Jump to content

Ultrasoon met Degritter


carl
 Share

Recommended Posts

Zoals reeds gemeld onder de audiofiele dag heb ik een Degritter ultrasone platenwasser gekocht. Voor degene die het apparaat niet kennen even een korte beschrijving. Het apparaat ziet er uit als een overmaatse broodrooster. Aan de achterkant zit een plastic bak die je vult met een ruime liter gedestilleerd water(dubbel gedestilleerd in mijn geval). Aan de voorkant zit de bak waarin ultrasoon wordt gereinigd. Als je een plaat in die bak zet en een commando geeft wordt het water vanuit de plastic bak overgepompt naar het reinigingsbad en begint de ultrasone reiniging. Na het afloop wordt het water gefilterd teruggepompt naar de plastic bak en wordt de plaat geföhnd. Er zijn diverse instellingen, maar gemakshalve heb ik alles maar op medium gezet. Het is allemaal zeer goed doordacht want uit nieuw water kan je bijvoorbeeld de zuurstof halen (degas). Ultrasoon reinigen werkt kennelijk niet goed bij zuurstofrijk water.

 

Het nadeel van het apparaat is zeker dat je het water hergebruikt. Om die reden zal ik tweedehands platen voorwassen met de VPI die nog niet helemaal aan zijn einde is.  Bij bestaande met de VPI gereinigde platen zal dat niet nodig zijn. Het voordeel van ultrasoon wassen is daar dat je gewoon dieper in de groef komt.

 

Degritter levert een wasvloeistof erbij. Veel mensen op internet wassen met puur water. Zelf gebruik ik nu een 1 ML aan concentraat op ruim een liter water. 
 

Visueel is het resultaat in ieder geval spectaculair. Vanavond luisteren. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, carl said:

Het voordeel van ultrasoon wassen is daar dat je gewoon dieper in de groef komt.

Ben benieuwd naar je gehoormatige resultaten. Welke ga je eerst draaien? Doe je ook nog een test met een 'vieze' plaat draaien en daarna schoongemaakt?

Link to comment
Share on other sites

Het lijkt mij sterk dat je alleen het zuurstof eruit kunt halen. Ik denk eerder alle gas. Op mijn werk heb ik veel met ultrasoon reinigen gewerkt. Het eerste wat er gebeurt als je dat aan zet, is dat alle opgeloste gas eruit komt. Dat lijkt mij dus geen aparte behandeling. Misschien een beetje mooipraterij voor onwetenden.

groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

Ik kon helaas niet naar de luisterkamer vandaag,  ik heb het zelf nog niet kunnen vergelijken. Toch lees je bij veel reviews dat het ook beter klinkt en er meer spetters weg zijn. René heeft hetzelfde verhaal en die Marc van Audio 21 ook.


Maar los daarvan is het wel een prettig apparaat in het gebruik.Het enige wat je moet doen is de LP erin en eruit en een knop indrukken. Ik inspecteer de LP altijd en in een heel enkel geval ga ik er nog een keer over heen met Mobile Fidelity borsteltje om dat weg te poetsen. En vervolgens nog een keer met verkort programma draaien. 
 

Dat degassen kan goed het verkort programma zonder drogen zijn Leo. Wat ik niet begrijp is of ik er nu een ander wasmiddel in kan doen. Kan het wasmiddel vringen met dat ultrasoon gedoe. Ik heb nog een flesje L’Art du Son namelijk. Dat schijnt pure zeep te zijn.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

 Carl,

Het wasmiddel kan niet wringen met het ultrasone gedoe. Het wasmiddel verlaagt de oppervlaktespanning van het water. Dan vloeit het beter uit in de groeven. Wij maakten spindoppen met hele kleine gaatjes (enkele tientallen micrometers) ook schoon met een wasmiddel in een ultrasoonbad. En (nogmaals) dat ontgassen gebeurt altijd als je water ultrasoon in beweging brengt. Een ultrasoon programma zonder ontgassen bestaat niet volgens mij.

groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

Ik ken het ultrasoon reinigen nog uit de tijd dat we nog met de Rotring buisjespennen tekenden. De buisjes van die pennen waren ca. 1 cm lang en een pen met een lijndikte van b.v. 0,2 mm had natuurlijk een nóg veel kleiner gaatje. De etsende inkten voor polyestherfolie droogden nog veel dieper in dan de ouderwetse inkt. Voor de ultrasoonbakjes kon je die ingedroogde pennen gewoon weggooien. Zelfs weken lang in het water laten liggen loste niks op.  Maar even in zo'n bakje en de pen was weer als nieuw.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vanavond verder gegaan met platenwassen. Na het vervangen van het water een paar platen gewassen zonder reinigingsvloeistof.  Met vloeistof droogt de plaat gewoonweg “lekkerder”. Dat zal ook wel met die oppervlaktespanning te maken hebben. Voorlopig ga ik door met de vloeistof van Degritter. Als ik wat oudere platen ga wassen dan zal ik eens iets anders proberen. En bedankt Leo en Hans. Toch een leuke hobby, ik leer elke dag meer.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Ik ga morgen een LP 10 keer door de wasmachine doen. Ik heb de idee dat het ruisniveau toeneemt na wassen en dat op erg dure MF platen. Net op internet opgezocht en daar wordt nergens genoemd dat ultrasoon de platen beschadigd en zeker Degritter niet.
 

Vervolg. Ik was nu zonder vloeistof en als ik net een lawaaiige plaat opnieuw was wordt hij in eens een stuk stiller.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Dat de nagenoeg nieuwe LP’s meer ruis bevatten. De verkoper vertelde me dat hij zelf altijd zonder zeep waste. De dosering zeep is 1 tot 2 mililiter. Ik heb eerst 1 mililiter gebruikt en nu dus niets. Dus morgen maar een niet veel gedraaide LP 10 keer wassen.  
Het is niet de tweeter, maar in principe zou het element een probleem kunnen zijn. Zou wel toevallig zijn.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

 De eerste vraag is of de/deze machine de plaat kapot maakt George. Ik kan me niet voorstellen dat ultrasoon reinigen als principe niet werkt. Morgen wil ik water met een druppel L’Art du Son uitproberen.
 

Overigens heb ik nu een niet gewassen Harry Bellafonte aanstaan en dat klinkt geweldig. De net voor de tweede keer gewassen Stevie Ray klinkt nu ook iets beter. Jij kent die plaat ook, zit er ruis in het linker kanaal. 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Ik heb net als George al zegt altijd wél dat spul er in wat de oppervlaktespanning verlaagd. Dat is van die vloeistof die ik ook voor films (fotografie) gebruikte. Amaloco H10 is dat geloof ik, een wetting agent. Daarnaast werd door de man die mijn Ultrasone reiniger er ook wat alcohol ketonaat 96% meegeleverd, maar dat heb ik er op een moment uit gelaten. Een vriend deed dat toen ook en leek het daar mis te gaan, maar ik weet niet of dat door het gemis aan die alcohol lag.....

 

Ik weet trouwens niet waarom die alcohol erin zou moeten, weet iemand dat?

Link to comment
Share on other sites

Alcohol zal in ieder geval sneller drogen 😄Je hebt verder niet dat je kleine beschadigingen op de achtergrond hoort René.
 

Het kan natuurlijk ook exemplarisch zijn.  Ik ben wel een neuroot soms.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, carl said:

Het zal in ieder geval sneller drogen. Je hebt verder niet dat je kleine beschadigingen op de achtergrond hoort René.

 

Ik hoor wel eens wat tikjes of zo, maar volgens mij zijn dat dan vuilresten die er nog in zijn blijven zitten. Ik ga binnenkort een paar platen een extra schoonmaakbeurt geven, kijken of het er nóg in zit. Dat spul van Amaloco zal daarvan níet de oorzaak zijn. Neem ik aan....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...