Jump to content

Mezelf voorstellen + Geen bias rechts kanaal


Duke013
 Share

Recommended Posts

Dag allemaal!

 

Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Ik ben Christiaan, 20 jaar oud, elektrotechniek student in Eindhoven en sinds dat ik 13 ben al bezig met het zoeken naar steeds beter geluid, begonnen met een Sony mini setje.

Sinds een paar weken heb ik eindelijk het gevoel dat ik echt muziek heb. Dit is de huidige set na de vele tips van Robx (Mijn eerste serieuze set speakers (Philips 22AH495) is 6 jaar geleden naar Robx vertrokken en sindsdien hebben we bijna dagelijks contact over audioūüėÉ

1642578280_eigenset.jpeg.a1294a2f91874ab0eb23e9d42f08f49a.jpeg

Op dit moment bestaat het uit een Pioneer PD-S801 Stable platter cd speler direct aangesloten (dus zonder voorversterker) op een Sony MU-A301 eindversterker en op die eindversterker een set zelfbouwers van 50 kilo per stuk met een inhoud van bijna 100 liter. De woofers, tweeters en filters komen uit een bestaande set Philips 22AH495 waaraan nogal gesleuteld is wat betreft het filter. De middentoner is een exemplaar met een 3dB hoger rendement dan origineel om het geheel nagenoeg recht te trekken. Een paar weken terug heeft er een set JK Acoustics Optima 1 monitoren langs staan spelen en dan valt op dat de zelfbouwers bijna geen kleuring meer hebben wat nogal wat moeite heeft gekost, dat is dus mooi gelukt! Als tweaks staan de luidsprekers op spikes, zitten er zandzakken op, hangen er Stein Speaker Match achter, is het aangesloten met een ontmantelde set Symo LS-5X (aangezien ze met mantel en getwist niet klinken) liggen er onder de cd speler en versterker Bybee Quantum Signal Enhancers en staat er een Schumann Resonator aan! Zonder al deze tweaks klinkt het maar muf, met al deze tweaks is het gewoon echt genieten.

 

En toch zit er me tijdens het luisteren iets dwars. Het rechtse kanaal van de Sony eindbak blijft koud en ik heb het gevoel dat het klankbeeld altijd een tikkie naar links verschoven is en het geluid rechts gewoon net niet 100% los komt. Vervolgens ben ik gaan meten over de emitter weerstanden van het rechtse kanaal en meet ik geen bias, links wel. Links heb ik flink bij moeten regelen omdat hij daar echt te warm werd, hij zat op 14mV ipv 5mV, waarschijnlijk door de vorige eigenaar opgeschroeft om langer in klasse A te blijven hangen, wat misschien de rede kan zijn dat er rechts nu wat fout gaat want rechts zat de stel potmeter in dezelfde stand. Op de output meet ik links een normale dc offset van 24mV wat mooi binnen de marges zit, maar rechts is de offset exact 0mV wat haast onmogelijk is en weer duid op iets geks.

 

Als ik met de oscilloscoop op de uitgangen meet krijg ik op laag volume het verschil in offset mooi te zien maar valt er ook wat ruis op rondom de sinus die de versterker in gaat.

Pas op hoger volume (richting de 2 a 3 watt) valt de ruis weg. Op geen enkel moment is op het rechtse kanaal crossover distortion te zien, of dat iets uitsluit weet ik niet goed maar dat zou misschien willen zeggen dat hij op een of andere manier permanent in klasse B vast zit en speelt.

 

Er zat voor nu een limiet aan 1 afbeelding, als jullie willen kan ik in het vervolg screenshots van de scope metingen bijvoegen. Mocht het nodig zijn kan ik ook de service manual properen te uploaden.

 

Groetjes Christiaan

 

Edited by Duke013
klein foutje in versterker type
Link to comment
Share on other sites

Hoi Christiaan,  Die Sony versterker ken ik niet (en kan er ook weinig over vinden).

 

Als je technische hulp zoekt voor je versterker probleem, dan zijn hier wel wat mensen die ms kunnen helpen. maar ik zou toch ook je vragen posten op het zelfbouw forum, daar zitten de echte die hard techneuten https://zelfbouwaudio.nl/forum/ 

Voor sommige tweaks hebben ze daar wellicht niet altijd evenveel begrip (of t geeft iig wat extra discussie)

 

Btw leuk die speakers, ze ogen eigenlijk niet eens zo groot.

Link to comment
Share on other sites

Hallo Christiaan,

 

Er zitten flink wat fusible resistors rond VR-601 die gaan wel eens defect. Zoals R-616 en R-617 etc Wat ik zelf in 1e instantie zou doen, is de spanningen meten rond deze instel potmeter.  Staat op de emitter  van Q606 en Q605 wel de juiste spanningen? (61,7 61,8 volt)  Het staat mooi in de service manual. Je kunt je versterker ook naar elk reparatie bedrijf brengen. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Duke013 said:

 

1642578280_eigenset.jpeg.a1294a2f91874ab0eb23e9d42f08f49a.jpeg

Een paar weken terug heeft er een set JK Acoustics Optima 1 monitoren langs staan spelen en dan valt op dat de zelfbouwers bijna geen kleuring meer hebben wat nogal wat moeite heeft gekost, dat is dus mooi gelukt! Als tweaks staan de luidsprekers 

Groetjes Christiaan

 

Dag Christiaan,

Welkom op het forum.

Technisch gezien kan ik je niet helpen. maar de mannen van Ketelaar wel lijkt me.

Vergis je niet in de speakers van Ketelaar. Zij maken zeer fraaie speakers.

Groeten, Wil

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Duke013 said:

Er zat voor nu een limiet aan 1 afbeelding, als jullie willen kan ik in het vervolg screenshots van de scope metingen bijvoegen. Mocht het nodig zijn kan ik ook de service manual properen te uploaden.

 

Groetjes Christiaan

 

Hallo Christiaan, welkom hier.

 

Foto's plaatsen is op dit forum heel beperkt. Maar een link van een elders geplaatste foto werkt dan weer prima. Ik gebruik daarvoor Myalbum dat gaat al een hele tijd goed.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt allemaal voor de reacties!

Dan zal ik het ook eens op het zelfbouw forum proberen.

 

Tubejack, ik zal binnenkort eens meten wat de spanning over de emitters is! Dit meet ik ten opzichte van ground neem ik aan?

 

Beheer en Hans, ik zal voortaan foto's bijvoegen via een externe website, bedankt voor de tip!

Jongensdroom, jij raad dus aan om voor de Sony versterker contact op te nemen met ketelaar van JK Acoustics?

De Optima 1 is een erg fijne luidspreker, daar vergis ik me inderdaad niet inūüėĄ

En toch hebben mijn zelfbouwers de duidelijke voorkeurūüėČ

 

Ik heb Lewis Audio uit Tilburg ook een mailtje gestuurd aangezien ik daar in de buurt woon, met de vraag wat hij inschat dat het gaat kosten, aangezien ik met zo'n dure versterker en mijn geringe ervaring ook weer niet teveel risico wil nemen

 

Link to comment
Share on other sites

IK kan niet vinden over een Sony MU-X301 met Google. Wel vind ik deze

https://www.hifiengine.com/manual_library/sony/mu-a301.shtml

 

Meer een pro versterker (niets mis mee verder als het ontwerp goed is. Ik zou bv best mn eigen amp willen inwisselen voor een Crown Studio Reference)

Link to comment
Share on other sites

Oeps foutje, ik heb het aangepast! Het is inderdaad de MU-A301.

 

Hiervoor speelde ik met een Yamaha AX 900 en Translator Reflexion luidsprekers maar deze combinatie speelt gewoon echt beduidend mooier en op hoger niveau.

Blijkbaar kan pro audio dus toch voor hifi geschikt zijn.

 

Met die Crown noem je ook wel meteen iets bijzonders!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Afgelopen vrijdag ben ik met de versterker langs Lewis Repair Shop geweest.

Ook hij bevestigde dat rechts geen bias had.

 

Na heel wat meten was de oorzaak nog niet 100% helder maar het leek op een slechte afstelling.

Louis heeft het voor elkaar gekregen om zowel links en rechts weer mooi gelijk te krijgen en er loopt weer een bias stroom.

Ook wordt zowel links als rechts weer mooi even warm, eerst bleef rechts ijskoud en werd alleen links lauwwarm na een uurtje opwarmen.

 

Hij klinkt weer fantastisch (Zo klonk hij al maar het idee dat het nu goed afgesteld staat doet ook wat!)

 

Ook hebben we de THD en frequentie response gemeten, redelijk dicht in de buurt van fabrieks spec, valt toch niet tegen na 34 jaar en originele componenten.

Gemeten THD is 0.10% links en 0.15% rechts tijdens een moment opname. Het is ook afhankelijk van volume instelling etc lijkt me.

Volgens fabriek zou het 0.05% moeten zijn. Frequentie response is mooi recht en begint pas na 40kHz licht af te vallen. Zelfs 180kHz was nog duidelijk zichbaar en ongeveer half zo sterk in dezelfde schaalafstelling op de scope. Onder 10 Hz deed het rechtste kanaal het zelfs beter, daar viel links eerder af. Niet dat je er iets aan hebt maar leuk om te weten/meten.

 

Zichtbare harmonischen met een test signaal van 1kHz zitten op 50Hz (netspanning) en een kleinere op 100Hz. ook een heel kleintje op 2kHz en een iets grotere op 4kHz.

Nu werd me het verschil tussen buizen en transistoren versterkers duidelijk en waarom een groot aantal mensen de voorkeur geven aan buizen. Die hebben namelijk een sterkere eerste harmonische dan de tweede harmonische en dat is bij een transistor versterker blijkbaar andersom.

 

Al met al positief afgelopen en ik kan weer genieten!

 

Toch wil ik hem ooit misschien inruilen tegen een dikke Duson of Audio Analyse, schijnen goed te klinken.

 

Link to comment
Share on other sites

Toevoeging,

 

Het hele vreemde was dat er ondanks dat er geen bias rechts te meten was over de emitter weerstanden er geen enkele crossover distortion meetbaar was met de scope.

Hij versterkte keuring vervormingsvrij, geen vreemd sprongetje of dergelijke rond de 0 van de sinus hoe ver je ook inzoomde.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig of er ook nog het een en ander vervangen is.

Waar ik namelijk bang voor ben is dat de instel pot slecht contact maakte en dat dit met het verdraaien van de instelling weer enizins contact maakt.

Dan is het een kwestie van tijd voor dat dit weer terug komt.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...