Jump to content

advies over Element op Micro Seiki DD35


justinijmuiden
 Share

Recommended Posts

Beste Forumleden, ik ben nieuw hier op jullie mooie forum en heb mij hier aangemeld omdat ik er zelf niet voldoende kennis vergaard krijg om een gefundeerde beslissing te nemen over het aanschaffen van een nieuw element voor mijn platenspeler. Ik hoop dat één of meerdere mij willen adviseren.

 

Sinds enkele maanden heb ik een Micro Seiki DD35 en zou daar een mooi passend element op willen plaatsen. Uiteraard begrijp ik dat het kiezen van het juiste element afhankelijk is van vele factoren en zal ik het moeten doen met wat ik al heb staan aan apparatuur en een beperkt budget van +/- € 400 

 

Het is eigenlijk nergens (in ieder geval niet bij mij in de buurt) mogelijk om te luisteren naar verschillende elementen. Ik ben zelf in Alkmaar bij een hifi winkel (nee, niet bij de landelijke keten) weggestuurd met de opmerking dat ik maar op internet naar recensies moest kijken.

 

Zoals ik al heb geschreven is mijn platenspeler een Micro Seiki DD35 met MA-505 arm, hierop zit een basis element AT 3600L met een upgrade stylus (Black Diamond nude elliptical van Analogis), best leuk maar ik hoop dat het beter kan. Ik heb deze upgrade gekocht bij Dacapoaudio.com en was verrast door de hoeveelheid detail die ik hiermee te horen kreeg in vergelijking met de standaard stylus. Omdat die € 30 voor deze upgrade mij zoveel plezier gaf, denk ik dat er nog wel meer aan detail te winnen is. Het aanbod is echter heel groot en er is zoveel om mee rekening te houden dat het voor mij als audio leek een beetje duizelt. (compilantie, ohm's e.d.) 

 

Element uitlijnen is leuk werk en alles netjes instellen lukt prima met een op maat geprinte Bearwalt protractor via Vinyl Engine maar met de afstelling van de antiskating loop ik vast omdat de arm geen duidelijke instelling heeft en helaas is deze arm op de DD35 niet in hoogte te verstellen zover ik heb kunnen zien.

 

Ik heb een oude maar prima werkende NAD 314 versterker met een ingebouwde MM phono versterker maar heb ook een Cambridge Audio 640P die zowel MM als MC elementen aankan. (vraag; bij een MM element gebruik ik dan de NAD of kan ik beter kiezen om dit via de Cambridge Audio te laten lopen)

 

Qua muziek speel ik eigenlijk hoofdzakelijk jaren 70 en 80 (mijn jeugd), waarvan ik nog ongeveer 100 platen had liggen en nu aanvul met 2e hands. (veel pop, rock en zeer weinig Jazz en klassiek) 

 

Voor speakers gebruik ik op dit moment mijn soundbar (Philips Fedelio B5/12), ik weet dat jullie hier waarschijnlijk om lachen maar ik ben inderdaad ook op zoek naar een andere oplossing hiervoor. Helaas geen plek voor vloerstaanders en kleinere speakers zouden boven op een hoge wandkast moeten staan (niet ideaal dus)

Hierdoor luister ik heel veel via mijn koptelefoon (Sony WH-H900N) via Aptx HD bluetooth.

 

Inmiddels heb ik bijna overal JKE hifi kabels op maat gemaakt tussen/op en aan zitten.

 

Ik twijfel dus tussen een mooie MM of een basis MC element, via internet (en o.a. dit forum) is mijn interesse gewekt voor VM540ML, VM95ML of SH, AT33EV, OC9XEN, 2M-BRONZE maar er zijn vast wel andere leuke opties.

 

Ik hoop op leuke reacties.

Met groet en bedanktjes vooraf, Justin

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Welkom op dit forum. Ik ben er ook nog niet zo lang. Van belang is hoe zwaar je arm is om te weten wat voor element erin kan. Hoe zwaarder de arm hoe minder compliant het element moet zijn en vice versa. Er zijn er hier vast die daar informatie over hebben. Ik zit helaas niet in de Micro Seiki platenspelers. Wat ik je wel wil meegeven is om het belang van een goede phonotrap niet te onderschatten zeker als je terecht komt in de wat meer serieuzere platenspelers en elementen. Een ingebouwde phonotrap in een NAD versterker zal op een bepaald moment een anker zijn in de weergave.

Link to comment
Share on other sites

De ingebouwde NAD phono voorversterker ken ik niet, maar de CA 641P is voor zijn geld een prima ding. 
 

de MA-505 is een arm waar vrij veel elementen prima in kunnen qua arm massa, dus uiteindelijk zal je smaak doorslaggevend zijn. Persoonlijk zou ik met dit budget voor een goed MM element gaan, omdat een MC ook hogere eisen stelt aan je phono voorversterker en de CA daar niet de uitgelezen keuze voor is. 
 

Gezien je budget zou ik in ieder geval voor een FineLine of Shibata naaldslijping gaan. Deze zijn beter qua weergave en slijten beduidend minder dan een elliptische of conische naald. 
 

succes met je zoektocht!

Link to comment
Share on other sites

Om een lang verhaal kort te maken..Voor een MM zou ik kiezen voor een Goldring 1042 en voor MC een Denon 103...En daar kan je nog heel lang mee vooruit na een aantal upgrades van de rest van je spulletjes.🙂

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de snelle reacties.

 

Na het lezen van diverse fora, de reacties en het advies van Roots voel ik zelf het meeste voor een MC element.

De Denon 103 lijkt mij wel aantrekkelijk, er is daar overigens ook nog een 'R' versie van, is dit een betere keuze?

Ook had ik een mooie recensie gelezen over een AT33EV en een Ortofon Quitet Blue, wat denken jullie hiervan als keuze alternatief?

Deze 2 vind ik er gewoon veel mooier uitzien 😇 als de Denon en worden ook lovend beschreven.

(Uiteraard zijn de looks ondergeschikt aan de kwaliteit)

 

Echter denk ik dat jullie mijn CA 640p tekort vinden schieten als MC phono voorversterker.

Wellicht kunnen jullie mij ook adviseren wat daar wel een mooie optie voor zou kunnen zijn.

Een betaalbare 2e hands vind ik geen probleem want als het goed is houd z'n voorversterker zijn waarde.

Wellicht is een SUT wel te combineren met de bestaande situatie om mee te beginnen? (ik heb helaas ook een ruimte probleem)

Misschien is er op dit forum iemand die iets heeft liggen dat geschikt voor mij zou kunnen zijn?

 

En als laatste misschien een brutale vraag; Is er iemand die openstaat om eens van gedachten te wisselen over bovenstaande en waar ik eens naar High End systeem kan luisteren? (zonder dat het in een winkel situatie is waarbij verkopen het hoofddoel is)

 

Link to comment
Share on other sites

Als je serieus vinyl wil gaan draaien, dan zou ik een plan van aanpak maken in welke volgorde je wil gaan upgraden. In jouw geval zou ik beginnen met een paar goede luidsprekers, omdat je via een soundbar überhaupt geen oordeel kan vellen. Persoonlijk zou ik het als volgt doen:

 

andere luidsprekers voor ca. 250,- 

element van ca. 150,- 

 

en dan eerst maar eens lekker genieten, want de sky is de limit. 
 

overigens mag je hier ( noordwest Overijssel ) best een keer komen luisteren als de afstand geen bezwaar is. Inbouwen en afstellen element mbv een oscilloscoop kan ik eventueel ook wel mee helpen. 

Link to comment
Share on other sites

Duclaasie, dank voor je snelle reactie maar ik sta open voor een grotere stap dan wat je nu voorstelt.

Volgens mij verdient mijn platenspeler een beter element en als het noodzakelijk is om te investeren dan is dat altijd ter overweging.

De platenspeler die ik voor de Micro Seiki gebruikte was een Denon DP-300F deze heeft een ingebouwde phono pre maar kan natuurlijk ook de Cambridge Audio gebruiken, hij wordt daardoor nooit overbodig.

Ik ben niet geheel nieuw in het vinyl (ik wordt dit jaar 60 en mijn eerste platenspeler kocht ik toen ik 16 was) maar heb mij nooit bezig gehouden met de verfijning die ik nu zoek en daarbij wil ik het graag goed doen.

 

Zoals ik al schreef ben ik mij bewust van de beperking van mijn overigens fraaie Philips Fidelio soundbar (met subwoofer en satellieten) en de mogelijkheid om stereo luisteren in te schakelen. Als ik behoefte heb aan intensief luistergenot dan luister ik via mijn koptelefoon, de soundbar is meer voor de achtergrond muziek.

Is het werkelijk dat ik voor 250 euro een beter geluid ga krijgen dan de soundbar die rond de 1000 euro heeft gekost?

Zelf zat ik meer te denken in de richting van de KEF 50LS Meta en dan gaan we al over de 1.000 euro.

Ik twijfel over luidsprekers omdat deze bij mij thuis op een ruim 2 meter hoge kast zouden moeten komen te staan en dan zal een goed positionering niet haalbaar zijn en moet er altijd een compromis worden gemaakt.

Er staat op mijn zolder kamer nog een mooie vintage set Canton Plus S met een Plus C subwoofer, deze set hebben we geprobeerd in de woonkamer maar was zonder sub kwalitatief minder dan de soundbar met sub en ruimte voor 2 sub woofers kreeg ik niet van mijn vrouw 🙄 

De sub van de soundbar is draadloos en kan helaas niet aan iets anders aangesloten worden.

 

Een keer langskomen en eventueel hulp bij het inbouwen van een element is een mooi aanbod dat ik zeker niet zal afslaan, bedankt.

De afstand is zeker geen bezwaar. Ik zal zodra de tijd daar rijp voor is contact met je maken.

 

Link to comment
Share on other sites

Poeh, zonder luidsprekers goed te kunnen plaatsten wordt het sowieso een lastig verhaal. Uiteindelijk zijn luidsprekers en akoestiek namelijk zeer bepalend. 
 

wanneer de hoofdtelefoon primair wordt gebruikt voor echt even luisteren dan is een investering in element de belangrijkste op dit moment. Als je perse naar MC wil dan is bijvoorbeeld een Trigon Vanguard een mooie Phono voorversterker. Heeft voldoende mogelijkheden voor het afsluiten van het element. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden, zoveel dat het tot complete keuzestress kan leiden 😛

Link to comment
Share on other sites

Haha, juist vanwege die keuze stress heb ik mij hier aangemeld. gedeelde stress is halve stress.

 

Zie overigens net op marktplaats een Rega Fono MC staan met een vraagprijs van € 275,00

Niet overhaasten (Mijn vader zei; think twice, spend ones)

 

Op termijn (als het laatste kind de deur uit is) ga ik een luisterkamer inrichten.

 

Als jullie (en dan denk ik aan meer dan één) denken dat ik beter met MM verder kan gaan dan zal ik mij wat meer verdiepen in de Goldring 1042

(maar ik kan nooit kiezen uit slechts 1 keuze)

Link to comment
Share on other sites

Ik zou voor Roots advies gaan namelijk een Goldring. Die oude armen lijken toch allemaal een beetje ontworpen met een MM in het achterhoofd. 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Ik zie zojuist een Trigon Vanguard te koop voor €249 bij Studio Alkmaar. Misschien toch naar MC met een DL 103? Voor mij is het horen van de kleine details op vinyl het plezier van het platen draaien. 

Edited by justinijmuiden
Link to comment
Share on other sites

In dat geval is die Goldring een veel betere keus..Heeft ook een veel betere naald dan de rest..Moet wel goed afgesteld worden, maar dat heb je onder de knie begrijp ik....En toch zeer muzikaal...Een 103 is ook zeer muzikaal(anders), maar dan moet je weer naar een goede MC pre, en minder resolutie(naald).

Link to comment
Share on other sites

Goldring 1042: €367

Denon DL 103 €299 + €249 of €275: €448-€474. Misschien nog een Shiit mani (tubejack) overwegen.

 

Mijn hernieuwde vinylhobby is in 2008 begonnen met een Technics SL Q3 à €75 euro incl. € 90 euro voor een NAD PP2 aangesloten op een Philips LX8000SA HT (2003: ik meen ca. €1000 en die doet het nog steeds; de Technics en de NAD overigens ook) en veel 2dehands vinyl gekocht. Maar voor je weet, ben je snel duizenden euro's kwijt aan deze mooie hobby. Dus bezint, eer ge begint. 😉 

Edited by Vinyl_Fuchs
Link to comment
Share on other sites

Justin welkom op dit forum.! 🙂  Ik vind het jammer dat forumlid Sodejuu nog niet heeft gereageerd, er is veel kennis hier,  maar hij heeft zich echt gespecialiseerd in analoog. Wellicht doet hij dan nog. 

 

Een aantal van de genoemde cartridges in je 1e bericht klinken  "helder".   De nieuwe Schiit Mani 2 is technisch goed maar ook helder. Als dat je smaak is prima. Na lang luisteren vind ik het zelf,  té helder.  Verder is het afstellen van cartridges zoals een Goldring 1042 lastig. Ik speel nu met zijn goedkopere broer de 1006, maar dat vond ik door de vorm van de cartridge een heel gedoe.  Gelukkig kan ik op met mijn Technics draaitafel van alles en nog wat instellen zoals de hoogte van de arm.  Heel precies kunnen afstellen, is gewoon nodig, bij meer geavanceerdere naald vormen zoals bij de Goldring 1042. Anders loop je het risico dat je, je LP's beschadigd met zo'n naald. 

 

Groeten, Jack 🙋‍♂️

  

 

 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Moet ik nog reageren? Allé dan. 

Allereerst, gefeliciteerd met je speler en met je lidmaatschap hier. Ik heb nog niet zo vaar een MA-505 op een DD35 gezien, maar het bestaat dus. De MA-505 is echt een geweldig goede arm die een mooi element verdient. Op een DD35 kom je meestal een MA202, MA707 of CF-1 of CF-2 tegen. Die MA-505 is dus uitzondelijk

 

Ten eerste, welke muziek heeft je voorkeur?

Wat is je budget? 

Waar bestaat je set verder uit?
Welke klankkleur geniet je voorkeur: open/fris, warm, rond/zoetig, donker, fris?

 

Dit zijn eigenlijk altijd mijn standaard vragen. Een hoop zijn er al beantwoord. Je hebt zelfs al een aantal kandidaten genoemd. Ik zou als ik jou was GEEN MC kiezen. MC wordt pas echt leuk als je toch in een hoger segment zit (ook met je set). Een DL103 kan dan wel, want die klinkt toch meer als een MM en qua oplossing komt ie ook niet veel verder. NAdeel is dan wel dat je een goede phonotrap nodig hebt.

Van de andere elementen zijn de AT540M en AT-VM95ML aanraders. De SH van laatst genoemde zou ik niet nemen. Hij is de meerprijs niet waard en je moet het element anders afstellen dan gewoon recht,vanwege die Shibata naald. ML (Micro Line) wind ik beter. Het is trouwens en doorontwikkeling van de Shibata.

En nu ga ik vast weer mensen tegen het zere been schoppen: alle Ortofon elementen uit de 2M reeks zijn RUK² (= ruk in het kwadraat). Ze klinken niet en voor hetzelfde geld of minder, is beter te krijgen

Ik zou in je prijsklassen ook de nieuwe Sumiko elementjes mee willen nemen (Reinier, Olympia en Moonstone). Ik vind het erg goed, iets warmer dan neutraal klinkende elementjes die alles goed aan kunnen. Andere opties vind je in de MP reeks van Nagaoka (MP150-MP200). Die zijn op dit moment niet leverbaar, maar ik weet uit zeer betrouwbare bron dat dat hooguit nog een maand of 2 a 3 zal duren.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb zowel met verschillende AT 95’s en de Nagaoka MP 200 gespeeld (beiden door Sodeju geïnstalleerd). Persoonlijk zou ik dan toch de Nagaoka adviseren. Klinkt erg goed voor betaalbaar geld. Ik vind een AT toch iets te zakelijk. 
 

En nu we het er toch over hebben:  is het niet zo dat de Goldring dezelfde motor gebruikt als de Nagaoka?

 

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Ik geloof het gelijk Jack. Ik vind zelf de MP 200 absoluut niet te (!) warm - net een beetje in mijn oren.  De MP 200 van mij komt op de TD 150 en de Soundsmith gaat dan naar de TD 321. Ik ga mijn nieuwe auto inrijden om Roger de elementen te laten plaatsen. 

Link to comment
Share on other sites

Ik ben aangenaam verrast dat er zo enthousiast gereageerd wordt (misschien niet echt enthousiast maar in ieder geval wel serieus 😀), bedankt.

De reacties zijn divers en het is lastig om overal een reactie op te geven.

 

Volgens mijn bescheiden mening werd de Micro Seiki DD35 altijd geleverd met een MA-505 arm. Na de opmerking van Sodejuu ging ik wel twijfelen en heb de foto's op google vergeleken. Het is wel een afgeslankte MA-505 uitvoering zonder de hoogte verstelling. Ook lijkt het mij lastig om in de DD35 een andere arm in te monteren omdat e.e.a. met de knoppen voor de bediening is gekoppeld. Ik heb voor deze uitvoering gekozen vanwege de automatisch lift aan het einde van de plaat (ik val makkelijk in slaap op de bank met een muziekje na een werkdag van 12 tot 14 uur, had je maar geen baasje moeten worden zegt mijn vrouw dan)

 

De vraag over mijn muzikale voorkeur had ik al een keertje benoemd maar schrijf het hier met liefde nog een keertje; Qua muziek luister ik eigenlijk hoofdzakelijk jaren 70 en 80 (mijn jeugd), waarvan ik nog ongeveer 100 platen had liggen en nu aanvul met 2e hands. (mijn muzieksmaak is erg breed en heb eigenlijk van alles wel wat, veel pop en rock en zeer weinig Jazz en klassiek) Dit kan ik aanvullen met de opmerking dat ik liever naar studio opnamen luister, vaak vanwege de mooie detaillering die hierin zit. Life muziek waar het publiek een rol speelt vind ik vaak storend. (Er is overigens een gratis toegankelijke platenbeurs in het Telstar stadion a.s. zondag 12 juni van 10.00 tot 17.00 uur, slechts 3 minuten lopen van mijn huis)

 

Dan een uitleg over mijn budget. Bij de vraagstelling heb ik een bedrag genoemd van +/- € 400,00, dit is meer indicatief bedoeld. De manier hoe ik soort van gedwongen ben om naar muziek te luisteren rechtvaardigt niet dat ik grote investeringen doe. Het is lastig om in onze woonkamer een ideale speaker positionering te realiseren (zie ook bovenstaand). Dit is de reden dat ik vaak met een koptelefoon luister. Het stereo effect, de detaillering en de helderheid is dan vaak groter dan via speakers (tenzij ik het mis heb). Mijn steven is naar beter dan dan gemiddeld, noem het maar Mid End (maar daar bestaat geen forum voor). Als ik voor een paar honderd euro meer een veel betere keuze kan maken dan is dat geen probleem. Voor 2e hands apparatuur sta ik ook open, ik zie dit als een investering voor de lange termijn maar het is ook goed mogelijk om het weer te verkopen voor een volgende stap en als het van goede kwaliteit is behoud het als het goed is ook zijn waarde.

 

Wat ik dus eigenlijk zoek is een warm maar toch helder en gedetailleerd geluid zonder dat het schel wordt. Scherpe 's' klanken (sibiliance) zijn bij het luisteren via een koptelefoon echt irritant. Dit was de reden waarom ik de Ortofon Quintet Blue en de AT33EV had genoemd (mijn info komt van reviews en diverse fora).

Het erg kritisch afstellen van de Goldring 1042 schrikt mij een beetje af (geen VTA op de DD35) en ook wat ik over de Denon 103 lees (zware arm, hoge naald kracht en compliance) vind ik een twijfel. Voordat ik mij hier heb aangemeld wilde ik voor de Nagaoka MP 110 gaan maar omdat die niet leverbaar bleef ging ik verder zoeken en zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik vind de reactie hier op dit forum wel erg prettig. Wachten op de Nagaoka als dat voor mij de beste keus is vind ik natuurlijk geen probleem.

 

Ik heb overigens ook staan; Denon DP300F, Dual 506, 2x Sony PS 212A en een plastic goedkoop JVC ding waarvan ik het type niet weet. Als onze jongste zoon de deur uit gaat dan ga ik een luisterkamer inrichten waar ik wel speakers kan plaatsen (te beginnen met oude nostalgie en nooit heb kunnen wegdoen; Canton Plus S en Plus C). Wellicht schuif ik dan de NAD versterker en Cambridge Audio dan wel door en is er ruimte voor verbetering op de huiskamer set.

 

Sorry, ik ben wat langdradig maar ik wil jullie graag zo goed mogelijk informeren.

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

De recensie van Sodejuu heb ik eerder gelezen en heeft mij in eerste instantie voor de MP110 doen kiezen. Nu kom ik echter weer terug bij de Nagaoka elementen, dat moet voorbestemd zijn. Ik denk dat ik een paar maanden wacht op de MP200. Mocht deze in de tussentijd exorbitant in prijs zijn gestegen dan wordt het een MP150. De hoogte blijft een verrassing, mijn AT3600L is 17 mm hoog. 

Edited by justinijmuiden
Link to comment
Share on other sites

Nagaoka MP200 is echt een mooi element hoor. Je gaat er veel plezier aan beleven. De MP110 is toch meer een instapper. Ik heb hem op zolder gehad. Mooi element maar het kan echt wel een flink aantal slagen beter. Alle waarde naar zijn geld. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...