Jump to content

Leobus verwonder-ringen


Buell
 Share

Recommended Posts

Wellicht kennen sommige van jullie ze al, de verwonder-ringen van Leobus.

De naam is bedacht door Hans van Liempd.

Het zijn voetjes voor onder je apparatuur, ze ontkoppelen op een geweldige manier.
360.jpg
STANDAARD VERWONDER-RINGEN
 
Geloof het of niet, maar de sound gaat er echt op vooruit. Strakker, mooiere plaatsing en ook de ruimte neemt toe.
Forumlid Leobus maakt ze, het zijn houten ringen van +/-7 cm diameter en 2cm dik met een gat in het midden, twee ringen zijn op elkaar gelijmd met ertussen een Twaron matje, op dit matje ligt een stalen kogel.

Door 3 van deze ringen onder een cd-speler, dac  o.i.d te leggen kan deze ook lichtjes bewegen in het horizontale vlak, de trillingen worden door de Twaron  geabsorbeerd.

Het idee is ontstaan doordat audio-kennissen eierdopjes van de Hema, met daarin een stalen kogel, gebruikten om hun audio-componenten te ontkoppelen. Dat kan wellicht beter dacht Leobus. En dat is ook zo, er zijn al heel wat setjes onder  apparaten van collega audiofielen beland, ook de fabrikant van Sonore heeft ze inmiddels.

Bij mij werken ze echt goed, ik heb ze onder de streamer en dac, maar ik wilde ze ook graag onder mijn buizenversterker en deze weegt 55kg, hmmm. Op mijn verzoek is er nu een heavy uitvoering. Zelfde principe maar nu vierkant, en de Twaron is om de randen heen geslagen en de vierkanten met gat zijn extra gelijmd en geschroefd.
360.jpg
HEAVY VERWONDER-RINGEN

Gisteren hebben we ze uitgeprobeerd, de versterker rust met 55 kg op drie heavy (verwonder-ringen) en dit gewicht is nu geen probleem.
Ook klankmatig direct een verschil, ruimtelijker en natuurlijker ( ja, ja ik weet het ).

Ik ben er erg blij mee, weer een stap gemaakt naar het audio whalhala.

Edited by Buell
Link to comment
Share on other sites

Deze week heb ik nog een wonderlijke ervaring opgedaan met de verwonder-ringen. 
In mijn winkeltje verkoop ik veel mineralen en (half) edelstenen.
Bij een leverancier kwam ik bollen van o.a halfedelstenen Rozenkwart en Hematiet tegen, met dezelfde diameter  als de stalen kogels.

Daarmee zijn we aan het testen gegaan, de stenen kogels ipv de stalen in de verwonder-ringen.

Het klinkt ongeloofwaardig, maar geloof me, dit zijn leuke verschillen. 
Zo klonk de Rozenkwart, voller en natuurlijker en de Hematiet nauwkeuriger dan de stalen kogels.

Leuk experiment, de verwonder-ringen kan je dus zelf nog tweaken, en proberen wat het mooiste is onder welke apparatuur.

 leuke hobby 🎵🎶
Edited by Buell
Link to comment
Share on other sites

Omdat de standaardringen niet wilden centreren I. v. m mijn stugge kabels heeft Leobus een set verdiepte gemaakt. Dit werkt qua centering zeker wel. De apparaten kunn nu vrij bewegen, terwijl de kogels toch vrij van het hout blijven. Wél denk ik, dat het vilt tussen het hout en apparaat te veel dempt. De eerste prototypes die ik gebruik, hebben dat niet en werken (voor mijn gevoel) beter. Maar ook weer niet overal. 

Ik ben dus met de twee sets en de eierdoppen aan het mixen geslagen. Dit kan, omdat de hoogte tov de kogels in de eierdoppen precies gelijk is. 

3 sets VWR onder mijn DAC, maakt het niet beter. Een VWR onder de trafo en eierdoppen onder de elektronica geeft meer ruimte, natuurlijkheid en kracht in het geluidsbeeld. Met 3 VWRs klonk het wat afstandelijker. 

Onder de eindversterkers heb ik alleen in het midden onder het front (daar zitten de eindtransitoren) een VWR. Aan de achterkant liggen blokje Masterbase-achtig materiaal. De eindversterkers staan op zware hardstenen platen, waaronder weer 3 eierdoppen. 

De andere drie VWRs liggen nu onder de voorversterker. Ondanks alle kabels, blijft dit prima staan. Qua klank ben ik er daar nog niet uit. De eierdoppen staan nog in de buurt. 

Ik heb ook VWRs onder de PC gehad, maar daar deden ze niet meer dan de eierdoppen. 

Dus,  proberen, proberen en nog eens proberen. Soms stond het stereobeeld te laag of klonk het afstandiger. Nu klinkt het ruimtelijk met een diep beeld. Stemmen staan nu soms wel wat verder weg. Ik weet nog niet of ik dat een voordeel vindt. Misschien het vilt er eens afhalen. 

De verschillen zijn niet gigantisch, maar toch wel zo groot dat ik me daar over verwonderde. Vandaar dus deze naam. 

Link to comment
Share on other sites

Hans,

De conclusie dat de viltbekleding wat teveel van het goede is, kan ik niet delen. Jij hebt twee versies. Een prototype met een strak weefsel zonder vilt en een set met een slap weefsel maar met vilt bekleding. Het andere dempingsgedrag kan zowel van het vilt als van het slappe weefsel komen. Dat kunnen we uitzoeken als we ook testen met een set met vilt, maar met een strak weefsel. Die laatste zijn nu overigens de standaard uitvoering. We hebben inmiddels afgesproken dat binnenkort bij jou te vergelijken. Ik ben wel benieuwd wat we dan gaan ervaren. Waarschijnlijk heb ik in de eerste week van september wel tijd.

Groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Buell said:
....Hematiet....

🤣 Geen eierdopjes van de Hema, maar..... 🤣

Had het maar gezegd, dan had ik er ook wel wat van je willen proberen. Want, zoals eerder gezegd, onder de passieve voorversterker (waar je het helemáál niet zou verwachten) doen ze bij mij ook veel. Alleen misschien net even té veel. De dynamiek in mid en hoog ist fabelhaft, zoals de Duitsers het zo mooi zeggen, maar er is iets van hardheid terug. En ik was o zo blij dat ik dat kwijt was. Maar die dynamiek, met daarbij ook nog een forse toename in natuurlijkheid, is voor mij genoeg om het zo te laten. Maar wellicht kan ik met de stenen iets tweaken.

Overigens, als de kogel tegen het hout aan ligt, gebeuren er ook niet fijne dingen. Dus zou de "strakheid" van het matje wel wat minder kunnen, zodat de kogels dan iets in het matje zakken. Of Dr Baiey's wool er omheen leggen, wat ik overigens nog niet geprobeerd heb. Maar wat verder inzakken lijkt mij een betere optie, want dan heeft de kogel meer aanrakingsvlak waardoor het matje meer zal dempen. Toch?

Link to comment
Share on other sites

Het is natuurlijk bedoeld om  trillingen te dempen, maar materiaalinvloeden mag je ook niet uitsluiten. Hematiet en Rozenkwart(s?) zijn verschillend van materiaal, in het dempen van trillingen zal er waarschijnlijk niet veel verschil in te vinden zijn (needs verification). Ben tevreden met de houten balletjes in de originele hema-eierdoppen, al sluit ik niet uit dat die andere materialen het weer anders doen.

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, leobus said:

Hans,

De conclusie dat de viltbekleding wat teveel van het goede is, kan ik niet delen. Jij hebt twee versies. Een prototype met een strak weefsel zonder vilt en een set met een slap weefsel maar met vilt bekleding. Het andere dempingsgedrag kan zowel van het vilt als van het slappe weefsel komen. Dat kunnen we uitzoeken als we ook testen met een set met vilt, maar met een strak weefsel. Die laatste zijn nu overigens de standaard uitvoering. We hebben inmiddels afgesproken dat binnenkort bij jou te vergelijken. Ik ben wel benieuwd wat we dan gaan ervaren. Waarschijnlijk heb ik in de eerste week van september wel tijd.

Groet,

Leobus

De verschillen zijn niet groot, bovendien erg subjectief. Welke muziek staat op, wat is mijn stemming enz... 

Ik ben ook erg benieuwd, ik heb nog een ideetje met Twaron, maar dan zonder kogels. Hopelijk heb ik die dan klaar.  

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, audiofreak said:

Edelstenen kunnen een positieve uitwerking hebben in je geluid. Mits je het op de juiste wijze en met de juiste intentie wordt toegepast. Ik heb er goede resultaten mee behaald in het verleden. Toermalijn,  Bergkristal,  Magnetiet, Agaat, Robijn om maar wat te noemen. 

Dat zouden weleens die beroemde parels kunnen zijn, Onno...

Link to comment
Share on other sites

Ach het hoeven niet perce stenen kogels te zijn, wellicht gaat hout ook goed.

Ik had de Rozenkwart en Hematiet voor het grijpen, of het de steen frequentie of de hard/"zachtheid van het materiaal is wat het effect teweegbrengt, ach .

Misschien is het een combi. Zelf heb ik vaker met mineralen getest, ook met de M-bags ( zit een mineralen mix in).voor mij meestal geen verbetering, vaak raakte de set energie kwijt.

Het gewoon leuk om te proberen, de Rozenkwart en of Hematiet kost je de kop niet, maar je kan er wel leuk mee finetunen.

Link to comment
Share on other sites

Je kent die slingertjes met zo'n rijtje kogels achter elkaar. Een kogel kan vrijwel perfect een mechanische belasting doorgeven. 

Afbeeldingsresultaat voor kogel slinger

Dit is een simulatie, maar in het echt zie je ook zoiets gebeuren. 

Een houten kogel zal dit niet lang volhouden, edelsteen misschien langer, maar misschien ook korter. Een houten kogel dempt dus meer.

Maar die kogel is in het geval van de Aurios ontkoppelaars en eierdopvariant, alleen nodig om de rolbeweging te kunnen maken.

Bij de Verwonder-ringen is dat eigenlijk niet anders. Maar omdat het doek hier gespannen is zal het verticaal ook wat veren (trampoline-effect), waardoor een 3D ontkoppeling ontstaat. De voor mij gemaakte doorgezakte Verwonder-ringen, dempen hierdoor dus eigenlijk minder. Bij de eierdoppen veert te bodem van de eierdop een klein beetje, bij de Aurios veert het materiaal slechts fractioneel in. Voor de verticale ontkoppeling is de Aurios het slechts, dan mijn eierdoppen, dan de doorgezakte VWR en als laatste de gespannen VWR. Voor mijn gevoel dan.

Dan is er ook nog het materiaal waar de kogel op rust. In mijn geval is dit geslepen hardsteen. Erg hard en glad dus. De onderkant van een apparaat is vaak ook glad en bruikbaar, Maar met lak er op al weer minder. Ook is de wanddikte van de bodem van belang. Stalen kogels op hout, drukken een beetje in het hout (afhankelijk van houtsoort en gewicht) en de gehele ontkoppeling is weg. Misschien is de beste oplossing wel om twee verwonder-ringen op elkaar te gebruiken met een kogel daar tussen. Dan ben je niet meer afhankelijk van het tegenmateriaal. En dan misschien wat dempingsmateriaal om de kogel, zodat deze op die manier wat gecentreerd blijft.

Kortom... nog genoeg om uit te proberen. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Hans van Liempd said:

Dan is er ook nog het materiaal waar de kogel op rust. In mijn geval is dit geslepen hardsteen. Erg hard en glad dus. De onderkant van een apparaat is vaak ook glad en bruikbaar, Maar met lak er op al weer minder. Ook is de wanddikte van de bodem van belang. Stalen kogels op hout, drukken een beetje in het hout (afhankelijk van houtsoort en gewicht) en de gehele ontkoppeling is weg. Misschien is de beste oplossing wel om twee verwonder-ringen op elkaar te gebruiken met een kogel daar tussen. Dan ben je niet meer afhankelijk van het tegenmateriaal. En dan misschien wat dempingsmateriaal om de kogel, zodat deze op die manier wat gecentreerd blijft.

Kortom... nog genoeg om uit te proberen. 

Ik weet nu niet meer hoe je de ringen gebruikt. Iedereen die ik ze heb zien gebruiken, heeft de kogels tegen de onderkant van de apparaten steunen. En zo heb ik ze zelf ook getest en gebruik ik ze ook.

Zoals jij het hier boven beschrijft, heb jij de kogels onder en de ringen boven (dus tegen de apparaten). Je schrijft letterlijk: ”waar de kogel op rust”. Dat lijkt mij niet de goede manier. En dan het idee van twee ringen met een kogel daar tussen: dat gaat ook niet lukken, want twee maal de dikte van de bovenring is al meer dan de diameter van de kogel.

Groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, leobus said:

Ik weet nu niet meer hoe je de ringen gebruikt. Iedereen die ik ze heb zien gebruiken, heeft de kogels tegen de onderkant van de apparaten steunen. En zo heb ik ze zelf ook getest en gebruik ik ze ook.

Zoals jij het hier boven beschrijft, heb jij de kogels onder en de ringen boven (dus tegen de apparaten). Je schrijft letterlijk: ”waar de kogel op rust”. Dat lijkt mij niet de goede manier. En dan het idee van twee ringen met een kogel daar tussen: dat gaat ook niet lukken, want twee maal de dikte van de bovenring is al meer dan de diameter van de kogel.

Groet,

Leobus

Alle kogels staan op hardsteen. Dus de kogels naar beneden. Zo staan de eierdoppen bij mij ook. 

Link to comment
Share on other sites

Zo worden trillingen die de apparaten zelf genereren niet afgevoerd en gedempd door het matje. Dat kunnen de metalen eierdoppen weer wel, maar die dempen dan weer niet. Als je dan toch veel experimenteert, probeer het dan ook eens andersom. Maar ieder zijn eigen ideeën hoor.;)

Groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, leobus said:

Zo worden trillingen die de apparaten zelf genereren niet afgevoerd en gedempd door het matje. Dat kunnen de metalen eierdoppen weer wel, maar die dempen dan weer niet. Als je dan toch veel experimenteert, probeer het dan ook eens andersom. Maar ieder zijn eigen ideeën hoor.;)

Groet,

Leobus

Ontkoppelen heeft volgens mij niks met de stand van de ontkoppelaars te maken. Ontkoppelen is n.l. niks meer dan het apparaat alle vrijheden te geven die er mogelijk zijn, zonder dat er energieoverdracht van het apparaat naar de ondergrond of andersom mogelijk is. 

De kogels laten rollen op ruwe of zachte oppervlakten vermindert  het ontkoppelen.

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Hans van Liempd said:

Ontkoppelen heeft volgens mij niks met de stand van de ontkoppelaars te maken. Ontkoppelen is n.l. niks meer dan het apparaat alle vrijheden te geven die er mogelijk zijn, zonder dat er energieoverdracht van het apparaat naar de ondergrond of andersom mogelijk is. 

De kogels laten rollen op ruwe of zachte oppervlakten vermindert  het ontkoppelen.

Maar houdt het heen en weer slingeren weer in de hand en dat is ook wel prettig :)

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, Hans van Liempd said:

Ontkoppelen heeft volgens mij niks met de stand van de ontkoppelaars te maken. Ontkoppelen is n.l. niks meer dan het apparaat alle vrijheden te geven die er mogelijk zijn, zonder dat er energieoverdracht van het apparaat naar de ondergrond of andersom mogelijk is. 

De kogels laten rollen op ruwe of zachte oppervlakten vermindert  het ontkoppelen.

Nee, ontkoppelen niet, maar dempen wel. En de ringen met kogel zijn bedoeld om allebei te doen.

Maar; “The proof is in the eating.” Ik zal het ook eens op jouw manier proberen.

Groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, leobus said:

Nee, ontkoppelen niet, maar dempen wel. En de ringen met kogel zijn bedoeld om allebei te doen.

Maar; “The proof is in the eating.” Ik zal het ook eens op jouw manier proberen.

Groet,

Leobus

Natuurlijk scheelt het wanneer het hout of de kogel onder de kast staat. Hout dempt dan de kast iets meer dan de kogel. Maar andersom dempt het eventueel de onderliggende kast of rek ook. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...