Jump to content

Welke toonarm ?


Gydotron
 Share

Recommended Posts

140260876_4020167157995039_3585129692167

 

Ik heb zeer recent mijn Studer C278 recorder geruild tegen een Thorens TD 124. De Thorens heeft al een revisie gehad, nml nieuwe bronzen motorbussen, nieuwe bronzen spindel bussen, nieuwe Woodsong Trustplate, nieuw idler wheel van Audio Silente, nieuwe riem, ........

De draaitafel heeft een SME 3009 arm maar ik ben op zoek naar een ander mooi exemplaar voor de draaitafel. Liefst een 12 inch en als het kan niet boven de 2000€. Als element wil ik een DS E1 kopen.

Btw, het mag een 2de hands model zijn. Ik ben benieuwd naar jullie tips!

 

Guido

Edited by Gydotron
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Hans van Liempd said:

Wel heel erg mooi gemaakt. Ik vraag me af hoe het horizontaal lager is gemaakt.

 

Ik heb vroeger in een SME 3009 gehad waar ik de horizontale kogellagers heb vervangen door ceramische en dat was absoluut hoorbaar. Ik vind eerlijk gezegd een SME 3009 niet verkeerd. Ik heb er nog 1 en heb al gedacht om zelf een 12 inch armtube te maken. Ik heb een technische tekening van een 12 inch arm en mijn zoon heeft op zijn werk een CNC gestuurde plooibank, dus die kan hem perfect plooien.

Link to comment
Share on other sites

Ik zit me even af te vragen welke arm er nu zit op die Thorens Artisan.
 

Wat ik trouwens goede armen vind zijn Grahams. Sodeju heeft een 12 inch Elite. Zelf heb ik een 2.2. maar goed die is niet meer in productie.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, carl said:

Ik zit me even af te vragen welke arm er nu zit op die Thorens Artisan.
 

Wat ik trouwens goede armen vind zijn Grahams. Sodeju heeft een 12 inch Elite. Zelf heb ik een 2.2. maar goed die is niet meer in productie.

Waar heb je dit nu alweer vandaan? Ik heb geen Elite, maar een EAT E-Go, wat feiltelijk een 12" Graham Phantom 2 Supreme is, maar dan in zilver finish.

Je moet toch echt zorgvuldiger worden in je postings. Als je het niet zeker weet, vraag het dan, of ga eerst op onderzoek uit!

 

BTW, op die Thorens Artisan zit dus de eerder genoemde Reed. Geen 1X zoals op de foto van Guido, maar een 3P/

Link to comment
Share on other sites

Twee keer fout Roger. Dat je een Eat had wist ik wel. Ik dacht dat hij hetzelfde was als het laatste topmodel van Graham en dat is volgens mij de Elite. Maar kennelijk is het zijn voorganger zoals je zegt.
 

Bij die arm heb ik nog een foto van de Tri planar gehad, maar dan van de andere kant. Heb er niet voor niets een vraagteken bij gezet. Ga maar verder met Arnold in de Predator.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Seed7 said:

Denk  dat deze visueel en kwalitatief wel passen. Ortofon RS-309D Dynamic 12". Zo'n 'banaan vormige' van EMT. Breuer Dynamic (bestaat het nog?) en tenslotte Brinkmann - 12.1

 

Ik sluit mij hierbij direct aan, waarbij ik de SME 3009/3012 ook nog steeds een echte klassieker blijf vinden.

 

17 hours ago, Gydotron said:

Het uiterlijk maakt mij eigenlijk niet uit, de performance wel.

 

Ik heb zelf een Thorens TD-124 met een 9 Inch Jelco. De combinatie heb ik zo compleet aangeschaft. Ik zit er vooral veel naar te kijken, maar ik houd een gevoel dat de arm iets te modern smoelt.....De Jelco armen passen er m.i. visueel niet echt bij en die kun je al niet verdenken van een te moderne uitstraling. Als we daarna over Tri-planar of Reed armen gaan beginnen,  in combinatie met een TD 124? Er bestaat ook nog een Groovemaster. Dit zou voor mij een kandidaat kunnen zijn. Ik hou wel van High-tech toonarmen maar niet in combinatie met de TD-124. Het is natuurlijk niet meer dan mijn mening.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Gydotron said:

High Tech armen, ga je voort op je gevoel of heb je concreet ervaring met andere (modernere) armen ?

 

Ik vind het een goede vraag, mijn bedenkingen was ik eigenlijk vergeten in de vorige post...

 

Ik vraag mij hardop af of het TD-124 loopwerk goed genoeg is om te combineren met een toonarm die echt naar de laatste stand van de mechanische techniek geoptimaliseerd is. Dit gaat m.i. meestal samen met een (te) modern uiterlijk. Mijn TD-124 vind ik in de huidige staat in ieder geval niet goed genoeg (als ik vergelijk met mijn andere draaitafels). Uw TD-124 heeft reeds de  modificaties die ik nog wil doorvoeren. Mogelijk verander ik daarna van gedachten (blijft natuurlijk de visuele dissonantie). Dus vooralsnog geen ervaring met High-Tech armen. Of het zou de SME-5 moeten zijn.

Link to comment
Share on other sites

Een standaard 124 speelt gewoontjes, niet buitengewoon. Een goed gereviseerde 124 speelt dan weer ontzettend goed. Ik heb in München erg vaak gereviseerde 124's beluisterd en daar viel me dan weer op hoe muzikaal ze zijn. Ik wil op termijn een nieuwe main bearing spindel vervangen en een RVS plateau steken. Binnenkort wil ik metingen verrichten aan de motor en hem zo stil als kan maken.

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Arcman said:

Vraag mij af of dit element een standaard ijzerhoudend plateau verdraagt (ik denk het wel).

 

Het is een puur opto-electronisch systeem waar geen magneet aan te pas komt. Je zou dus een ijzeren plateau kunnen gebruiken. Het systeem gaat veel verder terug dan de in het artikel genoemde Toshiba en co.

 

In de film wereld werd al heel lang de geluidssporen optisch in de rand van de film geschreven. Later ook de digitale geluidsinformatie Sony DDS, Dolby digital.


800px-35mm_film_audio_macro.jpg

 

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...