Jump to content

Verbijsterende ervaring met luidsprekerkabel


Francois
 Share

Recommended Posts

Ik had ook al een abonnementje op Danny's Joetjoeb kanaal en met veel interesse zijn "research" projecten en handeltje bekeken.

Waar de producenten overgaan op El-Cheapo componenten of gewoon steken laten vallen komt Danny langs om de zaak te fixen met een upgrade kitje die je evt. bij hem kan bestellen maar je kan natuurlijk ook het idee overnemen en tumbs-up geven op zijn kanaal zodat hij nog een paar cent vangt van Youtube.

Maar deze man weet echt kwaliteit toe te voegen met goede onderbouwing en tips.

 

MIjn tip:   zo nu en dan je kabel opnieuw aansluiten met vers aanstrippen en oud koper afknippen.   (oei daar gaat weer 100 euro van je dure kabel  🙂  ) 

Verder maak eens een keer je speaker open.   Ik schrok me kapot met mijn B&W speakers.   De aansluit terminals banaan stekker bussen en z.g. borgmoeren met verbinding naar het scheidings filter zaten gewoon los (misschien iets te vaak vers aangestript en opnieuw aangeloten)   maar (klem/druk) contact was op zijn minst slecht/vals te noemen. Heb hier een harde soldeer verbinding van gemaakt. 

 

Je kan slechte verbindingen opsporen met speciale test audio tracks  (Testsignal fur Kabelcheck van Stereoplay Hortest-CD    (sorry ik kan de umlauts 2x niet vinden) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Of een QWERTY International toetsenbord gebruiken, dan dubbelt de "-toets als trema/umlaut. Door ze tweemaal te drukken krijg je het aanhalingsteken. Door " gevolgd door een klinker krijg je die klinker met twee puntjes erboven: ä ë ï ö ü

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Bloom said:

Of een QWERTY International toetsenbord gebruiken, dan dubbelt de "-toets als trema/umlaut. Door ze tweemaal te drukken krijg je het aanhalingsteken. Door " gevolgd door een klinker krijg je die klinker met twee puntjes erboven: ä ë ï ö ü

Dat doet ie idd als je knoppenplank op US International staat. Ik kan daar niet aan wennen. Een toets moet gelijk het teken gevn als je erop drukt. Dat 2x drukken voor een " is ronduit ruk). 

Daarom staat mijn knoppenplank standaard op "US Keyboard".

 

BTW, In NL gebruiken we meestal een US knoppenplank. Er is ook een NL QUERTY knoppenplank en je kunt je keyboard ook op NL zetten, maar dan verschuiven er een aantal tekens: qwerty-nl.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja, helaas is men bij QWERTY nogal karig geweest met het aantal mogelijke codes. Dit is bijvoorbeeld een Belgisch AZERTY layout onder Linux:

900px-Belgian_Linux_keyboard.svg.png

En voor de volledigheid een QWERTY US International toetsenbord:

900px-KB_US-International.svg.png

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Francois said:

Iets zegt mij dat het oorspronkelijke topic behoorlijk zoek is geraakt.🤣

 

 

 

Met scheiße Umlauts  ü  ö  klinkt het Duits net even iets warmer en natuurlijker. 

Als we het over de "ß" hebben dan klinkt dat als een dure luidsprekerkabel en "ss"- meer als een goedkope bouwmarkt kabel.       

 

(Zijn we weer on-topic en hoeft de modder-eter niet in te grijpen ....  🤭)  

 

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad wat uit het roer gelopen hier.

 

Zelf heb ik ook geëxperimenteerd met diverse luidsprekerkabels. Van simpele gewone 4mm ofc naar de cs122, naar een mit met de beroemde kastjes (verschrikkelijk), de d352 tot nu de audioquest rocket 88 biwire. Elke kabel is minimaal een maand in de set geweest, gewoon omdat het echt moet inspelen,  en je de kabel goed leert kennen. De mit was echter korter in de set, die maakte het laag erg onrustig, warm en rommelig. In mijn set kwam dat echt niet goed.

 

Die cs122 klonk vooral te fris, de d352 wat te warm, maar die had in mijn setup van de v/d hul's de voorkeur. De eenvoudige ofc 4mm miste domweg openheid in het midden en resolutie. De Audioquest was in mijn set op afstand de beste kabel, met de kanttekening dat ik wel wat kleine tweaks heb gedaan om het tophoog ietje meer afgerond te krijgen. Anders was het net ietsje te fris.

 

Ik heb ook de XLS Encore van GR research (versie met het betere filter), uitgebreid bij een maatje van me beluisterd. Nog steeds diep van onder de indruk. Danny weet wat hij bouwt, een waanzinnig goede speaker voor een bescheiden prijs. Ja hij noemt man en paard in zijn video's. Gelukkig, en hij weet absoluut waar hij over praat. Zeer deskundige techneut...

Het is voor fabrikanten helemaal geen probleem om in de luxe klasse topspul te bouwen. Maar de marge is te vaak belangrijker dan het eindresultaat.  En daarom heeft Danny zoveel werk. 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Nico H said:

Ik heb ook de XLS Encore van GR research (versie met het betere filter), uitgebreid bij een maatje van me beluisterd. Nog steeds diep van onder de indruk. Danny weet wat hij bouwt, een waanzinnig goede speaker voor een bescheiden prijs.

 

Heb nu wat meer filmpjes van'm bekeken. Wat de man doet is domweg goede engineering volgens de regeltjes. Hij gebruikt goede, maar geen exotische, componenten en ontwikkeld goede filters (aan de plaatjes te zien).

 

Alles was in de jaren tachtig al bekend en toen hebben ze het in handzame computer programma's gestopt. Elektuur heeft in der tijd ook alles in twee boeken gepubliceerd. Als je die netjes volgt kom je tot een goed resultaat.

 

Een mooi voorbeeld is de Sony, waar hij het al oude en vaak over het hoofd geziene filler driver concept toepast. Da's ervaring.

 

Dat de groten dat niet doen, tsja. Het principe van economische groei is nu eenmaal op inflatie en mode gebaseerd. Niet op technische en bouwtechnische kwaliteit of een lang leven.

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 3-6-2022 at 11:44, Tubejack said:

Ik kijk al langer naar filmpjes van Danny van  GR-Research.  Aan de foto's te zien, schat ik in, dat hij in ieder geval een groot deel van zijn  leven met luidsprekers bezig. En weet -zover ik kan beoordelen- waar hij overpraat.  Dat, dat niet altijd met "gejuich" wordt ontvangen en dat er hier en daar fabrikanten en eigenaren zijn die zich wellicht op hun teentjes getrapt voelen, snap ik. Maar ik hecht er als techneut en muziekliefhebber veel meer waarde aan, dan wat de meeste recensenten schrijven. 🙋‍♂️

 

On-topic kabels kunnen weldegelijk  verschil maken in sommige situaties 

 

Door dit filmpje ben ik eens opzoek gegaan naar een gevlochten kabel.

Ik wil dat wel eens proberen ook al gebruik ik maar 1M speaker kabel.

Ik ben toen op de  TaGa Platinum - 18 kabel uit gekomen. 

Ga ik toch eens een paar meter van bestellen. Ik ben benieuwt 

 

Link to comment
Share on other sites

Gevlochten kabel werkt idd prima. Jaren geleden al goede ervaringen gedaan met InAkustik. Die vond ik neutraler dan bijv de Kimber TC (iets te veel hoog nadruk). Die Taga kende ik nog niet, maar het zou me niks verbazen als zij de kabels voor InAkustik maken.

 

Later merk je dat die gevlochten dingen toch hun beperkingen hebben, maar voor beter moet je helaas dieper in de buidel tasten.

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, Sodejuu said:

 Die vond ik neutraler dan bijv de Kimber TC (iets te veel hoog nadruk). 

 


Ik ken de Kimber 4 TC LS kabel goed. Ik zou hem toch eerder “ietwat slanker”  noemen Roger.  Er is inderdaad beter dan de gevlochten Kimber kabels.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, kappa7 said:

Tot nu toe is het lastig om een distributeur te vinden, ik had deze gevonden maar die heeft deze kabel niet meer op voorraad.

En ik heb maar 2M nodig.

 

Ik heb nog twee gevlochten luidsprekerkabels liggen. Elk 90 cm lang. Aan een kant schroefklemmende banaanstekker aan de andere kant vergulde vorken. 40 verzilverd koperen massieve draadjes van 0,125 mm2 (samen 2x 2,5 mm2).

Die kun je lenen om te proberen. Mocht het iets voor je zijn, dan kun je ze overnemen.

Link to comment
Share on other sites

Inmiddels heb ik een gevlochten kabel gevonden voor een redelijke prijs.

Het is een 24 aderige kabel geworden met 12 darden per string.

Bij passende banaan stekkers gevonden en nu maar wachten tot het geleverd gaat worden.

Wel ga ik de speaker zijde opdelen in een Bi wire opstelling.

Ik ben benieuwd wat dat gaat brengen ten opzichte van de huidige skyline kabel.

Link to comment
Share on other sites

Heb nu ook Bi-wire maar dan met 2 gelijke kabels.

Het gaat er juist om dat ik eens met een meeraderige kabel wil experimenteren die geweven is.

Ik heb dan nu een Kimber 12TC clone gevonden wat waarschijnlijk wel de zelfde afschermeigenschappen heeft door de manier van vlechten die het zelfde is. Verder verwacht ik dat deze klankmatig niet veel onder zal doen voor een echte Kimber. Het is gewoon OFC koper en dat is voor een kabel natuurlijk gewoon prima. Verder verwacht ik er niet heel veel meer van. 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...