Jump to content

Waarom niet modulair?


Seed7
 Share

Recommended Posts

Iets dat ik me eigenlijk al heel lang afvraag. Waarom is consumenten audio "van enig niveau" niet modulair, of waarom bestaat er voor 'ons' geen modulair systeem. Nu zijn er hier en daar wel leveranciers die voor een bepaald apparaat een moduletje aanbieden (insteek phono), of een specifiek apparaat modulair (Burmester vv's) hebben gebouwd. Da's niet wat ik bedoel.

In de synthesizer werled zijn er diverse modulaire formaten, de bekendste is eurorack. Je koopt een kist en begint die met modules te vullen die je op de meest onmogelijke manieren aan elkaar knoopt.

In de pro audio wereld heb je de serie 500 standaard van ATP. Een kast met een voeding en verder stel je het geheel zelf samen. Hier een hele zwik voorbeelden op modular grid en wat je zoal bij Thomann kunt kopen.

Ik zou een kast willen met twee mm vv's, een mc vv, een RPi voor streaming, een (usb) dac, misschien wel een cd speler, een fm tuner, een parametrische eq en een hoofdtelefoonversterker met twee uitgangen en selectie unit. Nu heb je daar een hele stapel apparaten voor nodig, dat allemaal een andere maat heeft, dat allemaal kabels en zooi vereist. Modules hoeven helemaal niet van de zelfde fabrikant te komen, hoeven er niet het zelfde uit te zien, ik kan me zelfs een mix van kant en klare en DIY modules voorstellen.

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

Terug naar "modulair". Ik heb daar even over nagedacht.  In de woonkamer moet  iets niet alleen functioneel zijn maar er ook nog fatsoenlijk uitzien. En over dat laatste heeft iedereen zo zijn eigen idee, zowel ontwerpers als gebruikers. 

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Seed7 said:

Je geeft een gitarist toch ook geen basgitaar, da's moderner, heeft minder snaren. 'T is gewoon een ander instument.

... en niet modulair.

Klopt, een acoustische modulaire zinzoesaaizer dan? Wordt het dus een modulaire Gamalan met echte bamboe pijpjes en aparte trommeltjes naar keuze.......... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Tubejack said:

fatsoenlijk uitzien. En over dat laatste heeft iedereen zo zijn eigen idee, zowel ontwerpers als gebruikers. 

Modulair kan ook een wisselbaar frontje betekenen als je alles in jaren 80 donker champagne zou willen, een spuitbus doet wonderen :)
Slechter als het gemiddelde stapeltje non-design van "high-end" audio spulletjes kan het haast niet worden.

Voorbeelden zijn natuurlijk Pro audio en de vormgeving kan wel wat anders, maar het is wel vorm volgt functie en de Pro's hebben nu eenmaal wat meer knopjes nodig:
RND-Rack.jpg

api_500_6b_loaded.jpg

172025d1273486371-adapt-your-black-rack-dbx_PowerRack8-w500s_original.png

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Tubejack said:

Een feit is, dat veel mannen niet van veel "knopjes" houdeÔĽŅn.

Ik wil ook niet veel knopjes, is ook niet nodig en zeker geen bijkomstigheid van modulair. Als "gedankenspiel" plaats eens een paar verticale lijnen op de bovenste Yamaha.

Nog een plaatje voor de schaal:
IMG_8678-200x300.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Tubejack said:

Snap ik Seed7.  Een feit is, dat veel mannen niet van veel "knopjes" houden.

 

Dat is niet helemaal waar. Vooral de Japanners zijn verzot op knopjes. Hoe meer hoe beter/liever. Dat kun je ook terug zien aan de HiFi van de jaren '60 - '80! Bizar veel knopjes en knoppen. Dat zag je niet op Europees en Amerikaans spul.

Link to comment
Share on other sites

Wij zijn geen Japanners  Pjotr, maar inderdaad best kans dat ze daar nog steeds verzot op zijn, als je b.v. kijkt naar Luxman. Maar hier in Europa is het m.i. less=more  Op veel high-end spul zitten de volgende knoppen: aan/uit,  volume en ingang selecteur.  Soms niet eens de aan/uit knop.

Dit is b.v. de nieuwe Michi lijn van Rotel uit Japan... met dank aan hifi.nl voor de foto Bron: https://hifi.nl/artikel/28670/Review-Rotel-Michi-P5-en-M8-tophifi-voor-een-redelijke-prijs,-een-herboren-legende.html

20191108120231_2019-11-08_Rotel_Michi_P5

 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Pjotr said:

Tja, dat wij er niet van houden is ook altijd al zo geweest. Het zal onze Calvinistische inborst wel zijn. Daar kunnen de Japanners natuurlijk niks aan doen :D

Ik vind het allebei wel mooi.  Wat vind je van mijn Sansui G-7000 :wub: https://tubejack.nl/2014/10/15/sansui-g-7000/

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Mijn eerste versterker was Philips in 1975,met levenslang¬†¬†garantie cerficaat,bedrijf is al 30 jaar ter ziele ūüėÄ,¬†trots als een Pauw , 32 knopjes. nu heb ik een knopje¬†ūüė°.

Geringste schijt  wat je in de versterker doet ,hoor je ,dus ook je digitale zooi in jouw analoge  versterkers,hoor je ,ik loop liever om mijn volume te regelen of wat dacht je  automatische bias in je buizen versterker of dc koppeling of drie triode,s parallel met verschillend parameters,,wie zei dat nog eens ,was dat niet Menno van de veen, dat buizen nooit de zelfde juiste parameters hebben.

Praten we over knopjes.

wilke 

Edited by Wilke
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...