Jump to content
High-End Forum
Guest Kraus vonBentinck

Hartverwarmend Hobbyen bij Hobo

Recommended Posts

Tjonge..... wat was het warm... gelukkig was er in de winkel beneden wel airco, zodat we daar konden afkoelen. Voordeel hiervan was dat e.e.a. ook ruimschoots kon worden besproken.

 

Mijn verhaal....

 

Bij hobo aangekomen bleek de boel nog op slot, maar dan kwam omdat wij net iets te vroeg waren. Om precies 9:30 uur ging het rolluik open en kwam Ad ons verwelkomen. De spullen binnengezet en de auto's in de parkeergarage.

 

In de luisterruimte op de eerste verdiepeing stond een set klaar en warm te draaien, stonden de stoelen klaar en was het keurig opgeruimd. Een gespreid bedje.....

De set bestond uit audio research Cd-speler, voortrap en buizen eindtrap. Bekabeling was geheel van NBS. Vooral de luidsprekerkabels vielen mij op omdat deze bestaan uit twee veschillende draden....

Als luidsprekers de Master Slamm.

Voor het analoge stuk was er een Bleunote draaitafel aangesloten. De laatste hebben we vanwege tijdsgebrek niet kunnen beluisteren. Wel viel me op dat dit een heel mooi afgewerkt ding is. Het goud hadden voor mij wel weg mogen laten...

Voor de stroomboorziening waren Siltech en Sunleiste gebruikt.

 

Dan de ruimte.

De ruimte is ca 10 m lang en 4 m breed. Aan de voor en achterkant zijn gebogen houten wanden geplaatst. Het plafond is een systeemplafond. Op de vloer ligt vloerbedekking op een houten vloer. De wanden links en rechts zijn voorzien van stucwerk. In de rechterwand zijn een aantal ramen aangebracht. Aan het systeem plafond hangen een aantal fotolijsten met aan de achterkant noppenschuim. Verder zijn er her en der wat noppenschuim platen neergezet.

 

Nadat we de spullen hebben aangesloten en koffie hebben gedronken zijn we langzamerhand gestart met de luistersessie.

 

De voorversterker sessie hebben we gedaan met de Ortophon Jubilee op de Fat Bob van Kraus. Als muziek een stuk van Kate Busch (scherpe stem) en een van Harry Sacksioni (12 sn. gitaar met begeleiding. Eerst kwam de Lukachek daarna de Array en daarna de Acoustech. De JK van Picoso was er nog niet, dus die konden we toen nog niet in het vergelijk meenemen. Vooral met de lAcoustech was er toch wel een erg platte en weinig dynamische presentatie. Dit was voor mij een raadsel. Een week eerder had ik n.l. in dezelfde ruimte een spetterende demo van Rick Paap gehad.

 

Rick was ondertussen ook gearriveerd en was ook niet onder de indruk van de geluidskwaliteit. In overleg met Hobo hebben we de AR buizeneindbak vervangen door een March stereo einversterker. Ook is de bekabeling enigzins aangepast. Hierna ontstond een aanzienljk betere dynamiek. Toch bleef dit het zwakke punt van de set. We hebben verder niks meer gewijzigd en hebben de hele sessie met de AR- March combinatie gedraaid. Ook, om niet weer een aan het andere klankbeeld te hoeven wennen.

 

Ondertussen was het middag geworden en moesten we verder met de draaitafels. Tussendoor hebben we de JK en de kleine pre van Sodejuu nog aangesloten en met dezelfde muziek beoordeeld. Dat de JK veel beter dan de vorige klonk lag m.i. vooral aan de gewijzigde eindversterker. De Pre vanb Sodejuu presteerde voor zo'n goedkope voortrap (

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn veslag zal heel kort zijn, dit komt omdat ik mij niet al te best voelde tijdens de sessie. Dit kwam omdat ik de hele week al erg slecht had geslapen ivm hooikoorts de nacht daarvoor to 02:00 achter de bar had gestaan waardoor ik uiteindelijk rond 04:00 in bed lag. De wekker ging om 08:00.

 

Eerste indruk, was dat we zeer vriendelijk en profesioneel ontvangen werden door hobo. Heel erg bedankt voor alle gastvrijheid.

 

Maar nu het verslag, zoals ik al zei dit word heel kort.

 

De Fat Bob stak met kop en schoulders boven de rest uit.

Het was duidelijk (voor mij) dat de de Lin Aikito/Ace een beter element verdient, maar zeker niet slecht klonk weet niet waaorom (mischien uit ego) maar vond dat mijn P25/MC2 beter klonk.

De Linn met de MB Ace klonk gewoon erg goed zou deze best wel nog een keer willen horen als ik minder verrot ben.

 

Over de pre's zelf vond ik de Lukachek het best klinken en om heel eerlijk te zijn had ik iets meer van de arry verwacht deze vond ik wat saai. Over de rest die waren gewoon minder.

 

Sorry dat ik niet meer in detail kan treden hopelijk als we dit nog een keer doen dat ik mij dan wat beter voel en dat de tempratuur wat meer meewerkt. Ook zullen mijn beoordelingen wat beinvloed zijn door dit alles.

 

Op de terug weg ben heb ik de auto tussen Den Bosch en uitrecht op een parkeer terein van een tank station neer gezet en ben een half uur gaan slapen. Het was niet langer verantwoord om door te rijden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pfoe, wat was het warm. Veel te laat naar bed en dan zo vroeg op omdat ik zo stom* ben geweest dat ik gezegd had dat ik ook naar die meeting zou komen. Ik laat een afspraak niet schieten, maar deze was misschien toch wel iets verkeerd getimed.

 

Of toch niet. Ik wat ff voor 9 bij Hans in Schijndel om samen met hem en Ruud naar Hobo te rijden. Natuurlijk waren we te vroeg. Had ik misschien toch nog een kwartiertje langer in bed kunnen blijven liggen. Nou ja, we waren er nu toch, dus dan kunnen we er beter het beste van maken. Toen Ad het licht had aangemaakt en de deur geopend had, kon er begonnen worden met de opbouw. De ruimte waar alles zich af moest gaan spelen, zag er prima uit. Er stond een mooie set opgebouwd uit AR apparatuur, de Master Slam en een Bluenote Bellavistea platendraaier. Die had ik 2 weken eerder ook al mogen bewonderen bij Haudio met de Ebony van Kraus erin, toen echter met een andere arm. Helaas stond deze speler letterlijk een beetje buitenspel. Het hele analooggebeuren speelde zich nl aan de andere kant van de audiotafel (rek) af. phonokabel was te kort.

Langzaam aan druppelde iedereen binnen en om ca half elf werd er begonnen aan de vergelijking van de verschillende phontrapjes. Eerste track, iets van Kate Bush (voor de onwetenden, geen familie van) via de Ortofon Jubilee in de M

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik sluit me geheel bij de voorgaande forummers aan. Voor mij was het de eerste keer dat ik een dergelijke bijeenkomst bijwoonde en ik vond de sfeer bijzonder prettig en sympathiek.

 

Bij de phonotrappen vond ik de Lukashek tov de Array wellicht iets minder accuraat en een tikkeltje donkerder, maar toch ook iets muzikaler. En om Ruud maar te citeren "meer gewicht". De Acoustech viel inderdaad tegen. De JK vond ik wat meer bij de Array in de buurt komen, maar de eerlijkheid gebiedt dat bij de luistersessie van de JK, zo vlak voor de lunch, in de verhitte ruimte de concentratie wat aan het wegzakken was.

 

Na de door Robbie verzorgde versnapering, was de vergelijking tussen de platenspelers interessant, echter vanwege de veranderde aanpak (niet enkele nummers op elk apparaat) minder vergelijkbaar dan de phonotrap sessie. Maar vanwege minder muzikale herhalingen wel zo prettig.

 

Ik vond eerlijk gezegd de Rega een beetje tegenvallen, na mijn eerdere ervaringen met de P25. Ik had een levendiger geluid verwacht, maar zie ook eerder gemaakte opmerkingen omtrent het gebrek aan dynamiek in het algemeen.

Ik denk ook dat de opname (van met name Nick Cave) en het enigszins wegvallen van de aandacht bij het metal nummer hierbij niet echt hielpen.

 

De 2 Linns waren duidelijk familie van elkaar. Ondanks de betere verfijning/detail door de Benz Ace op de Axis, gaf ik toch de voorkeur aan de LP 12, met name doordat de Axis wat onrustiger klonk.

 

De grote (of beter gezegd grootste) stap voorwaarts was wel de overstap naar de FatBob/SME/Ebony. Deze stak er op alle vlakken met kop en schouders bovenuit. Met name het gemak en de rust vond ik erg prettig. Maar goed, hier hangt dan ook wel een ander prijskaartje aan. Ik kan me goed voorstellen dat Kraus zo gelukkig is met deze combinatie.

 

Aangezien ik de kinderoppas op tijd moest aflossen, moest ik helaas om 3uur afhaken. De combinatie van hitte en intensief luisteren maakte dat ik toch enigszins vermoeid maar zeer voldaan huiswaarts keerde.

 

Overigens besefte ik in de auto, toen ik enkele prachtige gouwe ouwe's hoorde op de radio, dat het belang van een goede geluidskwaliteit nog altijd ondergeschikt is aan de muziek.

 

Ik wil Kraus en Hans bedanken voor het initiatief, de rest voor de prettige dag en uiteraard Hobo voor de bijzonder warme (letterlijk en figuurlijk) gastvrijheid. En niet te vergeten Robbie voor de heerlijke versnapering en o zo gewaardeerde flesjes water.

 

Ik hoop ook zeker er een volgende keer weer bij te zijn.

 

groet,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo te lezen heb ik het e.e.a. gemist, aan de andere kant heb ik ook een paar leuke gebeurtenissen achter de rug die ik ook niet had willen missen.

Ben nu ook wel benieuwd hoe mijn Roksan Phono Reference zich in dit analoge geweld had gehouden. Ik ben nl. zelf heel enthousiast over de prestaties van deze phonotrap.

Hopelijk komt er weer een dergelijke bijeenkomst, graag deze keer niet op m'n trouwdag! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Euh. Is dat ff een lel tekst geworden :blink:  :huh:  :rolleyes:  :D

Ja, het lijkt wel therapie :P:lol:

 

Desalnietemin erg leuk om te lezen jongens, jammer dat ik er niet bij kon zijn. Volgende keer misschien.

 

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook ik ben bij deze dag geweest. Ik had me er in eerste instantie niet voor opgegeven. Zoals een aantal van jullie inmiddels weten ben ik net gescheiden en nog volop bezig met mijn appartement. Dan heb je wel andere dingen aan je hoofd. Kraus had me echter overgehaald om gezellig met hem mee te gaan. We wonen vlak bij elkaar dus wel zo makkelijk en leuk. Ik besloot om toch maar mee te gaan voor de gezelligheid, en dan zou ik wel wat foto's maken als bijdrage. Achteraf ben ik blij dat ik meeging. Het was erg leuk, ik heb weer wat mensen van het forum leren kennen, en ben een ervaring rijker.

 

Allereerst wil ik, al is het eerder gezegd, de mensen van Hobo Den Bosch bedanken voor de gelegenheid die werd geboden. Ik vind het echt grandioos dat er, notabene op zaterdag, een volledige dag een demoruimte beschikbaar is gesteld met alles erop en eraan, een mooie set, koffie en frisdrank, hulp, enz. Ik wi de discussie niet aanzwengelen over import en zo, maar op dit soort detaillisten moeten we zuinig zijn.

Het viel me trouwens op dat het ondanks het hete weer een komen en gaan van klanten was op die dag, de demoruimtes waren goed bezet, en de variatie in klanten was groot. De drempel is daar niet hoog. Dit zal met het brede assortiment te maken hebben, maar ook met het verkoopteam.

 

Alhowel ik voor de gezelligheid meeging, had ik natuurlijk wel mijn oren meegenomen.

 

Het eerste wat ik kwijt moet is dat ik zo al moeite heb met oordelen na een paar minuten, maar zeker als het muziek betreft waar ik niks mee kan. Het is logisch dat mensen muziek draaien die ze zelf hebben, maar ik kan veel daar gedraaide muziek niet op zich beoordelen, alleen wat verschillen aangeven. Pas toen er een plaat met een kapel werd gedraaid ging ik voor de eerste keer rechtop zitten.

Ook het werken met steeds hetzelfde nummer is erg saai. Ik begrijp waarom, maar misschien dan niet het hele nummer draaien maar een fragment.

 

Verder was het weer heel duidelijk dat smaken verschillen, waarbij ik geloof ik

nogal afwijk van wat de meesten als goed ervaren. Veel van wat ik hoorde klonk nogal iel, met weinig laag, waardoor je wel veel details hoorde. Het neigde vaak naar scherpte waar ik nogal gevoelig voor ben. Het doet me dan pijn aan de oren. Wel hoorde ik dat de hitte en het transport van invloed kunnen zijn op de prestatie van met name de elementen. Soms had ik de indruk alsof ik naar monitoren luisterde i.p.v. vloerstaanders.

Op een gegeven moment werd de cd-speler van AR nog even als vergelijk gebruikt met een plaat van Nina Hagen. Op elpee klink die voor mij nogal matig, met allerlei vervorming, terwijl dat op cd weg was. Voor mij was de cd op dat moment favoriet, terwijl anderen toch voor de elpee kozen.

 

Ik vond het ook jammer dat er van eindversterker werd gewisseld. Volgens mij moet je zo'n set gewoon accepteren met alle voor- en nadelen en je verder alleen concentreren op wat je wilt testen. Het was echt wel een goede set die er stond. Buiten de versterker werd er ook nog gewisseld met stroomkabels en dempers onder de speakers.

Het was verder wel lastig om goed te oordelen, omdat de dag nogal lang en warm was.

 

Het was in ieder geval als geheel een geweldige dag, en hulde voor degenen die dit hebben opgezet en mogelijk gemaakt.

 

Een fotoreportage is te vinden op het volgende adres:Foto's sessie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hele mooie foto's Cock....

 

Zoals je weet ben ik het niet eens met je stelling dat we niet hadden moeten wisselen. Wil je n.l. de eigenschappen goed kunnen horen dan heb je een set nodig die dan ook verschillen laat horen. De eerste set klonk welliswaar heel mooi, maar liet volgens mij te weinig dynamiek horen. Juist met de plaat van Nina Hagen was met het brekend glas heel goed te horen wat de verschillen in dynamiek waren.

Ook merkte je op dat de Kapel het moment van rechtopzitten was. Dit was dus met de March. Ik vraag me af of je ook rechtop was gaan zitten met de AR.

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er wordt nu gesproken over dynamiek. Veel van wat ik hoorde miste qua opname al dynamiek. Daar kan de set weinig aan veranderen. En je gaat me toch niet vertellen dat de set die er stond niks kan laten horen? :)

Natuurlijk is glasgerinkel een aardige test, maar het is dan misschien wel typisch dat je op zoiets moet wachten.

Dat rechtop zitten had niets met de eindversterker te maken maar met de muziek. Ik had op dat moment sinds lange tijd luisteren het idee dat de componenten nu eens werden beproefd. Zo'n opname als Harry Sacksioni (schrijf ik dat goed?) klinkt voor mij altijd wel aardig, categorie veilig audiofiel gepingel. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zo'n opname als Harry Sacksioni (schrijf ik dat goed?) klinkt voor mij altijd wel aardig, categorie veilig audiofiel gepingel. ;)

Deze Harlekijn opname uit 1980 of zoiets laat heel goed horen wat een set kan. Op enkele voorversterkers kon je nauwelijks het karakter van de (elektrische) gitaar horen. Ook de trombone die heel zacht op de achtergroed klonk had met de ene combinatie een veel natuurlijker karrakter dan bij de andere. Op sommige combinatie was de banjo zelfs helemaal niet te horen.

 

Je kunt er niet houden, maar om nou te zeggen dat dit altijd goed klinkt..... :confused:

 

Voor mij werd het ook wel teveel. Telkens dezelfde nummers geconcentreerd beluisteren is heel vermoeiend.

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu moet je "veilig audiofiel gepingel" enigszins met een knipoog nemen, maar ik blijf erbij dat zo'n opname niet de hele set beproeft. Wel kun je verschillen tussen phonotraps horen natuurlijk, zoals in detaillering, maar dat geldt voor iedere opname.

Als je het over het karakter van die elektrische gitaar hebt, dan kun jij horen of het klopt omdat jij waarschijnlijk zult weten welk merk gitaar, welk element, welke gitaarversterker. Anderen weten dat echter niet, dus weten ook niet hoe ie hoort te klinken (hee, oude discussie). Die hebben, net als ik, meer aan Herman van Veen die later werd gedraaid.

Als ik echt een set zelf wil beproeven, dan hoor ik liever iets zoals jij ook wel meenam, met een groot orkest en een koor bijvoorbeeld. Dan kan een set echt door de mand vallen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pas toen er een plaat met een kapel werd gedraaid ging ik voor de eerste keer rechtop zitten.

Toch niet uit bewondering c.q. verbazing :o , Cock.

Ik vond het maar een levenloze/zieloze reproduktie :( en ik weet zeker dat het beter op de plaat staat :rolleyes:

Nee, zeker niet uit bewondering.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hieronder maar even het stukje dat ik in het oude/verkeerde onderwerp had gezet:

 

Ik ben inmiddels weer thuis uit een zon overgoten Den Bosch.

 

Ik heb niet de hele sessie meegemaakt, ik ben even voor 2-en afgehaakt door andere verplichtingen (en de warmte hielp ook niet echt mee).

 

De verrassing van de dag voor mij:

 

De versnappering van Robby. Wat was die lekker zeg. Zou die zijn vak van moeten maken, o ja dat heeft hij al gedaan  :P . Kan iemand me vertellen hoe zijn zaak heet? Kan ik er de volgende keer dat ik in Den Bosch ben langs.

 

Voor mij was de JK phonoversterker de prettigste om naar te luisteren. Een mooi uitgebalancerd geluid (ondanks dat de JK koud aan het werk werd gezet).

 

Voor het draaitafel vergelijk heb ik niet voldoende gehoord om iets zinnigs te zeggen, volgende keer beter.

 

Uiteraard was het ook leuk om eens wat mensen van het forum in levende lijve te ontmoeten (behalve Ruud kende ik nog niemand)

 

Hans en Hobo hartelijk dank voor deze dag.

 

Enno  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest C J

Tsjonge, wat een lellen van teksten zeg. :o:) Hebben jullie de schrijfpest of zoiets? ;):D Hele mooie fotosessie overigens Cock. Ik baal als een stier dat ik er niet bij kon zijn. :( Had een bruiloft. :rolleyes::) De volgende keer als er weer zoiets is, wil ik er zeker bij zijn. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste forumleden,

 

Op verzoek van Cqm, volgt hier mijn eertste posting ooit op een forum. Ik volg deze forum al een tijd, vooral het analoge gedeelte boeit mij de laatste twee weken. Door de prachtige analoge shows van Rick Paap en door jullie enthousiaste postings hier, heb ik besloten om een complete draaitafelset aan te schaffen die de prestasties van mijn sa-cd speler naar de kroon moet steken. Ik was afgelopen woensdag bij Henk, de specialist, geweest om een en ander te bespreken. En van Rick Paap heb ik een aanbieding gekregen. Tjaa, Amerikaanse producten zijn hier duurder dan Duitse producten ....

Henk heeft bij mij aangedrongen om mij op te geven voor deze meeting, zodat ik wat meer weet over de analoge materie. Ik zei nog tegen Henk dat ik geen expert ben. Henk thanks. Ik ben er even geweest tussen 12 en 1 uur, heb even pauze genomen.

 

Hier mijn globale indruk:

Ik luister dus niet naar de verschillende eigenschappen van een phonoversterker, draaitafel, element etc. etc., maar meer naar het geheel als je begrijpt wat ik bedoel. Ik vind dat jullie een zeer goed geoefende gehoor hebben, gelet op de recensies hierboven. Ik als leek kreeg geen "kippenvelgevoel" als 2 weken terug met de Rick Paap Show in dezelfde ruimte. Het is natuurlijk geen eerlijk vergelijk, aangezien Rick draaide met een draaitafelset van

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Rob,

 

Leuk dat je toch hebt besloten om hier wat te posten. :)

Dat luisteren naar een geheel vind ik helemaal geen verkeerde insteek. Bovendien was het erg lastig om iedere moment te weten wat er was veranderd. Ik wist het soms ook niet meer.

Ik ben benieuwd wat voor set je gaat kiezen..

Share this post


Link to post
Share on other sites
RobT heeft al Avalons.......en heerlijke risolle's pedas :rolleyes:;)

Ikzelf heb ze liever pedis.. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik werd op het verkeerde been gezet door:

Julan's Zeist Indonesische Specialiteiten

... Lumpia Vegetarische Lumpia Pangsit Lumpia Semarang

Haal jij ze in Zeist? Zijn ze dan niet koud als je thuis komt? :D Of is dat ook een typfout?

btw Had jij die DK versterker gisteren gehoord? Want hij stond in die demo ruimte beneden, en jij zei al dat die niet verkeerd was.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik werd op het verkeerde been gezet door:

Julan's Zeist Indonesische Specialiteiten

... Lumpia Vegetarische Lumpia Pangsit Lumpia Semarang

Haal jij ze in Zeist? Zijn ze dan niet koud als je thuis komt? :D Of is dat ook een typfout?

btw Had jij die DK versterker gisteren gehoord? Want hij stond in die demo ruimte beneden, en jij zei al dat die niet verkeerd was.

De DK met Marantz SA11 op een stel B&W N803S maakte heel wat meer leven dan de set boven. Zoals al eerder gezegd (ook tijdens de sessie boven), was het volgens mij ook de AR VV die het allemaal een beetje lusteloos bracht. Dat zal wel aan de temperatuur gelegen hebben. Van warm weer wordt je loom :rolleyes:;)

 

RobT, welkom op het forum. De risoles zijn voortreffelijk en het kwam goed uit dat je wat te eten hebt gesponsort, want Geerdie was bij binnenkomst al op zoek naar de vlaai die ik normaliter meebreng :rolleyes: . Deze keer dus niet, volgende keer zal ik 't niet "vergeten" ;)

 

BTW RobT, waarom deze naam en niet de naam van je zaak :confused::rolleyes: . Het is tenslotte gratis reclame ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruud, Ik ben niet van plan een versterker te kopen. Ik heb er al een. :D

Sodejuu, ik gebruik mijn winkelnaam niet, want als ik later vaker ga posten kunnen ongewensten mijn adres traceren.

Ik hou jullie op de hoogte wat voor draaitafelset ik ga aanschaffen. Vlgs. Henk moet zo'n set matchen met de overige apparatuur en kamerakoestiek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vond de Lukaschek een heel mooie pre. Wel vond ik dat deze een romig sausje over de klank legde. Wanneer je een goede draatafel hebt, kun je met verschillende voorversterkers gaan experimeteren. Van de Roksan b.v. hoor ik veel goede referenties.

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha die Robby-T

 

 

Inderdaad is de som der delen vaak meer dan de losse componenten los opgeteld, bovendien ga ik ervan uit dat in Den Bosch geluistert werd naar de verbeteringen c.q. de kwaliteits niveau t.o.v. een referentie.

 

Er zal technisch geluisterd zijn naar de diverse componenten, dus zal niet naar emotionele overdracht (kippevel) geluisterd zijn .

 

Ook is het van belang dat de totale combinatie bij elkaar past, een MF is een analitisch klinkende versterker en dat is een Lehmann Silver Cube ook , daarom is een Roksan Reference een betere keus.

 

Verder is het natuurlijk heel gemakkelijk om het een en ander uit te proberen, zoals Hans al aangaf.

 

 

MvG,

 

 

Haudio

 

 

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...