Jump to content

Hans van Liempd

Members
 • Posts

  23490
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Hans van Liempd

 1. 3 hours ago, Roots said:

  Zo heb ik ooit toen ik nog jong was een luidspreker aangesloten op de ingang van een versterker. Je kon die luidspreker gewoon gebruiken als microfoon, ik trommelde er dan op. Ik was eigenlijk uitvinder van de elektronische drums. :D 

   

  Onze buurman omstreeks 1958 kroop met zo'n luidspreker in de kelder en liet zo de kinderen geloven dat sinterklaas hun via de radio aansprak. 

 2. Op mijn lineaire arm was het contragewicht ontkoppeld middels een bladveertje. Dat werkte alleen horizontaal maar vond ik voor een lineaire arm erg slim. De horizontale massa is bij een lineaire arm immers altijd hoger dan de verticale. Door dat bladveertje werd dat aanzienlijk verminderd. 

   

  Misschien dat het bij de "Garard"-arm iets kan helpen om de horizontale massa te verminderen.

   

  Overigens welkom terug Guido. Ik waardeer je bijdragen enorm.

 3. 1 hour ago, SpaceJS said:

  mijn ervaring is, is dat de hogere bitrate en monster frequentie juist de analoge opname benaderd wat voor mij ook logisch is omdat er op een tape of plaat veel meer informatie staat dan op een CD en die zogenaamde bemonsterings bepaling voor CD als je kijkt naar het gehoor zegt niets over alle andere informatie alleen dynamiek en frequemtie maar niets over alle informatie van de fases, ruimte bepalende informatie enzovoorts. Juist die hogere bemonstering maakt het beter mogelijk om al deze informatie door te geven.

   

  Dat is dus de misrekening.

   

  Ik kan wel 1000 keer bemonsteren, maar wanneer de bitwaarde hetzelfde blijft, zal die pas een bit hoger worden wanneer de muziek dit voorschrijft. De uiteindelijke "trapjes" blijven exact gelijk.

  Een bit is nu eenmaal een stap van 6 dB. En dat is bij alle resoluties hetzelfde. 

   

  Door een hogere bitdiepte wordt de dynamiek hoger, maar de 95 dB van een CD is royaal genoeg en wordt nimmer geheel gebruikt. En door een hogere samplerate kan de hoogste frequentie hoger worden vast gelegd. Maar boven de 20 kHz horen we weinig. Dat het digitale filter dan hoger kan beginnen is dan weer wél een voordeel. Over andere artefacten is nog veel discussie maar of dat werkelijk hoorbaar is betwijfel ik.

   

  Dat de opnamekwaliteit perfect is, is een stuk belangrijker. En natuurlijk, hoe dat digitale signaal wordt omgezet naar analoog. 

   

  @ Jongensdroom, dat er bij een LP niks omgezet hoeft te worden klopt natuurlijk niet. De beweging van de naald in de groef wordt door een mechanische/elektrisch systeem omgezet in een elektrisch signaal. En daar kan veel meer mis gaat dan in het digitale domein. En of die naald de groef nou perfect volgt is dat nog een andere mechanische "omzetter" die ook lang niet perfect is. 

  En aan de opname kant gelden dezelfde problemen, maar dan dus andersom. 

   

 4. Ik heb een keer, twee van die kabeltjes geleend aan een audiokennis. Die had toen even niks anders voor video en meldde een scherper beeld met deze kabels. Voor mij de reden om ze ook digitaal voor audio te proberen. En dat werkte ook zo. Puur toeval dus eigenlijk.

 5. REW gebruik ik ook, maar op een laptop met externe geluidskaart vanwege de fantoomvoeding voor de meetmicrofoon en fatsoenlijk uitgangssignaal voor de preamp. De frequentiekarakteristiek is natuulijk belangrijk, maar RT60 (Nagalmtijd) en watervaldiagram werken ook erg goed en laten veel zien.

  De equaliserfunctie is voor mij nutteloos. Het kan zonder equaliser ook goed klinken. 

   

 6. Die heb ik in Munchen mogen beluisteren. Dat klonk in mijn oren bijna perfect. Ik vond alleen het mid/hoog wat scherp.

  Er werd in een kleine cabine gedemonstreerd, met telkens 5 mensen in de ruimte. Dan 15 minuten achter elkaar korte fragmenten van absoluut niet de makkelijkste muziek. Een heel bijzondere ervaring.

  Toch vond ik de AudioNec set er bovenuit komen. Die was over het hele bereik super.

  Ik vraag me nog steeds af hoe die Pure luidsprekers geklonken zouden hebben met de nieuwe Purifi tweeter er in.

 7. Misschien zijn een subs voorzien van een Purifi unit iets? Die brede rolranden van de meeste subs produceren alleen maar vervorming. Bovendien zijn die meestal alleen goed om 1 frequentie te produceren.

  Die Gradients konden mij ook niet bekoren. En ik kan me herinneren, dat Rick Paap eens met een paar prototypes op de VAD heeft gestaan. Ook geen succes.

  Eigenlijk heb ik nog maar één keer subs echt goed horen integreren. En dat was met 4 subs en monitoren van Dutch en Dutch (bestaat dat eigenlijk nog?)

   

  Maar dat zijn mijn mening en mijn ervaringen. Ik vind nou eenmaal dat ook in het laag instrumenten herkenbaar moeten zijn. En met die twee verschillende systemen zoals Jongensdroom dat zegt, is dat zeer moeilijk. Zeker wanneer DSP niet een handje mag helpen.

 8. 3 hours ago, Tubejack said:

   De afscherming van een kabel en de karakteristieke impedantie 75Ω is wel belangrijk. Verder zorgt de fout correctie er wel voor dat alle data overkomt. Maar hoe minder dat die in actie hoef te komen des beter natuurlijk. 

   

  Zeker bij kortere afstanden -zeg 1 meter- kun je Hirschman Koka 9 gebruiken. Aan 2 kanten een clinch plug b.v. REAN NYS 373-9 RCA plug.

  Voor weinig heb je een fatsoenlijke kabel. De kabel is goed afgeschermd en werkt zeker tot 3 GHZ.  Ruim voldoende bandbreedte voor audio en geen last van instraling van b.v. 4G smartphones.  

    

  Ik denk dat je blind geen verschil kunt horen @carl Maar als je Kimber mooier vind, of iets anders https://audiobacon.net/2018/08/11/the-audiophiles-short-list-the-best-digital-coaxial-cables/. Keuze zat. :)

   

  De kabel dit Carl gebruikte wás een afgeschermde coax 75 Ohm kabel. Ik heb al vaker gemerkt dat het met een gevlochte kabel toch nét wat opener klinkt. Bij Carl hadden we de Kimbers die er toevallig lagen gebruikt.

   

  Ik heb al verschillende keren SPdif kabels aan mensen geleend om ze eens te vergelijken met de kabels die ze hadden. En daar waren heel exclusieve exemplaren bij. Daarna speelden ze met mijn kabeltjes en kwamen de andere er niet meer aan. Kennelijk doet het toch iets goed. Voor USB kabels was dat ook zo, maar die heb ik maar een beperkt aantal gemaakt (4 of 5 dacht ik).

 9. Ik kreeg van Bebatoli een paar linkjes met foto's gemaild. Bij elkaar 3700 foto's van drie dagen bezoek..

   

  DAY 03: More than 1,200 photos are uploaded (MOC)
  https://www.my-hiend.com/vbb/showthr...p?13419/page71


  DAY 02: More than 1,000 photos are uploaded (MOC)
  https://www.my-hiend.com/vbb/showthr...p?13419/page35

  DAY 01: More than 1,500 photos are uploaded (MOC - Motorworld)
  https://www.my-hiend.com/vbb/showthread.php?13419/page2or

   

  Ik heb ze nog niet allemaal bekeken, en dat gaat ook niet gebeuren.

  Toch bedankt.

 10. On 9-5-2024 at 16:24, carl said:

  Ik heb altijd wat last gehad van mechanische brom. Op advies van Gydo heb ik een parallel  filter van Ifi op mijn set uitgeprobeerd. Daarmee zou ik de DC uit de stroom halen. Dat ding werkt tot mijn verbazing prima. Was bovendien erg goedkoop want ik kreeg hem voor 60 euro wat ongeveer de helft van de nieuwprijs is.

   

   

 11. 1 hour ago, carl said:

  Met wat gewicht op de kast is ook dit probleem wel onder controle Hans.

   

  Ik heb net op het AAA forum wat zitten te googelen op Schnerzinger. Wel bijzonder hoor veel commentaar en de meeste mensen hebben het niet gehoord. Voodoo blijft leuk, maar ik koop het zelden/eigenlijk nooit.

   

  PS ben je alweer thuis?

   

  Schnerzinger heeft een lid van onze audioclub en de Ruwi "toverballen" ook. Ik heb dat "gehoord" maar ben daar kennelijk erg ongevoelig voor...

   

  We zijn gisteren naar huis gereden. Twee dagen show is best al wel enerverend.

 12. 14 hours ago, Roots said:

  En omdat zelfs Metrum bromt...Zal het van één van zijn Conrads komen....Ik gok zijn voorversterker.

   

  Het gaat om een mechanische brom. Dus een brommende trafo. Daar kan een andere trafo moeilijk de oorzaak van zijn.

 13. 9 minutes ago, carl said:

  Ik had ze graag gehoord Hans. Niet dat ik tegenwoordig nog ontevreden ben. 

   

  Dat geloof ik direct. Final stond echter niet in München. Er waren in het algemeen overigens weinig electrotaten. Wél die van Quad, die zeker heel mooi speelden, maar dat waren er wel meer. 

 14. Brommende trafo's zijn meestal trafo's met losliggende draden en netspanning met "vervormingen". Zonnepanelen kunnen heel goed de oorzaak zijn. Daarbij woont carl dicht tegen het bos, dus de aansluiting zal wel een van de laatste in de buurt zijn. Overdag komt de spanning dus vrijwel zeker voor 100% van de zonnepanelen van de buren. Dus eens luisteren of de brom er ook is, wanneer het buiten donker is. En dan alle lampen in huis met dimmers even uit schakelen.

   

  Wat betreft de trafo, als voorbeeld:  voor onze streamervoeding gebruikten we een Philips Medical trafo. Deze was muisstil. Toen we een tweede gingen zoeken, vonden we trafo's met exact dezelfde specs. Helaas bromde deze wél. Er stond geen Philips op, maar hadden dezelfde blauwe blikken behuizing en de pinout, spanningen en vermogens waren exact gelijk. Bij het doormeten bleek, dat er in de brommende trafo's duidelijk minder wikkelingen zaten. Wegbezuinigd zeg maar. Daarna hebben we stad en land afgelopen voor een tweede Philips trafo. Uiteindelijk gevonden, en deze was weer muisstil. 

   

  Hier brommen sommige trafo's overdag ook heel licht. Maar op de luisterplaats hoor ik het helemaal niet. meestal zijn ze echter stil.

   

   

 15. 1 hour ago, carl said:

  Ik ben hier alleen en duik direct weer het souterrain in. Onder het eten ben ik een you tube verslag van Muenchen aan het bekijken. Bekende ruimten allemaal. Wat me toch opvalt is de complexiteit van veel LS. In principe zou je met een twee of drieweg goed uitkomen. Maar als ik dan producten van Wilson Benesch en Scansonic zie met hun vele units dan heb ik toch mijn vraagtekens. Ook wel logisch dat dan duur uitvalt. Als tegenhanger zag ik het merk Ear (versterkers). Volgens mij speelden ze met Quad ESL 57. 

  Ik heb geen Quad 57 gezien. Maar dat zou toch heel goed kunnen, ik ben namelijk niet overal geweest. 

  Er waren vele peperdure luidsprekers, die ik echt niet uit de verf vond komen. Maar kleine setjes konden ook echt niet op tegen het geweld van de "grote" die vaak oorverdovend hard stonden (welke leverancier "vermoord" nou zijn klanten?). Ik ben verschillende keren uit een demo gelopen omdat het snoeihard werd gezet. In de cabines in de tentoonstellingshallen klonk het vaak het best om die reden. Daar stonden dan ook de best klinkende sets. 

   

  Zoals deze, die voor mij de best klinkende was:

   

  20240509_112032-jpg.1308566

   

  Maar volgens de medereizigers klonken deze luidsprekers op een andere plaats op de show met Octave versterking nóg beter. Iets wat ik me nauwelijks kon voorstelling. Dit was werkelijk subliem.

   

  Bijna subliem waren deze luidsprekers, en daarmee de tweede:

   

  rose-handwerk-horraum-pure-accourate-hig

   

  Qua dynamiek waren deze  "Pure Accurate Sound Projekts" beter, maar lieten een heel klein beetje liggen in ruimtelijkheid en verfijning. 

 16. De prijzen gaan er helemaal nergens meer over. De set met Zellaton luidsprekers, kosten meer dan €1,500.000,-. De stereo eindversterker alleen zou € 600.000,- moeten kosten. De set klonk dan wel heel erg goed (met PinkFaun streamer), maar dergelijke prijzen zijn toch wel absurd. Van de andere kant Jord vertelde dat ze al honderden streamers gebouwd en verkocht hebben. Die kostten tegenwoordig ook meer dan € 30.000,-.

  Ik denk dat ik echt te oud (en te arm) ben om dit te kunnen begrijpen. De andere van de audioclub trouwens ook. En daar zitten een paar mensen bij die echt goed in de slappe was zitten.

 17. 7 hours ago, carl said:

  Het schijnt behoorlijk uit de hand gelopen te zijn op de stand van Wilson audio volgens het ANP. Bij een demo werd vermeld dat deze LS wel een goede versterker nodig hadden. Ze hadden bijvoorbeeld slechte ervaring met een versterker van het Nederlandse merk “ Array”. Een gedistingeerde oudere heer barste toen in woede uit. Hij speelde al jaren met deze versterker op Wilsons en dat ging prima. De man van Wilson beet hem vervolgens toe “dat we hier niet in Amsterdam of Malmö zaten”. Wat er toen gebeurd is, is niet helemaal duidelijk en daar wordt nu onderzoek naar gedaan door de politie. Waarschijnlijk heeft de Nederlander hem “ Onder zijn ballen getrapt”. De kans is groot dat veiligheidshalve alle Nederlanders op zaterdag en zondag worden geweerd van de beurs. 

  🤣🤣

×
×
 • Create New...