Jump to content

Bezoek bij Cock


carl
 Share

Recommended Posts

Onze schoonzoon is op wintersport en omdat onze dochter moest werken heeft ze ons een paar¬†dagen uitgenodigd in Rotterdam. Konden we gelijk oppassen op onze kleindochter¬†ūüėĬ†Ik had al een tijdje geleden bij Cock ge√Įnformeerd of ik een dezer dagen welkom was en vanmiddag was het zover. Cock haalde me op op het Centraal Station op en wees me op weg naar zijn huis¬†allerlei¬†interessante plekjes. We hebben elkaar al vaker gesproken en het bijpraten ging dus vlot. Bij hem thuis gingen¬†we dus al snel over op de muziek. Onze muzieksmaak loopt behoorlijk parallel met veel jazz uit de 50 er en 60 er jaren. Alleen heeft Cock¬†een veel grotere collectie en ik heb dus de titels van de nodige LP‚Äôs genoteerd. Vaak ook oude Mono‚Äôs in mindere conditie, maar ja mono‚Äôs hebben bij het afspelen gelukkig veel minder last van beschadiging vertelde Cock.¬†Ik heb me er in ieder geval niet aan gestoord en zelfs de beschadigingen niet gehoord. Ik ga nu op zoek naar¬†Sony Rollins met Sony Rollins, Sony Rollins meets¬†the Hawk, Andr√© Previn met Gigi en Blue Serge met Sony Clark. En¬†Vera Lynn was toch wel een ervaring apart. Er is hier vaker over Cocks zijn systeem gesproken en eigenlijk kan je louter in superlatieven spreken. Vraag me niet wat beter is: CD of LP. In beiden gevallen was het toch het wel maximale geluid wat uit¬†deze ruimte te halen is. Eigenlijk was er nauwelijks of geen ruimte te onderscheiden. Die¬†leek niet terzake te doen. Ik heb trouwens ook nog Rogers draaitafel bewonderd. ¬†De onderplaat ¬†(zit niet bij de koop) en de pootjes waren¬†zwart en dat maakt de draaitafel¬†misschien nog mooier dan een plaat van helder acryl en Chrome pootjes. Natuurlijk een kwestie van smaak.¬†

Op het eind nog even de nieuwe Harmonizer afgekoppeld. Het geluid wordt als het ware veel kaler en je verliest ook laag.¬†Dat heb ik bij mij in veel mindere mate als ik het oude type afkoppel. Toen nog even gefilosofeerd met Cock ¬†wat zijn belangrijkste ontwikkeling was op audiogebied. Ik denk dat Cock¬†het meest trots is op zijn draaitafel. Toch moet ik wel zeggen dat die¬†nieuwe¬†Harmonizer (en de oude in mindere mate) ¬†verdomd veel doet in een systeem en voor een relatief laag bedrag. Na een paar platen ben je eigenlijk al verslaafd. Maar ja ik heb nog niet alles wat¬†Cock gemaakt heeft ge√Įsoleerd gehoord. Als je luistert naar met¬†¬†en zonder¬†Harmonizer¬†en CD speler versus draaitafel krijg je in ieder geval een beeld. Wat ik in ieder geval ¬†nog een keer thuis ga uitproberen zijn de ‚Äúkoolstofkabels‚ÄĚ. Cock heeft me laten zien hoe hij het materiaal krijgt aangeleverd en hoe het verwerkt wordt. Fraai spul hoor.¬†Misschien werkt het nog wel beter dan de Harmonizer - we will see.¬†

Tot slot nog iets over Mono. Hoe goed het ook klinkt vind ik het nog wel een stap om alleen te willen gaan voor een mono systeem. Er is zoveel goed materiaal op stereo uitgebracht wat ik toch echt niet zou willen missen. Ik zou nog kunnen denken over een mono naald op de  Nagaoka MP 200 die weer op de TD 320 zit. Nog eens een keer over filosoferen met Cock. 

Inmiddels weer thuis en nog hartelijk bedankt Cock. Wat maken kleurrijke mensen als jij het leven toch aangenamer. 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Dat is me nu ook duidelijk Ivan. Ik had eigenlijk een soort harde koolstof draadjes verwacht, maar het is meer een soort van weefsel.Volgens mij is het haar van mijn kleindochter van 1 nog dikker. Over die nanotubes heb ik indertijd een en ander gelezen op internet. Een wonder van vernuft. Hoe maak je zoiets (Leo).

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, carl said:

Het is geen weefsel, maar een folie. Die folie kan je maken door de CNT’s op te lossen in een zeer sterk zuur, dan die oplossing uitstrijken op een plaat en vervolgens het zuur er weer uitwassen met water. De CNT’s zelf zijn te koop. Hoe die gemaakt worden, kan je wel op wikipedia vinden. Er zijn verschillende methoden. Je moet wel de SWNT’s hebben. (Single wall nano tubes) Ik heb vroeger wel A4 formaat folietjes gemaakt van andere materialen. Ik vind het knap dat ze dat ook op grotere lengtes kunnen. Je kan van de oplossing ook draadjes maken door ze door een spindop te persen en meteen door water heen te trekken.  Dan heb je garen ipv folie. Maar misschien hebben ze wel een dop met een hele brede smalle spleet ipv van  ronde gaten om de folies te maken. Overigens zijn de gebruikte zuren zeer agressief en geen lolletje om mee te werken.

Groet,

Leobus

Edited by leobus
Link to comment
Share on other sites

Cock had de nano tubes op een soort tape/band en als hij even aan de zijkant aankwam werden het fijne draadjes Leo. Wie heeft inmiddels zo’n kabel uitgeprobeerd in zijn eigen set? Overigens gebruikt Cock zijn eigen kabel nog steeds voor andere doeleinden waar de koolstof niet past.

Kritiek leveren doe je natuurlijk alleen als er grond voor is. De vorige keer dat ik bij hem was zette ik mijn vraagtekens bij stemmen want daar speelde hij weinig van.¬†Deze keer juist daar scherp op geluisterd: nu levensecht en ook niet wat je vaak hoort te grote afbeelding. Stemmen is voor mij altijd doorslaggevend en dan van types als Ella Fitzgerald ,¬†Sarah Vaughn en Billy.¬†Op een of andere manier moet je hun lijf fysiek bijna¬†voelen als ze zingen dan heb je een goede set (aan het lijf van oom Louis denk ik zo liever niet¬†ūüėÄ).

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Carl,

Je kunt zo‚Äôn folie qua structuur een beetje¬†vergelijken met een¬†houten plank. In de lengte kan je er makkelijk een stukje van afsplitsen/schaven. In de breedte lukt dat heel wat moeilijker. Maar een afgesplitst stukje is nog geen draadje. Een draadje/filament¬†heeft over de hele lengte een vaste vorm. De allereerste uitvoering van de nanotube garens had¬†dunne ronde draadjes. Zoek maar eens wat Van den Hul er over schreef. Hij was de eerste die het in audio toepaste. Met dank aan een audiofiele medewerker van de (mede)producent.ūüėÄ
Groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, Ivan10 said:

Leuk verslag, Carl. Een mooie dag in Rotterdam. De 'koolstofkabels', die jij bedoelt zijn nanotubefolie kabels. Dus het zijn niet de bekende reguliere koolstofkabels.

 Ivan heb jij een  nieuwe draaitafel? 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, carl said:

 Wie heeft inmiddels zo’n kabel uitgeprobeerd in zijn eigen set? Overigens gebruikt Cock zijn eigen kabel nog steeds voor andere doeleinden waar de koolstof niet past.

Kritiek leveren doe je natuurlijk alleen als er grond voor is. De vorige keer dat ik bij hem was zette ik mijn vraagtekens bij stemmen want daar speelde hij weinig van.¬†Deze keer juist daar scherp op geluisterd: nu levensecht en ook niet wat je vaak hoort te grote afbeelding. Stemmen is voor mij altijd doorslaggevend en dan van types als Ella Fitzgerald ,¬†Sarah Vaughn en Billy.¬†Op een of andere manier moet je hun lijf fysiek bijna¬†voelen als ze zingen dan heb je een goede set (aan het lijf van oom Louis denk ik zo liever niet¬†ūüėÄ).

 

Nu weten de meesten wel dat ik een liefhebber ben van de spullen van Cock en dus ook van zijn laatste kabel de Nano tube. Ben dan ook in het bezit van zo'n kabel.

Nou wat een verschil maakt dit echt bizar. Meer detail en rust, de volume knop hoeft minder ver open er is minder compressie.

Nu wordt er door een aantal forumleden mooie dingen geschreven over hoe mooi en goed het allemaal wel niet klinkt bij Cock en andere zullen er misschien wat sceptischer naar kijken , maar zoals met alles in de audio, je moet het eerst zelf hebben gehoord om er een mening over te kunnen geven.

Het knapste is eigenlijk nog dat Cock het zo weet te bewerken dat je het als interlink kunt gebruiken. Het is niet allen maar even wat Nano tube kopen, er komt echt wel wat meer bij kijken om dit dan weer te bewerken zodat je het kunt gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

On 3/11/2020 at 2:27 PM, Hans van Liempd said:

Altijd handig, wanneer er iemand wat van weet. Dank je.

@ Carl leuk verslag weer. Ik wacht nog wel op het verslag van iemand die het bij Cck helemaal niks vind. Maar ik vrees dat dit niet gaat komen.

Waarom vrees je dat?

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, TL 200 said:

Die is er wel maar die mag hier niet meer posten.

Ik denk niet dat h√≠j iets had kunnen bedenken wat er niet goed aan is. Daarom is hij er ook nog nooit geweest denk ik....¬†ūüėé. Maar goed, je weet het niet¬†h√©....

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...