Jump to content

zelfbouw boxen


boodie
 Share

Recommended Posts

Ik zal maar beginnen met te vertellen dat ik echt een leek ben, ik heb hier een beetje op de site rondgeneust en kwam een hele hoop interessante dingen tegen, en dingen waar ik nog niet eerder van gehoord heb.

Ik zal proberen m'n vragen kort te houden. :D

Ten eerste ben ik begonnen kasten te bouwen voor m'n bestaande boxen, alleen wat smaller en wat dieper, ik dacht meer inhoud dus ook wat meer laag, verschil stelt niet al te veel voor, van 39L naar 41L, maar toch.

Toen ik daarmee bezig was begaf een van de twee laag toners (twee weg systeem, Sanyo heel oud), dus toen dacht ik die ga ik vervangen, er zaten al "nieuwe" Visaton tweeters in, dus ging op zoek naar Visaton, wel een aardig merk dacht ik.

Wilde er eerst W 170 S 8ohm in doen maar vond deze eigenlijk te klein.

Kreeg toen een blad van Visaton in handen en zag een leuke zelfbouwer staan, met als laag toon een W200 S 8ohm.

Nu wilde ik deze eigenlijk aanschaffen met in m'n achterhoofd dat ik deze speakers in ieder geval al in deze kasten ga bouwen, en later in dat andere projekt!

Probleem is dat deze speakers veel meer liters nodig heeft en bij Visaton als Bassreflex wordt gebruikt.

 

Vraag is kan dit, wat voor problemen geeft het, en wat voor buis voor reflex moet ik gebruiken, of als ik echt onzin loop uit te kramen laat het ook ff weten.

 

Ik hoop dat iemand me kan helpen B)

Link to comment
Share on other sites

Boodie,

 

Iemand die vragen stelt kraamt per definitie geen onzin uit.

 

Maar ter zake.

Ik begrijp dat je echt graag aan zelfbouw wilt doen. Ik raad je dan vooral aan om eerst eens een bibliotheek in te duiken en een boek te lezen over luidsprekerbouw. Je zal al veel opsteken wat de verschillen zijn tussen gesloten kasten en basreflexkasten, om maar de twee bekendste te vermelden. Je zal leren dat de kenmerken van een speaker deels gedefinieerd kunnen worden door de zogenaamde Thiele Small parameters. Sommige conussen zijn geschikt voor gesloten, andere voor basreflexsystemen, sommige kunnen successvol in beide ontwerpen.

Maar vooral moet je beseffen dat je niet zomaar een luidspreker in een kast kan stoppen. of een bestaande luidspreker vervangen door gelijk welke andere.

Een basreflexsysteem is heel gevoelig voor mistuning. De juiste kast afmeting, gecombineerd met de juiste reflexpijp diameter en lengte (aangevuld uiteraard door eventueel demping en vooral degelijke kastbouw) zijn essentieel.

En dan spreek ik nog niet over het moeilijkste deel , nl een goede combinatie tweeter/ mid/ bas en bijhorend filter.

Het beste boek is mijns inziens luidsprekerbouw van Vance Dickinson (is die naam juist geschreven??).

Nadat je een beetje theorie hebt doorworsteld kan je wat gaan experimenteren met de talrijke software programaatjes die je op het net wel vindt, en dan pas aan het werk.

De minste risico's als beginner loop je met een gesloten kast ontwerp.

 

Wil je al die theorie niet doorworstelen, maar toch heel graag zelfbouwen.

Hou je dan strikt aan een bestaand ontwerp. En wijzig hierin geen enkele maat en hou je aan de voorgeschreven luidsprekertypes en filtercomponenten.

 

Ikzelf heb me een hele tijd beziggehouden met luidsprekerbouw, ben dan verzeild geraakt in bouw van elektrostaten en hybride systemen, en ik heb me al goe geamuseerd en met degelijk resultaat

 

Veel succes

 

Geert

Link to comment
Share on other sites

Duidelijke uitleg van Geert :)

 

Ik wil dit nog even toevoegen,

Bij bv Speakerland,Speaker&co,Remo..bieden ze ook veel verschillende luidsprekersystemen aan die als bouwpakket geleverd worden,die kan je dan eerst uitvoerig beluisteren,het is dan wel zo verstandig om je eigen versterker en ceedees mee te nemen.

Dan kan je in ieder geval een indruk opdoen :rolleyes:

 

Neem in ieder geval de tijd er voor.

 

greetz Marco

Link to comment
Share on other sites

In ieder geval al bedankt voor de reacties

 

Ik zal eerlijk zijn, ben niet van plan om me erg veel in de theorie te gaan verdiepen, ik heb een elektronica achtergrond, en ben ook met caraudio bezig (niet al te groots), alleen maar om aan te geven dat al wel iets weet van hoe het met speakers en dergelijke zo ongeveer in elkaar steekt.

 

Ik ben in ieder geval van plan om in de nazomer de boxen te gaan bouwen uit het Visaton boek, hij heet "Starlet", en wilde me ook echt inderdaad aan de maten houden.(boek is van Juni 2000)

 

Ik wilde in ieder geval uit deze speaker de W 200 S gebruiken in mijn nu gebouwde kist, die zal dan ieder geval gesloten moeten worden, omdat ik niet echt aan de liters kom die benodigd zijn.

Kan zelf niet uit de gegevens van de speaker halen of deze ook in een gesloten kast kan.

 

Hier zou ik graag nog een antwoord op willen krijgen :)

 

BVD

Link to comment
Share on other sites

De woofer W200S is eigenlijk bedoeld voor een basreflex.

Hij kan wel in een gesloten kast maar je moet er wat betreft de diepte van het laag niet al te veel van verwachten. Met een volume van 41 liter zal het -3dB punt op zo'n 65 tot 70 Hz komen te liggen. Hoe meer demping je toevoegt, hoe hoger deze grens komt te liggen.

Het laag dat er uit komt is wel behoorlijk strak.

Link to comment
Share on other sites

Ik wilde in ieder geval uit deze speaker de W 200 S gebruiken in mijn nu gebouwde kist, die zal dan ieder geval gesloten moeten worden, omdat ik niet echt aan de liters kom die benodigd zijn.

Kan zelf niet uit de gegevens van de speaker halen of deze ook in een gesloten kast kan.

 

Hier zou ik graag nog een antwoord op willen krijgen :)

 

BVD

Dat kun je op de achterkant van een bierviltje wel uitrekenen. Wat je nodig hebt aan speakergegevens is VAS, Qt en Fs en het volume van de box in liters. Zet je meerdere speakers in 1 kast dan krijg je ook nog het aantal speakers No_Spk.

 

Voor de totale Q van de box geldt dan:

 

Qb = Qt*WORTEL((Vas*No_Spk/Vol_Box)+1)

 

Een waarde tussen de 0,6 en 0,71 geeft dan een mooie afstemming.

 

De nieuwe resonantiefrequentie van de box wordt dan:

 

Fb = Fs*Qb/Qt

 

;)

Link to comment
Share on other sites

OK jongens TANX :D , ben nog even met die formules wezen stoeien, en ik kwam op een waarde uit van Qb = 0.69 en Fb van 63 Hz.

Inderdaad niet superlaag, maar ga deze speaker in ieder geval gebruiken, ben best wel niewsgierig hoe het gaat klinken, en heb ook al besloten om dat project "Starlet" uit het Visaton boek al redelijk snel hierna ook te gaan bouwen :D

Kan dan ook mooi het verschil daar weer tussen horen, ik hoop maar dat het verschil niet al te groot is, anders ga ik daarna nog weer een andere bouwen ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...