Jump to content

Bezoek bij Cock


carl
 Share

Recommended Posts

Ok dan sta je er goed op. Maar goed laten we dit topic verder niet vervuilen want het ging niet over Wim. Het maakt mij verder ook niet uit waarom iemand stopt met een merk luidsprekers. Ik ben tevreden met mijn luidsprekers. Zijn dat Rosso Fiorentino luidsprekers op jouw foto? Welke apparatuur werd er gebruikt? 

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij Diapason. Ik vind ze overigens wel extreem lelijk. Het kleinere type (de Adamantes) klonken wel prima en zien er wel fraai uit. Maar dit is een Cock Topic.

 

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja, on-topic en gaan het weer over Cock hebben, want daar gaat dit topic over.
Vandaag een bezoekje gebracht aan Cock. Cock en ik kennen elkaar al vele jaren en soms zien we elkaar vaker en soms zien we elkaar een langere periode niet. Voor mij en voor Cock maakt dat niets uit, want op het moment dat we elkaar weer zien, dan is er ook gelijk weer echt contact met elkaar. Hiermee doelend op dat er een interactie op gang komt, waarin allerlei diversen vlakken aangeraakt worden en er een link ook wordt gelegd naar audio. Meestal komt er ook wel iets van "spiritueels" voorbij en wordt er daartussen een link gelegd naar Audio toe. Ook is het altijd zo dat als je eenmaal begint met praten dat de tijd voorbij vliegt en er zomaar in ene een uurtje of 5 voorbij zijn gegaan. Zo was het vandaag ook. 
Natuurlijk is er tussen de conversaties ook geluisterd en ik kan er dit overzeggen. Wat je bij Cock hoort is niet een setje waar je allerlei superlatieven zoals, hoog, midden, bass, plaatsing, dynamiek enz enz op los kan laten en/of kan beschrijven. Want daarmee zou je de geluidsweergave van Cock zijn set zeer tekort meedoen. Deze zogenaamde superlatieven zijn gewoon aanwezig. Nee, het gaat veel verder dan deze superlatieven. Zo hoorde ik binnen 2 seconden dat er geen enkele compressie in het geluidsbeeld en weergave aanwezig was, het podium waar de weergave werd weergegeven deed de zijmuren en achterwand totaal verdwijnen en je voelde gelijk dat je in het geluid werd betrokken. Zo realistisch alsof jezelf achter de opnameknoppen zat of bij de opname aanwezig was.
De test-LP met Jules Deelder laatste opname van een radio interview gaf dit heel duidelijk weer. Ook het verschil tussen een mono en stereo persing was zo overduidelijk. Bij de stereo persing hoorde je iets nasaals in de stem en bij het instrument.  Ik nam ook een tijdsvertraging in het geluid waar, ten opzichte van de mono persing. Indrukwekkend was ook dat er totaal geen opbreekverschijnselen optraden van de conussen van de luidsprekerunit of een verzadiging (dichtslippen) in het geluid bij hoge volume en/of bij de laagweergave.
En dat er een diep laag (basweergave) uitkwam werd heel duidelijk bij het nummer Dogs of War van Pink Floyd. Een diep laag die je niet zou verwachten uit zulke kleine klote (pardon voor mijn enthousiasme) speakers zou kunnen komen, maar ik ken Cock en zijn eerdere speakers creaties, zoals de Statement. En ook weet wat die creaties kunnen. Dus verbaasd was ik niet echt, maar wel overdonderd hoe schoon en compressie loos de laagweergave was. Ook hierin waren er geen enkel spoor van opbreekverschijnsel te horen.
Bij het horen van een stukje muziek van verschillende trommels en bekkens kon je heel duidelijk horen de detailrijkdom van het uitsterven van een bekken en de verschillen in slagkracht van de drumstok tegen de trommel en het trommelvel die daarop reageert. Ik beschreef het alsof er iemand op een muur in hakt en langzaam door de muur heen hakt en hoe goed je dat kon volgen. Het verschil in geluid van het moment dat de muur open breekt wat een ander geluid (bevrijdend) geeft. Zo waren de slagen achter elkaar op de trommel (van zacht naar hard) en waarbij de laatste trommelslag een bevrijdend geluid gaf, want het was volledig open en kamervullend.
Het is lastig te omschrijven wat je hoort hierin en je moet het gewoon ervaren. En als je het dan hebt ervaren, dan heb je eigenlijk ook niet de behoefte om het uit te drukken in woorden op papier. Eigenlijk is het dan veel makkelijker om naar je eigen set te luisteren en dan  te beschrijven wat je mist in je eigen set of wat het eigenlijk fout doet. 
Ik zei vanmiddag tegen Cock op een gegeven ogenblik : "Nou Cockie, bedankt weer. Ik kan weer de eerste 14 dagen niet luisteren naar mijn eigen set, terwijl ik vind dat mijn set best op orde is en tevreden over ben".  Ik voelde mij weer dat jonge jochie die op een Firato audioshow was en daar voor het eerst een echte high end set hoorde van Mark Levinson op Thiel luidsprekers. Ik kon Cock geen groter compliment geven dan dit.

Ook ik heb nog een lange weg te gaan voordat ik op zo'n niveau kan komen, zoals het bij Cock nu is.

Zou ik dat dan willen op dit moment, vroeg ik mij af tijdens mijn terugreis naar huis. Mwah, dat vraagt een totaal ander set dan waar ik nu mee speel.  De conclusie was  bij thuiskomst dat het een mooie overweging en mijmering is. Een andere conclusie was dat je ook in geluid en weergave van geluid nooit bent uitgeleerd, mits je ervoor open staat. En open staan betekend dus ook dat je je eigen heilige huisjes omver durft te werpen en opnieuw opbouwt tot een ander heilig huisje of helemaal geen heilig huisje meer bouwt. De Boeddha in mezelf zegt mij "sta open en wijs niets af en ontvang het. Inzicht geeft Uitzicht "

Dank Cockie voor je gastvrijheid en de bijzondere leuke dag.

Edited by audiofreak
Link to comment
Share on other sites

Wat een mooie beschrijving van een indrukwekkende luisterdag. Zo kom ik er dus iedere keer weer vandaan, hoewel het verschil wat minder groot zal zijn dan nu bij jou, omdat je er al even niet geweest bent B). Wat een ervaring hé? En dan zijn er ook mensen die er niet naar toe willen, of misschien niet dúrven......

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Vinyl_Fuchs said:

Mooi verhaal, prachtige belevenis Onno. Dat verhaal met oude vrienden herken ik wel. Die ervaring, mits Cock het toestaat, wil ik ook nog wel eens beleven. 

Iedereen is daar welkom, ik zou maar snel een afspraak maken :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, René N. said:

Wat een mooie beschrijving van een indrukwekkende luisterdag. Zo kom ik er dus iedere keer weer vandaan, hoewel het verschil wat minder groot zal zijn dan nu bij jou, omdat je er al even niet geweest bent B). Wat een ervaring hé? En dan zijn er ook mensen die er niet naar toe willen, of misschien niet dúrven......

Met de vorige speakers en kleinere harmonizers  had ik een soortgelijke ervaring. Maar nu viel mij echt dat compressie loze gelijk zo op. In mijn geluidsgeheugen/beleving was daarin een stap voorwaarts gemaakt. 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Roots said:

Misschien moeten we ergens een standbeeld voor hem plaatsen...Want elk forum heeft wel een Goeroe min of meer.

Aan goeroes doen ik niet. En als iemand zich zo gedraagt als een goeroe, die heeft een steekje los. Net zoals de volgers van de goeroe.

 

En Cock is een gewone Rotterdamse nuchtere openstaande man die niemand iets opdringt en een ander in zijn eigen waarde laat.

 

Ga gerust eens langs bij hem en luister naar zijn set. En als je dan nog steeds zo erover denkt, dan respecteer ik je uitspraak. Maar nu moet ik er een beetje om grinniken....Cock een goeroe, whahaha.

 

Link to comment
Share on other sites

Tja, na iedere hifibeurs moet ik ook weer naar huis. Na ieder hifibezoek bij Jack, Cock etc. moet ik ook weer naar huis. Na ieder hifiwinkelbezoek stap ik ook weer op de fiets. Dat maakt allemaal niets uit. Alles is een mooie ervaring en leerzaam. Tja. Mmm. De Natasha vergelijking laat ik maar even voor wat het is. 🤭

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...