Jump to content

Weer 'n audiofiele dag... III


Groovy
 Share

Recommended Posts

7 hours ago, mumsoft said:

Nou, dat zal best uitmaken. Die SSD denk ik nog meer dan het geheugen.

 De SSD is erg snel t.o.v. de zeer solide 5400RPM maar langzaam draaiende kleine harddisk, die standaard in deze iMac zat. 16GB is fantastisch, ik kan meerdere programma's en browsers opstarten en het blijft allemaal even vlot werken, erg handig. 

 

Maar wat anders, ik heb vandaag een Schitt modi Multibit dac aan mijn iMac aangesloten samen met de Vali 2 hoofdtelefoon versterker  die ik al gebruikte.

Een flink verschil met de Modi 3. Het klinkt meer echt, een veel rijkere textuur. 🙂 Maar dat mag de Modi 3 is 2,5x zo goedkoop. 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, carl said:

Wat voor een stroomvreters heb jij nu in huis gehad Marc?

 

Stelt allemaal niks voor vergeleken bij wat anderen aan audio-spullen in huis halen. Maar in mijn gedachten komt wel de versterker beneden die alleen al met uit staan 5 Watt verbruikte. Mijn Rasp daar nu verbruikt 5 Watt en kan een hoop geluid produceren aan 3 luidsprekerparen - in zijn uppie. Het wachten is nog altijd op de Wheel, die zal dan samen met een Beocreate wel wat meer verbruiken. Niet dat het allemaal zo erg is, maar als het een onsje minder mag, dan graag.

 

Link to comment
Share on other sites

Die gemodificeerde Kefs van Cock  - leuk hoor Peter.

 

Vanmiddag bij Roger geweest. Even goed bijgepraat. Hij liet me ook een aantal SME armwanden zien van het type series llll - mooi hoor. Roger maakte vervolgens de fout te vertellen dat de muziek van Bartók hem niet aantrok. Toen hij me zijn nieuwe collectie klassieke muziek liet zien lag daar van Bartók de vioolconcerten prominent bovenop. Ik ben benieuwd hoe hij klinkt op mijn installatie 😄  Op leenbasis heb ik trouwens een paar leuke kabels meegekregen. Een welbestede middag en mijn auto was weer blij uitgelaten te worden.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nou leuk, af en toe ook niet. Ik had een aantal brakke aansluitingen in de set, allemaal ethernetkabels voor het digitale deel, overgehouden van een verhuizing  bij de bank waar ik werkte, en waar die waren blijven liggen. Terecht, want de connectoren waren veelal niet meer bedrijfszeker.

Ik ben wel netwerkbeheerder geweest, maar dat heeft niks fysieks om het lijf. Als er iets stuk ging, kon ik 2e-lijnsondersteuning bellen. Maar ik ben hier in Leiden ook actief geweest bij Wireless Leiden, en in tegenstelling wat die naam doet vermoeden, is er heel wat bekabeling aanwezig, maar dan bij de zgn. knooppunten, waar de servers staan. Eén van die knooppunten heb ik mogen beheren, en dat was best aardig, want 'mijn' 'node' was hoog in de toeren van een grote kerk ondergebracht. Was er iets aan de hand, dan moest je vaak ter plekke gaan kijken. Prachtig uitzicht. En in die tijd heb ik ook geleerd losse ethernetkabels te voorzien van connectoren. Maar ja, das war mal.

 

Voor mijn lokale probleem van losse aansluitingen had ik een setje connectoren gekocht, en de kabeltang opgesnord waarmee die aan een draad zijn te monteren. Nu nog even de goede kleurtjes op de juiste plek leggen, en lekker knijpen. Maar ik zag bij de kabelsla in de doos ook heel wat prima kabeltjes met prima stekkertjes, en het gemak dient de mens. Dus heb ik eerst maar eens de ondeugdelijke kabels vervangen door  goede, en zo alle brakke aansluitingen kunnen elimineren.

Maar, ik vond dat ik toch ook wat moest doen met die kapotte stekkers en die losse stekkertjes die ik toch juist voor dit probleem gekocht had.

 

Dus vanochtend, bij goed licht de 8 draadjes in een connector gestoken, kleurtjes afgekeken, en na een hoop missers, stevig vastgeknepen.

 

Daarnet gecontroleerd...

Blijken er toch twee draadjes verwisseld te zijn.🤨 Het is ook mijn stiel niet.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, carl said:

Ik heb dat ook wel eens gedaan, maar ik vond dat werkelijk een ramp Marc. 

 

Ja, het is een beetje stressen. Maar heb net die ene met verwisselde draadjes getest, en die lijkt het toch wel te doen.

 

@GroovyAls ik eens een boek of zo uitleen aan een bezoeker is het ook meestal voorgoed weg. Maar ja, dat is een goedkoop dingetje, en het valt hier echt helemáál niet op dat er een boekje ontbreekt. Bomen en bos.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, mumsoft said:

 

Ja, het is een beetje stressen. Maar heb net die ene met verwisselde draadjes getest, en die lijkt het toch wel te doen.

 

@GroovyAls ik eens een boek of zo uitleen aan een bezoeker is het ook meestal voorgoed weg. Maar ja, dat is een goedkoop dingetje, en het valt hier echt helemáál niet op dat er een boekje ontbreekt. Bomen en bos.

Met verwisselde draadjes werkt het toch niet zoals bedoeld is. Dat zou jij toch moeten weten. Nu haal je maar 100 Mb/s.

Ik heb ooit een kabeltestersetje gekocht. Dat kostte € 15,- en heeft al veel fouten er uit gehaald. Het is toch een kwestie van goed kijken. Én van de kwaliteit van de stekkertjes. Ik vind die, waar de draden aan de voorkant uitsteken wel handig. Dan zie je tenminste of het goed zit én ver genoeg in de stekker.

 

Deze dus:

RJ45 krimp connectoren met doorsteekmontage voor F/UTP CAT6 netwerkkabel - 10 stuks

Link to comment
Share on other sites

Je kunt (zult wel) gelijk hebben. Maar ik weet er helemaal niet veel van hoor. En ik roei graag met de riemen die ik heb, koop liefst zo min mogelijk. Mijn connectoren hebben die doortrekmogelijkheid helaas niet. Ik vond het wel een opsteker dat die foute kabel het toch wel deed. En nu ga ik die andere stekkers ook gebruiken, nu hopelijk helemaal correct.

Link to comment
Share on other sites

Ik hèb nu eenmaal een knijptang, en ik hèb al stekkertjes gekocht. Vanmorgen de tweede gedaan, werkt ook. Ga nog wel de verbindingsnelheid testen, ben benieuwd of die eerste minder presteert dan de tweede, zoals Hans denkelijk verwacht.

Link to comment
Share on other sites

Als je aan beide kanten van de kabel op dezelfde manier de kleuren hebt verwisseld, maakt het toch niet uit. Volgens mij zijn electrische stromen volkomen kleurenblind.

groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

Dat is wel zo, maar die verwisseling is eenzijdig

 

Heb net een snelheidstest gedaan. Met Ziggo Speedtest.

 

0) Referentie kabel: ping 16ms, download 19,7, upload 2,8

1) oranje         kabel: ping 16ms, download 20,4, upload 3,0

2) grijze           kabel: ping 14ms, download 20,9, upload 3,0

3) gele              kabel: ping 15ms, download 22,8, upload 2,6

 

Die gele is nog niet verbeterd, heeft dus een ietwat losse verbinding. Het scheelt allemaal maar weinig. Of het audiofiel is, waag ik nu wel te betwijfelen. Dat prutsen aan kabeltjes houdt je wel van de straat.

Link to comment
Share on other sites

Niet lopen prutsen met kabeltjes (behalve aansluiten van het e.e.a.)  Vandaag de muziek Mac mini een flinke  update gegeven met een 1TB SSD en de laatste versie van Mac OS.  

Draait als een zonnetje  met Audirvana 3,5.  Maar toch ..... weet het niet.  Soms klinkt het echt goed, soms gewoontjes.  Ik las vandaag  dat Spotify dit jaar eindelijk met CD HiFi kwaliteit komt. Als de bediening net zo eenvoudig en goed blijft als nu. Wie weet, ze hebben i.i.g. de muziek die ik leuk vind.     

Link to comment
Share on other sites

Dat is altijd wel even een klusje dat je onder de knie moet krijgen. 

Het beste kan je de draden eerst strippen tot ongeveer 5cm.

Dan de kleuren op de juiste volgorde leggen.

Normaal is dat or-w, or, bl-w, gr, gr-w, bl, br-w, br.

Dan bij de mantel de draden vast houden zo dat deze niet verspringen en dan op maat knippen.

Vervolgens de connector er op schuiven, krimpen en klaar.

Kind kan de was doen.

Waar je wel op moet letten is dat er connectoren zijn voor massieve kern en flex.

Een flex connector op een massieve kern gaat op termijn storing geven en andersom ook.

Kijk dus goed naar je kabel en gebruik de juiste connector.

Het zelfde geld voor de dikte van de aders als je een te dikke draad hebt past deze niet maat te dun dan gaat deze rolen en maakt de connector geen goed contact.

Dit laatste is een probleem met cat 6 en 7 die hebben vaak dunnere draden en vragen andere connectoren en ook een andere krimptang.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...