Jump to content

MONO event in Hoek van Holland


Arden
 Share

Recommended Posts

  • Members

Ik kreeg net het bericht dat Carl het niet gaat redden, die is nog aan het bijkomen van de griep.

Eentje minder dus.

 

Nu nogmaals de oproep, iemand die Fonzy op weg kan helpen?

 

En als laatste voor nu nog even een kleine teaser met de set-ups zoals ze nu staan te spelen...

 

 

IMG_7120.jpg

 

 

De set-up voor het mono-geweld...

 

 

IMG_7079-1.jpg

 

 

De relax-room...

 

 

IMG_7119.jpg

 

 

En de koffie/O.H ruimte...

 

Het wordt sowieso een drukke dag, met ook nog wat bijzondere, speciale gasten, maar daar zeggen we lekker nog even niets over!

Link to comment
Share on other sites

Ja, mijn OV-reistijd steeg de pan uit vanwege een onderhoudsomleiding op het treintraject, dus ik heb niet kunnen komen. De mooie jazz platen van Cock ken ik natuurlijk goed. Was natuurlijk wel benieuwd naar wat Beatles en Rolling Stones muziek in mono. The Beatles waren groot fan van mono heb ik eens gelezen. Hoe de popmuziek eigenlijk  'in den beginne' werd geconsumeerd. Ze hebben zich toch goed kunnen aanpassen tijdens hun carrière.

Link to comment
Share on other sites

Vooruit dan, een tipje van de sluier maar zal vast niet door iedereen zo ervaren zijn.

Wat wel gezegd moet worden is dat ik persoonlijk Jazz wel even kan aanhoren maar geen liefhebber ben.

 

Na Audio Freak te hebben opgehaald zijn we de reis naar het hoekje van holland begonnen.

Heerlijke koffie onderweg en gevulde koeken maakte de reis ontspannen en ging lekker snel, we hebben namelijk altijd veel gespreksstof onderweg en dan vliegt de tijd.

Aangekomen stond Marco ons al op te wachten en zijn hartelijk verwelkomt.

Bij binnenkomst stond de set al te spelen en kwamen de eerste klanken je al tegemoet.

3XI1G9C.jpg

 

Natuurlijk gelijk gaan luisteren en hoewel ik me niet eerder in de monolarij heb verdiept was er toch zeker ruimte te horen in de weergave.

Bijzondere is dat de plaats waar je gaat zitten niets uitmaakt

Overall is die ruimte hoorbaar ook naast de speakers.

Een bijzondere ervaring die echt leuk is om mee te maken.

Maar na een nummer of wat en een half Stones nummer had ik het kunstje wel gehoord en ben boven naar de cinema gegaan waar het onderstaande stond opgesteld.

nEgrdED.jpg

Deze set ondanks dat het zeer indrukwekkend oogt was de weergave vooral wat platter maar wel weer in stereo en heb rustig alleen op de bank naar wat CD kunnen luisteren.

Wel even prettig om gewoon relaxed op de bank te zitten en gewoon muziek te horen.

Even later kwamen Marco en Onno ook binnen en begon de discussie over de speakers en dat die toch wel tegen vielen.

Wel even wat Yellow opgezet en dan hoor je wat die dingen dus wel kunnen en dat is best leuk.

Na een bak koffie weer beneden wat geluisterd en was het mono evenement over gegaan in het Cok monoloog evenement die duidelijk op zijn spreekstoel zat en honderduit vertelde over av alles en nog wat, daar kan ik dan weer uren naar luisteren. Altijd interessant om naar zijn ideeën te luisteren. Dit afgewisseld met weer een mooie Jazz plaat.

Op een gegeven moment was het voor Cok koffie tijd en heeft Marco wat muziek opgezet en dat was echt even genieten.

Even geen Jazz meer maar gewoon wat Blues en het wat betere gitaarwerk. is toch echt meer mijn ding en laat echt prima horen tot wat een dergelijk top set toe instaat is.

 

Helaas moesten Onno en ik door naar een volgende afspraak en zijn tijdig van het feest vertrokken.

Wel heb ik weer mooie dingen gehoord en gezien, leuk om weer eens bij te praten en heb zowaar weer een gezicht bij een naam kunnen voegen, Leuk om Vinyl_Fuchs ook eens gezien en gesproken te hebben.

 

 

 

 

 

Edited by kappa7
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Ivan10 said:

Ja, mijn OV-reistijd steeg de pan uit vanwege een onderhoudsomleiding op het treintraject, dus ik heb niet kunnen komen. De mooie jazz platen van Cock ken ik natuurlijk goed. Was natuurlijk wel benieuwd naar wat Beatles en Rolling Stones muziek in mono. The Beatles waren groot fan van mono heb ik eens gelezen. Hoe de popmuziek eigenlijk  'in den beginne' werd geconsumeerd. Ze hebben zich toch goed kunnen aanpassen tijdens hun carrière.


Hoe herkenbaar. Zodra je het lot in handen legt van de NS dan gaat het opvallend vaak mis. Gewoon eigen ervaring. 

Link to comment
Share on other sites

“Round up the usual suspects”.

Dat ging deze keer toch minder gemakkelijk dan gewoonlijk. Er waren veel van de gebruikelijke verdachten , weliswaar om heel uiteenlopende redenen, ditmaal afwezig. Uiteindelijk waren er 9 aanwezigen op het mono-event in het altijd gastvrije Music2 in Hoek van Holland tussen Goede Vrijdag en Eerste Paasdag.

Ondanks dat was er wat apparatuur en opstelling betreft toch wel alles uit de kast gehaald en in combinatie met de presentatie werd er duidelijk een punt gescoord voor de mono-weergave. Inderdaad is er meer dan voldoende van de begeerde ruimtelijkheid, is het verbazingwekkend hoe messcherp vocalen verstaanbaar zijn en hoe natuurlijk instrumenten klinken (de xylofoon een heel fraai voorbeeld) en hoe enorm koper kan uithalen. Dynamiek aplenty.

En toch…. Vera Lynn, Peggy Lee en Frank Sinatra staan levensecht voor je maar je hebt de neiging om tegen de zojuist weer tot nieuw leven gewekte als eerste op te merken “Oh ben jij daar weer. Wat kommie doen?”. Dat moet een teleurstelling zijn als je net van gene zijde bent gearriveerd.

De als altijd heldere uiteenzettingen van Cock en de muzikale illustratie bij zijn woorden maakten mij in ieder geval wel weer duidelijk dat het streven naar werkelijkheidsweergave het beste gediend is met de mono-aanpak. Voor de jazz liefhebber is mono en het beschikbare repertoire waarschijnlijk een ‘mer à boire’ maar de jazz-liefhebbers waren ook in dit kleine gezelschap ver in de minderheid. De huidige thuisluisteraar is minder goed bediend met de overstap naar mono, zeker als het gaat om repertoire.

In het verslag van George/Kappa (excuses aan hem voor het opnieuw moeten aanhoren van Beethoven’s rondo; ik sleep die door mij grijs gedraaide plaat eigenlijk overal mee naar toe) kwam ook al naar voren dat het toch wel even lekker luisteren was, boven, rustig op de bank, naar ‘gewone’ stereo.  Zelfs al was de opstelling minder dan de super set beneden.

Het is toch zo dat je graag heel goed de dingen wilt horen die je gewend bent en de stereobeleving is daar onderdeel van. Men luistert nu eenmaal veel meer naar muziek thuis dan live bijwonen van concerten. En thuis is het de laatste 50 jaar stereo wat de klok slaat. Sommigen kunnen eindeloos genieten door voor de zoveelste keer te gaan zitten voor DSOM en er dan nog geen genoeg van hebben. Ik behoor zelf eigenlijk ook tot die categorie al is het dan niet met DSOM. Maar is dat niet de reden waarom men muziek aanschaft? Om het altijd weer bij de hand te hebben als de stemming er naar is?

In het Louvre loopt men door vrij lege zalen snel voorbij aan de prachtigste kunstwerken want gehaast is men op weg naar de grote kluit bezoekers die het zicht op de Mona Lisa bemoeilijken. Vangt men er eindelijk een glimp van op dan is de teleurstelling groot omdat het zo veel kleiner is dan het beeld wat men er van had. Veel bezoekers zijn eigenlijk beter af met de reproductie op reuzenformaat. Dat voldoet tenminste aan de verwachtingen.

Onze werkelijkheid als thuisluisteraar is nu eenmaal stereo en de 'echte' werkelijkheid is daarin de verliezer. Ik ben er niet uit of dat zo erg is. Voor de popmuziek in ieder geval niet. Toen ik vele jaren geleden in Roterdam in De Doelen bij Pink Floyd zat waren rondom in de zaal overal luidsprekers opgehangen en was achteraf het effect van die overal opduikende geluiden het gesprek van de dag en de sensatie van de beleving.

Link to comment
Share on other sites

Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de mono albums die Cock bij zich had. Komt natuurlijk het probleem/ nadeel: je hebt bij voorkeur een 2de arm nodig met een mono -element en de keuze in muziekrichtingen is beperkt. Ik voorzie echter wel een meerwaarde voor het beluisteren van Blues, Jazz, singer/ songwriter, mits er dan nieuwe mono-uitgaven ter beschikking komen. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kraus vonBentinck said:

In het Louvre

Dit is een interessante vergelijking. In het Louvre is 90%? van de bezoekers geen kunstliefhebber. Het zijn voorbijgangers (toeristen (die het van de "bucket list" willen strepen)). De thuisluisteraar is niet anders, voorbijgangers.

 

T.a.v. muziekstijl en mono. Simpel gesteld was alles van voor ~1965 mono. Ieder genre. Klassiek, de hoogtijdagen van de tango, ballroom, crooners, jazzcats, blueslegenden, Bing Crosby, alle opnames die voor de library of congress en gelijksoortige instituten zijn gemaakt, hoorspelen en noem maar op. Er is voor meer dan 65 jaar aan monomateriaal.

 

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

Ik heb het inderdaad gemist. Ik "mocht" twee dagen op stap met de oudste kleinkinderen (12 en 13). Naar Walibi.. toch weer heel anders leuk.

 

Maar wél leuk om de verslagen te lezen. Jammer dat ik er niet bij kon zijn.

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

Ja, ik vond het ook erg jammer er niet bij te kunnen zijn, maar soms kan het gewoon niet anders....:(. Ik had het evenement graag meegemaakt, ook omdat ik die jazz wel erg kan waarderen.

 

Ook jammer dat er zó weinig mensen aanwezig konden zijn, na alle inspanningen van Marco en Cock om er weer een mooi evenement te maken. Goed, een volgende keer is er hopelijk weer wat meer drukte......

 

Trouwens dank aan Kappa7 en Kraus, voor de leuke verslagen!

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Vinyl_Fuchs said:

Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de mono albums die Cock bij zich had. Komt natuurlijk het probleem/ nadeel: je hebt bij voorkeur een 2de arm nodig met een mono -element en de keuze in muziekrichtingen is beperkt.

Mono luisteren kan volgens mij net zo goed digitaal al is er ook daar hetzelfde probleem: aan materiaal om af te spelen ontbreekt het.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...