beestenboel geworden is daar....
 12. Als ik die box weer in orde mocht kunnen krijgen dan zal ik dat zeker doen ja. Zoals het hoort Maar op dit moment hoort die box sowieso helemaal nergens naar Ik ga eens kijken of ik binnenin kan komen en zoja hoe ver. @vogel dank zover!
 13. Dat was simpelweg om eventuele mankementen in de versterker-uitgangen of in de kabels zo goed mogelijk uit te sluiten. Het werkt inderdaad zo ook. Maar ik heb er bv geen verstand van hoe het áchter die speaker-uitgangen op de versterker in elkaar steekt, of daar bv tóch nog iets kan zitten dat inderdaad alleen maar die éne box kan verzieken (in mijn ogen is dat ook heel onlogisch na de uitsluitingen, maar zoals gezegd, ik heb er geen verstand van....). Een defecte box lijkt me veel meer voor de hand liggen, met de vraag of daar dan nog iets aan te doen is.
 14. Ja, ik heb me om het uit te proberen even van links en rechts niets aangetrokken, dat bedoelde ik met 'op alle mogelijke manieren verwisseld' . Die box blijft kraken, maakt niet uit waar ik hem insteek en het maakt ook niet welke kabels ik daar voor gebruik. Een kapotte kabel (of stekkertje) kan het dus in ieder geval niet zijn.
 15. Na een half jaartje buiten gebruik te zijn geweest klinkt nu één van de twee boxen (Mission) als een krakende gestoorde radio-middengolfzender uit de jaren '50, ook bij gering volume.. De stekkertjes zijn er overigens niet uit geweest in die gebruikspauze. Ik dacht eerst dat het in de analoge versterker zat (Luxman A-331) omdat daar al eerder de phono-ingang het heeft laten afweten met kortsluiting (maar dat heeft hier verder niets mee te maken, die ingang wordt niet meer gebruikt, de andere ingangen bleven gewoon goed functioneren). Ik heb nu de kabels op alle mogelijke manieren verwisseld (zie ook de foto van de uitgangen op de Luxman, ik heb alle uitgangen geprobeerd) en ook tussen de boxen onderling verwisseld wat er maar te verwisselen viel. Maakt allemaal niets uit. Het maakt ook niet uit welk apparaat ik inschakel (CD, cassettedeck, pickup met voorversterker). Het lijkt me dus echt in die ene box te zitten, maar: a) Kan het zijn dat het tóch ergens in de versterker zit? b) Is er nog iets aan te doen als het in de box zit of is het einde box? (ik ben zelf geen electronica-knutselaar tenzij het heel erg simpel is.)
 16. Kom kom mensen, beetje vriendelijk voor mekaar blijven hè? Ik vroeg (lang geleden alweer) alleen maar iets over een kapot Phono-aux knopje van mijn versterker
 17. Ik herinner me nog vaag dat er toen in de handleiding stond: goed recht houden en waterpas neerzetten, NOOIT op z'n kant zetten. En op de doos: deze kant boven, met eveneens een grote waarschuwing tegen op de kop zetten. Dus als je hem 'even' onder de arm neemt, dan snap ik de ravage die ik toen binnenin van het overbrengingssysteem zag nu wel Moet je nu mee aankomen bij de bezorgdiensten.....in die tijd kocht je zo'n apparaat gewoon netjes in de fysieke winkel, droeg je de doos heel voorzichtig naar huis, naar je auto, of mee in de bus. Ik neem aan dat de huidige generatie toch beter tegen wat ruwer transport bestand is.
 18. Ik ga in dit geval echt niet voor een tweedehands maar liever gewoon voor een simpele nieuwe. a) omdat ik er gewoon geen verstand van heb, en b) omdat ik er sowieso geen lol in heb om er zelf aan de prutsen, onderdelen zoals een element bijeen te zoeken, schoonmaken en wie weet nog meer eventueel verborgen gebreken op zien te lossen. Jullie vinden dat duidelijk wél leuk om te doen, ikke niet (bij veel andere dingen juist weer wel, maar electronica en mechanica die ik niet doorzie ben ik totaal allergisch voor) ik wil gewoon weer wat plaatjes kunnen draaien . Anecdote: Ik had ooit een mooie DUAL, totdat ik ineens allerlei gerammel hoorde in het ding als ik een plaat wilde opzetten. Laten repareren, waarna de reparateur vroeg "Wat heb je er in vredesnaam mee gedaan, alle mechanica binnenin lag overhoop" "Ik zou het echt niet weten, hij is helemaal niet van zijn plaats geweest....." Weer een maand later gebeurde precies hetzelfde. Maar toen wist ik toevallig wél wat er gebeurd was: onze poetshulp had er onder willen schoonmaken en had het ding daarbij even onder de arm genomen...... Ik heb hem toen wél zelf opengemaakt geloof ik, maar had moed niet te knutselen want ik snapte er niks van wat bij wat hoorde, internet bestond helemaal nog niet, laten repareren was in in verhouding toen al duur voor arme studentjes..... Het zal waarschijnlijk best een hele simpele reparatie zijn geweest als ik toen had geweten hoe eea werkte.
 19. Dank alweer voor de voortvarende tips . Wat de oude speler betreft: De geleiderail loopt zo te zien nog altijd heel gladjes, en de naald lijkt behoorlijk schoon onder de loupe, dus daar zit het probleem niet zo. Maar ik ga hem inderdaad niet uit elkaar peuteren om er nog aan te sleutelen/poetsen. De problemen zitten toch ergens anders denk ik en dat is inderdaad mijn hobby niet. Dus wordt het gewoon een nieuwe. Ik ben even snel aan het googlen gegaan. Nog zonder diepgravend onderzoek (wat de meeste leken niet zullen doen) zie ik in de range tot pakweg €150-200 al een heleboel staan ook van bekende merken als Sony, Denon, Lenco. En als het kan mag het ook nog best ietsje minder kosten. Alstie maar doet wat-ie moet doen zonder de eisen te stellen die een echte geluidsexpert er aan stelt Er hoeven ook echt geen toeters en bellen op als bv platenwisselaars, alleen een handmatige drukregelaar lijkt me wel prettig. En USB is meegenomen maar ook niet echt nodig, ik ga waarschijnlijk toch niet digitaliseren. En kan ik mij een echte buil vallen aan het type naald bij een goedkopere speler? De draaifrequentie zal overigens ook nooit hoger liggen dan gemiddeld een plaat per dag maximaal, waarschijnlijk minder. Wel even een vraagje: ik heb dus al een losse voorversterker, is het dan misschien toch handig om er eentje te kopen die óók een ingebouwde voorversterker heeft? Voor het geval bv dat je hem eens ergens anders wilt aansluiten?
 20. Ik kan het hier nog wel even onder plakken wat de draaitafel betreft: Kenwood KD67F jaren '70, uit erfenis.... Want ik denk dat het inderdaad echt een nieuwe moet gaan worden. Net nog eens even alles nagelopen en uitgeprobeerd met meerdere LP's: De naald blijft bij het geringste, alleen met een loupe zichtbare vuiltje/krasje hangen, is waarschijnlijk veel te licht (of al beschadigd). Minuscule vuiltjes/krasjes waar een andere pickup glansrijk overheen ging met hooguit een heel klein tikje. Ik heb hem even wat verzwaard (om uit te proberen) door er een gewichtje (max 2 gram of minder schat ik) op te plakken, maar dat maakt niks uit. Verder is er volgens mij aan de volautomatische arm niks in te stellen of te controleren mbt naalddruk. Tiswattetis. Bovendien: Er zit een cueing op, maar ipv dat de naald dan recht omhoog gaat, schiet hij met gekras schuin zijwaarts, ook al niet erg bevorderlijk voor LP én voor de naald. Gewoon defect lijkt mij. Dus toch maar oriënteren op een nieuwe speler die ook weer niet duur hoeft te zijn. Daar ga ik nú mee beginnen
 21. Zo, daar ben ik nog even een keer als TS Mag ik, na de lichtelijke doch interessante afdwaling van het topic afsluiten met het bericht dat het gewoon een simpele voorversterker is geworden en dat-ie het voor onze oren en de al grijs gedraaide LP's prima doet? https://www.thomann.de/nl/behringer_pp400.htm?glp=1&gclid=EAIaIQobChMIk-XD7aSr7QIVjaZ3Ch262AYgEAQYASABEgI6cvD_BwE Geen geld, die €26. Dank @KT88 voor de tip. Nu is de pickup zelf aan de beurt, die heeft ook kuren maar dat wordt een ander verhaal in een nieuw topic.
 22. Beetje off topic maar toch goed om te weten. Bij ons heeft reinigingsdienst RD4 een aantal kringloopwinkels, maar daar is de zgn 'rommel' vrijwel uit beeld verdwenen. Terwijl veel mensen juist op zoek zijn naar die veelzijdige rommel... De dichtsbijzijnde Het Goed is voor ons in Sittard zie ik, toch nog bijna 30 km rijden, dus je loopt niet zomaar even binnen.
 23. Dank nogmaals voor alle info! Ik ga me even rustig oriënteren op alle gegeven links nu ik weet dat het op die manier kan. En dan kan ik over een paar dagen gelukkig weer de oude LP's afstoffen. Enkele jaren geleden kon je nog regelmatig dit soort versterkers (getest en al) bij de kringloop vinden voor 10 of 20 euro, maar nu ik ook daar in verschillende winkels ben gaan kijken omdat de mijne kapot was, blijkt dat tijdperk ook alweer voorbij. Probleem opgelost!
 24. Dank! Veel geld wil ik er niet aan uitgeven. Met ook nog de kans dat de hele versterker er een keer de brui aan geeft gezien de leeftijd. Het lichte Kenwood-pickupje is ook geen topkwaliteit, en de meeste LP's zijn vaak sowieso al bejaard en letterlijk grijsgedraaid. Maar ik wil ze wel graag nog kunnen draaien. De versterker (met een vermogen om een zaal van 2000 man te vullen terwijl hij altijd in een woonkamer heeft gestaan), met grote boxen (geschikt voor quadrofonie) is/was van topkwaliteit, dat wel, en dat maakt van de simpele platenspeler weer veel goed. Goed genoeg voor mijn oren, ik ben zelf geen audiofreak . Kan de kwaliteit van de voorversterker dan nog veel afbreuk doen?
×
×
 • Create New...