Jump to content

To CD player or not ......


Gydotron
 Share

Recommended Posts

4 minutes ago, Gydo said:

 De laser die in het Sacd/CD loopwerk zit voor de optische aflezing.

Ergens mis ik waarschijnlijk iets, maar waarom hoef je je geen zorgen te maken over het aantal uren dat die laser op de teller heeft staan?

Je was met voor. Nou snap ik het, in vergelijking met een tweedehands speler dus.

Dank je wel.

Edited by vogel
Link to comment
Share on other sites

Een laser verslijt en kan stuk gaan, vergelijk het alsof je een 2de hands wagen koopt. Als die al 150000km heeft gereden dan mag hij er nog als nieuw uitzien, de motor is niet nieuw meer en vertoont intern slijtage. Als je een nieuwe CD speler koopt weet je dat je laser nieuw is en nog vele jaren zal meegaan, tevens is het vaak een probleem om een nieuwe laser te vinden voor een oudere CD speler want de productie van de meeste loopwerken is gestopt.

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Gydo said:

Een laser verslijt en kan stuk gaan, vergelijk het alsof je een 2de hands wagen koopt. Als die al 150000km heeft gereden dan mag hij er nog als nieuw uitzien, de motor is niet nieuw meer en vertoont intern slijtage. Als je een nieuwe CD speler koopt weet je dat je laser nieuw is en nog vele jaren zal meegaan, tevens is het vaak een probleem om een nieuwe laser te vinden voor een oudere CD speler want de productie van de meeste loopwerken is gestopt.

Dank voor je uitleg Gydo. Ik was in de veronderstelling dat Luxman specifiek in die speler een speciale technologie gebruikt waardoor de laser heel lang mee zou gaan. Na het geïnteresseerd en vol verwachting doornemen van de Luxman beschrijving van DX03 heb ik daar niets over kunnen vinden, vandaar mijn vraag

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Bloom said:

Maar dat die externe digitale crossover een verkeerde keuze was, heb ik na de ontdekking ook toegegeven omdat ik vind dat dat zo hoort.

 

Bloom, laat je niet ontmoedigen door af en toe een misstap. Inderdaad heel sterk dat je dit soort waarnemingen ook meldt. Chapeau!

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Nico H said:

Oef, rustig aan mannen. Niet bijten...

Die wedstrijd, inderdaad die is het zeer zeker niet. Zo dat is gezegd.

Iedere manier van muziek afspelen,  heeft zijn sterke en zwakke punten. Een absolute winnaar is voor iedereen verschillend.

Zo luister ik ook naar vinyl. Met veel plezier. Ondanks dat mijn digitale systeem veruit superieur klinkt. Eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat zowel mijn platenspeler, element, en de pu voorversterker plus de voeding daarvan nog heel veel beter mogen. Dus die race is nog lang niet gelopen. Nu weer over cd...

 

De opmerking dat verschillende goedwerkende (wat bedoel je precies bloom?) loopwerken allemaal  precies hetzelfde klinken op dezelde dac durf ik echter direkt en meteen naar het rijk der fabelen te verwijzen. Op een audiosysteem met een hoge resolutie tenminste is het zeer duidelijk waar te nemen welke cd speler er loopt. Zou niet best zijn wanneer dat niet zo was. Al mijn werk voor niks🙄 Een systeem is zo goed als de zwakste schakel. De verschillen tussen mijn spelers zijn juist zeer goed hoorbaar. Vergelijk het maar met verschillende elementen in dezelfde draaitafel.  Digitaal heeft nu eenmaal ook een eigen karakter. Hetgene wat de meeste invloed uitoefent zijn jitter, en de voeding van het digitale gedeelte. Ik heb de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd, was ook zo iemand van: geloven is leuk, bewijs het maar. Dat heb ik gedaan uit pure nieuwsgierigheid,  en de drang om uit een middelmatige cd speler, het uiterste te persen qua klank.

Ook om te zien welke mythen waar zijn, en welke niet zo zeer.

 

Wanneer je me 5 jaar geleden had verteld dat het inbouwen van een 80VA ringkern om enkel het digitale gedeelte van de cd speler te voeden had uitgemaakt op de plaatsing,   baslijn etc van mijn cd speler? Had ik je vierkant uitgelachen.  Nu niet meer. Zo kan ik talloze voorbeelden noemen. Dat is het leuke aan  audio. Met een beetje kennis, en een normaal budget kan je middelmatige spullen tot schitterende hoogte laten zingen. Maar dat kost veel tijd, en testwerk. Hoort bij de hobby!

 

Interessant, met name de laatste alinea. Leuk om te lezen van die ringkerntrafo, dat je met weinig middelen een mooie sprong kunt maken :rolleyes:.

Link to comment
Share on other sites

Hoi Rene,

 

Inderdaad. Ik had niet kunnen bedenken dat het inbouwen van een overkill voeding zoveel effect zou hebben. Voorheen had ik de decoder, dram, spdif, interne dac (ondanks dat ik een externe dac gebruik), al een eigen voedingsregeling gegeven. 

Dat sorteerde al flink effect. De naklank van instrumenten werd sterk verbeterd. De fout die ik veel zie, is één  5v regeling waar alles aan elkaar wordt geknoopt. Brrr. Ook bij duurdere spelers waar je dat niet verwacht. Om de boel te "scheiden"  worden er wat weerstandjes in serie met iedere chip gezet.

Is lang niet afdoende...

 

Tweede grote verbetering is een guido tent masterklok met eigen voeding. Ook heb ik intern de seriële klokbus weggehaald,  en iedere chip zijn eigen kloklijn gegeven.  En nog veel meer kleine mods. Iedere stap was hoorbaar. Grappig detail: ik heb mensen gezien die de weerstanden in serie van de voedingslijn vervingen door spoelen. Op de scope ziet dat er prachtig uit, mooi schoon. Echter na luistertests vond ik het nergens meer naar klinken. Iets wat fraai meet, hoeft dus niet het beste te zijn.

De trafo paste trouwens niet meer in de speler, dus die zit achterop.

Edited by Nico H
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 6-2-2021 at 18:42, Gydotron said:

Ik ben blijkbaar een uitstervend ras want ik speel nog steeds met een CD speler. Ik heb er 2, nml een CEC  TL3N gecombineerd met een Grimm CC1 Wordclock en de andere is een Tentlabs Transport. Ik heb momenteel geen streaming in huis, maar binnenkort gaat mijn Mola Mola Makua preamp binnen en plaatsen ze er een extra print in en dan kan ik hem als Roon Endpoint gebruiken. Toch ben ik niet van plan om mijn CD's te rippen. Waarom zou ik als ik ze zo kan nemen. Sommigen beweren dat de CD nog steeds beter speelt dan streaming, maar in het verleden kon ik nagenoeg geen verschil opmerken.

 

Ik ben gewoon benieuwd wie er nog steeds veel gebruik maakt van de CD speler?

Ik heb nu sinds kort een nieuw CD-transport (zonder DAC) gekocht, ja ook van CEC, de TL5 snaar aangedreven, zelf geïmporteerd uit Japan (scheelt 53%) en ik ben heel blij.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Arie Roos said:

CD rippen is ook handig als reserve backup; ook een CD heeft niet het eeuwige leven.

Mijn eerste CD's zijn van 1984 en er is geen enkele CD die stuk is of hapert. Eeuwig zullen ze niet meegaan, maar veel langer dan sommigen ons willen laten geloven!

Link to comment
Share on other sites

Ze rippen doe ik omdat ze als computerbestanden veel makkelijker te beheren zijn. Als je meer dan 8.000 cd's hebt, stel ze dan maar eens goed gesorteerd op en als dat niet kan, zoek dan maar eens de cd die je wil hebben. Het heeft dus absoluut niets met de levensduur van de cd te maken. Positief effect is wel dat je hiermee ook eventuele problemen met een cd-loopwerk elimineert. Bij het afspelen van FLAC-bestanden komt geen loopwerk meer te pas en de kwaliteit zal dus precies hetzelfde zijn, elke keer dat je speelt.

Edited by Bloom
Link to comment
Share on other sites

Hier ook rond 2000 CD's keurig in 12 IKEA kasten op genre en alphabet. 

4 spelers waarvan 2 nieuwe die ook FLAC en DSD kunnen afspelen vanaf de USB en ook SACD.

Of CD's lang meegaan denk ik wel, ik heb geen voorbeelden van CD's die het niet meer doen maar wel 1 speler is wat gevoelig voor krasjes maar is bekend ontwerp probleem.

Een speler kan door de codering op CD fouten onhoorbaar corrigeren tot op zekere hoogte. Daarna gaat ie zelf wat verzinnen en dat zou eventueel hoorbaar kunnen worden.

Elektuur (wie kent het nog) heeft ooit een project gehad om CD fouten te meten. Misschien eens een idee om te testen.

 

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, Ove Rickland said:

Ets-bak?

 

om een printje te maken   .... old-school   humor

dat deden we vroeger, elektuur schemaatje , printje etsen boren solderen en naar Display electornics ...  ja voor ALi bestond zeg maar

Edited by marcel535i
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...