Jump to content

Ove Rickland
 Share

Recommended Posts

Alweer een jaar of drie speel ik – tot volle tevredenheid – met een Ikeda 9TT mc-element in een Ikeda-arm. Het is een ‘standaard’ element met een amorf (permalloy) kernmateriaal voor de koperen wikkelingen. Onlangs kreeg ik de mogelijkheid – via Cock van Sonore – om thuis dit element te vergelijken met een gemodificeerde 9TT én met een eveneens ‘standaard’ Ikeda Kai; het veel duurdere broertje van de 9TT. De drie elementen waren elk gemonteerd in een identieke Ikeda-headshell. Het wisselen van element was daardoor een kwestie van, pak-hem-beet, 10 seconden: headshell losdraaien, uit de arm halen, nieuwe headshell plaatsen en vastdraaien en in het geval van de Kai nog even de naaldkracht wat aanpassen (via een draaischijf op de arm). Ale andere instellingen bleven gelijk. Ideaal dus om snel elementen met elkaar te kunnen vergelijken. Dit is (voor mij in elk geval) wel nodig om de klank van elk element tot in detail goed te kunnen vergelijken. In het door Cock gemodificeerde 9TT-element is het amorf kernmateriaal vervangen door een nanokristallijn kernmateriaal: het element is dus opnieuw gewikkeld.

En wat waren nu de verschillen? Eerst maar een nummer gedraaid met de ‘standaard’ 9TT die ik dus goed ken in mijn set: mooi, muzikaal, gewoon lekker. Vervolgens de gemodificeerde 9TT gemonteerd. Oeps: dat is wel even schrikken, maar wel in positieve zin. Meer klankkleur, details en dynamiek en een vol geluid. De gewone 9TT klinkt dan ineens saai en plat: hoe heb ik daar zo lang tevreden naar kunnen luisteren? Er is eigenlijk geen weg terug. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant fijn dat het (toch) weer beter kan (en inmiddels heeft Cock ook mijn ‘standaard’ 9TT gemodificeerd). En dan de veel duurdere Kai (die ten opzichte van de 9TT geen aluminium, maar een boron cantilever heeft): klinkt (uiteraard) ook verfijnder en dynamischer dan de 9TT. Maar in mijn oren prefereer in de gemodificeerde 9TT, omdat ik het laag, midden en hoog mooier in balans vind. Had niet verwacht dat eenzelfde element maar met een ander kernmateriaal (nanokristallijn) zoveel beter kon klinken.

Edited by Ove Rickland
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Ove Rickland said:

.... Had niet verwacht dat eenzelfde element maar met een ander kernmateriaal (nanokristallijn) zoveel beter kon klinken.

 

Écht niet? :biggrin: :biggrin: :biggrin:. Na alle verhalen van Cock over een ander kernmateriaal zou je het wel kúnnen verwachten B). Maar mooi dat het zo uitpakt 👍.

Link to comment
Share on other sites

Dat kan nú wel, de Ikeda Kai is ook aangepast met nanokristalkern materiaal. Hartstikke leuk dat iemand het aandurft zo’n element open te maken en aan te passen.
 

Deze elementen zijn al fantastisch op zichzelf. Gelukkig hebben we de Japanners nog om de analoge eer hoog te houden. 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Hans van Liempd said:

Is Cock een Japanner?

Mmm hij is erg feng shui, ja  🤔 Cock schijnt wel via echolocatie altijd zijn weg te kunnen vinden naar een goed koffiezetapparaat 😜 Meer buitenaards, dan Japans. 

Edited by Ivan10
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...