Jump to content

Luisterkamer maken


pjotr27
 Share

Recommended Posts

In de toekomst komen we weer terug in Nederland, en om te voorkomen dat we niet aan een huis kunnen komen hebben we een huis gekocht in het noorden.

In de tuin staat een grote schuur (42m2) en daar wil ik een muziekkamer van gaan maken.

Maar dan moet er het nodige aan verbouwd worden. Op dit moment is de schuur van hout met een stenen vloer.

In ieder geval wil ik alles goed isoleren, de wanden en de vloer. Daarnaast de vloer vervangen door een meer "huiskamer" gevoel.

De luisterruimte is 7*4 meter. Wie heeft er tips voor materiaal gebruik / isolatie / vloer zodat de acoustiek niet "verpest" wordt.

 

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, Vinyl_Fuchs said:

Ga je met pensioen?

Wil je het goed doen: akoestische basismeting uitvoeren/ laten uitvoeren. Tenminste dat zou ik doen als ik Carte Blanche zou hebben en over een aparte luisterruimte zou beschikken.

 

Nee nog net niet met pensioen. Maar dat komt wel goed verder. Het lastige is, nu is het een schuur en het moet echt een serieuze ruimte worden zonder de schuur meteen te slopen. Dus hoe ga je dan verder? Isolatie en nieuwe binnenwanden, maar van welk materiaal? Hetzelfde geldt voor de vloer...

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, pjotr27 said:

Het lastige is, nu is het een schuur en het moet echt een serieuze ruimte worden zonder de schuur meteen te slopen. Dus hoe ga je dan verder? Isolatie en nieuwe binnenwanden, maar van welk materiaal? Hetzelfde geldt voor de vloer...


Je project valt uiteen in 2 kerndelen: isolatie en akoestiek. Het eerste voorkomt uittreding van geluid en verlies van met name laagfrequente akoestische energie; het tweede regelt wat er daarna met het geluid gebeurt dat binnen mag blijven (zoveel mogelijk).

Je moet dus eerst een constructie aanbrengen die het geluid binnen kan houden. Alsof het een stenen gebouw zou zijn dus.
Daarvoor kun je een deskundige partij in de arm nemen. De kosten voor geluidsisolatie kunnen aanzienlijk zijn. Ik heb in dergelijke situaties enkele keren aangeraden om gewoon een nieuwe stenen ruimte te bouwen met geoptimaliseerde afmetingsverhoudingen.

Pas daarna komt akoestiek in beeld, alhoewel je de twee aspecten in elkaar kunt laten overlopen.

Bij het bepalen van de binnenmaten die ontstaan door toepassing van binnenmuren kun je nog kijken naar geoptimaliseerde afmetingsverhoudingen.
Dat kan een hoop schelen in de onevenredige verdeling van resonantiemodi, die aldus evenredig verdeelt worden.

Link to comment
Share on other sites

Ik veronderstel dat je met isolatie niet alleen geluidsisolatie maar ook warmteisolatie bedoelt Pjotr. Ik heb een huis uit 1922 wat een koetshuis is geweest. De oorzaak van de heftige “koudeval” hier was twee vloeren die rechtstreeks op de bodem lagen. Wat voor een kou er uit de bodem komt is echt verbazend. Ook in de zomer houdt je lang de kilte van een ouderwetse kerk. Ik zou je dus als eerste  adviseren de vloer zeer (!) goed warmte te isoleren liefst in combinatie met vloerverwarming. Bij luisteren zit je dan in ieder geval comfortabel. Hangt verder een beetje van de hoogte van het plafond af of je op de stenen vloer gaat werken of niet. Wat duurdere isolatie op basis van resol levert veel isolatiewaarde met relatief geringe dikte. Trouwens ik heb op mijn werkkamer ook vloerverwarming met parket als afwerking. Dus als je dat mooi vindt kan dat mits de verlijming goed is.


Afbreken en opnieuw bouwen is altijd een optie, maar ik denk bij Friesland altijd aan  fraaie monumentale schuren 😃 De vraag is dus een beetje wat voor een waarde je hecht aan de bestaande bebouwing en wat zijn de kosten. Bouwkosten en renovatiekosten in Friesland zijn volgens mij wel lager dan bijvoorbeeld in de rest van het land. Zeker ook seizoensafhankelijk vanwege de watersport. Die mensen die in de winter boten onderhouden kan je goed inzetten bij renovatie.
 

Ik heb zelf mijn hifi zolder geïsoleerd zowel wat betreft warmte als geluid. Dat valt goed te combineren als je er goed over nadenkt tenminste. Sommige warmte isolerende producten als Pur dragen juist veel geluid over. Steenwol bijvoorbeeld isoleert warmte maar absorbeert ook geluid. Ik zou bij geluidsisolatie ook zeker aan een combi van materialen denken. Zo heb ik voor de afwerking van mijn zolder een dubbele laag gipsplaten gebruikt (mijn aannemer werkte voor een bekend akoestisch bureau in Nijmegen en bouwde zo proefopstellingen): de eerste laag waren normale gipsplaten en overdwars erop zat een laag Knauf Diamond board om de naden te dichten . Die Knauf platen zijn weer geluidswerend.

 

Als je nieuw bouwt zou ik de dimensies wel enigszins optimaliseren voorzover je van de gemeente daarvoor toestemming krijgt (welstand). Wel is me de relativerende opmerking van een Amerikaanse akoesticus altijd bijgebleven. Volgens hem klopten die afmetingen alleen als je in de ruimte niet meer meubilair plaatste dan het A 4 tje met de berekening van de afmetingen erop. In de praktijk zal je toch moeten optimaliseren door een goede plaatsing van de LS etc.

 

Waar in het Noorden ga je precies wonen?


PS voorbeelden van door mij op mijn luisterzolder gebruikte materialen (!). Ik heb wel op en tussen de spanten gewerkt en de dure en zogenaamd makkelijk systemen gemeden.

 

https://www.sleiderink.nl/bouwmaterialen/isolatiematerialen/resol-isolatie

 

https://knauf.nl/systemen-en-producten/diamond-board (de platen zijn verjongd, je kan dus de naden vullen en schuren en daarna texen zonder stuken)

 

https://www.rockwool.com/nl/toepassingen/wandisolatie/

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, carl said:

Waar in het Noorden ga je precies wonen?

 

Ik wilde net vragen: hoe weet jij nou dat het Friesland is? Overigens lijken het goede tips, dat van die vloerisolatie. Even onthouden voor als ik een schuur zou willen ombouwen.... 👍

Link to comment
Share on other sites

Het heeft enige tijd gekost voor ik het door had René, maar als plekken op een verdieping verschillende temperatuur hebben krijg je een soort koudetrek. Dat voelt koud ook al is de temperatuur ruim voldoende.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Hans van Liempd said:

Misschien is dit iets om een kamer in een kamer te bouwen:

https://www.xella.nl/ytong-prefab-cascosysteem.php

 

Er zijn daar ook lateien en vloeren van. Geluidisolerend én geluidabsorberend én constructief én licht.

 

Apeldoorn, Breustedt Chemie

 

 


Lijkt me een zeer goede manier om fase 1 te realiseren.
Inclusief geoptimaliseerde afmetingsverhoudingen. Die kun je aldus binnen de halve centimeter tolerantie houden.

Link to comment
Share on other sites

Sorry jongens, was even een paar dagen "on the road".

We gaan wonen (medio 2022) in Hoogeveen, dus wel in het noorden maar niet in Friesland.

De Xella optie ben ik niet zo weg van, heb ooit een nieuwbouwhuis gehad met die blokken en vond het maar niets.

Later deze week ga ik eens verder spitten met het bericht van Carl!

Link to comment
Share on other sites

Er zijn natuurlijk veel onbekende variabelen. Het begint al met de vraag of die schuur wel comfortabel is om te bouwen tot “woonruimte”. Als je dat zelf met wat ondersteuning doet vallen de kosten wel mee schat ik in. Nieuwbouw wordt al weer een stuk lastiger (vergunningstechnische aspect waaronder welstand) en ook duurder. Dan zou ik toch zeker eerst kijken of je de nieuwbouw niet beter kan aansluiten op het woonhuis zelf. Zoals met veel dingen in het leven gaat het er uiteindelijk om hoeveel geld je ter beschikking hebt 😀  

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Zeer vergelijkbaar met mijn zolderconstructie met Rockwool en gipsplaten Roots. Het gebruik van die bitumen snap ik niet helemaal. Die zit alleen op de bovenrand. Zou het om de naad met het plafond te dichten zijn?

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Het is wel grappig, de adviezen vliegen in het rond op basis van "een houten schuur". Niemand die vraag wat voor hout, hoe dik hout. Hoe gebouwd, wat voor constructie? Wat is de hoogte? Wat voor dak constructie. Met hout is veel meer mogelijk dan de baksteen bouwers weten.

 

Verder vraag ik me af waarom je de akoestische ellende van een nieuwbouwwoning binnen wilt halen door een harde schil aan de binnenkant te plaatsen.

 

Assumtion is the mother of ....

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Seed7 said:

Het is wel grappig, de adviezen vliegen in het rond op basis van "een houten schuur". Niemand die vraag wat voor hout, hoe dik hout. Hoe gebouwd, wat voor constructie? Wat is de hoogte? Wat voor dak constructie. Met hout is veel meer mogelijk dan de baksteen bouwers weten.

 

Verder vraag ik me af waarom je de akoestische ellende van een nieuwbouwwoning binnen wilt halen door een harde schil aan de binnenkant te plaatsen.

 

Assumtion is the mother of ....

 

Gasbeton is niet echt een hard materiaal. En met hout kun je inderdaad alle kanten uit. Maar slappe laagabsorberende en - doorlatende wanden bouwen lijkt mij geen goed plan. Een stevige sandwichconstructie met aan de binnenkant 2x 12,5 mm gips zorgt ook voor stevigheid en massa.

Link to comment
Share on other sites

Duidelijk is wel dat de oude schuur niets wordt. Er gaat dus iets nieuws komen. Er zijn hele mooie tuinhuizen te koop met wanden tot 16cm dikte. Wel van hout maar ik prefereer dat weer ipv steen of beton. In ieder geval wil ik ook flink hoog plafond en veel licht binnen. 

Link to comment
Share on other sites

Qua isolatie is alleen 15 cm hout niet echt voldoende. Zowel thermisch als voor geluid. Zeker wanneer en kieren ontstaan door de werking van het hout. Dus aan de binnenkant minimaal 10 cm PIR of steenwol en dan toch weer gipsplaten.

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Hans van Liempd said:

Qua isolatie is alleen 15 sm hout niet echt voldoende. Zowel thermisch

 

8cm zacht hout isoleert net zo goed als 1m beton.

Een paard in een houten stal zweet altijd.

 

Gasbeton is wel hard in akoestisch opzicht. Het absorbeert wel wat, maar dat is marginaal op het geheel.

Waarom is het slecht wat laag energie kwijt te raken daar waar je er in iedere harde ruimte veel te veel van hebt?

 

Ik heb in een Zweeds huis gewoond. 9-12cm dikke gestapelde balken. Een petroleum kacheltje voor op de camping stookt het hele huis. Prima akoestiek ook. Geen gedreun.

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Groovy said:

Kurk tegen de wand?

Kurk neemt een klein beetje midhoog weg. De mate waarin is afhankelijk van de dikte.

 

Als iets smalbandig geluidsenergie weg neemt is het in principe iets dat vervorming toevoegt. Tenzij je het heel gericht kunt inzetten. Het zelfde met gordijnen, vitrage, vloerkleden, eierdoosjes etc. In het ideale geval begin je met een "maximaal" absorberende ruimte en bouw je van daaruit langzaam op. Het tegenovergestelde van wat helaas gebruikelijk (of mogelijk) is om te doen. Daarom is een houten kist een prettiger uitgangspunt dan een betonnen bak.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...